Jeg laget en liten test av LCD2 C for en liten stund siden som jeg ikke har fått somlet meg til å poste.
Audeze LCD2C. Klassikeren er tilbake i ny drakt!
Audeze har siden 2008 blitt hyllet av en samlet presse for hodetelefoner med ekstremt gode audiofile kvaliteter. Noen av deres hodetelefoner har allerede blitt moderne klassikere. Den første prototypen av lcd2 ble vist på CanJam i Los Angeles i 2009, og i 2010 hadde de et ferdig produkt som på mange måter endret head-fi-verden for alltid. Lcd2 var bygget av tre, lær og metall. Jeg syntes de så fantastiske ut! Det beste av alt var lyden.
Jeg tror neppe folk hadde hørt et par med high end hodetelefoner som kunne presentere bass på den måten. De har en fyldig bass med en varm diskant som kan skilte med en kraftig dynamikk uten å overdrive. Det er en lydsignatur som mange liker veldig godt! Før Audeze LCD2 var Sennheiser HD600/650 et klart førstevalg for mange som liker den litt mørke oppløste lyden. Men HD600/650 klarer ikke å produsere den dype kraftfulle og organiske bassen som gjør lcd2 til en vinner i mine ører. Driverene er også forskjellige. Audeze bruker utelukkende planar magnetic teknologi, der en diafragma (duk) sitter strukket mellom magneter på hver side. Som med andre teknologier skaper dette utfordringer, men også enorme fordeler. De er veldig resistente mot forvrengning og er ekstremt raske, noe som ofte skaper en mer organisk (ektefølt) lyd på lik linje med elektrostatiske hodetelefoner.
Baksiden var at planar magnetiske hodetelefoner tradisjonelt ikke kunne produsere den samme bassen som dynamiske drivere. Dette har jo Audeze motbevist. Hodetelefonene kunne også bli veldig tunge. LCD2 er veldig tunge med i underkant av 600g, og for mange veldig ukomfortable. Jeg kan sitte med dem i time etter time mens andre har store problemer med vekt og gnagende hodebånd.
Fazors
Det går et lite skille mellom produktene til audeze, nemmelig innføringen av ¨fazors¨ på hodetelefonene. Alle nye modeller i LCD-serien har dette. Fazors er rett og slett noen vinger foran magnetene som leder lyden kontrollert mot ørene, og skal i teorien øke kvaliteten på de øvre frekvensene. De skal minske faseforvrengning og i det hele tatt skape mer fokus i diskanten. Selv om de i og for seg har greid dette, er det fortsatt debatt om dette distanserte en lydsignatur Audeze lenge har vært elsket for. Personlig liker jeg av en eller annen grunn også lcd2/3 uten fazors implementert.
Det er et tveegget sverd. LCD2 med fazor er mer fokusert og skaper et bedre lydbilde. Men uten fazor har de den deilige litt avslappende lyden som fortsatt er meget oppløst. Det føles fyldigere, med mer trøkk og dynamikk.
Kvalitet
Selv om Audeze bygger hodetelefoner med en helt hensides bra lydkvalitet, har de vært litt uheldige med byggekvaliteten opp i gjennom årene. De har slitt med drivere som har sluttet å fungere, treverk som har sprukket, puter som fort blir flate osv. De har tatt konsekvensen av dette og Audeze produkter er mye mer solid nå som barnesykdommene er luket ut. Jeg ville ikke mistet mitt gamle par med LCD3 i flisegolvet. Da er jeg redd de raskt takker for kaffen og flyr avgårde til reperasjon.
Det er ingenting som tyder på at Audeze sin nyeste kreasjon i lcd-serien lider av dårlig kvalitet, tvert imot! Vi sier velkommen til LCD2 Classic!
LCD2 Classic
Da jeg så dem og fikk kjenne på dem for første gang tenkte jeg at det er slik Audeze alltid burde laget hodetelefoner. Byggekvaliteten er veldig god. De har skiftet ut hodebøylen av lær med en bøyle av metall og syntetisk lær rem under som fordeler vekten veldig godt på hodet. Noen sa til meg at Audeze lcd-serien ikke var laget for skallede mennesker. Og det kan jeg godt forstå, for den gamle bøylen hadde en tendens til å gnage i hodebunden etter en stund. Dette har de nesten løst med classic. Det er fortsatt en veldig tung hodetelefon med sine stødige 550gram, men det gjør ikke noe så lenge vekten er jevnt fordelt over skallen. De har skiftet ringene rundt koppene fra tre til noe de kaller krystallinfusert nylon. Når jeg googlet for å finne ut hva dette var for noe, fikk jeg raskt opp treff der de solgte sex-leketøy med krystallhealing effekt. Ikke helt hva jeg var ute etter. Men det er nylon som er blandet med glass for å gjøre det hardt, stivt og holdbart. Det minner mest om en blanding av tre og plastikk. Jeg kan konstatere at de kjennes veldig holdbart ut. Kablene går rett inn i huset som er støpt sammen med resten av ringen rundt koppene. Putene er laget av syntetisk skinn med memory foam inni som tilpasser seg hodet og blir mykere ved varme. Putene er store slik at meget store ører får god plass. De puster selvfølgelig ikke, og synstetisk lær kan fort bli en svett affære i varmere strøk. Det er vi heldigvis ikke plaget med her i Norge, så alt i alt kan jeg si at det er den mest solide og den hodetelefonen i lcd-serien med mest komfort til dags dato. Putene er utskiftbare, men man må levere dem inn for å få det gjort eller bestille et kit fra Audeze. Dette er kanskje den eneste malurten i begeret. Det er de samme driverene som står i orginale lcd2 med en litt tynnere diafragma. Man justerer med de vanlige audeze pinnene på siden og som vanlig sitter de litt for godt fast. Men når du har justert deg inn, sitter de som et skudd.
Penger spart
Lcd2 Classic har en pris det er lett å bli glad av. De koster fire tusen kroner mindre enn originale lcd2. Men her får man ikke med noe overflødig. Læret er skiftet ut med syntetisk lær, og kassen de kommer i er en ganske kjip pappkasse. Det er dog noe skum nedi kassen med hull for hodetelefonen og kabel/Manual. Noe mer fancy får man ikke til prisen. Jeg må legge til at kabelen er av veldig god kvalitet og et godt steg opp fra den kjipe flate lakrislissen man fikk med de gamle modellene. Bortsett fra det er det ingen bling som kan sette opp prisen på noen måte.
Lyden
De høres ut som en lcd2 uten fazor. Da jeg kun har en ny lcd2 (med fazor) å sammenligne med kan jeg bare konstatere at det er slik jeg husker det. Jeg har lcd3 uten fazor som har mange mange av de samme karakteristikkene.
Bassen til lcd2c er kjellerdyp og lyden er dynamisk og fyldig. Dette er hodetelefoner som er perfekt til pop/rock/elektronisk musikk. Cashmere Cat, Jean Michelle Jarre og Røyksopp trøkker noe vanvittig med disse hodetelefonene. Bassen har ikke bare kropp, men sjel. Det føles ekte! Med rockeband som Rpwl kan det mangle litt fokus i nedre diskant som får trommene til å virke litt tamme i forhold til de aller beste hodetelefonene.
Lydbildet er bra og ikke så inneklemt og mørke som for eksempel Focal Elear, lcd2c virker også mer nøytrale selv om de også er litt på den mørke siden. De kan bli litt uklare og jeg har hørt cymbaler og hihats mye mindre defuse og jeg synes av og til det kan skape litt avstand. Til sammenligning er LCD2 med fazor mer fokuserte. De har bedre diskant og lyse stemmer kommer bedre frem. Men det skaper også en lenger avstand til bassen og den litt mørkere lyden som Audeze er kjent for. LCD2c trøkker rett og slett mer og skaper mer dynamikk i mine ører. Jeg kan ikke tenke meg en bedre hodetelefon for elektronisk og nyere musikk til denne prisen. Med den litt tilbakelente diskanten vil de ikke glitre like mye om klassisk er din store lidenskap. Til klassisk musikk er nok lcd2 med fazor hakket hvassere.
Konklusjon
De er rett og slett en av de best lydende hodetelefonene jeg vet om for prisen. De virker mer solide
og er mer komfortable en originalen. LCD2 har blitt en legende innen head-fi-miljøet og ikke uten grunn. Om man liker LCD2 med eller uten fazor er en smakssak og jeg anbefaler å høre lcd2 og classic mot hverandre. Med sine 70ohm og relativt høye følsomhet er de ganske lettdrevne. Jeg anbefaler likevel en hodetelefonforsterker med litt kraft for å få dem til å skinne. De er ikke like gode til klassisk og musikk som trenger mer energi i toppregisteret. Men jeg kan garantere at du vil bli forbløffet over dynamikken i bassen denne hodetelefonen er i stand til å produsere. Nå er det ikke slik at jeg synes den originale LCD2 er en dårlig hodetelefon, tvert imot. Men de koster en tredjedel mer. Hos lcd2 Classic veier det positive så visst opp for det negative. Jeg vil anbefale dem på det varmeste!