På besøk hos hifipuristen

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • mk1classic

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.01.2009
    Innlegg
    1.871
    Antall liker
    1.436
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    2
    Monoblokkene dine kommer nok snart. Jeg jobber med de nå, men det tar nok noen dager til før de er klare. Beklager at det har tatt slik tid.
    Denne gangen gleder jeg meg virkelig.
    Har gjort mange forbedringer,og er spent på resultatet.
    Fortsatt riktig god sommer!😄
    @hifipuristen Grunnen til at det har tatt så lang tid er at @Armand måtte først få designet ferdig monoblokkene, som er bra nok for deg :)
    Ut med gammel innmat, inn med to nye "Vera" Purifi monoblokker...
    Vi kaller det "bytte av kondensatorer" 😉 🤣😇
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    @hifipuristen Grunnen til at det har tatt så lang tid er at @Armand måtte først få designet ferdig monoblokkene, som er bra nok for deg :)
    Ut med gammel innmat, inn med to nye "Vera" Purifi monoblokker...
    Vi kaller det "bytte av kondensatorer" 😉 🤣😇
    Hei mk1classic

    Mine monoblokker fra MSB Technology har ingen tilbakekobling,
    hverken internt eller globalt.
    Forvrengningen er likevel «bare» 0,5% THD+N ved full guffe.😅
    Dette er sannsynligvis grunnen til at jeg liker dem så godt?

    Skal purifi prøves ut,blir det i såfall med lineært powersupply.😄
    Ellers har jeg fått oppdatering med bilder og tekst fra Armand.
    Mine amerikanske monoblokker blir aldri som før etter Armands
    modifikasjoner.😄
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Hei igjen alle venner

    I går var jeg å besøkte evhvis på deilige sørlandet.
    Det var faktisk han som startet denne tråden.
    Dette var mitt første besøk hos evhvis noensinne.
    Hans lytterom er vel på ca 12 kvm.
    Hans ungkarshule var en hyggelig og sjarmerende plass.

    Han har vært dyktig til å sette opp sitt stereo system.
    Det låt mye mer enn brukbart til å bare være 12 kvm. stort
    eller lite.😄
    Han spiller på høyttalere fra WHT (Australia) som har meget høy
    følsomhet og er en svært enkel last for en forsterker.
    Høyttalerne er 2 veis med bånddiskant med kun en kondensator,og
    2 stk basselement på 8’’ helt uten noe filter.
    Forsterkeren er en Musical (husker ikke).
    Dacen er en MSB Technology The Analog Dac fully loaded med det store
    powersupplyet.
    Hans platesnurre kommer fra Tyskland. Det er minstemann i serien til
    Acoustic Signature med en Riaa med et mye bedre powersupply fra Engeland.
    Rega B-300 Arm. Pickup husker ikke dessverre.
    Jeg skylder på alderen som vanlig.😊

    Evhvis og jeg har vidt forskjellige vinklinger inn i denne hobbyen.
    Likevel respekterer vi hverandre får vårt forskjellige ståsted.
    Han er kansje mest opptatt av rytmisk driv i rockemusikken,noe
    jeg overhodet ikke avspiller hjemme.
    Dessverre er jeg en purist med det positive og det negative det
    bringer med seg.

    Vi hadde en svært så hyggelig formiddag/ettermiddag på vel 4,5 timer.
    Tusen takk! for meg evhvis.

    Neste gang jeg kommer på besøk,har du kanskje flyttet..................?
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    Puristen sine MSB monoblokker har vært sykemeldt svært lenge nå. Det som startet for over et år siden(!) med en liten jobb med å bytte av en AV/PÅ releboks som hadde tatt kvelden utartet seg gradvis til en fullstendig ombygging av hele power supplyet. Det startet med at jeg i forbindelse med bytte av nevnte del gjorde en måling av forsterkeren som avdekte at den hadde en del nettstøy. Puristen likte dette dårlig og bestilte mer feilsøking.
    Dette er en klasse A forsterker som til tross sine monster kjøleribber blir nokså varm, så et bytte av alle elektrolyttkondensatorer sto først på listen. Disse er av en sjelden type det viste seg å være vanskelige å få tak i i den verdien som satt der originalt (39000uF). Den eneste leverandøren som hadde akkurat de som passer i MSB202 krevde at man kjøpte 42 stk. om gangen. Ikke billig når man bare trenger 8 stykker men det skulle vise seg at vi fikk brukt alle sammen til slutt.
    Videre avdekte jeg at transformatorene i disse forsterkerne støyet en god del inn på elektronikken. Nye kondensatorer ville med andre ord ikke løse problemet 100% alene selv om de som satt der kanskje er noe slitt. Jeg gjorde en del skjermingsarbeid med stålplater, og det hjalp en del. Men for å eliminere problemet måtte det kraftigere lut til og det ble bestemt at transformatorene (det er to av dem) måtte flyttes ut av forsterkeren til et eksternt kabinett. Da vil alt som har med vekselstrøm å gjøre holdes der og kun "ren" likestrøm føres til forsterkeren. Puristen foreslo da også at vi kunne bruke resten av kondensatorene i dette eksterne kabinettet. Jeg tegnet forsterkeren i 3D og kom opp med flere designforslag. Her er noen av dem:
    1595463350715.png
    1595463399815.png
    1595463430573.png

    På den første var ideen å plassere transformatorene i en plastboks under forsterkeren og montere 5 stk. bein på den aluminiumsringen som følger med forsterkene. En billig løsning, men ikke så fint med en slik "mage" hengene under forsterkeren.
    På andre bildet var ideen å dreie noe i treverk. Også ganske rimelig, men et fullstendig stilbrudd og ikke helt greit sikkerhetsmessig sett... :rolleyes:
    På tredje bildet er løsningen vi gikk for. En aluminiumsring på 32cm i diameter og 11cm høyde eloksert i samme farge som topplokket. Denne måtte maskineres ut fra et solid stykke aluminium og var ikke den billigste løsningen for å si det sånn. Prefab i Horten sto for jobben og lagde et par alldeles nydelige ringer med fantastisk finish og passform. De leverte også de 3mm tykke stålplatene som brukes som lokk over og under. Disse ble kuttet til med vannjet og passformen er bare helt nydelig. Disse stålplatene vil også beskytte forsterkeren mot den luftbårne elektromagnetiske støyen fra transformatorene. Her med alle hullene som skal til for å feste alt som skal inn der.
    1595464221274.png
    1595464408365.png


    Det neste som stoppet oss var MSB's klønete måte å koble transformatorer for 230V drift. I USA drives de to transformatorene i parallell og da er det ikke noe problem. I Europa blir transformatorene seriekoblet og det fører med seg en del problemer som kan føre til trafobrum. Uten å gå i detaljer om elektromagnetisme så er det slik at bare en bitteliten ubalanse fører til at spenningen over de to transformatorene ikke blir lik og dette fører veldig fort til at en av de to vil brumme, -noe jeg opplevde flere ganger i løpet av testingen. Igjen ble det bestemt at når man først er i gang, så må man gå "all-in". En påkostet 1000VA trafo fra en ikke ukjent leverandør ble testet. Denne var en katastrofe. For det første brummet den alt for mye, og på toppen av det ble den grisevarm. Etter noen timers drift var den over 90 grader! Ikke brukbar.
    Ny 1200VA trafo ble dermed bestilt fra Airlink transformers i England. Denne ble bestilt med "varnish" oppgradering som betyr at den etter produksjon blir dyppet i lakk samtidig som det blir brukt vakuum som suger ut all luft i mellom viklingene og erstatter dette med lakk. Dette fører til at den er 100% lydløs. Man kan legge øret helt inntil uten å høre et knyst! De bruker også et annet kjernemateriale og viklingsteknikk som gjør at den har svært lav varmeutvikling. Hverken på tomgang eller under drift blir den særlig varm. Imponerende!
    Her er den montert i ringen med 10 av kondensatorene og softstartkretsløpet.
    1595465443872.png

    Å starte opp en forsterker med 1200VA transformator og totalt 820000uF kondensatorbatteri kan ikke gjøres med en vanlig bryter. For det første er det en stor sjanse for at sikringen går, og for det andre så vil brytere og relé fort ta kvelden. En softstart måtte utvikles. Denne er montert inne i den svarte boksen til høyre sammen med et 30A relé. Ved påslag går strømmen først gjennom de to grønne effektmotstandene (til høyre i bildet). Disse to tåler en effekt på 500W i 5 sekunder og tar unna den energien som utvikles når kondensatorbatteriet lades gradvis opp. Etter 1,7 sekunder slår reléet inn og lader opp den siste resten til +/-48V. Spenningen bygges dermed opp gradvis og strømmen holdes under 10A fra nettet. Det er også bygget inn sikkerhetsfunksjoner som sørger for at ved korte strømbrudd så vil en ny oppladningssekvens bli utført. Her er bilder av spenningen som bygges opp og 3D-printeren som printer ut boksen/holderen til elektronikken og releet.
    1595466462546.png
    1595466958661.png


    Siden alt som har med vekselstrøm er flyttet ut av forsterkeren og ned i ringen så måtte likerettingen også bygges på nytt. I stedet for en vanlig diodebro bruker jeg her en helt ny diodeteknologi fra Vishay. 4 stk. Trench MOS Schottky dioder ble montert på en liten kjøleplate som monteres etter transformatoren. Det er ikke store greiene, men disse har et utrolig lavt spenningsfall på kun 0,36V ved 5A strøm og tåler inntil 320A(!). Dette fører igjen til lavere varmeutvikling og siden de er godt matchet en presis likeretting av begge faser.
    1595467602738.png


    Det ble ledig plass inne i forsterkeren når transformatorene ble flyttet ut, og hva er vel mer naturlig enn å fylle opp med mer kondensatorer?
    En spesialtilpasset festemekanisme til disse ble printet i 3D
    1595467831083.png


    Så hva ble resultatet?
    Først ser vi på varmeutviklingen i power supplyet. Her har forsterkeren vært i drift i 5 timer og blitt belastet med et kontinuerlig sveip fra 1W til 450W i en 4 Ohms last. Lokket var på i løpet av disse timene. Det ble godt og lunkent på verkstedet med 25 grader i rommet. Når jeg tok av lokket så det slik ut:
    1595468534214.png

    Transformatoren: 56 grader
    Elektronikkboksen og releet: 66 grader
    Likeretterbroen: 60 grader
    Strømbegrenserne til releet: 64 grader

    Dette er godt innenfor godkjente verdier spesielt med tanke på den harde driften forsterkeren har hatt de siste 5 timene.

    Hva med støyen?
    Originalt til venstre, og nå til høyre:
    1595469262139.png

    Øvest ser vi en gjenomsnittmåling som gjelder hele frekvensområdet fra 20Hz til 20kHz: Gjennomsnittlig støy var før 455uV RMS og er nå 62uV. Det er reduksjon på 7,3 ganger (17dB).

    Rett under på FFT bildet ser vi hver enkelt av frekvensene. Før modifiseringen ser vi støy ved 50Hz og multipler av denne ved 150, 300, 400 etc.. Høyeste nivå har vi ved 300Hz på -74dB. Med mindre man har følsomme høyttalere er det ikke veldig hørbart, men det er ikke bra. Det som er litt trist med trafostøy er at den går langt opp i frekvens. Vi ser at multipler av trafostøyen ligger på over -100dB helt til 3kHz. Dette oppleves dermed ikke bare som "brum", men også som et slags "snerr" som kommer fra mellomtonen og faktisk helt opp i diskantområdet. Ved nivåer lavere enn -100dB begynner det imidlertid å bli lite hørbart på vanlige høyttalere. Til høyre ser vi resultatet nå. Det er ekstremt stor forskjell. Det er såvidt man kan skimte rester over støygulvet ved 100Hz, 200Hz og 600Hz, men høyeste peak ligger på kun -112dB. En forbedring på 38dB er dramatisk mye og forsterkeren er nå garantert 100% tyst.
    Nederst ser vi hvordan støyen ser ut i tidsdomenet. Til venstre ser vi disse pulsene som kommer hvert 10ms (100Hz). Hver av disse pulsene er meget "spisse" og har dermed er høyt frekvensinnhold som gir støy langt opp i frekvens. Til høyre ser vi resultatet nå. Jeg har redusert skalaen fra 5mV til 1mV, men det er kun støygulvet vi ser nå.

    Jeg har ikke bilde av forsterkeren 100% ferdig montert enda siden den fremdeles testes, men jeg skal laste opp et bilde av det ferdige resultatet etterhvert. Jeg synes at de med den nye ringen i bunnen så ble forsterkerne grinefine.

    EDIT: Den ene av de to er nå helt ferdig montert med sorbothane-føtter og det hele og skal testes litt på anlegget i kinoen. Får se om den duger som forsterker til senterkanalen min ;)
    Her et par bilder av den ferdig ampen. Jeg plasserte føttene litt innunder slik at de ikke synes. Det gir en litt "svevende"effekt. Med den tunge trafoen i bunnen står de helt stødig allikevel. Litt som en elbil med batterier i bunnen ;)
    1595481279293.png

    1595481306234.png

    1595481324806.png


    -Armand
     
    Sist redigert:

    Calmati

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    22.08.2016
    Innlegg
    429
    Antall liker
    553
    Sted
    Bærum
    Wow. Dette ser helt rått ut !
    Kjenner at jeg er svært imponert over Armand og kanskje litt mindre imponert over MSBs ingeniører... I denne prisklassen burde slike forbedringer være overflødige, men Armands målinger viser jo det motsatte...
    Men uansett: Grattis til puristen , dette må bli en super oppgradering. Og takk til Armand for et spennende innlegg :)

    mvh Calmati
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Jeg må bare sende en stor takk til Armand

    Dette prosjektet ante vi ikke konturene av da det startet.
    Selv synes jeg de»ny» monoblokkene har blitt mye «penere» enn originalen.
    Det er dessverre vanskelig å være purist.
    Derfor ble dette det det faktisk har blitt, et nytt kapittel innen
    powersupply for effektforsterkere.
    Armand og jeg er fullstendig enige i at vi IKKE liker å blande AC og DC.
    I alt annet utstyr jeg har,finnes utvendige powersupply som bl.a gjør at
    AC ikke finnes i selve hovedapperatet. I tillegg er det mulig å få ned støy
    og forvrengning på så lave verdier som hittil mulig.
    MSB Technology vil få tilsendt dette prosjektet på engelsk i både tekst
    og bilder. Dette har faktisk de også noe å lære av.
    Jeg har under mange år hatt svært god kontakt med dem.
    Fikk faktisk CEO på besøk en sommer for noen år siden.
    Dette ligger ute tidlig i tråden,eller på MSB Technology tråden.
    Bilde av daværende CEO i sofaen.😄

    Det er vel unødig å si at jeg gleder meg til å hente dem?😄
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    2.977
    Antall liker
    4.257
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Rått! Ingen kompromisser med Armand. Snart er vel grensen nådd når det gjelder ny teknologi og effektforsterkeres yteevne.
    (Når GaN er kommet ned i pris.. )
     
    Sist redigert:

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Hei igjen alle venner

    Da har jeg hatt en lang samtale med Armand.😄
    Ang. mine MSB monoblokker

    Han foreslo og lage enda bedre kjøling, noe jeg selvfølgelig var enig i.
    Jeg foreslo og legge inn føler(e) for å kunne lese av temperaturen innvendig.
    Temperaturavlesing foreslo jeg å sette på topplata på forsterkeren.
    Armand ønsket da og kunne lese av temperaturen flere steder i forsterkeren,
    og slik blir det. Armand har printet ut fra sin 3D printer ett nytt topplokk.
    Vi ønsker ikke å ødelegge originaltopplokket.😜

    Da tror jeg vi er ferdige med dette prosjektet?
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.132
    Antall liker
    9.285
    Torget vurderinger
    2
    Hvordan får man bedre kjøling uten å måtte endre Utseende? En Petter Smart propell på toppen;) eller perforeringer?
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Hvordan får man bedre kjøling uten å måtte endre Utseende? En Petter Smart propell på toppen;) eller perforeringer?
    Hei Balle

    Vet du ikke at vi kan trylle?😜
    Bedre kjøling fåes ved å borre hull i bunnen,
    og endre litt på topplata.
    Topplata byttes uansett ut til en 3D kopi som
    da kan videre bearbeides.

    PS. kommer du på mandagsmøte?
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.407
    Antall liker
    12.891
    ET imponerende stykke arbeid fra Armand sin side, men som Calmati påpeker så tilsier antall forbedringer av det ikke helt billige produktet at msb i utgangspunktet har utført et slett stykke arbeid. Og det er rett og slett ikke bra gitt investeringskostnadene. Skjerpings....
    Videre skriver du Puristen at msb er tatt med på reisen under utbedring av produktet. Da får vi håpe at det drypper litt på andre lykkelige eiere, og at de ikke dobler prisen på produktet når de har fulgt Armands ombygging til punkt og prikke.

    Amerikanske Coda har en forsterkerserie hvor de skiller mellom AC og DC delen av forsterkeren i hvert sitt separate kabinett.
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    ET imponerende stykke arbeid fra Armand sin side, men som Calmati påpeker så tilsier antall forbedringer av det ikke helt billige produktet at msb i utgangspunktet har utført et slett stykke arbeid. Og det er rett og slett ikke bra gitt investeringskostnadene. Skjerpings....
    Videre skriver du Puristen at msb er tatt med på reisen under utbedring av produktet. Da får vi håpe at det drypper litt på andre lykkelige eiere, og at de ikke dobler prisen på produktet når de har fulgt Armands ombygging til punkt og prikke.

    Amerikanske Coda har en forsterkerserie hvor de skiller mellom AC og DC delen av forsterkeren i hvert sitt separate kabinett.
    Hei Power’n

    Meget mulig jeg har misforstått Coda?
    Jeg trodde den ene trinnet var forsterkning av strøm,og det andre var spenningsforsterkning.
    Hvis jeg har rett i dette,betyr det at begge har sitt eget powersupply?😄
    Ellers tror jeg dessverre ikke det vil dryppe på oss som kunder i hverfall når det gjelder pris.
    Dette må i så fall komme i neste generasjon forsterkere fra MSB.
    De har akkurat kommet ut med en ny serie forsterkere bestående av 2 stk stereo forsterkere
    og ett sett monoblokker som pt. dessverre runder over 1 mill Nok.

    Ellers tusen takk for at du gidder å lese dette.😄
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    ET imponerende stykke arbeid fra Armand sin side, men som Calmati påpeker så tilsier antall forbedringer av det ikke helt billige produktet at msb i utgangspunktet har utført et slett stykke arbeid. Og det er rett og slett ikke bra gitt investeringskostnadene. Skjerpings....
    Videre skriver du Puristen at msb er tatt med på reisen under utbedring av produktet. Da får vi håpe at det drypper litt på andre lykkelige eiere, og at de ikke dobler prisen på produktet når de har fulgt Armands ombygging til punkt og prikke.

    Amerikanske Coda har en forsterkerserie hvor de skiller mellom AC og DC delen av forsterkeren i hvert sitt separate kabinett.
    Jeg har hørt store Musical Fidelity forstærkere hvor forsyning og forstærker var i hvert sit kabinet. Ikke akkurat nogen forbedring i forhold til samlet. Faktisk var det tværtimod dårligere dynamik og attack end andre af slagsen hvor det var samlet. Afstanden mellem forsyning og forstærker degraderer udgangsimpedans og dynamik.
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har hørt store Musical Fidelity forstærkere hvor forsyning og forstærker var i hvert sit kabinet. Ikke akkurat nogen forbedring i forhold til samlet. Faktisk var det tværtimod dårligere dynamik og attack end andre af slagsen hvor det var samlet. Afstanden mellem forsyning og forstærker degraderer udgangsimpedans og dynamik.
    Den bakdelen finnes ikke i Armands løsning
    i mine MSB Technology monoblokker.😀
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.407
    Antall liker
    12.891
    [
    Hei Power’n

    Meget mulig jeg har misforstått Coda?
    Jeg trodde den ene trinnet var forsterkning av strøm,og det andre var spenningsforsterkning.
    Hvis jeg har rett i dette,betyr det at begge har sitt eget powersupply?😄
    Ellers tror jeg dessverre ikke det vil dryppe på oss som kunder i hverfall når det gjelder pris.
    Dette må i så fall komme i neste generasjon forsterkere fra MSB.
    De har akkurat kommet ut med en ny serie forsterkere bestående av 2 stk stereo forsterkere
    og ett sett monoblokker som pt. dessverre runder over 1 mill Nok.

    Ellers tusen takk for at du gidder å lese dette.😄
    Slik jeg forstår CODA, så har man skilt mellom AC (spenningsforsyning) og DC (strøm) delen av strømforsyningen.
    Hvorvidt det foreligger en strømforsyning i hvert trinn er jeg ikke kar om å finne ut.
    Men om litt om hvorfor står i brødteksten i denne linken https://destinationhifi.com/collect...0-s250-amplifier-system?variant=5224877096997.

    Hvorvidt dette medfører noen reell forbedring avhenger etter som jeg skjønner av det anvendte høyttalerprinsippet i oppsettet. Drossels erfaring kan jeg ikke kommentere, da jeg ikke har noen erfaring med det.

    Ad spissfindige elektrotekniske forklaringer må jeg støtte meg til Armand og RJEL.
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Hei igjen alle venner

    Da ringte Armand,og kunne fortelle at han legger siste hånd på verket.
    Det ble to forskjellige steder i monoblokkene,som vi kan lese av temperaturen.
    Nå snakkes det om dager,og ikke uker før de er helt ferdigstillt.😄

    Ellers hadde jeg besøk av Geir Fredriksen.
    Han likte de små søte Kinki Studio monoblokkene.
    Dette gjelder selvfølgelig også lydmessig.

    Han fikk dem med seg hjem.
    Jeg ringte ham idag. Han kunne fortelle at Kinki Studio monoblokkene
    ikke står tilbake for noen,når det gjelder konstruksjon,byggekvalitet mm.
    Vi er 100% enige. Dette har jeg skrevet før,både her og i Kinki Studio tråden.
    Det de imidlertid har spart penger på,er selve powersupplyet.
    Det sitter to stk 300Va ringkjærner i hver monoblokk.
    Internspenningen ligger på så høyt som 84V,så vidt jeg husker?
    Det sitter 12 400mF 100V i hver monoblokk,noe som ikke er all verdens.
    Geir Fredriksen mente at det kunne være plass til ytligere 80 000 mF 100V.
    Da begynner det å ligne noe.🤪
    Dette kommer til å bli spennende?

    Ellers ligger preampen fra Kinki Studio hos Armand.
    Aner ikke om han får tid til å titte litt på den?
    Jeg drømmer om at han kan sette ned forsterkningen med minst 10db,helst
    litt mer. Deretter håper jeg det blir plass til vesentlig større arsenal av elektrolytter
    også i preampen?

    Det krydrer livet med noen ekstra morsomme prosjekter.

    Neste gang jeg legger ut noe her,har nok MSB Technology monoblokkene
    blitt ferdige. Da legger jeg ut bilder.😄
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    Puristen ville gjerne se om det lot seg gjøre å senke temperaturen inne i forsterkeren noen grader. En tommelfinger-regel er at hvis man kan redusere temperaturen på kondensatorene med 10 grader så vil levetiden dobles. Bare noen få grader vil dermed ha en del å si for levetiden.

    20stk. 8mm hull ble borret i bunnen og tilsvarende areal inne i forsterkeren slik at noe luft kan stige opp. Denne forsterkeren er 54cm høy så det skulle bli noe "trekk" der inne når man fyrer med 300W klasse A :)
    1596085592161.png
    1596087365109.png



    Topplokket ble byttet ut med en 3D printet sak med to luftehull og med plass til temperaturavlesning i midten. Her ser man temperaturen ved transformatoren i bunnen (30,9) og temperaturen helt på toppen rett før luften går ut hjennom luftehullene der (38,1).
    Dette bildet ble tatt før forsterkeren var gjennomvarm, så vi får se i morgen hvordan det blir.
    1596085273038.png
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    2.977
    Antall liker
    4.257
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Kult ! Er det modem på den til husets SD- anlegg med alarm til mobiltelefon som SMS-ringer Puristen kl 04:15 med varsel om at gulvarmetermostaten må kontrolleres ? Safety first! 😀
     

    mk1classic

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.01.2009
    Innlegg
    1.871
    Antall liker
    1.436
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    2
    Kult ! Er det modem på den til husets SD- anlegg med alarm til mobiltelefon som SMS-ringer Puristen kl 04:15 med varsel om at gulvarmetermostaten må kontrolleres ? Safety first! 😀
    Det er bare å legge inn en NEST temperatursensor som snakker med NEST systemet til huset eller Google sine NEST enheter.
    Men, og det er ett stort men... Vi introduserer et WIFI signal inne i forsterkeren, dvs må Armand bygge en renere strømforsyning til WIFI enheten, og får WIFI signalet ut uten at det påvirker forsterkerens funksjoner 🧐 😅
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.199
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    En vifte som går på tomgang vil jo ikke kunne høres, men gjør enorme forskjeller.
    Hadde en Adyton for mange år siden som jeg prøvde det på, den tuslet rundt så sakte jeg fikk til.
    Temperaturen sank dramatisk til det positive.
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    Kondensatorerne står direkte på metallet. Et mellemlæg ville nok hjælpe. Har deres overvejet en støjsvag blæser?
    Kondensatorene står ikke direkte på metallet. De står på 2mm gummi. Veggen er isolert med kapton-tape og avstandsstykkene er isolert med krympestrømpe. Godt isolert altså :)
    1596116408600.png

    Vifte ville nok hjulpet en god del, men det har ikke blitt vurdert.
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    Nå har begge forsterkerne stått med full bias i 7-8 timer og jeg var spent på hva den ekstra luftingen bidrar med. Jeg tok av topplokket og målte med IR-kamera på kondensatorene inne i forsterkeren.

    Med lufting: Kondensatorene ligger på 53 grader
    1596116710935.png


    Den uten lufting. Kondensatorene ligger på 54 grader.
    1596116889328.png


    En forskjell på kun 1 grad er mindre enn jeg hadde forventet. "Skorsteinseffekten" jeg så for meg fungerte altså ikke.. Skal man oppnå bedre kjøling er det vifte som gjelder.
    Temperaturmålingen på displayet viser at lufttemperaturen er 40 grader nede ved transformatoren og 50 grader øverst.
    Nå skal det sies at 54 grader på de øverste (og varmeste) kondensatorene ikke er så veldig alvorlig.
    Cornell Dubilier kondensatorene er av 105 graders typen som skal tåle varme godt.
    På nettsiden deres kan man regne ut forventet levetid basert på akkurat denne modellen basert på spenning, varme og rippel. Med 54 grader er forventet levetid 273900 timer. Det er 31 år...
    Til høyre vises forventet levetid ved 64 grader. Da er man nede på 137000 timer(16 år).

    1596118511359.png


    Jeg synes ikke det er bryet verdt å montere en vifte for å senke temperaturen fra 54 grader. Skal man få den til å gå lydløst vil trolig ikke temperaturen synke med mer enn et sted mellom 4-8 grader og dessuten, -hvem skal sjekke at kondensatorene fremdeles fungerer som de skal i 2070??? :LOL:
     
    Sist redigert:

    mk1classic

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.01.2009
    Innlegg
    1.871
    Antall liker
    1.436
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    2
    @hifipuristen kommer til å snu seg i graven og stå opp for å sjekke.
    CUE Michael Jackson Thriller musikkvideo

    Hva generer denne høye temperaturen i kondensatorene? De kondensatoren sitter vel under utgangstrinnene.
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    De kondensatorene som sitter i bunnen sammen med transformatoren blir ikke så varme. Det er kun de øverste som sitter inni forsterkeren som blir 54 grader. Kjøleribbene blir også rundt 54 grader i high bias, så det er jo ikke så rart at kondensatorene blir det samme når de sitter der inne og luftsirkulasjonen er begrenset.
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Nå har begge forsterkerne stått med full bias i 7-8 timer og jeg var spent på hva den ekstra luftingen bidrar med. Jeg tok av topplokket og målte med IR-kamera på kondensatorene inne i forsterkeren.

    Med lufting: Kondensatorene ligger på 53 grader
    Vis vedlegget 653110

    Den uten lufting. Kondensatorene ligger på 54 grader.
    Vis vedlegget 653112

    En forskjell på kun 1 grad er mindre enn jeg hadde forventet. "Skorsteinseffekten" jeg så for meg fungerte altså ikke.. Skal man oppnå bedre kjøling er det vifte som gjelder.
    Temperaturmålingen på displayet viser at lufttemperaturen er 40 grader nede ved transformatoren og 50 grader øverst.
    Nå skal det sies at 54 grader på de øverste (og varmeste) kondensatorene ikke er så veldig alvorlig.
    Cornell Dubilier kondensatorene er av 105 graders typen som skal tåle varme godt.
    På nettsiden deres kan man regne ut forventet levetid basert på akkurat denne modellen basert på spenning, varme og rippel. Med 53 grader er forventet levetid 273900 timer. Det er 31 år...
    Til høyre vises forventet levetid ved 63 grader. Da er man nede på 137000 timer(16 år).

    Vis vedlegget 653126

    Jeg synes ikke det er bryet verdt å montere en vifte for å senke temperaturen fra 54 grader. Skal man få den til å gå lydløst vil trolig ikke temperaturen synke med mer enn et sted mellom 4-8 grader og dessuten, -hvem skal sjekke at kondensatorene fremdeles fungerer som de skal i 2070??? :LOL:
    Du skal selvfølgelig lave en aftale med dit barnebarn.
     

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.798
    Antall liker
    3.152
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Hei alle venner

    Nå smiler jeg hele veien rundt.😂
    Har vært hos Armand og hentet mine kjære MSB Technology monoblokker.
    Endelig, er de ferdige. Tror det gikk med 136 arbeidstimer.🙈
    Dette betyr lite ifht. hva resultatet har blitt.
    Dere tror meg vel ikke likevel,så jeg skal ikke kaste bort tida for dere som
    gidder å lese dette?
    Vil bare si i lyrisk befinnende at jeg i øyeblikket er nær nirvan....................a.😍
    Så stor forskjell.
    Jeg har gjort flere oppdateringer og forbedringer siden jeg leverte fra meg MSB’ne,
    men likevel....................
    Dette er kanskje noe av det lureste jeg har gjort på lenge ifht. hifi?

    En stor kjempe takk til Armand.😇
    Dette har vist meg at båndsystemet til Geir Fredriksen i mine øyne(ører)har
    flyttet grenser for hvor bra dette kan bli?😅
    Jeg legger ut to bilder av monoblokkene der de skal stå.
    CEC974AC-9A81-4AA9-A4E2-87671E501A12.jpeg
    CEC974AC-9A81-4AA9-A4E2-87671E501A12.jpeg
    293D7D8D-7ABA-4CFB-87E9-392A0E453032.jpeg


    Jeg må bare beklage for min entusiasme ifbm.dette.

    Ellers må jeg takke dere lesere for at dere gidder å lese dette.

    PS. Jeg har fortsatt lånt bort min Adyton Isovolt 6K.
    Alle mine lytteinntrykk er gjort med Audio-Insight Isovolt 3K.
     

    TAS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.12.2007
    Innlegg
    1.794
    Antall liker
    2.017
    Sted
    Norge
    Torget vurderinger
    9
    Stoooor grattis hifipuristen, skjønner sånn super mods kan ta tid, men skikkelig artig du tar den helt ut....Ser frem til videre lesning! :cool:
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn