Nå får det være måte på
Sylvi Listhaug vil ha bompenge-fritak. Energibransjen vil ha skattelette. Bøndene vil ha penger til melkefjøs. Alt på grunn av corona.
www.vg.no
Sylvi Listhaug vil ha bompenge-fritak. Energibransjen vil ha skattelette. Bøndene vil ha penger til melkefjøs. Alt på grunn av corona.
Men hvorfor i alle dager skal norske bilister få fritak for bompenger? Det er forslaget, midt i tidenes krise, fra Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug. Hun henviser i VG til at vi skal feriere i Norge i sommer.
Ærlig talt. Det er vel ikke bompengene som stopper ferien.
Men Listhaug er ikke alene. Kjepphestene trenger et kølappsystem.
Vannkraftbransjen har i årevis krevd lavere skatt for å ruste opp gamle vannkreftverk. Nå er saken god som ny, med corona som argumentet.
Bøndene krever en egen krisepakke som blant annet skal gå til ombygging av melkefjøs og grøfting. I landbruket har etterspørselen vært mer eller mindre upåvirket under coronaen. Melkefjøsene må de bygge om, uansett.
Oljebransjen krever skattekutt på alle prosjekter som besluttes utbygget innen nyttårsaften 2022. Equinor og Akers smittevern-ekspertise ser tydeligvis for seg en langvarig pandemi, pussig nok samtidig som de ser for seg høyere oljepriser mye før.
Opposisjonen er ikke stort bedre. 12. juni skal Stortinget være ferdig med krisepakke 3, hvor regjeringen foreslår å bruke 27 milliarder til. Totalt har de nå planlagt å ta 485 milliarder kroner fra Oljefondet. Vi snakker om fantasilliarder, så mye er dette.
Men opposisjonen kaller det et magaplask av tafatt fargeløshet. Sp mener krisepakken er sentraliserende. SV mener dette går til de rike. Frp klager på at det ikke er satt av noe til vei.
Nå som stand up-scenene er stengt, bidrar Stortinget med sitt. Vi tipper både storforlangende næringsinteresser og markeringskåte opposisjonspolitikere fniser av sin egen frekkhet på kammerset.
Samtidig er det mange som virkelig er hardt rammet. Ingen av dem får full kompensasjon.
Dette er næringer som var lønnsomme før corona, og som vil bli det etterpå. Det er ikke først og fremst omstilling som trengs i denne krisen, men hjelp for å unngå at vanligvis sunne bedrifter går konkurs.
Verken oljebransjen, kraftbransjen eller landbruket er blitt stengt ned, mens en rekke andre næringer faktisk er det.
Dette er en krise som rammer skjevt. Politikernes skal ikke kompensere alt, men de må sørge for en mer rettferdig fordeling av byrdene.