Relativt fersk jeg og, men stusser over at ikke fjærstivhet nevnes oftere. Compliance er i og for seg det samme. Fjærstivhet angir stivheten til e fjær, altså hvor mye kraft som kreves for en gitt deformasjon. Compliance er inversen av det, altså hvor mye deformasjon man får ved en gitt kraft.
Mulig det er litt Dunninger Kruger effekt fra min side, men føler at mye av vinylbiten overkompliseres en del. Det er klart det er mange ting som spiller inn ift.mekanisk støy osv, men angående armer og compliance er det slik jeg ser det ganske enkel fysikk.
At en lett arm vil ha problemer med en stiv PU er greit i seg selv, men kan ikke helt se problemet dersom en legger til vekt over PU. Selvfølgelig forutsetter det at armen er stiv nok, men det kan jo beregnes/testes forholdsvis enkelt. Det er garantert mye jeg ikke har peiling på når det kommer til arm og valg av PU, men savner ofte gode begrunnelser. Mye synsing ute og går, og en del får nok informasjonen sin fra andre fora rundt på nett. Ikke alltid kvalitetssikret med andre ord.
Anbefaler deg å lese Bruel & Kjær sin artikkel rundt blant annet støykilder og egenfrekvens i tonearmer. Den er ganske interessant
Svarer meg selv her jeg
Ting er ikke alltid så enkelt, og tror nå kanskje jeg har blitt litt klokere.
Jeg har nok blandet sammen «effektiv masse» med «masse». Mulig det norske ordet er «treghetsmasse», altså kraften (F) som er et resultat av masse ganger akselerasjon.
Slik jeg enklest forstår det, er å sammenligne to like lange bjelker som er balansert i et senterpunkt (tenk dumphuske), men har forskjellig masse (hvor den ene er en stålbjelke og den andre f.eks. balsatre). Dersom en så legger et lodd med lik vekt på den ene sidenav hver Bjelke, vil de nødvendigvis få samme utslag, men den lette bjelken vil bevege seg raskere enn den tunge. Altså vil den lette bjelken svare med en raskere akselerasjon enn den den tunge - ergo oppføre seg tregere.
Overført til tonearmer så vil denne treghetsmassen (effektive massen) på en lett Vs tung arm påvirke valg av pickup. Selvfølgelig kan VTF justeres med motvektslodd eller ekstra vekt over PU, men i det skiven går rundt så er det snakk om dynamiske krefter som blir overført til nålen.
Dersom nålen er (for) stiv, og den effektive massen er lav, vil derfor nålen kunne «hoppe rundt» på grunn av manglende motstand for bevegelse. Ettersom rotasjonshastigheten på en vanlig LP (33,33RPM) er konstant og bevegelsene i nålen er styrt av nivåendringer nede i rillene på platen, vil akselerasjonen være det samme helt nederst på stiften(diamanten) uavhengig av VTF. Det som derimot vil endres er bevegelsen av coil/magnet. Dersom den effektive massen til armen er for liten i forhold til compliance, vil derfor den energien som ønskes tatt opp i PU bli overført til bevegelse av PU. Dette kan selvfølgelig justeres noe ved å legge ekstra vekt på PU, men denne ekstra vekten ytterst på tonearmen vil ikke øke effektiv masse i samme grad.
Dersom en derimot ønsker å øke effektiv masse i dette tilfellet, ville det enkleste være å legge en blystang langs hele lengden på tonearmen. Og da tror jeg det er bedre å bytte tonearm
Er mange forsøk på å forklare dette prinsippet rundt om på diverse hifi-fora, men synes at mitt eget resonnement i det minste var enklere å skjønne for meg selv... om det er slik for andre uinnvidde (som meg selv) gjenstår å se.
Men har i hvert fall kommet frem til at det jeg trenger for min tonearm (Infinity Black Widow) er en høy compliance pickup og ikke en medium compliance med vekt på headshell (slik som det foreslås mange steder).
Så håper jeg med det at jeg endelig har forstått dette, og ikke bare har rotet meg ut på enda et blindspor!