Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.922
    Antall liker
    12.526
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Fiskepriser har jeg lett oversikt over, men hva får bonden i dag pr kilo for lam, okse og gris? Sau er da visst ikke gangbart...?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kjedene har fortsatt bare 3-4% marginer og overlever på volumer
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Kjedene har fortsatt bare 3-4% marginer og overlever på marginer.
    Ja, det var mitt poeng også. Men siden omsetningen er 200 mrd fordelt på tre stk så blir det ganske mange kroner av det.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Skulle stå volumer ja. Fisk er notorisk vanskelig å drive med så mye av den 10gangern går rett i søpla. Det blir heller ikke verdsatt av forbrukeren som heller kjøper "hvitlaks" om det er billig nok
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Men folk flest har en forestilling om at de blir flådd fordi maten er dyrere i Norge enn i Sverige, samt at noen av landets største formuer kommer fra dagligvarehandelen, men jeg har ikke sett noesomhelst som tyder på at det er unormalt store overskudd i den næringen, snarere det motsatte. De konkurrerer også stort sett på det aller kjipeste man kan konkurrere på, nemlig pris.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.031
    Antall liker
    3.082
    Torget vurderinger
    1
    Kjedene har fortsatt bare 3-4% marginer og overlever på volumer
    Så må du ikke glemme at av alle i verdikjeden på mat er kjedene i den posisjon at de bestemmer (i betydning har størst kontroll over) både innkjøpspris og utsalgspris. I tillegg til hva som skal selges. Det gjør det egentlig ganske OK å være kolonialmajor. Og så klarer de faktisk også å rane til seg rollen som askepott i fortellingen om maten. Det er ganske enestående, men selvfølgelig så virker reklamen. Aldri har vi sett flottere ungdom eller jovialere seniorer enn de som reklamerer for adelen. Og sånt virker jo alltid. Det enkleste er ofte det beste.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.930
    Antall liker
    18.112
    Torget vurderinger
    2
    Matgigantene har lange og innfløkte forsyningskjeder, med leveranser til own brands, med innkjøpspress på leverandører og med mellomledd der overskudd kan sendes, eller underskudd kan videresendes i kjeden, slik at man ender opp med en skattevennlig sluttmargin.

    3-4% margin i sluttleddet forteller ikke hele historien om disse.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Da kan jo du opplyse oss hvor disse pengene tar veien, vi kan jo begynne med rema1000

    REMA tar 49 kroner kiloen for svinebog og 39 for nakke, hadde vært interesant å vite hvor i selskapsstrukturen de stikke unne alle pengene
     
    Sist redigert av en moderator:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.863
    Antall liker
    10.372
    Da kan jo du opplyse oss hvor disse pengene tar veien, vi kan jo begynne med rema1000

    REMA tar 49 kroner kiloen for svinebog og 39 for nakke, hadde vært interesant å vite hvor i selskapsstrukturen de stikke unne alle pengene
    Vi kan jo begynne med REMAs egne merkevarer.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ja gjerne det, denne bogen til 49 er jo remas egen merkevare, hvor blir det av alle pengene når bonden og næringsmiddelindustrien har fått sitt?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.863
    Antall liker
    10.372
    Bonden har fått noen få kroner kiloen, videreforedlingen er det REMA selv som står for, dog ikke butikkjeden. Mulig de ikke tjener all verden på bogen, men tar desto igjen på indrefilet, grillflesk og koteletter.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ok, hvilket remaslakteri er det som slakter og skjærer ned grisen?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Og hvordan generer dette så masse penger som ikke er å finne i regnskapene? Hvorfor blir det så mye ekstra penger av å kjøpe et stykke kjøtt fra nortura eller Nordfjord meg egen merkelapp?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.922
    Antall liker
    12.526
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Når kjøtt til bonden betales med 10-12-20kr/kilo, og utsalgspris med noen unntak varierer fra 100-200++++, så må kronasjen bli av noen steder...
    Man går ikke fra null til milliardær på 10-15 år uten å tjene penger noen steder, men at mange av kjedeforretningene som driver på franchise sliter, er vel kjent, og er vel ikke noe rart om marginen virkelig er så liten... svært lav margin i begge ytterendene og mest på midten...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Når kjøtt til bonden betales med 10-12-20kr/kilo, og utsalgspris med noen unntak varierer fra 100-200++++, så må kronasjen bli av noen steder...
    Man går ikke fra null til milliardær på 10-15 år uten å tjene penger noen steder, men at mange av kjedeforretningene som driver på franchise sliter, er vel kjent, og er vel ikke noe rart om marginen virkelig er så liten... svært lav margin i begge ytterendene og mest på midten...
    Man tjener penger på vanvittige volumer ikke på svære marginer. En gris som en bonde får 25 kroner kiloen for som kan kjøpes som rent kjøtt uten ben i butikken for 49.. Da sier det seg selv at det ikke er mange kronene å fordele på foredlingsleddet og detaljleddet.

    En ku hvor 10% selges som filet og resten som billig kjøttdeig er heller ikke noe gullgruve for noen av partene
     
    Sist redigert av en moderator:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.922
    Antall liker
    12.526
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det vel ikke mange deler av grisen du får for 49kr... Jeg spurte forreste tidligere - hva får egentlig bonden?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Bonden får rett i underkant av 25kroner kiloen(for gris) , +- litt avhengig av slaktevekt og fettprosent. Bog koster 49 på Rema, koteletter 39, knoker 29, ribbe 79 så jo det meste av grisen koster i de baner så lenge den ikke er bearbeidet. De tar seg dog en god del bedre betalt hvis du skal ha det ferdig oppskjært, tygd og/eller marinert, men det kan man gjøre selv nesten gratis.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.930
    Antall liker
    18.112
    Torget vurderinger
    2
    https://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2017/07/Rema-med-ny-milliardsatsing-paa-kylling
    https://www.rema.no/laermer/om-rela...ott-vil-sta-en-tredjedel-av-produksjonen-var/
    https://www.rema.no/artikler/laermer/kvalitet-og-dyrevelferd-med-ny-svineserie-fra-kolonihagen/

    Nordfjord kjøtt er Remas forretningspartner på kjøttvarer:
    Bedriften selger produktene sammen med forretningspartneren REMA 1000 Norge i REMA-butikker over hele landet.https://no.wikipedia.org/wiki/Nordfjord_Kjøtt

    Kolonihagen er utviklet som spesialmerke innen Remagruppen og er et eget inntektssenter. Tilsvarende har Rema avtaler med leverandører av fisk. Rema har også kjøpt seg inn i Stange, overtatt Hugaas rugeri, osv.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Tar man med at mesteparten av kjøttet som omsettes er uten bein så er i praksis prisen nesten det dobbelte.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    https://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2017/07/Rema-med-ny-milliardsatsing-paa-kylling
    https://www.rema.no/laermer/om-rela...ott-vil-sta-en-tredjedel-av-produksjonen-var/
    https://www.rema.no/artikler/laermer/kvalitet-og-dyrevelferd-med-ny-svineserie-fra-kolonihagen/

    Nordfjord kjøtt er Remas forretningspartner på kjøttvarer:
    Bedriften selger produktene sammen med forretningspartneren REMA 1000 Norge i REMA-butikker over hele landet.https://no.wikipedia.org/wiki/Nordfjord_Kjøtt

    Kolonihagen er utviklet som spesialmerke innen Remagruppen og er et eget inntektssenter. Tilsvarende har Rema avtaler med leverandører av fisk. Rema har også kjøpt seg inn i Stange, overtatt Hugaas rugeri, osv.
    Og hvor mye inntekter er det i dette "senteret" ei heller er det utviklet av Rema men et oppkjøp.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.611
    Antall liker
    7.182
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Nå er jo grisen et dårlig eksempel, siden det er for det meste industriproduksjon, der volum og soya er det saliggjørende.

    Johan-Kr
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Nå er jo grisen et dårlig eksempel, siden det er for det meste industriproduksjon, der volum og soya er det saliggjørende.

    Johan-Kr
    Det er vel ikke helt riktig? Cruiser ber om regnestykke for bog, koteletter, ribbe m.m. - dvs rene produkter som bare er partert og pakket.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.611
    Antall liker
    7.182
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Å ale opp gris for det store markedet er ren industriproduksjon. De blir født og fores opp på kun industrifor i en stor grisefjøs.

    En har vel noen unntak for gourmet-utgavene, men det er lite volum.

    Johan-Kr
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Spiller det noen rolle? Poenget var hva som skjedde mellom bonden og butikken og at det angivelig snikes unna masse penger.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Her er spørsmålet "follow the money" - ikke hva grisen spiser eller hvor lykkelig den er.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Her er spørsmålet "follow the money" - ikke hva grisen spiser eller hvor lykkelig den er.
    Den grunnleggende påstanden er at kjedene har mye fete marginer som ikke dukker opp i regnskapene deres. Dersom man fremmer en slik påstand så kan det være en fordel å vise til hvor disse marginene faktisk blir av.

    Folk flest ser på matbutikke som dyre, mens eksempelvis XXL er billige. Hos sistnevnte har ansatte typ 30% rabatt på omtrent hele butikken, hvilket burde gi en pekepinn på hva marginene på varene er.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.259
    Antall liker
    7.233
    Torget vurderinger
    4
    Her er spørsmålet "follow the money" - ikke hva grisen spiser eller hvor lykkelig den er.
    Den grunnleggende påstanden er at kjedene har mye fete marginer som ikke dukker opp i regnskapene deres. Dersom man fremmer en slik påstand så kan det være en fordel å vise til hvor disse marginene faktisk blir av.

    Folk flest ser på matbutikke som dyre, mens eksempelvis XXL er billige. Hos sistnevnte har ansatte typ 30% rabatt på omtrent hele butikken, hvilket burde gi en pekepinn på hva marginene på varene er.
    Umulig å sammenligne dagligvare med sportsbransjen.
    Sportsbransjen er preget av forholdsvis lav rullering av varelageret samt stor sesong- og væravhengighet. Det er naturlig om sportsbutikker har en høyere marginer enn dagligvarebutikker.

    An annen ting er at den interessante gråsonen i dagligvarebransjen ikke ligger i butikkleddet, men i den vertikale integrasjonen på eiersiden. Det er ikke så interessant i seg selv lenger for Reitan-familien hvor mye butikkene tjener. Butikkene er etter hvert bare et verktøy for å sikre flyt gjennom systemet. Selv tjener de langt mer på produksjon, innkjøp, logistikk, eiendom, franchise, administrasjon etc. enn hva som ligger igjen i butikkene, så marginene for butikkleddet er lave.
    Det er nok også grunnen til at REMA 1000 kjeden ikke er solgt til utenlandske interessenter for lenge siden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Og her kan man lese regnskapet til Rema 1000. Merk at dette er konsernregnskap, dvs for hele sulamitten. Jeg lurer fortsatt på hvor de store marginene er gjemt.

    Minner også om at det ikke er så mange år siden ICA kastet inn håndkleet etter flere år med dårlige resultater i Norge.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Minner også om at det ikke er så mange år siden ICA kastet inn håndkleet etter flere år med dårlige resultater i Norge.
    Både ICA og Lidl, som ikke er norske kjeder hadde aldri en sjanse. Skyhøye tollmurer og innenlandsk kartellvirksomhet samt effektive propagandakampanjer for å opprettholde systemet gjør det umulig for andre kjeder å starte opp i landet. Taperne er det norske folk som må leve med et system der vareutvalget i samtlige butikker er så og si identiske og svært begrenset. Vern om våre lokale matmilliardærer som Reitan og Hagen synes å være viktigere enn fritt utvalg og forskjellige butikker.

    Det gir ikke så mye mening å se på marginene totalt sett eller henge seg opp i lokkevarer. Butikkene tjener grovt på endel varegrupper og omtrent ingenting på andre. For bøndenes del vil nok flere etterhvert erfare at om de selger mer direkte til forbruker og utenfor de sentrale kartellene så vil de oppnå en helt annen pris. Frukt grønt, kjøtt, fisk og skalldyr kan omsettes på flere måter enn å levere til Nortura eller Bama. Spesielt for småprodusenter med høykvalitetsvarer. Litt mer problematisk for dem som driver med melk eller korn, da dette egner seg best for faste leveranser og volum og at det ikke er noe privatkunder kjøper mye av i slengen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Men med de påstått fete marginene som finnes i bransjen er det rart at ICA gikk med underskudd.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men med de påstått fete marginene som finnes i bransjen er det rart at ICA gikk med underskudd.
    Marginene ligger hos produsentene og den norske matvareindustrien, ikke hos detaljistene. Og de tviholder på sin makt og vil ikke tillate utenlandske konkurrenter med andre produsenter og egne varelinjer. derfor gir de gode nok betingelser for de lojale undersåttene i butikkjedene.

    Men .. driver du en Rema butikk med høy omsetning så har du lagt gullegget. De folka tjener MANGE millioner årlig. Nok til å samle på fine biler, selv om det ikke kommer nær finanskjempene. Reme kjører jo etter franchise-modellen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    Ja, poenget til meg og Cruiser er at den prosentvise marginen er lav, men av et stort volum så blir det en hel del kroner i kassa åkke som. Det er ikke mange bransjer som har så lave marginer.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Men da har vi jo svaret, alle pengene havner hos produsentene. Hehe
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.930
    Antall liker
    18.112
    Torget vurderinger
    2
    Men med de påstått fete marginene som finnes i bransjen er det rart at ICA gikk med underskudd.
    ICAs nederlandske eier Ahold besluttet å satse på at norske forbrukere ville ha bedre kvalitet enn hva man fikk i billigbutikkene. Det ville norske forbrukere ikke ha og etter å ha tapt 14 milliarder satte man kroken på døren for den satsingen.

    Matkjedene har organisert seg med oppkjøp, produksjon, videreforedling, transportlogistikk og internsalg mellom enheter. De er store konglomerater og benytter også adgangen til å gjøre disposisjoner som franchisetakerne finner økonomisk knugende, og da med henvisning til "de små marginene".

    Dette kan man enkelt og behendig skaffe seg godt innsyn i, om man vil. Og vil man kikke på Rema 1000s regnskap, bør man kikke på Reitangruppen, og fundere over hvor midlene til den satsingen er kommet fra, gitt spikersuppemarginene man innbiller seg at de opererer med. Her er link, siden weld glemte å linke: https://www.reitangruppen.no

    Steensnæs, som ledet Matkjedeutvalget, reflekterte noen år etter at rapporten ble sluppet over hvor mye verre det var blitt, siden anbefalingene ikke ble fulgt:

    https://www.nrk.no/norge/matvarekjedenes-makt-storre-enn-noensinne-1.12416851

    Matkjedeutvalget ble satt ned av den forrige Regjeringen for å utrede styrkeforholdet i matbransjen. Et flertall i utvalget mente de fire matkjedene utøvet maktmisbruk og uttrykte bekymring på vegne av forbrukerne og andre aktører i matkjeden.

    – Etter den gang har det blitt færre leverandører, færre matvarekjeder og distribusjonen er i ferd med å bli overtatt av matkjedene selv, sier Steensnæs.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.226
    ^ hvor mye mener du de tjener pr. år da, eller hvilke marginer mener du de opererer med (siden regnskapene åpenbart ikke gir svaret...)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn