Det begynner å komme store batterier inn i strømnettene rundt om.....
Vet ikke om du tenker dette er relatert til den lille diskusjonen jeg er i her.
Men - den pågående diskusjonene er jo om energiregnskapet til sol og vind. Ikke det økonomiske (selv om det trolig vil være en del fellestrekk).
Det diskusjonene går på er:
Hvor lang tid tar det før en vindmølle/solcelle har produsert like mye energi som det kreves for å bygge/installere den.
(Også er det også greit å se på hvor mye mer energi kan den produsere i sin livstid sett opp i mot hvor mye energi som kreves for å bygge)
Ytterpunktene er
*artikkelen den startet med som hevder/Antyder/påstår at vind/sol neppe kommer i pluss i det hele tatt.
*Linken til fela som sier at solceller har produsert like mye strøm i løpet av 1-3 år som det tok å bygge/installere og at havvind produserer 20-25 ganger så mye strøm som kreves for installere den i sin levetid.
Det som er litt av det poenget jeg skulle få frem, er at slik de regner dette i dag - så tar de ikke inn noen kostnad for å opprettholde kapasitet.
Så hva er den faktiske kostnaden (energiforbruk - ikke penger) med vind og sol, dersom du skal bytte ut all fossile kilder frem til 2050 - så må man også ta med energikostnadene knyttet til backup/sikkerhet - og ikke bare sleve panelet/vindmøllen.
Jeg nevnte jo dette i forrige post:
1) Betydelig overkapasitet - da det er stor variasjon av sol og vind
I dagens beregninger så får man jo nyttegjort seg av 100% output når det er nok vind/sol. Men hvis man kun har vind/sol - så vil man nok måtte bygge opp mer kapasitet, slik at man får nok energi også når vinden er feks 70%.
2) Gigantiske batterier for å ta døgnvariasjoner
Linken du viste til viser jo at økonomisk - så ligger prisen på batterier på omtrent samme nivå som egne gasskraftverk - så bare denne kostnaden ligger jo på omtrent samme nivå som å bygge tilsvarende kapasitet i gasskraft.
3) Ha enormt med back up kapasitet. Været varierer og man kan få vinterperioder med lite vind og lite sol - jeg er ikke meterolog, men typisk grå-vær har jo ofte lite vind og sol - og dette vil kunne vare mye lengre enn man har batterikapasitet til.
Så med batterier som tar døgnvariasjoner, spå trenger du kanskje gasskraft som fyller inn ved uke/måneder med lav sol/vind produksjoner. Så her er tilleggskost allerede 2 x tilsvarende kapasitet i gasskraft.
4) Man må trolig bygge mye av denne kapasiteten langt unna der den skal benyttes - det snakkes jo om havvind - det betyr store kraftlinjer og mye kraftelektronikk.
Både vindkraft og solkraft trenger veldig store areal - og det tyder på at de blir liggende langt unna- Det gir igjen store tap mtp overføring.
Så - poenget her er i grunn at dersom vi skal bytte ut all kraftproduksjon med sol og vind, så må vi også inkludere behovet for batterier og backupkapasitet når energikostnaden skal beregnes - og det er ikke med i de tallene som fela linket til.
Så klan vi jo spørre Asbjørn om han er såpass trygg på solcellene sine i romjulen at han er villig til å koble seg fri fra nettet - selv med batteripakke.
Han kan sikkert gi et veldig godt estimat på hva som trengs av batterier og nødgenerator - for å opprettholde levestandarden selv i perioder med lav produksjon - også kan du skalere det opp til 7,5 MRD mennesker - så ser du at det blir litt for mye til å ikke ta med i regnestykket.
Mvh
OMF