Oppgradering av måleutstyr
Prosjektet har stått stille lenge nå og det er på tide å få gjort noe mer.
Det har vist seg at måleutstyret mitt er helt i grenseland av å klare å måle den lave forvrengningen i Bifrôst.
For å kunne gjøre kontrollerte målinger bør måleutstyret ha kun en brøkdel av forvrengningen til det man skal måle. Måleistrumentet vi har brukt (R&S UPV) har en egen tilleggsmodul med low noise signalgenerator som i følge databladet skal ha en THD på lavere enn 120dB ved 1kHz
Analysatoren kan i følge databladet måle ned til under -155dB
Kobler jeg generatoren rett i analysatoren (loopback) ser vi at forvrengningen ligger på -125dB. Det er grunn til å anta at dette skyldes generatoren. Det er bedre enn databladet, men altså ikke bra nok for å kunne måle Bifrôst nøyaktig.
Å lage noe bedre selv er ikke rett frem, så jeg har bestilt en oscillator fra en kar i Litauen som hevder klarer å levere en ren sinus på 1kHz 2,7V med THD på under -150dB. Ved å mate dette inn i Bifrôst kan vi måle på utgangen og se hvor mye forvrengning Bifrôst bidrar med.
For kunne se på kun de harmoniske forvrengningskomponentene må 1kHz tonen filtreres ut. UPV kan gjøre dette, men jeg ville også lage en egen versjon som tunes til oscillatorens frekvens. Jeg har derfor laget et notch filter som gjør dette.
Det finnes et par forskjellige måter å gjøre dette på, men jeg havnet på Twin-T konfigurasjonen med aktiv feedback. Denne topologien er vanskeligere å justere og er mer følsom for komponentvariasjoner men har også større potensiale til å lage et filter som lager en dypere notch.
For å holde støyen i kretsløpet så lav som mulig kan ikke motstandene i notch filteret ha for stor verdi. Støygulvet i opampen jeg bruker (OPA4134) tilsvarer støyen til en 2k motstand. Ved å velge kondensatorer på 100nF holdes motstandsverdiene til rundt 1,6k per stykk for et notch filter på 1kHz.
I stedet for å kjøpe dyre presisjonskondensatorer er det billigere å kjøpe 100 kondensatorer og matche de selv. Man trenger to som er helt like og en som er akkurat dobbelt så stor som de to andre.
100 stk. filmkondiser på 100nF gikk derfor gjennom en test der jeg målte kapasitansen ved 1kHz.
Avviket fra 100nF lå som forventet på ca. 3% blant de jeg målte, men jeg fant to stykker som var på 99,22nF og 99,24nF. Et avvik på kun 0,02%.
I tillegg fant jeg to på 99,30nF og 99,04nF som til sammen blir 198,34nF. Et avvik på kun 0,06%. Så nøyaktige kondensatorer får men ikke kjøpt.
I stedet for å kjøpe presisjonsmotstander er det bedre å bruke vanlige motstander og koble potmetre i serie. Filteret blir i tillegg da justerbart til forskjellige frekvenser rundt 1kHz. Alle resistanser har dermed et mutiturn potmetre i serie.
Slik ser kretsen ut.
På utgangen har jeg brukt en opamp for å kunne heve nivået igjen med et valgbart gain slik at det blir lettere å gjøre målinger med instrumenter som ikke er så nøyaktige ved lave spenninger. Det blir en avveiing i forhold til støygulv i måleoppsettet.
Med potmeter RV4 kan jeg justere Q faktoren. Det er viktig å velge en Q som ikke demper 2 harmonisk for mye. Jeg valgte en Q som gir kun -0,5dB på 2kHz slik at ikke målingene blir "pyntet på".
Slik ser filteret ut.
Målinger:
Slik ble responsen:
Ved 2kHz er dempingen kun 0,5dB
For å se bunnen på notch filteret måler jeg her bare fra 993Hz til 995Hz:
Vi ser bunnen med denne justeringen ligger på -72dB. Dvs. at input-spenningen er dempet nesten 4000 ganger akkurat ved 993,6Hz.
Det vil nå være lett å se eventuelle 2 og høyere harmoniske med stor nøyaktighet selv med et enkelt oscilloscop som har innebygget spektrumsanalysator. F.eks picoscop. Det vil antakelig være nødvendig å øke gain på det siste trinnet med ganske mye hvis man bruker et billig scop med høyt støygulv.
Nå er det bare å vente på oscillatoren og håpe at den lever opp til forventningen