Nå er jeg lei! hel....jæ..støy
Har ikke snakket så mye om det på siden min, men jeg er altså plaget med støy hjemme. Etter anbefaling fra Audiomix gikk jeg til steget og inviterte støykontrollen på besøk. Og fant de det tror du? Nei! Det antas at det kommer via luft enten fra mobilsendere eller et apparat fra naboen(e), eller kanskje en mix siden den er konstant. Det kommer (sannsynligvis) ikke fra strømnettet i alle fall.
Så jeg sitter her nå med litt spørsmål til meg selv om hva jeg gjør nå. Kaste anlegget ut vinduet? Flytte? Selge? Leve med det og forske på skjerming?
Jeg er i alle fall irritert nok på det hele og har noen harde valg foran meg nå. Musikkgleden er dessverre ikke helt tilstede for tiden.
Fuck!
Hvis det er slik at du har leilighet rett under en basestasjon så vil den avgi såpass med stråling at den slår inn på utstyret.
Og etter min mening er det ikke nok å få et støyfritt stereoanlegg. Hva gjør strålingen med deg og dine i løpet av mange år?
Myndighetene vil aldri innrømme at det kan være en risiko for de som bor nærme en basestasjon eller som prater mye i mobil og holder telefonen mot øret.
Dette minner meg om Tsjernobyl ulykken, myndighetene la inn forbud mot omsetning av reinsdyrkjøtt med mer enn en visst nivå med bequerel. Men så oppdaget de at alle reinsdyr hadde et nivå som var over det de hadde tillatt. Da økte de bare grensen for hva som var forsvarlig.
Så min konklusjon er å holde kjeft om problemet og flytte derfra. Det er det desidert tryggeste.
Hentet fra DSA; (
https://www.dsa.no/temaartikler/91126/basestasjoner )
Samfunnets behov for trådløs kommunikasjon er økende. Det er da nødvendig å sette opp basestasjoner slik at ulike kommunikasjonssystemer får best mulig dekning. Enkelte har uttrykt bekymring for helseeffekter ved eksponering fra basestasjoner.
Hva er en basestasjon?
Et basestasjonsanlegg består av en eller flere antenner og sender- og mottakerutstyr. Sender- og mottakerutstyret er vanligvis plassert i et eget rom. Utstyret er så godt skjermet at radiobølgene som lekker ut til omgivelsene er minimale, og nivået ligger langt under gjeldende grenseverdier. Antennene er som regel montert 10-50 meter over bakken i master. Selve mobilmasten er kun en byggekonstruksjon. En annen vanlig plassering av antenner er å montere de på et stativ oppe på taket av boligblokker og andre typer bygninger.
Radiosignalene sendes ut fra antennene som sitter høyt oppe i masten. For å få dekning i lokale områder som ikke nås av de store basestasjonene, monteres det i tillegg mindre basestasjoner, såkalte repeatere. Disse kan plasseres innen-dørs i kontorlokaler og har svakere utstråling. Inne i vei- og jernbanetuneller benyttes i stor grad repeatere.
Hvordan sender en basestasjon?
Hver antenne sender ut radiosignaler i én bestemt retning. Signalene sendes ut nesten horisontalt. En kan sammenligne dette med hvordan en lommelykt sender ut en lyskjegle. Feltet reduseres raskt med avstand fra antennen. Ved opphold nærmere enn ca. 10 meter fra antennen i hovedstråleretningen, det vil si i høyde med selve antennen, kan feltstyrken overskride grenseverdiene for befolkningen.
Disse antennene er plassert høyt over bakken. Dermed er det sjelden mulig å komme nær antennen. Feltet under og i andre retninger enn framover fra antennene, er svært lavt. Effekten bak er kraftig dempet i forhold til effekten foran antennene. Det betyr at innenfor omkring en halv meters avstand bak de kraftigste antennene, vil feltet være lavere enn de internasjonale grenseverdiene for befolkningen.
Ikke helserisiko
Slik antenner normalt er montert, vil det være svært lave nivåer på radiobølgene der vanlig ferdsel forekommer. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har i samarbeid med de andre nordiske landenes strålevernsmyndigheter vurdert om basestasjoner innebærer noen helserisiko. Konklusjonen er at det per i dag ikke finnes vitenskapelige holdepunkter for at eksponering fra basestasjoner forårsaker negative helseeffekter, så lenge anbefalte grenseverdier fra den internasjonale strålevernkommisjonen for ikke-ioniserende stråling, ICNIRP*, ikke overskrides. Vurderingen er basert på kvalitetssikret forskning på mulige helseeffekter av slik eksponering.
DSA og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har utført mange målinger, og nivåene er normalt under en tusendel av eksponeringsgrenser anbefalt av ICNIRP*.
*) International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection. Kommisjonen er formelt anerkjent av Verdens Helseorganisasjon (WHO) som en uavhengig organisasjon for ikke-ioniserende stråling og deres anbefalinger ligger til grunn for norsk forvaltning.