- I Norge diskuterer vi kjøttfrie julebord
https://www.dagbladet.no/nyheter/i-norge-diskuterer-vi-kjottfrie-julebord/71899836
Kina alene bygger nå kullkraftverk tilsvarende hele EUs kullkraftproduksjon. Frp mener tiden er overmoden for å diskutere de store utslippene i verden og slutte kranglingen om bagateller i Norge.
- Kina åpner nye monsterkraftverk på løpende bånd mens vi i Norge diskuterer kjøttfrie julebord og dyrere diesel for å få ned utslippene. Det er et kjempeparadoks og en åpenbar svakhet i Paris-avtalen. Det gir klimasaken lite legitimitet, sier klimapolitisk talsperson Gisle Saudland i Fremskrittspartiet.
I en fersk rapport fra Global Energy Monitor, en ikke-statlig organisasjon som jobber for å kartlegge fossilbruk i spesielt India og Kina, går det fram at Kina bygger nye kullkraftverk med en kapasitet på 148 GW. Til sammenlikning er den totale kapasiteten til EUs kullkraftverk på 149 GW.
Kina ligger an til å passere Norge i CO2-utslipp per innbygger i 2019, men skal ifølge Paris-avtalen nå utslippstoppen først i 2030. I første halvår i år økte Kina utslippene med fire prosent.
Krav til Kina
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen deltar denne uka på klimatoppmøtet i Madrid . Der har han med seg en klar oppfordring fra regjeringskameratene i Fremskrittspartiet.
- I Madrid forventer jeg at vår klimaminister er tydelig i samtalene med politikere fra Kina, at de også må ta sin del av utslippskuttene. Det er klart at når et land med 1,4 milliarder mennesker har like store utslipp per innbygger som Norge, stiller det norsk klimapolitikk i et underlig lys.
Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i klima- og miljødepartementet mener det er helt åpenbart at Saudland har rett i at en kjerneoppgave framover blir å få de store utslippslandene til å øke sine klimaambisjoner.
Kinas janusansikt
Men der stopper også enigheten.
- Saudland tar helt feil når han sier at det Norge gjør betyr så lite. Om vi fikk Kina til å kutte absolutt alle utslipp, ville vi fortsatt ikke klart togradersmålet. Det betyr at land som Norge, som har økonomiske muskler til å investere i ny teknologi og som har et historisk ansvar, må bidra, sier Rotevatn, som gjerne skulle sett at Kina sluttet med kullsatsingen.
- Kina har et janusansikt i klimasaken. Vi hadde ligget mye bedre an hvis Kina ikke bygget ut nye kullkraftverk, samtidig investerer de tungt i fornybar energi.
Ut mot elbilene
Rotevatn mener det nettopp er Paris-avtalen som gjør at Kina ikke kan gjemme seg unna, de er forpliktet til å bidra til utslippskutt.
- Man kan mene at Kina og India kan gjøre mer, men alle land skal jevnlig oppdatere ambisjonene. Det er viktig at Kina og India er med på å øke sine, sier Rotevatn som svar på oppfordringen fra Frp-Saudland om å ta opp ambisjonene med representanter fra disse landene.
Begeistringen for Paris-avtalen deles ikke av Frp's klimatopp, som likevel støtter arbeidet med internasjonale avtaler. Det optimale ville vært en global pris på CO2-utslipp, slik at kuttene ble tatt der de er billigst, ifølge Saudland.
- Problemet i Paris-avtalen er at Norge må ta en del kutt i ikke-kvotepliktig sektor. Siden Norge ikke har en industri vi kan kutte i, blir vi tvunget til å kutte i transport og satse på elbil. Elbil-subsidiene er et ineffektivt og dyrt tiltak. Det er helt åpenbart at vi hadde kuttet mer CO2, hvis vi hadde brukt pengene andre steder. Men da hadde vi ikke oppfylt Paris-avtalen, sier Saudland.