Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Hvordan vet du det? Det gjøres flere tester pr million innbyggere i Norge enn i de fleste andre land, inkludert tilfeldige tester som en del av den vanlige influensaovervåkningen. Disse viser ingen omfattende smitte. Det er nok mørketall, men det er ingen ting som tyder på at de er spesielt store.
    Hvor når har de sidst testet i Vindafjord og Etne kommune, her ser det Jævle bra ut, men Det ser jo knap så bra ut inde i Haugesund.

    Har kolega som havde barn, med symtoner, og, som var kort pustet , men som sædvanlig tar de ikke telefonen Her i Ølen. og vis du kører ind Ringer de vel politiet.

    Det er fanden så kritik værdig som det går an at bli.
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.441
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Om 14 dager vil jeg formode det at man vet så mye mer om situasjonen her til lands, D R vel ikke så vanskelig å holde rÆva i ro frem til da. Nei det er ikke over men kanskje har man den nødvendige kontroll.

    Forøvrig: https://helsenorge.no/hjelpetilbud-i-kommunen/legevakt



    Dette kan legevakten gjøre for deg

    ​Når du ringer det sekssifrede nummeret 116 117 kommer du i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Det er gratis å ringe.
    Legevakt skal tilby hjelp til det som ikke kan vente når fastlegekontoret ditt er stengt. Legevakten skal også hjelpe deg når du ikke er i nærheten av fastlegen din, for eksempel hvis du er på ferie eller reise. Hvis du tror det er akutt og står om liv, ringer du medisinsk nødhjelp 113.
    Eksempler på tilstander der det kan være fornuftig å ta kontakt med legevakten:
    Høy feber – særlig hos barn
    Moderate pustevansker
    Akutt sykdom eller alvorlig forverring
    Slapt og medtatt barn eller voksen
    Alvorlig psykisk sykdom
    Mistanke om komplikasjoner i svangerskap
    Kuttskader som må sys
    Mistanke om brudd

    Når du trenger legehjelp: Hvem skal du ringe?
    Ring fastlegen din i åpningstiden.
    Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.
    Ring 113 når det er akutt og står om liv.
    Fastlegen eller fastlegekontoret du hører til er din hovedkontakt inn i helsevesenet. Hvis det er mulig bør du alltid ringe fastlegen først.

    Slik kommer du i kontakt med legevakten
    Ring det sekssifrede nummeret 116 117 eller det lokale legevaktnummeret. Begge besvares døgnet rundt ved legevaktsentralen.
    Hvis du trenger å komme i kontakt med legevakten et annet sted i landet enn der du oppholder deg kan du bruke det lokale nummeret. Sjekk kommunens nettside eller nummeropplysningstjenester.

    Oppmøte og egenandel
    Legevaktene i Norge er ulikt organisert. I alle kommuner skal det alltid være minst en lege på vakt. Når du bruker tjenester fra legevakt må du betale en egenandel.
    De fleste steder i landet forventes det at du ringer legevakten for vurdering før du eventuelt avtaler å møte opp. Ofte kan gode råd på telefon være nok.
    Når du kommer til legevakten må du alltid ta kontakt med personalet slik at de kan gjøre en rask vurdering av hvor mye det haster.
    Hvis du må vente, er det fordi andre trenger hjelpen raskere. For å kunne hjelpe deg på best mulig måte, trenger legevakten opplysninger om personalia, adresse, hvorfor du henvender deg, tidligere sykdommer og hvilke medisiner du bruker.

    Fastlegen kan også gi hjelp raskt
    ​​Hvis du trenger hjelp på dagtid skal du først ringe fastlegen eller fastlegekontoret du hører til. Fastlegen vurderer hvor mye det haster, og kan vanligvis gi deg en time samme dag hvis situasjonen krever det. Du skal alltid henvende deg til fastlegen når det gjelder sykemelding, fornying av resept, varige og kjente plager uten akutt forverring.

    Kontakt fastlegen via helsenorge.no
    Hvis legen din tilbyr digitale tjenester, kan du logge inn og bestille time, fornye resept, starte e-konsultasjon eller kontakte legekontoret.


    Når skal du ringe 113?
    ​Ved ulykker og alvorlige hendelser der du trenger akutt helsehjelp skal du ringe 113. Har du ett av disse symptomene skal du alltid kontakte medisinsk nødhjelp 113:

    • Nye lammelser i ansikt – vansker med å smile, le eller vise tenner
    • Nye lammelser i arm – vansker med å løfte begge armene
    • Nyoppståtte språkforstyrrelser, finner ikke ord eller utydelig tale
    • Plutselig og uforklarlig ustøhet
    • Bevisstløshet eller nedsatt bevissthet
    • Brystsmerter i mer enn fem minutter
    • Bruk av hjertemedisinen nitroglyserin gir mindre effekt enn vanlig
    • Uventet ubehag i brystet, generell uvelhet og kvalme

    Innhold levert av: Helsedirektoratet




    TILEGG*SPES*KORONA: https://helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/coronavirus (flere nyttige lenker så siden)



    Koronavirus – fakta, råd og tiltak
    Det nye koronaviruset ble oppdaget i januar 2020 og ny kunnskap tilkommer stadig. Hva vet vi om utbruddet, viruset, sykdommen og risiko? Informasjon og råd vil bli justert og oppdatert i henhold til utbruddets utvikling og kunnskap om infeksjonen.

    INNHOLD
    Hvordan forebygge smitte?
    • Inkubasjonstid, symptomer og sykdom
    • Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at jeg er syk med det nye koronaviruset?
    • Risikogrupper
    • Gravide, barn og ungdom
    • Smittevernråd
    • Hvordan håndteres smitte i Norge?

    Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble i begynnelsen knyttet til et matmarked i byen. Viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.
    Viruset har fått navnet SARS-CoV-2 og er et koronavirus (coronavirus) som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Sykdommen har fått navnet covid-19.
    De fleste tilfellene av covid-19 som er rapportert (cirka 80 %) har kun fått mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall.
    Sykdommen smitter mellom mennesker og har spredt seg fra Kina til store deler av verden, inkludert Europa og Norge.
    30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse". Erklæringen er ment å styrke Verdens helseorganisasjon (WHO) sin koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye viruset.
    12. mars 2020 erklærte WHO utbruddet som en pandemi.

    Hvordan forebygge smitte?
    Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring (feces). Kunnskap om smittevei er imidlertid begrenset sliden dette er et nytt virus, så egenskaper til nært beslektede koronavirus legges til grunn for rådene.
    Koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:
    Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
    Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
    Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.
    Beregninger gjort i Kina anslår at en person smittet med koronavirus i gjennomsnitt smitter 2–3 andre. Til sammenlikning vil en person med influensa smitte 1-2 personer. Beregningene for koronavirus smitte er på nåværende tidspunkt veldig usikre, og sannsynligvis vil tallet være lavere i Norge fordi vi har en lavere befolkningstetthet og har iverksatt tiltak for å minske smitte.

    Smitte fra mat, vann og dyr
    Det er ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat, vann eller dyr. Det er ut fra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme. Det er ikke dokumentert at den pågående smitten med koronavirus overføres mellom dyr og mennesker. Personer i isolasjon eller i karantene kan være sammen med sine kjæledyr.
    Spørsmål og svar om dyr og koronavirus (Veterinærinstituttet)
    Utbrudd av koronavirus (mattilsynet.no)

    Hold avstand for å begrense smitte
    Per 16.03.2020 er det råd om 3 nivåer av avstand for å begrense smitte i samfunnet:
    Befolkningen generelt bør holde større avstand enn vanlig, men er ikke i karantene.
    Personer som kan være smittet, men ikke er syke, er i karantene.
    Personer som er syke skal være i isolering.
    Formålet med disse tiltakene er å begrense og forsinke utbrudd av covid-19.
    Tiltak som gjelder befolkningen generelt
    God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
    Personer som bor sammen kan omgås normalt.
    Unngå håndhilsing, kyssing og klemming.
    Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
    Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
    Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
    Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
    For deg som tilhører en risikogruppe er disse rådene ekstra viktige.
    Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
    Les mer: Råd til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon som ikke testes for covid-19 (fhi.no)
    Hjemmekarantene
    Personer som er blitt satt i hjemmekarantene er friske, men har vært i en situasjon der smitte kan ha skjedd. Dette gjelder for personer som er i hjemmekarantene:
    Skal ikke gå på skole eller jobb.
    Personer som bor sammen kan omgås normalt.
    Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
    Skal ikke ta offentlig transport.
    Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
    Bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
    Kan gå tur ute, men hold minst 1, og helst 2 meters avstand til andre.
    Vær årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, bør du isolere deg så snart som mulig.
    Les mer: Råd om hjemmekarantene (fhi.no)

    Formålet med karantene er unngå smitte til andre før du selv utvikler symptomer.
    De som bor sammen med en person i hjemmekarantene, skal ikke selv være i hjemmekarantene, men bør som alle andre i befolkningen følge med på egne symptomer.
    Personer som er helt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse, kan bli unntatt fra karanteneplikten når de er på jobb.

    Hjemmeisolering
    De som får påvist covid-19 må isoleres, enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted.
    Dette gjelder for personer i isolering:
    Skal ikke gå ut.
    Hold helst 2 meters avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
    Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
    Hjemmet bør rengjøres hyppig.

    Ring helsevesenet ved behov for legehjelp.
    De du bor sammen med skal være i karantene.
    Isoleringen varer til legen sier at du er smittefri, normalt 7 dager etter du er helt frisk.
    Les mer: Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

    Generelle hygieneråd
    Håndvask
    Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.
    Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

    Hostevaner
    Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
    Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

    Klesvask og rengjøring
    I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.
    I husholdninger der det er påvist smitte og isolering i hjemmet er aktuelt, se Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

    Andre forebyggende råd
    Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.
    Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Unngå å besøke helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.

    • Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.
    • Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.
    • Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Unntak gjelder for personer med kritiske samfunnsfunksjoner som skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
    • Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen.
    Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.


    Inkubasjonstid, symptomer og sykdom

    Inkubasjonstid
    Inkubasjonstid (tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer) er i følge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

    Symptomer og sykdom
    Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa.

    Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon.
    Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert.
    Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
    Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.


    Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen.

    Testing
    Her kan du lese om testing og diagnostikk for nytt koronavirus (fhi.no).
    Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at jeg er syk med det nye koronaviruset?
    Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk. Du trenger ikke kontakte helsevesenet for testing. Dette er for å begrense bruk av testing og ressurser. Unntak er blant annet hvis du er helsepersonell eller har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.
    Se hvem som anbefales testing: Testing og diagnostikk for covid-19 (fhi.no)
    Hvis du får mer alvorlige symptomer, kan du ringe fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

    Risikogrupper
    De fleste som blir smittet av koronavirus vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær.
    Etterhvert som kunnskapen om risikogrupper (sårbare grupper) kommer til, blir dette oppdatert i artikkelen:
    Råd og informasjon til risikogrupper (fhi.no)

    Gravide, barn og ungdom
    Det er per nå lite som tyder på at gravide, barn og ungdom er særlig utsatt for alvorlig koronavirussykdom.
    Råd og informasjon for gravide, barn og ungdom (fhi.no)

    Smittevernråd
    Unngå reiser som ikke er strengt nødvendige, det gjelder alle land
    Norske myndigheter fraråder fra 14. mars 2020 reiser som ikke er strengt nødvendige, det gjelder reiser til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april. Reisende bør følge med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt.
    For oppdatert informasjon, se Folkehelseinstituttets side om Smittevernråd ved reise vedrørende koronavirus (covid-19).

    Råd til personer som har vært på reise i land som omfattes av nye karantenebestemmelser
    Fra 14. mars gjelder det at alle som har vært på reise i områder utenfor Sverige og Finland skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst (hjemmekarantene), uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder også de som har kommet hjem etter 27. februar (tilbakevirkende kraft).

    Bestemmelser om karantene gjelder også for personer som ankommer Norge fra Sverige eller Finland, og som har oppholdt seg i andre land i løpet av de siste 14 dagene. Reisende som ankommer Norge, kan velge å returnere i stedet for å oppholde seg i karantene.
    Karantene omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre.

    Nye regler om reise inn og ut av Norge er oppdatert på nettsiden: Smittevernråd ved reise (fhi.no)
    Pårørende og besøkende i helseinstitusjoner
    Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner.
    Tiltak ved reiser
    Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for den reisende.
    Smittevernråd ved reise (fhi.no)

    Import av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning
    Per i dag er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning. Sannsynligheten for at en smittet person forurenser en vare er lav, og risikoen er lav for å bli smittet av viruset som forårsaker covid-19 fra en pakke som har vært eksponert for ulike temperaturer og andre forhold under transport.

    Arrangementer og samlinger
    For å hindre spredning av covid-19 besluttet Helsedirektoratet den 12. mars 2020 forbud mot, samt stenging av, ulike arrangementer og tilbud.
    Råd ved arrangementer og samlinger (fhi.no)
    Råd om hvordan forebygge smitte på arbeidsplasser
    Arbeidsplasser bør tilrettelegge for hygienetiltak for å begrense smitte.

    Råd til arbeidsplasser, herunder høyskoler og universiteter (fhi.no)
    Hvordan håndteres smitte i Norge?
    SARS-CoV-2 viruset ble for første gang påvist i Norge 26. februar 2020, og antall personer med påvist covid-19 øker stadig.
    Arbeidet mot epidemien skjer langs to spor: et smittevernspor for å redusere spredningen og et behandlingsspor for å hindre dødsfall blant de alvorlig syke.

    Smittevernstrategien har som mål å utsette innenlands spredning av covid-19 så lenge som mulig og forsøke å bremse spredningen slik at epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt.
    Personer som får påvist koronavirusinfeksjon vil isoleres hjemme eller på sykehus, avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. Nærkontakter vil følges opp av helsetjenesten.

    Oppdatert oversikt over antall smittede legges ut daglig på fhi.no.
    Det finnes ingen vaksine og ingen spesifikk behandling for covid-19. Det er kun generelle smitteverntiltak som nå er aktuelle i arbeidet med å redusere spredningen. Nytten av tiltakene vil variere i løpet av utviklingen av utbruddet. Før tiltak anbefales og settes inn må nytte veies mot uheldige ringvirkninger på enkeltpersoner og samfunnet.


     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.689
    Antall liker
    9.552
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jakten på viruset er viktig, og det jobbes med å produsere hurtigtester. Kommer de på markedet i store antall vil det bli lettere å sette inn fornuftige tiltak.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.660
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Vautarisiko (snappet opp fra nettet): Hei, hvordan vil det bli gjort for folk som bor i utlandet pga helse og får utbetalt trygd i kroner? Med kursen om dagen blir de rammet utrolig mye.

    Jeg har vanskelig for å se at NAV skal dekke folks valutarisiko. Men dette er vel gull for Carl I Hagen...…….
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Er legitimt å spørre. De vil selvfølgelig få vite at det er en risiko de selv må dekke.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.660
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Er legitimt å spørre. De vil selvfølgelig få vite at det er en risiko de selv må dekke.
    Absolutt enig i begge poengene. Var ment som et eksempel på et av mange spørsmål som dukker opp i disse tider. Jeg tipper mange sparer store beløp ved å bo i utlandet med norsk trygd. Dette er downsiden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    Er legitimt å spørre. De vil selvfølgelig få vite at det er en risiko de selv må dekke.
    Det var litt skriverier om det også før det smallt ordentlig nå - norske pensjonister og andre (studenter f.eks) som bor i utlandet har fått sin lokale kjøpekraft dramatisk redusert de siste årene. Og nå har det tatt helt av.

    Dette er neppe noe den norske stat kommer til å dekke tror jeg og jeg kan ikke si jeg synest at den skal gjøre det heller, utover evt noe akutt kortsiktig bistand i disse tider. Det er ekstremt risikabelt å ha alle sine inntekter i en valuta og alle sine utgifter i en annen - som er hva man i praksis har når man tar med seg norsk pensjon til Spania eller noe tilsvarende. Det er i samme område som å bo i Norge men ta opp valutalån - noe som også er Veldig Risikabelt.

    Valutasvekkelsen slår inn tungt også for de som bor i Norge på importerte varer, men så lenge man bor og jobber i Norge har man i det minste samsvar mellom inntekst- og utgiftsvaluta og effekten kommer på en betydelig mindre del av ens totalkonsum.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.660
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Staten tar over britiske tog
    Den britiske regjeringen setter til side anbudskontrakter og tar kontroll over togtrafikken i minst seks måneder for å sikre fortsatt drift under pandemien.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    ... og tyske helsemyndigheter melder at de nå ser de første tegn på at vekstkurven for nye tilfeller blir flatere.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    Ja, det er essensielt hva du har sagt hele tiden. Mange kommer til å bli smittet. Og jo flere som blir smittet jo (forhåpentligvis) bedre bare det ikke skjer for raskt og man faktisk utvikler immunitet.

    Om dette fortsatt er den faktiske planen til norske heslemyndigheter så tror jeg ikke veldig mange har fått det med seg. Så gjenstår det å se hva politikere bestemmer.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ... og tyske helsemyndigheter melder at de nå ser de første tegn på at vekstkurven for nye tilfeller blir flatere.
    Det ser vel Norge også, det har ligget på ca 200 nye bekreftede tilfeller per dag den siste uka.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Om 14 dager vil jeg formode det at man vet så mye mer om situasjonen her til lands, D R vel ikke så vanskelig å holde rÆva i ro frem til da. Nei det er ikke over men kanskje har man den nødvendige kontroll.

    Forøvrig: https://helsenorge.no/hjelpetilbud-i-kommunen/legevakt



    Dette kan legevakten gjøre for deg

    ​Når du ringer det sekssifrede nummeret 116 117 kommer du i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Det er gratis å ringe.
    Legevakt skal tilby hjelp til det som ikke kan vente når fastlegekontoret ditt er stengt. Legevakten skal også hjelpe deg når du ikke er i nærheten av fastlegen din, for eksempel hvis du er på ferie eller reise. Hvis du tror det er akutt og står om liv, ringer du medisinsk nødhjelp 113.
    Eksempler på tilstander der det kan være fornuftig å ta kontakt med legevakten:
    Høy feber – særlig hos barn
    Moderate pustevansker
    Akutt sykdom eller alvorlig forverring
    Slapt og medtatt barn eller voksen
    Alvorlig psykisk sykdom
    Mistanke om komplikasjoner i svangerskap
    Kuttskader som må sys
    Mistanke om brudd

    Når du trenger legehjelp: Hvem skal du ringe?
    Ring fastlegen din i åpningstiden.
    Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.
    Ring 113 når det er akutt og står om liv.
    Fastlegen eller fastlegekontoret du hører til er din hovedkontakt inn i helsevesenet. Hvis det er mulig bør du alltid ringe fastlegen først.

    Slik kommer du i kontakt med legevakten
    Ring det sekssifrede nummeret 116 117 eller det lokale legevaktnummeret. Begge besvares døgnet rundt ved legevaktsentralen.
    Hvis du trenger å komme i kontakt med legevakten et annet sted i landet enn der du oppholder deg kan du bruke det lokale nummeret. Sjekk kommunens nettside eller nummeropplysningstjenester.

    Oppmøte og egenandel
    Legevaktene i Norge er ulikt organisert. I alle kommuner skal det alltid være minst en lege på vakt. Når du bruker tjenester fra legevakt må du betale en egenandel.
    De fleste steder i landet forventes det at du ringer legevakten for vurdering før du eventuelt avtaler å møte opp. Ofte kan gode råd på telefon være nok.
    Når du kommer til legevakten må du alltid ta kontakt med personalet slik at de kan gjøre en rask vurdering av hvor mye det haster.
    Hvis du må vente, er det fordi andre trenger hjelpen raskere. For å kunne hjelpe deg på best mulig måte, trenger legevakten opplysninger om personalia, adresse, hvorfor du henvender deg, tidligere sykdommer og hvilke medisiner du bruker.

    Fastlegen kan også gi hjelp raskt
    ​​Hvis du trenger hjelp på dagtid skal du først ringe fastlegen eller fastlegekontoret du hører til. Fastlegen vurderer hvor mye det haster, og kan vanligvis gi deg en time samme dag hvis situasjonen krever det. Du skal alltid henvende deg til fastlegen når det gjelder sykemelding, fornying av resept, varige og kjente plager uten akutt forverring.

    Kontakt fastlegen via helsenorge.no
    Hvis legen din tilbyr digitale tjenester, kan du logge inn og bestille time, fornye resept, starte e-konsultasjon eller kontakte legekontoret.


    Når skal du ringe 113?
    ​Ved ulykker og alvorlige hendelser der du trenger akutt helsehjelp skal du ringe 113. Har du ett av disse symptomene skal du alltid kontakte medisinsk nødhjelp 113:

    • Nye lammelser i ansikt – vansker med å smile, le eller vise tenner
    • Nye lammelser i arm – vansker med å løfte begge armene
    • Nyoppståtte språkforstyrrelser, finner ikke ord eller utydelig tale
    • Plutselig og uforklarlig ustøhet
    • Bevisstløshet eller nedsatt bevissthet
    • Brystsmerter i mer enn fem minutter
    • Bruk av hjertemedisinen nitroglyserin gir mindre effekt enn vanlig
    • Uventet ubehag i brystet, generell uvelhet og kvalme

    Innhold levert av: Helsedirektoratet




    TILEGG*SPES*KORONA: https://helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/coronavirus (flere nyttige lenker så siden)



    Koronavirus – fakta, råd og tiltak
    Det nye koronaviruset ble oppdaget i januar 2020 og ny kunnskap tilkommer stadig. Hva vet vi om utbruddet, viruset, sykdommen og risiko? Informasjon og råd vil bli justert og oppdatert i henhold til utbruddets utvikling og kunnskap om infeksjonen.

    INNHOLD
    Hvordan forebygge smitte?
    • Inkubasjonstid, symptomer og sykdom
    • Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at jeg er syk med det nye koronaviruset?
    • Risikogrupper
    • Gravide, barn og ungdom
    • Smittevernråd
    • Hvordan håndteres smitte i Norge?

    Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble i begynnelsen knyttet til et matmarked i byen. Viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.
    Viruset har fått navnet SARS-CoV-2 og er et koronavirus (coronavirus) som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Sykdommen har fått navnet covid-19.
    De fleste tilfellene av covid-19 som er rapportert (cirka 80 %) har kun fått mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall.
    Sykdommen smitter mellom mennesker og har spredt seg fra Kina til store deler av verden, inkludert Europa og Norge.
    30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse". Erklæringen er ment å styrke Verdens helseorganisasjon (WHO) sin koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye viruset.
    12. mars 2020 erklærte WHO utbruddet som en pandemi.

    Hvordan forebygge smitte?
    Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring (feces). Kunnskap om smittevei er imidlertid begrenset sliden dette er et nytt virus, så egenskaper til nært beslektede koronavirus legges til grunn for rådene.
    Koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:
    Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
    Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
    Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.
    Beregninger gjort i Kina anslår at en person smittet med koronavirus i gjennomsnitt smitter 2–3 andre. Til sammenlikning vil en person med influensa smitte 1-2 personer. Beregningene for koronavirus smitte er på nåværende tidspunkt veldig usikre, og sannsynligvis vil tallet være lavere i Norge fordi vi har en lavere befolkningstetthet og har iverksatt tiltak for å minske smitte.

    Smitte fra mat, vann og dyr
    Det er ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat, vann eller dyr. Det er ut fra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme. Det er ikke dokumentert at den pågående smitten med koronavirus overføres mellom dyr og mennesker. Personer i isolasjon eller i karantene kan være sammen med sine kjæledyr.
    Spørsmål og svar om dyr og koronavirus (Veterinærinstituttet)
    Utbrudd av koronavirus (mattilsynet.no)

    Hold avstand for å begrense smitte
    Per 16.03.2020 er det råd om 3 nivåer av avstand for å begrense smitte i samfunnet:
    Befolkningen generelt bør holde større avstand enn vanlig, men er ikke i karantene.
    Personer som kan være smittet, men ikke er syke, er i karantene.
    Personer som er syke skal være i isolering.
    Formålet med disse tiltakene er å begrense og forsinke utbrudd av covid-19.
    Tiltak som gjelder befolkningen generelt
    God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
    Personer som bor sammen kan omgås normalt.
    Unngå håndhilsing, kyssing og klemming.
    Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
    Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
    Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
    Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
    For deg som tilhører en risikogruppe er disse rådene ekstra viktige.
    Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
    Les mer: Råd til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon som ikke testes for covid-19 (fhi.no)
    Hjemmekarantene
    Personer som er blitt satt i hjemmekarantene er friske, men har vært i en situasjon der smitte kan ha skjedd. Dette gjelder for personer som er i hjemmekarantene:
    Skal ikke gå på skole eller jobb.
    Personer som bor sammen kan omgås normalt.
    Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
    Skal ikke ta offentlig transport.
    Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
    Bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
    Kan gå tur ute, men hold minst 1, og helst 2 meters avstand til andre.
    Vær årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, bør du isolere deg så snart som mulig.
    Les mer: Råd om hjemmekarantene (fhi.no)

    Formålet med karantene er unngå smitte til andre før du selv utvikler symptomer.
    De som bor sammen med en person i hjemmekarantene, skal ikke selv være i hjemmekarantene, men bør som alle andre i befolkningen følge med på egne symptomer.
    Personer som er helt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse, kan bli unntatt fra karanteneplikten når de er på jobb.

    Hjemmeisolering
    De som får påvist covid-19 må isoleres, enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted.
    Dette gjelder for personer i isolering:
    Skal ikke gå ut.
    Hold helst 2 meters avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
    Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
    Hjemmet bør rengjøres hyppig.

    Ring helsevesenet ved behov for legehjelp.
    De du bor sammen med skal være i karantene.
    Isoleringen varer til legen sier at du er smittefri, normalt 7 dager etter du er helt frisk.
    Les mer: Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

    Generelle hygieneråd
    Håndvask
    Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.
    Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

    Hostevaner
    Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
    Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

    Klesvask og rengjøring
    I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.
    I husholdninger der det er påvist smitte og isolering i hjemmet er aktuelt, se Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

    Andre forebyggende råd
    Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.
    Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Unngå å besøke helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.

    • Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.
    • Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.
    • Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Unntak gjelder for personer med kritiske samfunnsfunksjoner som skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
    • Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen.
    Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.


    Inkubasjonstid, symptomer og sykdom

    Inkubasjonstid
    Inkubasjonstid (tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer) er i følge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

    Symptomer og sykdom
    Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa.

    Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon.
    Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert.
    Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
    Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.


    Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen.

    Testing
    Her kan du lese om testing og diagnostikk for nytt koronavirus (fhi.no).
    Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at jeg er syk med det nye koronaviruset?
    Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk. Du trenger ikke kontakte helsevesenet for testing. Dette er for å begrense bruk av testing og ressurser. Unntak er blant annet hvis du er helsepersonell eller har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.
    Se hvem som anbefales testing: Testing og diagnostikk for covid-19 (fhi.no)
    Hvis du får mer alvorlige symptomer, kan du ringe fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

    Risikogrupper
    De fleste som blir smittet av koronavirus vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær.
    Etterhvert som kunnskapen om risikogrupper (sårbare grupper) kommer til, blir dette oppdatert i artikkelen:
    Råd og informasjon til risikogrupper (fhi.no)

    Gravide, barn og ungdom
    Det er per nå lite som tyder på at gravide, barn og ungdom er særlig utsatt for alvorlig koronavirussykdom.
    Råd og informasjon for gravide, barn og ungdom (fhi.no)

    Smittevernråd
    Unngå reiser som ikke er strengt nødvendige, det gjelder alle land
    Norske myndigheter fraråder fra 14. mars 2020 reiser som ikke er strengt nødvendige, det gjelder reiser til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april. Reisende bør følge med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt.
    For oppdatert informasjon, se Folkehelseinstituttets side om Smittevernråd ved reise vedrørende koronavirus (covid-19).

    Råd til personer som har vært på reise i land som omfattes av nye karantenebestemmelser
    Fra 14. mars gjelder det at alle som har vært på reise i områder utenfor Sverige og Finland skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst (hjemmekarantene), uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder også de som har kommet hjem etter 27. februar (tilbakevirkende kraft).

    Bestemmelser om karantene gjelder også for personer som ankommer Norge fra Sverige eller Finland, og som har oppholdt seg i andre land i løpet av de siste 14 dagene. Reisende som ankommer Norge, kan velge å returnere i stedet for å oppholde seg i karantene.
    Karantene omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre.

    Nye regler om reise inn og ut av Norge er oppdatert på nettsiden: Smittevernråd ved reise (fhi.no)
    Pårørende og besøkende i helseinstitusjoner
    Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner.
    Tiltak ved reiser
    Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for den reisende.
    Smittevernråd ved reise (fhi.no)

    Import av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning
    Per i dag er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning. Sannsynligheten for at en smittet person forurenser en vare er lav, og risikoen er lav for å bli smittet av viruset som forårsaker covid-19 fra en pakke som har vært eksponert for ulike temperaturer og andre forhold under transport.

    Arrangementer og samlinger
    For å hindre spredning av covid-19 besluttet Helsedirektoratet den 12. mars 2020 forbud mot, samt stenging av, ulike arrangementer og tilbud.
    Råd ved arrangementer og samlinger (fhi.no)
    Råd om hvordan forebygge smitte på arbeidsplasser
    Arbeidsplasser bør tilrettelegge for hygienetiltak for å begrense smitte.

    Råd til arbeidsplasser, herunder høyskoler og universiteter (fhi.no)
    Hvordan håndteres smitte i Norge?
    SARS-CoV-2 viruset ble for første gang påvist i Norge 26. februar 2020, og antall personer med påvist covid-19 øker stadig.
    Arbeidet mot epidemien skjer langs to spor: et smittevernspor for å redusere spredningen og et behandlingsspor for å hindre dødsfall blant de alvorlig syke.

    Smittevernstrategien har som mål å utsette innenlands spredning av covid-19 så lenge som mulig og forsøke å bremse spredningen slik at epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt.
    Personer som får påvist koronavirusinfeksjon vil isoleres hjemme eller på sykehus, avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. Nærkontakter vil følges opp av helsetjenesten.

    Oppdatert oversikt over antall smittede legges ut daglig på fhi.no.
    Det finnes ingen vaksine og ingen spesifikk behandling for covid-19. Det er kun generelle smitteverntiltak som nå er aktuelle i arbeidet med å redusere spredningen. Nytten av tiltakene vil variere i løpet av utviklingen av utbruddet. Før tiltak anbefales og settes inn må nytte veies mot uheldige ringvirkninger på enkeltpersoner og samfunnet.


    Problemstillingen med at de ikke tester her i lokal området, er at vi ved, det har været kontakt til Barne hage og skole, med folk som er verdifiseret at ha kontakt med C -19 virus, og at nogle av børnene har haft virus symtomer, bla i min familie, og som nevt kolegaen.

    Han har nu selv symtomer, feber, kortpustet, så a gav ham besked på at ta. kontakt m lege, på den ene eller anden måtte..

    Men det er jo fanden håbløs når lege Kontoret, kun har en som tar telefonen, og vedkommende skal ha kaffe slapperas prat, med samtlige, der ringer..

    Har tidligere taget dette op med Ordfører, at dette ikke går an, men der skal åbenbar hende at noget sjikkelig, før der blir taket aktion.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.234
    Antall liker
    4.030
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Har du eller andre i din familie symptomer?
    Meld fra her:
    https://helsenorge.no/koronavirus/koronasmitte

    Vær klar over at dette er litt hastverksprodukt, så det kan være feil, bugs, ting som ikke er tenkt over godt nok , osv på denne selvinnmeldingsgreia her.

    Husk også at koronatelefonen har enormt med pågang fra publikum, men de har rustet opp med enormt mye folk for å ta unna panikken best mulig.
    Allikevel er det i mange tilfeller mindre kjipt å vente litt ekstra på en skriftlig melding via chatten, enn å sitte og stampe i en telefonkø.
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.441
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Enkelte sykehus, med forbehold om bosted har "Drive In" service, man testes mens man sitter i bilen. Aner ikke om det kan hjelpe i din situasjon.

    Man kan ikke møte opp uten videre, man behøver henvisning fra fastlegen.

    Eksempel:




    Testsenter satt opp utenfor legevakt:
    _MG_0817_567854_komp.jpg

    Legevaktgarasje som testsenter:
    _A1I5595.jpg

    Korona brakkerigg:
    _A1I5586.jpg




     

    Vedlegg

    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.084
    Antall liker
    4.511
    Hvem bryter 100k grensen først av USA og Italia? Jeg holder en knapp på sistnevnte, men det kan bli close race. Det må være enorme mørketall i Italia med den skyhøye dødsraten, men disse kommer trolig til å forbli i mørket. Sitter også med en følelse av at kun en liten del av USA har våknet.


    italia 2303.jpg
    Kilde: Worldometers

    Som vi ser har ikke italia logaritmisk vekst i nye registreringer. (Hvis den hadde vært logaritmisk, så hadde denne kurven fulgt en rett linje de siste dagene, denne bøyer nedover.) Får bare håpe det er reelt og ikke skyldes begrenset registreringskapasitet...

    usa 2303.jpg

    USA er på et logaritmisk spor av det bratte slaget om dagen. Omtrent 30% økning daglig. Det er et stort land og de skal holde kursen en stund før de tar igjen Norge på antall smittede per innbygger, men det ser ikke pent ut.

    norge 2303.jpg

    Denne kurven indikerer forøvrig logaritmisk vekst også i Norge, men med svært moderat vektst-takt sammenliknet med de to ovenfor. Logaritmisk er uansett ikke bra. Men hvis vi studerer tallene på lineær skala ser det ikke så ille ut allikevel:

    norge linear 2303.jpg

    Jeg synes det ser ganske bra ut i Norge.


    Sykehusinnleggelser indikerer muligens at totalbildet er litt dårligere enn smitteregistreringen antyder, men ikke mye. Svak kurving oppover?
    sykesus 2303.jpg

    Ingen tegn på at smitten skal skyte i taket med det første i Norge. Hver dag som går med moderate tall betyr redusert usikkerhet og omfang knyttet til ikke identifiserte smittebærere. Når vi blir trygge på tallene, og forutsatt at folk oppfører seg fornuftig, kan det være rom for å slippe opp på noen av restriksjonene snart uten at det blusser ukontrollert opp. Hvis myndighetene holder fast ved planen, så skal antall smittede opp og opp og opp til sykdommen har vært gjennom hele befolkningen (som OMF har snakket om et "par ganger"). Vi får se.
     

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.438
    Antall liker
    405
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    Sitat: ..Har tidligere taget dette op med Ordfører, at dette ikke går an, men der skal åbenbar hende at noget sjikkelig, før der blir taket aktion.

    Høres ut som kommunen er inkompetent og/eller underbemannet ?
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Sitat: ..Har tidligere taget dette op med Ordfører, at dette ikke går an, men der skal åbenbar hende at noget sjikkelig, før der blir taket aktion.

    Høres ut som kommunen er inkompetent og/eller underbemannet ?
    Ja det er vel en kombination av begge, har pågået sådan i årevis.

    Det er ingen hemmelighet at vis du trenger at få kontakt, så kør der in, alternativ vent til lukketid, og ring legevakten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    Problemet nå om dagen er jo at det garantert et fjell av folk som ringer legen sin og andre for noe de normalt aldri ville vurdert å kontakte helsevesenet for. Ymse former for mildere luftveisplager er vanlig om vinteren og normalt ikke noe som er en kilde til bekymring.

    Det er fortsatt slik i Norge at på de offisielle tallene så har i snitt ikke en gang annenhver fastlege hatt en pasient som har testet positivt. Men hver av de får sikkert hundre telefoner og forsøk på telefoner om dagen.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.234
    Antall liker
    4.030
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Som sagt, registrert tilfellet på helsenorge.no i det minste. Det erstatter ikke samtale med lege eller noe annet, men da blir det ihvertfall med i statistikken. Jeg er usikker på hvordan dataene benyttes ut over dette, men siden det er login med bankID så er det mulig å ta kontakt med folk som åpenbart har sykdommen og må testes.
    Er dog usikker på om dette er slik det er tiltenkt brukt i første omgang, eller om det kun er ment som et verktøy for å spore sykdommens bevegelser i landet.

    Sannsynligvis begge deler.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Spurte min fastlege, ingen tilfeller hos han. Men han hadde sittet «konstant" i tlf. samt kastet ut noen som dukket opp på kontoret som mente de var smittet, måtte t.o.m. true med politi før en av dem gikk....


    Tipper det ikke blir så lett å ta seg en spasertur neste helg, i hvert fall ikke i byene...;

    "Det ble registrert over 6.500 passerende ved trappestien opp til Ulriken i Bergen i helga. Det er rekord for i år, skriver BT. Besøkstallene bekymrer Bergens byrådsleder Roger Valhammer, som sier de vurderer å innføre ytterligere tiltak i byen.»

    Det er egentlig ganske utrolig, i spesielle tider hvor man har fått beskjed om å holde litt avstand til andre folk så bestemmer man seg for å sette rekord i antall mennesker opp en trang sti.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    "Det ble registrert over 6.500 passerende ved trappestien opp til Ulriken i Bergen i helga. Det er rekord for i år, skriver BT. Besøkstallene bekymrer Bergens byrådsleder Roger Valhammer, som sier de vurderer å innføre ytterligere tiltak i byen."
    Det og kaoset i ymse marker rundt byene er konsekvensen av hytteforbud - det er jo folk som normalt drar på hytta i helgene som drar ut for å lufte seg på andre måter. Jeg tipper hytteforbudet blir noe av det første som ryker - FHI ymter også frempå at det fort er bedre å ha folk på hytter i påskeferien enn hva det er å ha de i byene.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    "Det ble registrert over 6.500 passerende ved trappestien opp til Ulriken i Bergen i helga. Det er rekord for i år, skriver BT. Besøkstallene bekymrer Bergens byrådsleder Roger Valhammer, som sier de vurderer å innføre ytterligere tiltak i byen."
    Det og kaoset i ymse marker rundt byene er konsekvensen av hytteforbud - det er jo folk som normalt drar på hytta i helgene som drar ut for å lufte seg på andre måter. Jeg tipper hytteforbudet blir noe av det første som ryker - FHI ymter også frempå at det fort er bedre å ha folk på hytter i påskeferien enn hva det er å ha de i byene.
    Ganske så sant tenker jeg men da er det slik at hyttefolket ikke bryr seg når de er hjemme heller? :cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    Basert på mine erfaringer fra Oslomarka er folk generelt ekstremt lite kreative i valg av tursted. Nå er det litt spesielt siden snøforholdene er begrenset, men normalt kan man selv velge om man vil gå i noe i nærheten av 17. mai-tog eller stort sett mutters alene avhengig av hvor man starter og hvor man går. Jeg går en del fottur på blåstier i Østmarka utenom vintersesongen og det er nesten mildt sjokkerende hver gang jeg møter noen mens det er stappfullt på skogsbilveiene av gående og syklende. Samme greia om vinteren stort sett når det er forhold over alt.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Det her er interessant:

    “On re-evaluation by the National Institute of Health, only 12 per cent of death certificates have shown a direct causality from coronavirus, while 88 per cent of patients who have died have at least one pre-morbidity - many had two or three,” he says.

    Why have so many coronavirus patients died in Italy?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Også begynner antall smittede å stige litt i Kina igjen - det kan være tilfeldigheter, men det skal ikke vokse så veldig mye mer før det er åpenbart for alle at man kan skrinlegge hele den planen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.326
    Antall liker
    11.599
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    7800 nordmenn er testet siste døgn, totalat over 61000. 240 nye påvist smittet, det er rundt 3%
    Smittetallene er stabile, har vært det siste uken, og tiltakene virker.

    Tallene indikerer at 150000 nordmenn er smittet, min tolkning, og har vært det i over en uke. Men hvis det stemmer skulle mange flere blitt syke.
    Sykdomstallene og dødsraten er veldig forskjellig fra land til land.
    Har vi å gjøre med flere virus her, som tester som det samme?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.745
    Antall liker
    14.359
    .
    Sykdomstallene og dødsraten er veldig forskjellig fra land til land.
    Har vi å gjøre med flere virus her, som tester som det samme?
    Ståa er vel at ingen vet hvor mange som faktisk er eller har vært smittet noe sted i verden - selv ikke i Kina. Testingen i Norge er også i et skjevt utvalg - det er folk med klare symptomer og helsearbeidere (som presumtivt har holdt på med smittende må man tro) så skulle i utgangspunktet indikere høyere andel positive prøver enn i gen pop.

    Det samme gjelder over hele verden, man skulle sett store antall dødsfall rundtomkring om det var slik at veldig mange var smittet og har vært det i en viss tid, men det er foreløbig ikke veldig mye som tyder på det. I beste fall betyr det at sykdommen er langt mindre farlig enn man tror. Det andre alternativet er ikke like lystig - at det er litt stille før den virkelige stormen.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.000
    Antall liker
    18.246
    Torget vurderinger
    2
    7800 nordmenn er testet siste døgn, totalat over 61000. 240 nye påvist smittet, det er rundt 3%
    Smittetallene er stabile, har vært det siste uken, og tiltakene virker.

    Tallene indikerer at 150000 nordmenn er smittet, min tolkning, og har vært det i over en uke. Men hvis det stemmer skulle mange flere blitt syke.
    Sykdomstallene og dødsraten er veldig forskjellig fra land til land.
    Har vi å gjøre med flere virus her, som tester som det samme?
    En lege på Færøyene mener det.

    https://www.berlingske.dk/nyheder/a...lands-was-puzzled-by-a-mysterious-pattern-are
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.442
    Antall liker
    39.521
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er ingen overraskelse at dette er en syretest på et samfunn. Land med høy grad av tillit og velfungerende politiske systemer får kontroll raskt. Konsekvensene i et land som USA er også forutsigbare. Den økonomiske redningspakken stoppet i Kongressen, blant annet fordi ingen stolte på at Trump ikke ville forsyne seg av fatet. Da blir det hele vanskelig.

    Den stiplede linjen i grafen er 33 % økning pr dag, dvs dobling på 2,2 dager. USA har nå en brattere stigning, nærmere 2 dagers doblingstid. Da stikker det ganske fort.
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.778
    Antall liker
    3.293
    Huff, A-hus har nettopp holdt pressekonferanse og melder at intensivavdelingen allerede er full. 😟
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn