Kan ikke helt slippe Pollestads Michelin-kritikk (som vel egentlig var en informasjon om at han ikke visste hvordan man skulle slå av varslinger på telefonen). Her er en kommentar jeg fant i Aftenposten, og jeg kunne ikke være mer enig i det som skrives. Jeg legger ut hele kommentaren da det kanskje ligger bak betalingsmur:
"Jeg blir redd av kommentaren til Pollestad fordi den forteller om en ekstrem uvitenhet. Jeg tror SP vil falle på målingene nå.
Et stjernerestaurant-måltid er ikke bare mat, det er en opplevelse. Og publikumsantallet er lite. Til sammenligning er prisen for å se Vazelina Bilopphøggers i Oslo Spektrum 690 kroner. Musikk og smak er begge opplevelser.
Og når det kommer til maten. Kokkenes ekspertise, kunnskap og ferdigheter er enorme. Michelin-kokkene arbeider og skaffer seg en personlig relasjon til bønder. De må kjenne til mange mange grønnsaker. Være i forkant av sesongene og samarbeide med bøndene. På et vis lever de ut ideal-situasjonen ved at de er såpass kunnskapsrike.
De opphøyer kvaliteten på råvarene. De må kunne metoder som fermentering og masse annet rart. De må jobbe helt sykt masse hver dag og på upraktiske tider. Og ikke får de særlig bra lønn for strevet heller. Fordi de drives av lidenskap og tar kostnaden høyere kvalitet innebærer (i motsetning til folk flest, som forøvrig har en gjennomsnittslig månedslønn 47 290 kroner (SSB 2019)). Nordmenn flest HAR råd til å spise på Michelin-restaurant, men de VELGER det ikke fordi de VERDSETTER det ikke. Heldigvis bidrar Michelin-stjernene til at folk flest åpner øynene opp for at her foregår ett fremragende arbeid når det kommer til å skape kunst av mat og de sublime smakene som da kan oppstå. Da oppstår en mulighet for at folk flest i fremtiden også kommer til å verdsette eksepsjonelt arbeid.
Jeg tror de fleste som har en jobb, skulle ønske at folk i andre yrker satte la mer merke til forskjellen kvalitet har å si, det være seg om man er helsearbeider, snekker, lærer, elektriker, journalist, lege +++. Alle lengter etter at kvaliteten de selv kan levere blir verdsatt av andre. Ett sted å starte da er å selv åpne øynene for å kunne fornemme kvaliteten i andres arbeid rundt seg. Dette må gjerne starte i dagligvarebutikken ved at man kjøper to varer av samme produkt, men med ulik pris. Og at man gjør en smakstest hjemme. Eller at man Googler den matvaren man har kjøpt og leser historien om hvordan den har blitt laget.
Michelin-stjernene er ekstremt inspirerende.
Pollestads kommentar er litt ala "Hvorfor skal man være så opptatt av Therese Johaug når det finnes så mange andre som også går på ski."
Og Michelin-kokkene ER dyktigere enn andre, på samme måte som Ricky Gervais ER morsommere enn andre. Men det er jo ikke ett problem for alle oss andre som ikke er like god, tvert om så gir deres dyktighet oss masse glede tilbake, og vi kan frydes på deres vegne.
Jeg tror nok også at bønder flest inspireres av folk som er dyktige agronomer eller har funnet på smarte løsninger. Folk som er flinkere enn en selv. Sveiset egne maskiner, lykkes med en ny ugressmetode, lykkes i ett nytt marked osv. Og jeg tror bønder flest er veldig glad for kokker som virkelig VERDSETTER kvaliteten som bønder leverer. Og ikke bare kjøper det for å kaste det.
Og hvis man er sur på folk som gjør mer fremragende ting enn en selv, ja, da er man bare en liten lort. Som Jonatan i brødrene Løvehjertet sier.
Jeg forstår ikke hvilken virkelighet Pollestad lever i? Og det at Trygve Slagsvold Vedum likte kommentaren gjør meg også bekymret for hva slags virkelighet han lever i. Går det an å stemme SP nå? Bryr de seg om kvalitetsmat på norske ressurser? Bryr de seg om matjord? Bryr de seg om miljø? Bryr de seg om kulturlandskap? Eller vil de bare fortsette utviklingen av norsk landbruk slik den har vært de siste årene (cirka ingen lønnsvekst, dobling i areal pr. bonde, nær tredobling i antall dyr, færre familiegårder (fra 90 000 gårder til 30 000 gårder), nedgang i humus-mengden, høy import av fôr, mye kjøttproduksjon som oppstår kun fordi det er så mye matsvinn i andre ledd (altså at man egentlig "bare" produserer indrefileer), at utmark ikke blir brukt, at kyr har mye høyere C02-utslipp pga. at de ikke spiser kun gress (man kunne "lett" kuttet 40 prosent utslipp ved endring i fôr. Og storfeproduksjon kunne blitt helt klimanøytral om man medregnet CO2-fangsten fra landskapet kyr bringer med seg (fordi engvekster fanger C02). Jau. Og hvorfor vil egentlig SPs politikk og ideologi være noe bedre enn de andres når det kommer til å snu sentralisering, som de selv sier de ønsker?
Facebook-kommentaren får meg virkelig til å lure. Det er få partier i Norge nå som skiller seg fra hverandre når det kommer til kunnskapsløshet for hvordan virkeligheten til folk flest er.
Men hvis dette forhåpentligvis var en vits, så setter jeg stor pris på om noen kan forklare den for meg."