S
Slubbert
Gjest
Samfunnet har blitt ganske kraftig forandret i løpet av de siste femti årene, og økonomi og fordeling har relativt lite med det å gjøre. De fleste har fått mer å rutte med, de økonomiske samfunnslagene er ikke spesielt annerledes nå enn på 60-tallet og, igjen, høyrepopulismen er ingenlunde begrenset til den fattige delen av befolkningen. Den er dominert av menn, som for øvrig tjener mer enn kvinner, så emaskulering er nok en vesentlig faktor. Kjønnsrollene har blitt kastet om kull, menn er ikke forsørgere lenger, og mange menn sliter også med å finne seg partnere. De har mistet status og med det også selvrespekt. Og snakk om fordeling og økonomiske tiltak hjelper slett ikke på det, for selvrespekten ligger i å klare seg selv, og i å forsørge seg og sine. Ikke i å bli tilgodesett med almisser fra noen venstreintellektuelle bokormer som bektrakter deg med et nedlatende blikk. Å bli fortalt gjennom analyser og lederartikler at du skal få økonomisk bistand så du slutter å ha disse fæle meningene dine, er i så måte å anse som en ren provokasjon.Så for å gjøre det veldig, veldig kort: Du mener at hele høyrepopulistbølgen hviler på manglende endringsvilje?Og siden det har penset inn på samme spor igjen: Som skrevet hundre ganger før har høyrepopulismens fremmarsj IMO svært lite med økonomi, fordeling og finanskrisa å gjøre. Og at de venstreintellektuelle stadig nekter å innse det, gjør at de famler fullstendig i blinde både når det kommer til å forstå og imøtegå denne utviklingen. Til den grad at de til og med fyrer av selvskudd som å gjøre narr av at Sylvi Listhaug snakker mot eliten når hun selv er (var) minister med fortid i ledende politiske verv og First House.
For rene selvskudd er hva det er; det har ingenting å si om Listhaug er minister, tjener fett og bor i Holmenkollåsen, eller om Donald Trump er milliardær og bygger gullbelagte skyskraper-falloser til ære for seg selv. Trump vant stemmene fra hvite menn i samtlige inntektsgrupper, og de som leser og kommenterer på Resett og Document.no er hverken fattigere eller mer vanskeligstilte enn befolkningen forøvrig.
Dette handler ikke om materialisme, det er et kulturelt opprør, og for noen et forsøk på å starte en kulturkrig. De venstreintellektuelle har vært anførende meningsbærere siden deres eget 68'er-opprør for femti år siden, og de har siden lagt premissene for hva som anses som gode og riktige meninger i de fleste samfunnsspørsmål. Tradisjonelle verdier som kjernefamilien og mannens rolle som forsørger har forvitret, kjønnsrollene har blitt kastet om kull, multikulturalisme og til dels kulturrelativisme har ligget til grunn for en samfunnstransformasjon som mange er sterkt i mot, og ikke minst, de som ikke har vært med på dette har opplevd at deres meninger har blitt marginalisert og latterliggjort helt inntil nylig. Og før internett hadde de ikke noe de skulle ha sagt, for alle store medieaktører har vært dominert av venstreintellektuelle, men internett har nå endret den situasjonen. Nå har de kanaler å ytre seg i, nå kan de organisere seg og bli hørt, og nå har latterliggjøringen blitt erstattet med bekymring.
Og de venstreintellektuelle babler videre om finanskrise og fordeling, som bare er å fortsette selvskadingen. For det er fordeling inneforstått at høyrepopulistene er stakkarslige fattigfolk som ikke klarer seg selv, mens det de egentlig vil er å ha tilbake forsørgerrollen og anerkjennelsen den gir. Slik det var i gode gamle dager, da mannen gjorde sin ærlige jobb og forsørget sin familie. Helt uten hjelp og almisser fra venstreintellektuelle med sine nedlatende blikk.
Disqutabel
Det er ikke økonomi som har forandret samfunnene i den vestlige verden mest de siste femti årene; det er teknologi, innvandring, feminisme og urbanisering. Det er de fire områdene hvor samfunnet har endret seg mest. Og det er også fire områder hvor ting i stor grad har skjedd "av seg selv" med liten grad av folkelig medbestemmelse. Fordi det er en naturlig utvikling kanskje, men også fordi det har vært politisk og kulturell konsensus på disse områdene siden 68'erne vant med sitt opprør. Og disse områdene, i hvert fall de tre siste, er selve kjernen i hva dagens høyrepopulistiske opprør selv sier, helt eksplisitt og uten skjulte motiver, at det faktisk handler om. Alt er oppe i dagen. Og teknologien har vært "enableren".
Mange er negative til denne samfunnsutviklingen, og nå med internett har de fått sine kanaler og ytringsmuligheter. Som de ikke hadde før siden media var en del av konsensusapparatet. Så for meg fremstår ikke dette spesielt vanskelig å forklare.