C
cruiser
Gjest
Ser ut som tiltakene så langt har hatt veldig god effekt på vårt bevegelsesmønster https://www.nrk.no/norge/xl/mobilsporingen-de-haper-skal-hjelpe-mot-koronaviruset-1.14952582
Ser du til stadighet skisserer en mulighet for 10000 nye smittede hver dag. Hvordan skal dette skje når selv Italia, som var en måned før oss med utbruddet, aldri har vært i nærheten av slike tall? Kina var heller aldri på dette nivået. Regner du med mørketallene også?Jeg tar opp dette en gang til for å tydeliggjøre et veldig viktig poeng i disse dager.
I disse dager er det altså de som er for Supresssion/Full nedstenging som fremfører det sterkeste argumentet for det andre alternative - Mitigation.
Litt om smittespredning først:
Den grunnleggende formelen er:
Effektiv Reproduksjonsrate (Re) = Smittsomhet x Kontakthyppighet x Varighet av Smittsom periode x Antall Mottakelige
Re sier altså hvor mange en smittet person selv smitter.
Dersom Re er mindre enn 1 – så blir det stadig færre smittede, dersom den er over 1 – så blir det flere og er den 1 så er det konstant.
To av faktorene som påvirker Re er knyttet til viruset og kan ikke endre av oss. Så det er kun 2 av faktorene vi kan påvirke – Kontakthyppighet og antall mottakelige.
Uten tiltak er trolig Re høy – kanskje over 3. Med tiltak har vi også sett at vi kan få den under1.
Argumentet mot mitigation er at det vil overbelaste helsevesenet. Og grunnen til det er ganske enkelt at man i modellene har brukt en «Konstant» og ganske høy Re. Da får man en eksponentialfunksjon og alle de har like form – hvor forskjellen på Re 1,2 og Re 2,2 først og fremst påvirker hvor lang tid det tar før det vokser ut av kontroll.
Men det er ingen grunn til at man skal havne på Re 2,2 , 1,8 eller 1,6 for den saks skyld. Og det er ignen grunn til at denne faktoren skal være konstant – den bør vær over 1 når vi skal opp i tilfeller, den skal være ca 1 når vi er oppe i kapasitet og den kan være mindre enn 1 dersom vi har sluppet opp for mye.
Når de som er imot sier at vi kan havne på Re 0,8 så vil vi også kunne greie å havne på 1,0 eller 1,2.
Så ser jeg at de som argumenterer for Supression sier at det skal tas et skippertak nå – så kan vi slippe opp på tiltakene etterhvert. Men det kan vi jo ikke. Som formelen viser, er det bare to forhold vi kan påvirke – og med supression som strategi – så er antall mottakelige konstant – så vi har kun kontakthyppighet som virkemiddel for å holde Re under 1. Man kan ikke slippe opp noe før man har medisin eller vaksinene, og restriksjonene vil alltid måtte være strengere enn for en mitigation strategi.
Med Mitigation så vil etter hvert en andel av befolkningen ha vært smittet slik at den andre faktorene (Antall Mottakelig) bli lavere og lavere, og man kan slippe opp på restriksjoner av kontakthyppighet.
En annen faktor som ikke kommer så tydelig frem er hvor raskt dette skjer i de modellene som har konstant Re – da er smittetoppen over på noen få uker (ca 6 uker). Man blir jo direkte skremt av hvor lavt nede i grafen denne linjen som viser kapasitet i helsevesenet er. Men det er ganske enkelt fordi simuleringen med konstant Re kjører hele epidemien gjennom folket på 1-2 måneder.
Strategien man bør benytte er å slippe opp tiltakene slik at vi får opp antall smittede en god del.
Deretter må man gjeninnføre tilstrekkelig tiltak til at Re blir ca 1 hvor man har tilnærmet full utnyttelses av helsevesenet.
Hvis vi for eksempelets skyld sier at 0,5% av de smittede havner i respirator i 10 dager, og at det er dette som er dimmensjonerende for helsevesenet. Hvis vi da sikter oss inn på 500 i respirator konstant.
Så kan vi få 50 nye i respirator hver dag som da tilsier at 10000 nye kan bli smittet hver dag.
Hvis vi står i dette i 2 mnd – så har altså 600 000 vært smittet – og dette vil etter hvert påvirke den andre faktoren i likningen - antall mottakelige. Så her kan vi etter hvert redusere tiltakene som skal begrense kontakthyppigheten.
Ja – jeg skjønner at dette er komplisert å regulere i så detalj. Men jeg vil tro at FHI og andre som forsker på dette – har en viss formening om i hvilken grad ulike tiltak slår inn.
Så Re på 3 eller mer er jo ikke reelt i det hele tatt. Jeg vil tippe at vi i Norge i dag er kanskje på 0,8. Åpner vi skoler og igjen, men ber folk være forsiktige, oppfordrer til hjemmekontor og fortsetter med en del karantebestemmelser så stiger det kanskje til 1,6 – da får vi en rolig vekst opp til vi kommer nærmere 70% kapasitetsutnyttelse. SÅ må vi prøve å flate ut igjen, men å innføre tiltak igjen.
Uansett – nå har vi god kontroll på smitten, og nye tilfeller – så da lar dette seg regulere til å flate ut kurven uten å overbelaste helsevesenet. Alternativt er å stå i like strenge tiltak som i dag i de neste 18 mnd. Med Mitigation så har vi kommet gjennom det verste i løpet av 3-4 mnd, uten å overbelaste helsevesenet. Og kan deretter normalisere situasjonene de neste 6 mnd.
Det er selvsagt med mørketallene. Dersom et par millioner nordmenn faktisk skal bli smittet i denne runden så sier det seg selv at det ikke kan holdes på 200 nye tilfeller / dag da blir man jo aldri ferdig med det.Ser du til stadighet skisserer en mulighet for 10000 nye smittede hver dag. Hvordan skal dette skje når selv Italia, som var en måned før oss med utbruddet, aldri har vært i nærheten av slike tall? Kina var heller aldri på dette nivået. Regner du med mørketallene også?
Tja, et virus er vel ikke i omløp uendelig. Skal vel være mulig å slukke alle gressbrannene før de når barskogen...?Det er selvsagt med mørketallene. Dersom et par millioner nordmenn faktisk skal bli smittet i denne runden så sier det seg selv at det ikke kan holdes på 200 nye tilfeller / dag da blir man jo aldri ferdig med det.Ser du til stadighet skisserer en mulighet for 10000 nye smittede hver dag. Hvordan skal dette skje når selv Italia, som var en måned før oss med utbruddet, aldri har vært i nærheten av slike tall? Kina var heller aldri på dette nivået. Regner du med mørketallene også?
Hva med de unge og syke, eller de gamle og friske (bare for å kaste noen ukjente variable inn i ligningene dine)? Denne 69-åringen betalte 870.000 i inntektsskatt i fjor. Forhåpentlig får du noen glede av de om du blir permittert.Må da være enkel matte å ofre de gamle og syke for å få en bedre fremtid for de unge og ikke kjøre hele økonomien på ræva.
OK da! Jeg tilstår! Jeg har en Husquarna og en Stihl.Bare en?Prinsippielt burde alle møblerte hjem inneholde en motorsag!
Det er jo ingen ting som tilsier at et par millioner skal bli smittet. Få kontroll på det, kjøpe seg tid, minimere omfanget. Hvis vi kan holde det på et nivå som helsevesenet kan håndtere unngår vi de helt katastrofale scenariene. Hvor mange som til slutt blir smittet vil avhenge av mye som vi ennå ikke vet svaret på. Hvis vi først skal snakke Re-tall ville jeg foretrekke en verdi såpass langt under 1.0 at helsevesenet også har kapasitet til å teste og spore nye tilfeller, ikke bare forsøke å holde liv i folk. Heller «social distancing» i et par år fremover enn å risikere å komme i Bergamos situasjon.Det er selvsagt med mørketallene. Dersom et par millioner nordmenn faktisk skal bli smittet i denne runden så sier det seg selv at det ikke kan holdes på 200 nye tilfeller / dag da blir man jo aldri ferdig med det.
Gamle og friske har vel en bedre sjanse til å overleve enn syke. Er inn i 60 åra og ikke topptrent så kan vel hende jeg ryker, men bedre det enn att våre barn får en dårligere fremtid.Hva med de unge og syke, eller de gamle og friske (bare for å kaste noen ukjente variable inn i ligningene dine)? Denne 69-åringen betalte 870.000 i inntektsskatt i fjor. Forhåpentlig får du noen glede av de om du blir permittert.Må da være enkel matte å ofre de gamle og syke for å få en bedre fremtid for de unge og ikke kjøre hele økonomien på ræva.
Poenget er at det får helsevesenet og ikke politikerne avgjøre.Gamle og friske har vel en bedre sjanse til å overleve enn syke. Er inn i 60 åra og ikke topptrent så kan vel hende jeg ryker, men bedre det enn att våre barn får en dårligere fremtid.Hva med de unge og syke, eller de gamle og friske (bare for å kaste noen ukjente variable inn i ligningene dine)? Denne 69-åringen betalte 870.000 i inntektsskatt i fjor. Forhåpentlig får du noen glede av de om du blir permittert.Må da være enkel matte å ofre de gamle og syke for å få en bedre fremtid for de unge og ikke kjøre hele økonomien på ræva.
Vet ikke, det kan jo også være positivt at de har lavere terskel for innleggelser før sangeplassene fylles. Helt sikker ulike kriterier for innleggelser også.Det er mulig det er en mer treffende indikator, dessverre.Hvis man ser isolert sett på innleggelser går doblingen dessverre fortere.Doblingshastighet på drøyt 7 dager i Norge nå, basert på gårsdagens tall.
Gode tall blant de som slåss om tittelen verdens lykkeligste land, bortsett fra Sveits.
Stygg økning i mange land.
Blir det Italia, Tyskland eller USA som passerer Kina først?
Eldste dattera som er nesten ferdig med legestudiet er nå hyret inn som ekstralege på SUS. Hun kunne fortelle at 50 av 120 nyregistrerte på et tidspunkt i dag var helsepersonell. Sånt får en til å lure på hva som egentlig er status.
Mange svært interessante poeng her, bl.a. det med langtidsvirkningene av økt arbeidsledighet.Tiltakene værre enn epidemien?
https://www.nettavisen.no/okonomi/-langt-flere-vil-do-av-tiltakene-enn-av-korona/3423941774.html
Det er et greit standspunkt det, men jeg regner med at du er enig i at det innebærer en forlengelse av tiltak på omtrent samme nivå som i dag. Altså stengte skoler, ingen trening, ingen konserter, hjemmekontor osv i nærmere 2 år til.Hvis vi først skal snakke Re-tall ville jeg foretrekke en verdi såpass langt under 1.0 at helsevesenet også har kapasitet til å teste og spore nye tilfeller, ikke bare forsøke å holde liv i folk. Heller «social distancing» i et par år fremover enn å risikere å komme i Bergamos situasjon.
Jeg forstår de dithen at de regner med at svært mange vil bli smittet i Norge, men at det helst skal ta en del tid for at helsevesenet skal holde tritt. For alt de vet er det også ganske mange smittede allerede men med svært milde til ingen symptomer som ikke har blitt oppdaget - de tror jo kun at hver tredje smittede i det hele blir syk (hva nå kriteriet for å være "syk" er). Det er mye man ikke vet - de svært ulike sykdomsforløpene gjør også at fagfolkene klør seg litt i hodet rundtomkring i verden så vidt jeg har skjønt. Er det slik at man selv må smittes av noen som er hard rammet for selv å bli hard rammet for eksempel? Blir det mildere forløp om ma smittes av noen som er symptomfri? På en måte ville det være fint om det var slik og mørketallene er store, da kan andelen alvorlig syke være betydelig mindre enn man tror. Nå tester man som vi har vært inne på skjevt utvalg - folk med alvorlige symptomer og folk i helsevesenet først og fremst. Det er estimert at et sted mellom 11 og 21% av verdens befolkning ble smittet av svineinfluensaen i pandemien i 2009, men den viste seg å ikke være særlig mer alvorlig enn den vanlige sesonginfluensaen, men da den pågikk var den rimelig høyt på agendaen og det ble gjort tiltak for å begrense smitten, men selvsagt ikke i nærheten av hva man ser nå.Det er jo ingen ting som tilsier at et par millioner skal bli smittet. Få kontroll på det, kjøpe seg tid, minimere omfanget. Hvis vi kan holde det på et nivå som helsevesenet kan håndtere unngår vi de helt katastrofale scenariene. Hvor mange som til slutt blir smittet vil avhenge av mye som vi ennå ikke vet svaret på. Hvis vi først skal snakke Re-tall ville jeg foretrekke en verdi såpass langt under 1.0 at helsevesenet også har kapasitet til å teste og spore nye tilfeller, ikke bare forsøke å holde liv i folk. Heller «social distancing» i et par år fremover enn å risikere å komme i Bergamos situasjon.
Litt usikker på hva du mener..? Hvordan vi skal komme opp på et nivå med 10 000 smittede pr dag...? Jo ved å åpne skolene igjen, la barna være sammen på fritiden osv.Ser du til stadighet skisserer en mulighet for 10000 nye smittede hver dag. Hvordan skal dette skje når selv Italia, som var en måned før oss med utbruddet, aldri har vært i nærheten av slike tall? Kina var heller aldri på dette nivået. Regner du med mørketallene også?
Det var mitt poeng for en del sider siden. Dette er ikke en sak om smitte på den ene siden og aksjekurser og næringsliv på den andre siden. På andre siden står hele samfunnet med alt det innebærer på godt og vondt og hva som skjer når det offentlige får mye større utgifter og betydelig mindre inntekter. Om denne unntakstilstanden varer lenge kommer det til å tyte ut mye lite hyggelig i mange statistikker i lang tid fremover og det er ingen automatikk i hva som er verst totalt sett. Det kommer til å bli veldig, veldig mye som må kuttes i offentlige budsjetter rundomkring. Norge kan sannsynligvis ta svært mye av kostnadene fra neste generasjon ved å tappe oljefondet mer enn vanlig men for de fleste andre må det finansieres på en eller annen måte, i første omgang med ekstra gjeld som skal dekkes av mindre skatteinntekter.Mange svært interessante poeng her, bl.a. det med langtidsvirkningene av økt arbeidsledighet.
But Prof Ricciardi added that Italy’s death rate may also appear high because of how doctors record fatalities.
Nei, så store kan ikke tallene være. Det er rett og slett for liten andel av befolkningen som er smittet av Corona til at "folk som dør av andre årsaker, men også har blitt smittet av Corona" skal bli mange.Sist jeg sjekket så har mine venner og bekjente med diabetes, astma, hjerte- og karsykdommer, kols levd med tilstanden i over 10-20 år og ingen av dem ligger for døden, så å ha en underliggende sykdom er ingen dødsdom. Så jeg kjøper ikke den 12 %-ern der.
Hva den er eller ikke vet ingen av oss noe om, men jeg synes som sagt variasjonene mellom land er påfallende stor. Fra Hardingfelas eksempel på kun 39 sesonginfluensadødsfall i Italia så langt i år i følge en eller annen statistikk så ser man jo at hvordan man klassifiserer noe har stor betydning.Sist jeg sjekket så har mine venner og bekjente med diabetes, astma, hjerte- og karsykdommer, kols levd med tilstanden i over 10-20 år og ingen av dem ligger for døden, så å ha en underliggende sykdom er ingen dødsdom. Så jeg kjøper ikke den 12 %-ern der.
I New York City med omliggende område er det 22 millioner mennesker, til sammenligning har Frankrike også 15000 smittede og de fordeler det på 67 millioner mennesker, hvor mange av de smittede som bor i Paris har jeg dog ikke oversikt over.Eksplosiv økning i antall smittede i New York, nå mer enn 15000. Dem burde ta en «Wuhan» der nå
Selvsagt er det mange som dør av kols hvert år. Det er bare ikke slik at hvis du får kols så skal du dø innen 5 år. Samme gjelder hjerte og kar-sykdommer. Disse kan fint leve i 30-40 år med sykdommen sin.Hva den er eller ikke vet ingen av oss noe om, men jeg synes som sagt variasjonene mellom land er påfallende stor. Fra Hardingfelas eksempel på kun 39 sesonginfluensadødsfall i Italia så langt i år i følge en eller annen statistikk så ser man jo at hvordan man klassifiserer noe har stor betydning.Sist jeg sjekket så har mine venner og bekjente med diabetes, astma, hjerte- og karsykdommer, kols levd med tilstanden i over 10-20 år og ingen av dem ligger for døden, så å ha en underliggende sykdom er ingen dødsdom. Så jeg kjøper ikke den 12 %-ern der.
Husk på at totaltallene denne måneden selv for Lombardia ikke er fullstendig off the charts i forhold til normalen i det området. 1% (Italias dødsrate) av en befolkning på ca 10 millioner er 100.000 i året, eller i snitt 8300 i måneden og det er som regel flere om vinteren enn ellers. Det han italienske professoren egentlig sier da er at i denne måneden vill en andel av de corona-døde denne måneden dødd ellers av noe annet - som i en av de underliggende sykdommene de har kombinert med høy alder. I ettertid kan man se på hvor mye høyere tallene er enn normalen for et land eller område, først da har man et godt estimat på hva bidraget fra corona er.
I 2017 dødde 4615 personer av lungesykdommer i Norge - det er den 3 vanligste dødsårsaken her i landet.. Omtrent halvparten av disse av kols. Så selv om dine venner og bekjente ikke har dødd av kols de siste årene er det ganske mange som gjør det i et gitt år. Hjerte- og karsykdommer tar ca 10.000 i året så selv om ingen du kjenner har blitt en del av den statistikken er det svært mange andre som blir det hvert eneste år. Altså over 1000 personer i måneden her i landet i snitt.
Problemet i USA er at landet har stor samhandel og kontakt med Kina og at det har vært smittespredere i USA siden tidlig i januar, uten at disse ble identifisert. Første oppdagede positive i USA kom 20. januar, første påviste i Wuhan kom i slutten av november.I New York City med omliggende område er det 22 millioner mennesker, til sammenligning har Frankrike også 15000 smittede og de fordeler det på 67 millioner mennesker, hvor mange av de smittede som bor i Paris har jeg dog ikke oversikt over.Eksplosiv økning i antall smittede i New York, nå mer enn 15000. Dem burde ta en «Wuhan» der nå
Og mindre overtredelser av forbudet gir bot opp til 25000 euro (ja, du leste riktig).Maksimalt antall tillatte i en forsamling i Tyskland nå: 2 personer
Jeg har skjønt at du ikke skjønner eller vil skjønne dette. De som dør i Italia er i snitt rundt 80 år og har en eller flere underliggende sykdommer. Dette er IKKE folk som har 10-20-30-40 år foran seg. Det er nettopp denne gruppen som i en normal måned utgjør de langt fleste av de over 8000 som dør hver måned i Lombardia. De er på tampen av livet selv uten underliggende problemer og med den er ikke forventet restlevetid allverden for mange av de.Selvsagt er det mange som dør av kols hvert år. Det er bare ikke slik at hvis du får kols så skal du dø innen 5 år. Samme gjelder hjerte og kar-sykdommer. Disse kan fint leve i 30-40 år med sykdommen sin.
Så jeg kjøper ikke denne argumentasjonen med at folk med underliggende sykdom uansett skal dø. Ei heller kjøper jeg denne med 12 % døde av Corona, resterende 88 % døde av kols, hjerte etc. Folk blir operert for hjerteinfarkt og de lever glatt minst 20 år til, kanskje også 40 år til alt ettersom hvor tidlig de fikk hjerteinfarktet sitt.
Når en person passerer 40 år så kommer det underliggende sykdom snikende rimelig kjapt. Majoriteten av disse lever til de er over 80 år.