En ting som i alle fall er helt sikkert er at høyttalere med store elementer ser ut som de låter fetere enn de med små elementer. Og det visuelle teller ofte mer enn hva man er villig til å innrømme.
Komersielle produsenter som Piega, McIntosh, Adyton, Gryphon mfl nøyer seg med 8-9" - elementer. Her på hfs virker det å være en slags enighet om at dette er for smått. Ikke helt lett å bli klok på, men det betyr vel om ikke annet at det er flere veier til mål, og at det ikke er mulig å gi et enkelt svar på spørsmålet om man like godt kan bruke flere små som et stort, bare man har tilstrekkelig membranareale.
Men det må da være langt mer komplisert med et bassystem som er ment å spille opp mot, la oss si 300Hz, ift et system som holder seg under 100Hz? Og det er kanskje det første spørsmålet å stille seg selv; skal man satse på å kombinere et par "normale" høyttalere med et par gode suber, eller skal man satse på et mer omfattende bassystem som tar jobben adskillig lenger?
I mine høyttalere pr i dag er det totalt 4x10" som i teorien jobber fra 22Hz til 400Hz. Med det som utgangspunkt virker det mest fristende å satse på subwoofere...(?)
Jeg er i utgangspunktet fan av store elementer til bass.
Du nevner Piega, McIntosh, Adyton, Gryphon mfl nøyer seg med 8-9" og de har absolutt lykkes med sitt.
Derimot JBL, Focal etc. går for 15" i sine topp modeller, Cabasse 22"
Så det er mange veier til rom.
Jeg har vært nær å kjøpe Piega 80.2 flere ganger, men det har aldri skjedd. Sist ut nå er T+A Criterion TCD 110S (2 stk 10" i hver ht som spiller fra 22-200hz) og jeg har aldri hatt en høyttaler med bedre bass om jeg tenker bare hva en høyttaler kan levere. Med subber osv. blir det noe annet igjen.
Ø Audio Icon med Arendal subber fikk jeg til å fungere svært godt, så om du legger i litt jobb med kalibrering kan så kan det fungere veldig bra. Men det krever ofte god "bass management" for å lykkes.