Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    selge sau til 30kg og samtidig ødelegge markedet for lam? kapitalistene i det frie markedet gjør jo ikke slikt.
    "Kapitalistene i det frie marked" ... har du blitt matforgiftet?

    Norsk landbrukspolitikk er som hentet rett ut i fra stalintiden. Vi har et totalt dysfunksjonelt marked som perverterer priser og fører til matsvinn og sløsing. I et fritt marked ville varene blitt solgt til en pris folk var villig til å betale, og ikke destruert fordi mange bønder er som statseide leilendinger som lever av et korrupt kollektivsystsem.

    Dette er landbrukskommunisme på sitt verste.
    Virkeligheten kaller. Det eneste markedet bryr seg om er bunnlinjen. matsvinn og sløsing? det frie markedet bryr seg totalt nada. Kapitalisme innebærer at det eneste hensynet som skal tas er avkastningen, bunnlinjen.

    I det frie markedet bryr de seg ikke om samfunnsansvar og landskap. Det eneste som betyr noe er avkastning. Og lederne vil bruke sin posisjon til å kvele konkurrentene og danne monopol.

    Det frie markedet er en hypotese/modell som innebærer at forbrukerne er velinformerte og tar rasjonelle valg, samtidig som de til enhver tid har mulighet til å takke nei til en vare. Dette er forutsetninger som ikke er til stede i den virkelige verden.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    ^^Joda det svinger selvsagt litt fra sesong til sesong, i år forventer man ikke overskudd som også kan leses i dine linker. Det er heller ikke lenge siden man kunne lese i avisene at lagrene var tomme. I tillegg importerer vi 1000 tonn fra utlandet.
    Dette regulerer seg selv så lenge nortura betaler ut 1 øre pr kg. Ikke hvis de gjør som Gjestemedlem og bøndene ønsker, betale en kunstig høy pris man ikke kan hente inn igjen i markedet.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^ Som det står i linkene importeres det mye kjøtt på tross av at det er produksjonsoverskudd. Dette fordi handelsavtalene inkluderer importkvoter fra andre land. Det er frivillig å benytte seg av disse importkvotene, men er i følge artiklene en "forventning" om at det gjøres. Nortura står for så og si all importen.

    Det har vært overproduksjon av småfé hvert år siden 2014, står det også.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Jeg ser ikke datoen for alle artiklene, ifølge norturas egne tall er produksjonen nogenlunde i balanse i år og det forventes et underskudd på lam til neste år.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^ Som det står i linkene importeres det mye kjøtt på tross av at det er produksjonsoverskudd. Dette fordi handelsavtalene inkluderer importkvoter fra andre land. Det er frivillig å benytte seg av disse importkvotene, men er i følge artiklene en "forventning" om at det gjøres. Nortura står for så og si all importen.
    Ja det er nøyaktig slik Nortura opererer. Er det en importkvote kvote så gjør de alt for å sikre seg den. Ikke fordi de har bruk for den, men fordi de vil kuppe markedet totalt og forhindre at noen andre konkurrerer med dem.

    De gjorde nøyaktig det samme når det kom til kvoter av storfe fra Namibia og Botswana. For at ingen andre skulle kunne konkurrere med dem og etablere seg i markedet som leverandør, så sikret de seg kvotene selv...

    Totalt mafia, pill råttent, all den tid de sitter på makten over importen som markedsregulator. Trump og N'drangheta kunne ikke klekket ut noe mer korrupt.
     
    6

    65finger

    Gjest
    kjøpte som nevnt ferske 1 åringer sau/lam av prima kvalitet til 32 kr kg, delte en sau med noen kompiser den kostet 22 kr kg, denne er i stor grad spelet og henger på loftet for modning. Sauen var prima. Kvernet kjøttdeig og delte opp til gryter. indrefilet, ytrefilet og entrecote topp kvalitet. kjøpte noen kg fersk grytekjøtt av okse til 5 kroner kg i samme slengen. Fikk så mye bein og ister jeg ville gratis. Litt jobb med partering (45 min per dyr) og 10 mil å kjøre. Kjør og kjøp!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hva er poenget med importkvoter ved overproduksjon?
    Det er en tollfrikvote med kjøtt fra enkelte U-land. Dette er mest som bistand å regne, bortsett i fra at det er sunnere å handle med et land enn å dele ut almisser. Når det kommer til f.eks. EU/EØS, så er det en del av handelsavtalen. Vi vil ikke ha mulighet til å få eksportere norske varer om vi nekter all import av varer fra EU. Derfor er det tollfrie/lavsats-kvoter på endel produkter, som ost.

    Så vidt jeg har forstått blir disse kvotene solgt/auksjonert bort, og da benytter Nortura anledningen og overbyr ofte andre kun for å hindre konkurranse... selv om de ikke tjener en døyt på det hele. Det er mer for å forhindre at andre kan tjene penger og etablere seg i markedet enn det er for deres egen skyld.


    https://www.landbruksdirektoratet.n...tollkvoter/om-tollkvoter#hva-er-en-tollkvote-

    "Enkelte av tollkvotene gjelder import fra alle land. I tillegg finnes det GSP-kvoter for import fra utviklingsland og andre tollkvoter for import fra et bestemt land eller område. Bakgrunnen for de forskjellige kvotene varierer. Noen er bundet i internasjonale avtaler, noen har Norge gitt til utviklingsland som en del av utenrikspolitikken, og noen har Norge fastsatt for å sikre tilgang på viktige råvarer som matkorn, råvarer til kraftfôr og til bearbeidingsindustrien."
     

    vrøvl

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.05.2009
    Innlegg
    943
    Antall liker
    308
    Torget vurderinger
    1
    selge sau til 30kg og samtidig ødelegge markedet for lam? kapitalistene i det frie markedet gjør jo ikke slikt.
    Nei, i det frie markedet er butikkene selvsagt frie til å selge hva de vil for 30 kr/kg. Det er ikke noe myndighetene bør blande seg inn i.
     

    spaceman_2

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.07.2016
    Innlegg
    89
    Antall liker
    110
    Hej . Hva koster luksus guld øl i Norge . I Danmark giver vi 26.50 kr for en 6 packs . Det er billigt . mvh Space
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hej . Hva koster luksus guld øl i Norge . I Danmark giver vi 26.50 kr for en 6 packs . Det er billigt . mvh Space
    Gull øl koster vel 35-40 kroner for en 0,33 boks. (standard øl fra de store bryggeriene).

    I Danmark sist jeg var det så jeg at man kunne kjøpe øl på 0,33 flasker for 2,30 øre. Det er 10 ganger så dyrt i Norge. Nordmenn blir flådd og de er underdanige nok til å finne seg i det.

    Fant ikke akkurat den du lurte på, men her er en liste fra den eneste butikken i Norge som har lov til å selge gull øl og annet sterkøl.

    https://www.vinmonopolet.no/search?...C3%B8l:mainCountry:danmark&searchType=product

    Vårt kommunistiske statsmonopol kombinert med skyhøye avgifter har gjort Norge til et U-land når det kommer til annet enn svakøl.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.600
    Antall liker
    10.075
    Dansk øl til 3-4-5 kr. pr. flaske er ikke verd ett øre mer. Det er på grensen til udrikkelig. Godt, dansk øl koster omtrent like mye som godt, norsk øl.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dansk øl til 3-4-5 kr. pr. flaske er ikke verd ett øre mer. Det er på grensen til udrikkelig. Godt, dansk øl koster omtrent like mye som godt, norsk øl.
    Det smaker stort sett akkurat som vanlig pils her hjemme. Selvsagt ikke godt nok for snobber og hipstere, men helt greit for vanlige mennesker.

    Fra denne ukens tilbudsavis på Bilka. Kassene inneholder 30 flasker.

    bilka.jpg

    Hvis man ikke er så opptatt av kjente merker kan man handle en kasse hos Netto enda rimeligere.

    For 30 0.33 Carlsberg vil vi nok måtte betale 7-800 Nok. (Nå minsker forskjellen litt siden en dansk krone er verd ca 1,3 Norske, men forskjellen er likevel perverst stor. Nordmenn blir ranet og finner seg i det, ynkelige underdanige fjotter som de er som lar seg herse med av pietister, avholdsfanatikere og sosialister og andre undermålere.
     
    Sist redigert av en moderator:
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^ Du er tydeligvis ikke oppdatert på ølsnobb-trendene, den vanlige pilsen er på full fart tilbake. For 10-15 år siden oppdaget vi IPA og så ble det populært å hevde at vanlig pils er kattepiss. Humle, humle, mer, mer, mer, det skal rive i kjeften og vanlig pils med lav IBU smaker ikke noe som helst. Så noen år etterpå gjorde stouten sitt inntog: 14%, lagret på whiskyfat, tilsatt sjokolade og kaffebønner og med viskositet som nylagt asfalt. Og så oppdaget vi surølet, for bare få år siden selv om Belgia har åpenfermentert siden middelalderen. Villgjær, tart og kompleks syrlighet, bring it on, ølet er den nye vinen. Jeg var på Mikkeller Beer Celebration fem år på rad og det var nesten ikke en pils å oppdrive.

    Men så ble flere og flere folk bevisste på at "hey, øl er jo egentlig en tørstedrikk". Og ingen av overstående typer er særlig gode tørstedrikker, de er mest til å nippe i. Og nå er pilsen på full fart tilbake. Drar du på ølmesser i dag finner du masse pils, fra et utall ulike bryggerier. Og alle hjemmebryggere vet at pils er noe av det vanskeligste å brygge, siden det er undergjæret på lav temperatur og krever god prosesskontroll. Og prosesskontroll er noe de store bryggeriene kan, de brygger millioner av liter som smaker kliss likt. Det er ikke enkelt for et mikrobryggeri å få til så nå prøver de små å etterligne de store.

    Pils er ypperlig tørstedrikk, og Carlsberg og Tuborg er til det formålet helt på høyde med alt vi har her hjemme. De som påstår noe annet er ikke bare ølsnobber, de er også utdaterte ølsnobber. Den ekte ølhipsteren anno 2019 digger både Carlsberg og Tuborg.
     
    Sist redigert:

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.546
    Antall liker
    785
    Noe av det beste "vanlige" ølet jeg har smakt, var Viborg-pilsner som den gang kostet 1,50 kroner flaska.........og danskekrona var ca 1,05 tror jeg

    Eller har man jo alltids denne, for det det er verdt:
    https://www.ratebeer.com/
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.600
    Antall liker
    10.075
    ^^Har jeg nevnt et ord om pils? Jeg tilbrakte sommerferien i Danmark i år. Bodde langt fra allfarvei og var avhengig av den lokale Brugsen. Ble glad da jeg fant superbillig øl og kjøpte noen for å teste. Kattepiss. Fant etterhvert en god øl, Ørbek Fynsk Forår. Den kostet omtrent det samme som en god, norsk pilsner.

    Jeg er forøvrig helt enig med deg ang. mikrobryggerier og spesialøl. Oftest noe sure greier.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^^Har jeg nevnt et ord om pils? Jeg tilbrakte sommerferien i Danmark i år. Bodde langt fra allfarvei og var avhengig av den lokale Brugsen. Ble glad da jeg fant superbillig øl og kjøpte noen for å teste. Kattepiss. Fant etterhvert en god øl, Ørbek Fynsk Forår. Den kostet omtrent det samme som en god, norsk pilsner.

    Jeg er forøvrig helt enig med deg ang. mikrobryggerier og spesialøl. Oftest noe sure greier.
    "Kattepiss"-begrepet er fra IPA-perioden, da ølet skulle være mest mulig humlete (bittert) og det ble hevdet at vanlig pils ikke hadde smak. Det begrepet brukes nesten ikke lenger. At "spesialøl er surt" er også en eksepsjonelt usubstansiert påstad. Ja surøl er surt, naturlig nok, og farmhouse-ale og denslags er også gjerne det, og saison. Men "spesialøl" kan like gjerne være en søt og maltdrevet milk stout eller porter. Så nå er du ganske på viddene her. Og at du fant én dårlig pils i Danmark er et ganske dårlig datagrunnlag, og den kommentaren du svarte på viste bilder av Carlsberg og Tuborg, som er helt kurant og god industripils slik den skal lages.

    Visste du forresten at alt nordisk øl er laget på samme gjærstamme, carlsbergensis? Carl Jacobsen, som startet Carlsberg på 1800-tallet, kultiverte en gjærstamme som tålte nordisk klima bedre enn de andre som eksisterte på den tiden. Og siden han var en filantrop og entusiast distribuerte han denne til ølbryggere i hele norden, og varianter av den brukes nå i alle pils du får i norske butikker. Ringnes, Dahls, Aass, Nordlandspils, Hansa, you name it. Og en pils skal også være laget på pilsnermalt fra Tsjekkia. Så det er egentlig bare humlen og vannet som skiller dem.

    Fynsk Forår er for øvrig en witbier eller hveteøl, og det gir ingen mening å sammenlikne den med Carlsberg eller Tuborg.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.600
    Antall liker
    10.075
    ^Så da mener du at all pilsner smaker likt? Det finnes med andre ord ikke dårlig øl, det eneste som skiller er pris.
    Kommentaren min var mer myntet på billig, dansk øl generelt bygget på erfaringer etter mange ferier i Danmark.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^Så da mener du at all pilsner smaker likt? Det finnes med andre ord ikke dårlig øl, det eneste som skiller er pris.
    Kommentaren min var mer myntet på billig, dansk øl generelt bygget på erfaringer etter mange ferier i Danmark.
    Nei, vann og humle kan være forskjellig. Og prosessene er forskjellige; enten det er mengdene av hver av de fire ingrediensene, gjæringstemperatur eller annet, som sagt er pils veldig vanskelig å brygge med konsistent kvalitet spesielt for hjemmebryggere og mikrobryggerier. Men de store bryggeriene som Carlsberg har veldig god kontroll på prosessene siden alt er industrialisert, så det de lager er stort sett god pils. Gjestemedlem viste en salgsplakat med en kasse Carlsberg for 80dkk og en kasse Tuborg for 90dkk. Å påstå at det er dårlig pils faller på sin egen urimelighet. Det er det ikke.

    Vil du ha en trygg og god standardpils, kjøp noe fra et stort bryggeri.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Og personlige preferanser kan også være forskjellige. Jeg er ikke særlig glad i Hansa for eksempel, men det er ikke en dårlig pils av den grunn.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    I tåka rundt mikrobryggrevolusjonen i Norge fikk overraskende mange det for seg at amerikanske Budweiser ikke klarer å lage et godt og smakfullt øl og den tjekkiske varianten av Bud er SÅ mye bedre. Tjekkisk Budweiser en en tjekkisk pils mens Budweiser i USA er noe nær referanseeksempelet på American Light Lager - altså en annen og temmelig ulik ølstil. Det burde ringe noen bjeller om man tror at et av verdens største bryggerier ikke er i stand til å lage et smakfullt øl mens enhver siviløkonom klarer det hjemme i garasjen. Alt av industriøl smaker eksakt som det er meningen det skal smake siden de, som Slubbert påpeker, har total kontroll på hele prosessen og brygger helt konsistent gang eter gang etter gang i store volumer.

    Det betyr imidlertid ikke at alt som selges oppfyller kriteriene for å være godt øl - hva nå de måtte være. De driver butikk og ønsker å bruke minst mulig penger på å lage produktet og sparer der de kan. Mellom annet brukes det visstnok relativt små mengder humle med høye bitterstoffer mens noen som ikke er så opptatte av kostnadene kan bruke større mengder humle med lite bitterhet for å oppnå samme mengde bitterhet i et øl. De kan også bruke litt "kjipere" humlesorter fordi det er billigere ogs å burtetter. Norsk industripils er også delvis hemmet av at alkoholinnholdet ikke kan være høyere enn 4.7% - ganske mange varianter av internasjonal pils er noe sterkere og eksempelvis Ringnes sier rett ut at de helst skulle brygget et øl som holdt noe over 5% om de kunne velge fritt, men det kan de ikke i det norske markedet.

    Men en myte er sann: Industribryggeriene vanner ut pilsen sin. Det kalles "high gravity brewing" og de gjør det fordi det er mye billigere å brygge store volumer på den måten. Ølet på tankene hos Ringnes holder 6.5% alkohol eller hva det nå var før det vannes ned.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men en myte er sann: Industribryggeriene vanner ut pilsen sin. Det kalles "high gravity brewing" og de gjør det fordi det er mye billigere å brygge store volumer på den måten. Ølet på tankene hos Ringnes holder 6.5% alkohol eller hva det nå var før det vannes ned.
    Ja, og man får kjøpe den noen få steder. 'Ringnes Gold' på polet. Dessverre er den forbudt å selge i Norske butikker :(
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Men en myte er sann: Industribryggeriene vanner ut pilsen sin. Det kalles "high gravity brewing" og de gjør det fordi det er mye billigere å brygge store volumer på den måten. Ølet på tankene hos Ringnes holder 6.5% alkohol eller hva det nå var før det vannes ned.
    Ja, og man får kjøpe den noen få steder. 'Ringnes Gold' på polet. Dessverre er den forbudt å selge i Norske butikker :(
    finner bare Ringnes Extra Gold på polet, er det den samme?

    https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Norge/Ringnes-Extra-Gold/p/1224802
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.600
    Antall liker
    10.075
    Men en myte er sann: Industribryggeriene vanner ut pilsen sin. Det kalles "high gravity brewing" og de gjør det fordi det er mye billigere å brygge store volumer på den måten. Ølet på tankene hos Ringnes holder 6.5% alkohol eller hva det nå var før det vannes ned.
    Ja, og man får kjøpe den noen få steder. 'Ringnes Gold' på polet. Dessverre er den forbudt å selge i Norske butikker :(
    Du skal vel bo ganske så grisgrendt før det blir en stor sak å finne et pol i nærheten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    Men en myte er sann: Industribryggeriene vanner ut pilsen sin. Det kalles "high gravity brewing" og de gjør det fordi det er mye billigere å brygge store volumer på den måten. Ølet på tankene hos Ringnes holder 6.5% alkohol eller hva det nå var før det vannes ned.
    Ja, og man får kjøpe den noen få steder. 'Ringnes Gold' på polet. Dessverre er den forbudt å selge i Norske butikker :(
    finner bare Ringnes Extra Gold på polet, er det den samme?

    https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Norge/Ringnes-Extra-Gold/p/1224802
    Neppe - de sterkere variantene er nok brygget som de er vil jeg tro. Ved utvanning reduseres ikke bare alkohol men også bitterhet og aroma.

    Edit: Litt googling indikerer at det ikke er den samme, men at Ringnes Gold minner svært mye om hvordan den sterkere og ufiltrerte "råpilsen" smaker før den blir vannet ned.
     
    Sist redigert:
    S

    Slubbert

    Gjest
    Jeg tror Ringnes Gold er u-utvannet Ringnes, men er ikke helt sikker. Jeg var på en ølsmaking med en kar fra Ringnes hvor han snakket om den, men det er 15 år siden så jeg husker ikke. Hvis du kjøper Carlsberg og Tuborg i Danmark er den for øvrig 5.1% (eller 5.2%, husker ikke eksakt). I Norge er den vannet ut til under 4.7% (det er vel 4.4%, sikkert for å ha margin).

    4.7%-grensen er kanskje det mest idiotiske av alt som finnes i norsk alkoholpolitikk. Den gjør at butikker ikke kan selge øl (pils) slik den er ment å skulle være, og det gjør at spesialbutikker som Gulating er fullstendig kastrert med tanke på hva de kan tilby. Det er en bragd det Gulating gjør, på tross av den kvelende 4.7%-regelen. Og nei, alkoholikere drikker ikke spesialøl.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Det burde ringe noen bjeller om man tror at et av verdens største bryggerier ikke er i stand til å lage et smakfullt øl mens enhver siviløkonom klarer det hjemme i garasjen. Alt av industriøl smaker eksakt som det er meningen det skal smake siden de, som Slubbert påpeker, har total kontroll på hele prosessen og brygger helt konsistent gang eter gang etter gang i store volumer.
    Ja, vi husker jo alle denne:

    Butikkølet er for sterkt - Test avdekker at store mengder øl i butikken er sterkere enn det som er lov å selge.

    Det er fordi små bryggerier ikke har tilstrekkelig kontroll på prosessene sine og derfor aldri kan vite nøyaktig hvor sterkt ølet de brygger er. Ringnes og Hansa vet eksakt hvor sterkt ølet de brygger er siden hele bryggeprosessen er fullautomatisert. De som har større innslag av manuelle prosesser må ha mye større slingringsmonn. Så igjen, 4.7%-grensa er det rene idioti.

    Det mest kostelige er dog dama fra avholdsorganisasjonen som uttaler at folk har grunn til å føle seg lurt.:rolleyes:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    ^ så mye som noen av de der avvek så har de bare gitt faen og jukset. Ja man kan bomme, men ikke med så mye og det er også ganske enkelt å måle og regne ut hvor mye alkohol et eget brygg inneholder. Nesten ingen har utstyr for å måle alkoholstyrke direkte (det er veldig dyrt) men man måler det indirekte ved å sjekke sukkerinnehold før og etter gjæring og så kan man regne det ut.

    Det er en stilletiende avtale om man kan avvike +/- 0,5% visstnok ift hva som står på etiketten.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.176
    Antall liker
    10.123
    Sted
    Trondheim
    Jeg tror Ringnes Gold er u-utvannet Ringnes, men er ikke helt sikker. Jeg var på en ølsmaking med en kar fra Ringnes hvor han snakket om den, men det er 15 år siden så jeg husker ikke. Hvis du kjøper Carlsberg og Tuborg i Danmark er den for øvrig 5.1% (eller 5.2%, husker ikke eksakt). I Norge er den vannet ut til under 4.7% (det er vel 4.4%, sikkert for å ha margin).

    4.7%-grensen er kanskje det mest idiotiske av alt som finnes i norsk alkoholpolitikk. Den gjør at butikker ikke kan selge øl (pils) slik den er ment å skulle være, og det gjør at spesialbutikker som Gulating er fullstendig kastrert med tanke på hva de kan tilby. Det er en bragd det Gulating gjør, på tross av den kvelende 4.7%-regelen. Og nei, alkoholikere drikker ikke spesialøl.
    Tsjekkisk Urquell, som vel er så nært du kommer det klassiske pilsnerølet, holder 4,4%. Det standard tsjekkiske pilsnerølet folk drikker her nede i Tsjekkia (10° og 11°) holder 4,1-4,5%. 12°-ølet ligger i området 4,7-5,1%, men det er ikke det som drikkes i særlig grad. Standard Staropramen (10°) holder 4,0%, Velkopopovice Kozel (11°) holder 4,5%. Pilsnerøl er en tørstedrikk og slukker tørsten når det er varmt. Da kan den ikke ha for høyt alkoholinnhold siden man jo drikker den på dagtid når man er på jobb.
    12°-ølet er fyldigere og metter mer, men fungerer ikke like bra som tørstedrikk. Så pilsnerølet er ment å holde under 4,7%, i motsetning til hva du ser ut til å tro.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^ Mulig det, det meste jeg har drukket av pils i utlandet har ligget på 5±. Men det endrer uansett ikke mitt syn om idiotien i 4.7%-regelen, for det finnes mange andre typer øl enn pils. Pale ale og IPA er mye bedre rundt 6%, og mørkt øl gjerne litt over det også. Den regelen kastrerer butikkutvalget.

    Fpr de interesserte var det lov å selge sterkere øl i butikk helt frem til 1993, men 4.7%-regelen ble innført i en hestehandel Brundtlandregjeringen gjorde med KrF for at drittpartiet skulle stemme for EØS-avtalen. Før dette kunne butikkene selge øl opp til 7%.Den opprinnelige hestehandelen åpnet for øvrig heller ikke for at sterkøl kunne selges på polet: Øl over 4.7% fantes ikke i Norge mellom 1993 da KrF ødela som vanlig, frem til 1998 da de måtte tillate salgt av sterkøl på polet etter press fra EFTA. Så pga av samme EØS-avtale de brukte som brekkstang for å innføre forbudet i utgangspunktet, ble øl over 4,7% igjen lovlig i Norge. That's karma for you, motherfuckers.

    "Hvis vi ikke får føkke opp ølutvalget blir ikke Norge med i EØS." - hilsen Krakilsk Fitteparti.
     
    Sist redigert:

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    jammen meg bra du ikke bor i sverige, for der får du bare 3.5 % i butikken.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Det KrFuckers hestehandlet seg til i 1993 var totalforbud mot alt øl over 4,7%.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn