Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Norge har noen av de høyeste prisene i verden på matvarer, og det går som sagt hardt ut over de med mindre å rutte med.
    Vi har antagelig de dyreste gartnerne i verden også. Du får prøve å leve på Tanzania lønning.....
    Lønningene rekker i all fall lenger for de fleste om de ikke skal betale overpris for varer til lokale monopolister, knugere og korrupte markedsmanipulatorer.



    Hvis det er slik at vi bare kan slå av og på eksporten etter eget forgodtbefinnende, kan vel andre gjøre det samme? Og hvor er vi da?
    Vi leverer f-eks 40% av energien Storbritania bruker og 60% av fisken de konsumerer. Dette kan vi jo bare slå av ved krisetider. Sikkert populært....
    Ikke noe av og på men er produksjonen høy nok så er det en sikkerhet i å kunne la mer gå til eget konsum. På den annen side vil høy produksjon og handel kunne være nyttig i en krisesituasjon da det faktisk hender at andre land selger varer vi behøver. Å tro at vil kan produsere alt vi trenger av mat, medisiner og teknologi her i landet er rimelig naivt.

    Handel og samarbeid er viktig i krisetider og man bygger ikke gode handelsrelasjoner med isolasjonisme, proteksjonisme og skammelige tollmurer.

    At vi selger mye fisk til UK betyr at vi produserer mye mer enn hva vi behøver, og det er en sikkerhet i krisetider. Landbruket må begynne å legge om til en slik modell de også, det er det eneste som er bærekraftig i lengden.

    Se på land som Kina og India, de produserer ganske mye medisiner som verden trenger. Vanligvis svært mye mer enn de trenger selv, men siden de satser på storstilt eksport så ha de nå nok til eget bruk i krisetider. Hadde de kun satset på selvberging ville de hatt stor manko i dag. Det skaper selvsagt problemer for andre land at de holder tilbake viktige medisiner, men det er et problem for andre land... ikke populært men i krisetider er det ikke nødvendig med noen popularitetskonkurranse.

    Snakker vi om mat så betyr jo selvberding at det totale produksjonsvolumet av mat er høyt nok, ikke at man skal være selvforsynt med alt mellom himmel og jord. Så i vanlige tider vil kan kun oppnå dette med å satse på eksport og import, ikke tollmurer.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.176
    Antall liker
    10.123
    Sted
    Trondheim
    Men realiteten er uansett at mat, sett i forhold til inntekt, ikke er spesielt dyrt i Norge sammelignet med andre land i Europa.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.828
    Antall liker
    10.281
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Samtidig er det en realitet at importvernet koster norske forbrukere ca 35 milliarder i året, hvorav bare 15 milliarder kommer bøndene til gode:

    https://www.dn.no/innlegg/professorer-i-butikken/2-1-779241

    Resten havner som superprofitt i matvarekjedene (eksempel - importvernet gjorde det umulig for Lidl å etablere seg i Norge).

    Det finnes andre måter å støtte bøndene på enn å gjøre Hagen, Reitan og Petterson familiene søkkrike.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: ch

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.547
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Problemet er vel at disse har endt opp med definisjonsmakta, så da blir det som det blir..... I årevis har vi hørt om hvor små marginer det er i matvarebransjen, men da lurer jeg på hvordan man blir matvaremillardær på 10-15 år med så små marginer....
    Jeg vet ikke så veldig mye om prisene bøndene får, men jeg vet hva fiskerne får....
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    "Russland, som er verdens største eksportør av hvete, stanser all korneksport frem til 1. juli, opplyser landets landbruksdepartement.

    Beslutningen tas bare uker etter at den russiske regjeringen først innførte kvoter på korneksport frem til slutten av juni.

    Nå blir det imidlertid full stans i eksporten inntil videre.

    Både Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart land mot nettopp å kutte ned på eksport, for å unngå forstyrrelser i den globale matforsyningskjeden.

    Russiske myndigheter nevnte ikke koronakrisen i søndagens uttalelse om eksportstansen."
    Bra norge har noen milliarder på bok nå som hveteprisene skal opp, opp og opp.
     

    ch

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2007
    Innlegg
    1.725
    Antall liker
    1.371
    Den senere tids hendelser har vist oss at det er ofte de som står relativt lavt på lønnstigen vi er mest avhengig av ,og som tar den største helsemessige risikoen; helsearbeidere, transportnæring og personen i kassa på Rema 1000 for å nevne noen. Hvorfor skal en eiedomsmegler skal ha 2 millioner i årslønn? Skulle vedkommende streike vil det ha null konsekvenser. Vi vil kunne selge eiedommene våre likevel. Stopper imidlertid transportarbeiderne, sulter vi ihjel. Likevel er transportnæringa utsatt for sosial dumping og elendige arbeidsforhold etter krav fra politikerne.
    Blant helsearbeidere finner vi vel leger? Personlig synes jeg at legene er viktige - viktigste?...
    Skal leger ha samme lønn som personen i kassa på Rema 1000?
    Er det slik vi skal tolke dette innlegget?
    Eller er det bare misnøye med lønnsnivået til eiendomsmeglere som er saken?

    Re. leger (og andre langtids utdannede) vs personen i kassa på Rema 1000 (og tilsvarende) og med ref til Harald Eia sitt program på NRK;
    lønnsforskjellen mellom leger og kassa personen er mindre i Norge enn i de fleste andre land.
    Re eiendomsmeglere; de opererer i et marked - hvis tjenesten de utfører ikke gir merverdi burde de vært eliminert gjennom markedsmekanismen. Er det grunn til å tro at denne ikke virker for eiendomsmeglere, eller kan det være at de faktisk tilfører en verdi som kunder da er villig å betale for, og hva blir da prinsipielt galt med en lønn på 2 mill?

    Men, ok, et sidespor.
    Re temaet; jeg har ingen problemer med prisen på mat i Norge, den er generelt helt ok.
    Det jeg derimot er meget misfornøyd med er til dels utvalg - norsk ost - fy f så kjedelig, og til dels kvalitet.
    Der jeg bor er fisken i fiskediskene stort sett ca 1 uke gammel (etter slaktedato).
    Ikke om den er gratis vil jeg ha den. Hadde de hatt fersk fisk (1-2 dager gammel) skulle jeg gladelig betalt kostnaden.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.583
    Antall liker
    7.119
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Og der stopper Russland all korneksport. Hvis USA følger etter, kan det bli kinkig å få tak i korn etter hvert.
    7A0A510F-3F7D-43EA-AC27-9B9FB986C0F7.jpg

    Johan-Kr
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.841
    Antall liker
    8.150
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Den senere tids hendelser har vist oss at det er ofte de som står relativt lavt på lønnstigen vi er mest avhengig av ,og som tar den største helsemessige risikoen; helsearbeidere, transportnæring og personen i kassa på Rema 1000 for å nevne noen. Hvorfor skal en eiedomsmegler skal ha 2 millioner i årslønn? Skulle vedkommende streike vil det ha null konsekvenser. Vi vil kunne selge eiedommene våre likevel. Stopper imidlertid transportarbeiderne, sulter vi ihjel. Likevel er transportnæringa utsatt for sosial dumping og elendige arbeidsforhold etter krav fra politikerne.
    Blant helsearbeidere finner vi vel leger? Personlig synes jeg at legene er viktige - viktigste?...
    Skal leger ha samme lønn som personen i kassa på Rema 1000?
    Er det slik vi skal tolke dette innlegget?
    Eller er det bare misnøye med lønnsnivået til eiendomsmeglere som er saken?

    Re. leger (og andre langtids utdannede) vs personen i kassa på Rema 1000 (og tilsvarende) og med ref til Harald Eia sitt program på NRK;
    lønnsforskjellen mellom leger og kassa personen er mindre i Norge enn i de fleste andre land.
    Re eiendomsmeglere; de opererer i et marked - hvis tjenesten de utfører ikke gir merverdi burde de vært eliminert gjennom markedsmekanismen. Er det grunn til å tro at denne ikke virker for eiendomsmeglere, eller kan det være at de faktisk tilfører en verdi som kunder da er villig å betale for, og hva blir da prinsipielt galt med en lønn på 2 mill?

    Men, ok, et sidespor.
    Re temaet; jeg har ingen problemer med prisen på mat i Norge, den er generelt helt ok.
    Det jeg derimot er meget misfornøyd med er til dels utvalg - norsk ost - fy f så kjedelig, og til dels kvalitet.
    Der jeg bor er fisken i fiskediskene stort sett ca 1 uke gammel (etter slaktedato).
    Ikke om den er gratis vil jeg ha den. Hadde de hatt fersk fisk (1-2 dager gammel) skulle jeg gladelig betalt kostnaden.
    Fisk bør vere stelt skikkeleg, noko som betingar at han må henge litt. Blodet må vere avrent, men få fiskeslag er best når dei er blodferske.
    Ost som er god, kostar litt, men vi treng ikkje skamme oss her til lands.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    men få fiskeslag er best når dei er blodferske.
    Det er der nok en myte som har blitt spredd av kremmere som selger gammel fisk.

    Med mindre man skal salte, sylte, fermentere og slikt, så er fersk fisk det beste.

    .. men er jo delte meninger om dette

    c-fishmonger.jpg

    sushi.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Problemet er vel at disse har endt opp med definisjonsmakta, så da blir det som det blir..... I årevis har vi hørt om hvor små marginer det er i matvarebransjen, men da lurer jeg på hvordan man blir matvaremillardær på 10-15 år med så små marginer....
    Det er ikke så komplisert.

    Det norske dagligvaremarkedet er på ca 200 milliarder kroner pr. år. Om man da har f.eks 2% margin (som er veldig lite) så blir det da 4 milliarder kroner i året som skal deles på tre grupperinger. Og holder man på sånn noen tiår så blir det ganske mange milliarder utav det etter hvert.

    Det er altså ikke nødvendigvis noen motsetning mellom lave marginer og at de som driver med det blir veldig rike på det. Det holder at man regner prosentsatsen av et veldig stort tall.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.226
    Antall liker
    7.080
    Torget vurderinger
    4
    Problemet er vel at disse har endt opp med definisjonsmakta, så da blir det som det blir..... I årevis har vi hørt om hvor små marginer det er i matvarebransjen, men da lurer jeg på hvordan man blir matvaremillardær på 10-15 år med så små marginer....
    Det er ikke så komplisert.

    Det norske dagligvaremarkedet er på ca 200 milliarder kroner pr. år. Om man da har f.eks 2% margin (som er veldig lite) så blir det da 4 milliarder kroner i året som skal deles på tre grupperinger. Og holder man på sånn noen tiår så blir det ganske mange milliarder utav det etter hvert.

    Det er altså ikke nødvendigvis noen motsetning mellom lave marginer og at de som driver med det blir veldig rike på det. Det holder at man regner prosentsatsen av et veldig stort tall.
    Grovt sett 180 + 10 grensehandel + 10 diverse ( Kolonial.no, Elkjøp, Europris og andre som spiser av lasset).
    En lav marging av 200mrd er bare deler av historien. Husk at alle de 3 store, spesielt NorgesGruppen, tar marginer også i de fleste andre leddene i verdikjeden. Logistikk&distribusjon, marketing (store beløp i såkalte joint marketing avtaler som i liten grad videreføres til butikkleddet), og eiendom er en stor inntektskilde.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Grovt sett 180 + 10 grensehandel + 10 diverse ( Kolonial.no, Elkjøp, Europris og andre som spiser av lasset).
    En lav marging av 200mrd er bare deler av historien. Husk at alle de 3 store, spesielt NorgesGruppen, tar marginer også i de fleste andre leddene i verdikjeden. Logistikk&distribusjon, marketing (store beløp i såkalte joint marketing avtaler som i liten grad videreføres til butikkleddet), og eiendom er en stor inntektskilde.
    Klar over det, poenget var egentlig kun at man ikke trenger store marginer bare markedet i seg selv er stort nok. Men at noen har blitt rike på å totalt dominere det største enkeltmarkedet i Norge burde ikke overraske noen.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.841
    Antall liker
    8.150
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    men få fiskeslag er best når dei er blodferske.
    Det er der nok en myte som har blitt spredd av kremmere som selger gammel fisk.

    Med mindre man skal salte, sylte, fermentere og slikt, så er fersk fisk det beste.

    .. men er jo delte meninger om dette
    Skal du skjere filetar, er det best å fyrst sløge fisken (fjerne innmaten). Så heng du fisken opp etter sporen over natta (kjøleg). Neste dag er fisken stiv. No er det let å skjere filetane. Og når fisken ikkje er stiv lenger, er han perfekt. Fileterar du like etter å ha tatt livet av fisken, vel, då bør du iallfall satse på feit fisk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Bra innlegg i Nasjonen, og kanskje det er håp likevel. GMO er vel den absolutt beste veien å gå om man vil satse på økologisk matproduksjon eller i det minste minske behovet for sprøytemidler og manuelt plantevern og vil skalere litt opp i fra en hobbithage på landet. (videre linker i originalen)

    --

    Er forbrukerne positive til genredigert økomat?
    Det springende punktet må være om det stemmer at en såpass stor andel av norske forbrukere, inkludert dem som kjøper økomat, er positive til genredigering i økologisk landbruk.

    Av Ole Frithjof Norheim

    https://www.nationen.no/motkultur/debatt/er-forbrukerne-positive-til-genredigert-okomat/

    Økologisk Norge retter i et debattinnlegg i Nationens nettutgave 17. april kritikk mot en holdningsundersøkelse om genredigering i norsk matproduksjon, utført som del av forskningsprosjektet GENEinnovate.

    Ett av delprosjektene i GENEinnovate går ut på å bruke genredigering til å utvikle en tørråteresistent potet, som reduserer behovet for sprøyting. Dette er formål som er sammenfallende med økologisk matproduksjon, og vi ønsket derfor å inkludere genredigering og økolandbruk da vi spurte over 2000 mennesker om deres meninger.

    Omtrent 60 prosent av de spurte var positive til å ta i bruk en genredigert plante i økologisk matproduksjon dersom genredigering gjør at matplanten enklere kan dyrkes uten sprøytemidler. Da vi fordelte svarene etter respondentenes matpreferansene, fant vi at over halvparten av dem som foretrekker å kjøpe økomat, var positive.

    Men respondentene ble ikke gjort oppmerksomme på at verken GMO eller kjemiske sprøytemidler er tillatt i økolandbruket i dag, påpeker Økologisk Norge. Det er korrekt. Vi ønsket å høre respondentenes prinsipielle mening om bruk av teknologien.

    Det springende punktet må uansett være om det faktisk stemmer at en såpass stor andel av norske forbrukere, inkludert dem som kjøper økomat, er positive til genredigering i økologisk landbruk. Vår undersøkelse tyder på det, men for å komme til bunns i spørsmålet er det ikke nok med kun ett spørsmål fra vår undersøkelse. Nye studier må til. For tidene forandrer seg, også innen økolandbruket.

    Vi følger samfunnsdebatten i Norge og internasjonalt og ser at genredigering er på agendaen i både landbruks-, miljø- og utviklingsorganisasjoner. Og flere er ikke lenger kategorisk avvisende til genredigering, slik tendensen har vært for GMO. Forbrukeres bekymring for helse- og miljøeffekter, som også kommer frem i vår undersøkelse, er imidlertid viktig å ta på alvor.

    Vi ønsker debatt om holdningsundersøkelsen vår velkommen. Undersøkelsen er den eneste av sitt slag i Norge, men vi håper at den blir kimen til flere.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En nyhet som nok vil spre glede og skadefryd blant høyprisentusiastene.

    ...

    Orkla varsler økte matpriser

    Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch varsler økte priser på grunn av lavere kronekurs og økte kostnader knyttet til stengte grenser og færre sesongarbeidere i landbruket.

    https://www.nrk.no/norge/orkla-varsler-okte-dagligvarepriser-1.15004742

    Orkla er også bekymret for at økt ledighet vil gi lavere kjøpekraft. Han varslet også at det kunne komme en liten dupp i handlelysten når folk skal bruke opp varene de hamstret i starten av krisen.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.580
    Antall liker
    17.517
    Torget vurderinger
    2
    Fra Ekeberg Myrene. Usprøytede norske jordbær. Ser ut som om de har vært i Photoshop. Smaker hinsides. Ikke billige. Men veldig gode.

    Gården har holdt på i noen år med å tilrettelegge for usprøytede jordbær. Ser lovende ut nå i sesongstart. Eplet er lagt inn som målestokk.
    95631B06-05CA-4DD1-93D7-AFD6B3726E84.jpeg
     
    6

    65finger

    Gjest
    Fra Ekeberg Myrene. Usprøytede norske jordbær. Ser ut som om de har vært i Photoshop. Smaker hinsides. Ikke billige. Men veldig gode.

    Gården har holdt på i noen år med å tilrettelegge for usprøytede jordbær. Ser lovende ut nå i sesongstart. Eplet er lagt inn som målestokk.
    Vis vedlegget 646465
    hvor får man tak i slike snadderbær?
     
    6

    65finger

    Gjest
    Fra Ekeberg Myrene. Usprøytede norske jordbær. Ser ut som om de har vært i Photoshop. Smaker hinsides. Ikke billige. Men veldig gode.

    Gården har holdt på i noen år med å tilrettelegge for usprøytede jordbær. Ser lovende ut nå i sesongstart. Eplet er lagt inn som målestokk.
    Vis vedlegget 646465
    Fantastiske bær, svære som epler, friske, søte og med tydelig jordbærsmak. Butikken er super!
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.580
    Antall liker
    17.517
    Torget vurderinger
    2
    Bjørn Ekeberg og Simen Myhrene har gjort en stor innsats med å utvikle jordbærdyrkingen på gården. Hentet bær der første gang for et par år siden. Sjelden å finne helt usprøytede bær.

    I fjor skar produksjonen seg pga meldugg som tok avlingen -- nå har de installert robot med UV-lys som holder den i sjakk. Innen jordbærdyrking er det vanlig med ca 7 runder sprøyting/avling (og opp til 11).

    Første omgang var dyre inn, men de har lovet at prisen vil gå ned utover sesongen.

    Ekeberg-Myhrene-Jordbær-tabletop-i-tunnel-719x495.jpg
     
    6

    65finger

    Gjest
    fikk ikke med meg prisen, kjøpte andre ting også. Sjeldent gode var de. Dumt å ikke kjøpe 2 kurver.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.226
    Antall liker
    7.080
    Torget vurderinger
    4
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Konkurransetilsynet: Ølnekt i kiosker og bensinstasjoner gjør drikken dyrere



    Kan noen opplyse meg om hvordan kiosk & bensinstasjonene skal presse dagligvarekjedene på pris og utvalg ?
    Jo færre tillatte utsalgssteder det er jo mer kan de andre aktørene presse prisen oppover, ... det stalinistiske vinmonopolet vi har i Norge er vel et godt eksempel på det. I frie land kan man kjøpe vin på kiosker og en øl på en bensinstasjon men i Norge er det tvang og pietisme som gjelder ... og skamdyre priser.

    Kiosker og bensinstasjoner selger også dagligvarer, selv med høyere priser enn i kjedebutikkene, men de har bedre tilgjengelighet og mange av dem er åpne døgnet rundt og er derfor en berikelse. Det er folk villig til å betale ekstra for selv om sikkert indremisjonen og noen kommunister ikke liker dem.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.226
    Antall liker
    7.080
    Torget vurderinger
    4
    Jo færre tillatte utsalgssteder det er jo mer kan de andre aktørene presse prisen oppover, ... det stalinistiske vinmonopolet vi har i Norge er vel et godt eksempel på det. I frie land kan man kjøpe vin på kiosker og en øl på en bensinstasjon men i Norge er det tvang og pietisme som gjelder ... og skamdyre priser.

    Kiosker og bensinstasjoner selger også dagligvarer, selv med høyere priser enn i kjedebutikkene, men de har bedre tilgjengelighet og mange av dem er åpne døgnet rundt og er derfor en berikelse. Det er folk villig til å betale ekstra for selv om sikkert indremisjonen og noen kommunister ikke liker dem.
    Var dette et forsvar for at øl på bensinstasjoner vil presse pris og utvalg i dagligvare ?
    Prøv igjen, fortrinnsvis uten å suppe sammen moralsk indignasjon, kommunistfobier og dine andre kjepphester på en gang.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.580
    Antall liker
    17.517
    Torget vurderinger
    2
    Prisene vil bli presset opp. Bensinstasjoner legger listen høyere og dagligvarebutikker kan følge på.

    Husk at vi har å gjøre med enkeltpersonforetaket Motråd.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Var dette et forsvar for at øl på bensinstasjoner vil presse pris og utvalg i dagligvare ?
    Prøv igjen, fortrinnsvis uten å suppe sammen moralsk indignasjon, kommunistfobier og dine andre kjepphester på en gang.
    Bensinstasjoner og kiosker konkurrerer ikke med dagligvarebutikker på pris, folk er villig til å handle der fordi det er bekvemt og at de har andre åpningstider. Selv om bensinstasjoner er dyrere på kaffe og Grandiosa, så fører det det at butikker må konkurrere med andre fordeler for kundene. .. og pris er den viktigste. Vi bor jo i et land med mange monopoler og det eneste butikkene kan konkurrere på er pris. .. alle selger jo nøyaktig de samme varene uansett.

    Men jo mer bredde, alternativer og valgmuligheter det er for kundene jo bedre vil det generelle prisnivået bli. Jo mindre konkurranse og valgmuligeter jo mer kan vanlige butikker presse opp prisene ... på alle varer. Det er jo en grunn til at f.eks. Vinmonopolet fører til noen av de høyeste prisene på jordkloden på mange varer. .. slik er det også med andre varegrupper.

    Ta et land som Danmark som ellers har sånn noenlunde samme prisnivå som i Norge. Der kan du gå inn på 7/11 og kjøpe en sterkøl til en tikroner eller så... i Norge er det ikke en gang tillat. Så alt henger sammen... sykt prisnivå, monopoler, begresninger i utsalgsstedet etc, forbud, groteske avgifter. etc. Men nordmenn er så duknakket og servile at de finner seg i å bli behandlet som barn av myndighetene og politikerne.
     
    Sist redigert av en moderator:
    X

    X186841

    Gjest
    Ene guttungen har Fransk dame, hun var mildt talt sjokkert over matpriser og vin var det jo bare mulig å kjøpe "ett par timer midt på dagen i en bortgjemt butikk til priser hun aldri hadde sett maken til i sine verste mareritt".
    Så til H...... med indremisjon og kommunister :)
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.176
    Antall liker
    10.123
    Sted
    Trondheim
    Like fullt er matprisene i norske butikker helt på linje med de franske når man tar lønnsnivået i betraktning. Utvalget er nok dårligere.
    Og vintilbudet i Norge er bedre enn i Frankrike, og ikke spesielt mye dyrere - i mange tilfeller er prisene lavere. Med mindre du bare er ute etter billigste variant med alkohol i. Og tilgjengeligheten er faktisk bedre i Norge enn i Frankrike, men du må planlegge litt.
     
    X

    X186841

    Gjest
    Utvalget i Norge er latterlig i matbutikkene. Den vinen Franskmenn flest er ute etter til daglig er mye dyrere i Norge. Gjennomsnitts Franskmannen er ikke på jakt etter partier med "snobbevin" som mange ganger er lavt priset i Norge.
    Matprisene i Norge er sikkert greie hvis du er fornøyd med røkt kjøttpølse lagd av slakeriavfall, Synnøve gulost på tilbud og kneipbrød.
    Som butikksjefen på en nærværende Rema butikk engang sa da jeg spurte etter litt bedre brødutvalg for noen år siden: "Er det godt nok for meg så er det bra nok for deg"
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Her jeg bor er det 8 av disse "billigbutikkene" innenfor en radius av 1000 meter. De forskjellige remakjøpmennne kan se hverandres butikker med det blotte øyet. Jeg hadde gladelig byttet ut alle 8 med en kvalitetsbutikk. Problemet er handlemønsteret til nordmenn og hva vi handler. Det er ingen andre land som har tilsvarende butikktetthet som vi har, i tillegg er det ingen andre som går på butikken så ofte som vi gjør.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Utvalget i Norge er latterlig i matbutikkene. Den vinen Franskmenn flest er ute etter til daglig er mye dyrere i Norge. Gjennomsnitts Franskmannen er ikke på jakt etter partier med "snobbevin" som mange ganger er lavt priset i Norge.
    Matprisene i Norge er sikkert greie hvis du er fornøyd med røkt kjøttpølse lagd av slakeriavfall, Synnøve gulost på tilbud og kneipbrød.
    Som butikksjefen på en nærværende Rema butikk engang sa da jeg spurte etter litt bedre brødutvalg for noen år siden: "Er det godt nok for meg så er det bra nok for deg"

    Jepps, i Frankrike er det nok mer vanlig å ta med en dunk og stikke innom nabogården som lager vin .. betale noen få penger og alle er happy. Her hjemme er det så mye pretensiøst piss.. folk som skal flashe pengene sine på snobbeviner og biodynamisk asparges.. eller vise hvor jævla progressive de er..

    Rema hadde for noen år siden også en kampanje som gikk noe slikt ... hvorfor lete etter utvalg .. .vi har både røde og grønne epler ... hva mer skal du forvente?

    Nordmenn blir så svindlet at det er en skam, og de ser nesten ut til å like det.. jeg liker gode ting men de gode tingene trenger ikke være skampriset .. det jeg ikke liker er umyndiggjøring, instruksjoner fra kommunister og dydsposering, forbud, lukketider og reklameforbud... (Stikkord: sjøkreps, krabbe, steinsopp, strandsnegler, østers, breiflabb, kråkeboller. ... godt brød, )

    Norge har et av verdens mest dysfunksjonelle markeder for vin og mat .. og gøye ting.

    --
     
    X

    X186841

    Gjest
    Ønsker egentlig bare å kunne finne gode kjøttvarer, fersk fisk, litt forskjellige oster uten flere hundre prosent toll, godt brød, oliven olje av grei kvalitet, fersk pasta, poteter som ikke er grønne, frukt og grønt som ikke er halvråttent og dvaskt ++
    Det verste er att finner du en vare du kan leve med så er den ute av utvalget neste år, må som regel innom 3-4 butikker på handleturen for å få tak i de varene som er greie.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Det hadde du også funnet om det var nok etterspørsel etter det. Selv i Oslo er det kun et lite knippe butikker som har godt utvalg av det aller meste og Meny har vel gitt opp stort sett alle andre steder enn på det sentrale Østlandet. At folk ikke skjønner at dagligvarebutikker helst ville konkurrert på alt annet enn pris har jeg store problemer med. Om det var slik at de kunne pushe fjonge produkter med mye høyere marginer så hadde de selvsagt gjort det i stor skala - det er mye mer lønnsomt enn å prøve å være 10 øre billigere enn Kiwa eller Rema på en eller annen helt generisk vare. Å ha godt utvalg og lite etterspørsel er jævla dyrt fordi det blir veldig mye svinn av det.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn