Istedenfor å kalle folk idioter kan du kanskje på en saklig måte informere oss om eventuelle feil i det han sier?
Ok
Antall corona-«smittede» øker igjen. Fredag 26/2 ble det registrert 524 «smittede» i Norge.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det bare en tredjedel av de «smittede» som har symptomer. Det betyr at antallet syke med positiv coronatest var omtrent 175.
Hvis det er 524 som er påvist smittet med PCR-test, er feilraten såpass lav at det ikke er relevant å antyde at dette talle er spesielt feil. Det er derfor feil å sette ordet 'smittede' mellom hermetegn. 524 smittede ifølge PCR-test må rimeligvis anses som 524 smittede.
I gamle dager regnet man mennesker som syke dersom de hadde symptomer. Slik er det ikke lenger. Sykdomsbegrepet er utvidet til også å inkludere friske (Orwellsk nytale). Helsemyndighetene burde kanskje lese Molières teaterstykke «Den innbilt syke» hvor det harseleres med fiktive diagnoser.
Dette har ingenting med saken å gjøre. FHI rapporterer antall
smittede, og det gjør de fordi det er det tallet som er relevant. Man kan selvfølgelig gå derfra og si at "⅓ får symptomer, av dem får så og så mange mild, så og så mange moderat og så og så mange alvorlig sykdom. Så og så mange dør." Men hvorfor? Det er ingen som har sagt at det å være smittet er ensbetydende med å være syk. Det har vært informasjonen fra myndighetene i et helt år. FHI og myndighetene rapporterer antall smittede, ikke antall syke. Antall smittede forteller oss hvor mange som er smittet, som gir et overblikk over hvor mange som
potensielt kan bli alvorlig syke og dermed havne på sykehus, og hvor mange som
potensielt kan dø. Det er en nyttig indikator, og det er en
annen indikator enn antall syke.
Hindrer munnbind smittespredning? Viruspartikler er svært små
Det stemmer ikke, i alle fall ikke i forhold til andre relevante størrelser. Det er stort nok til å bli fanget opp i munnbind type II. Koronaviruset er såpass tungt at det for det meste detter i bakken 1-2 meter etter at det kommer ut av munn/nese med normal pust.
og teoretisk er det usikkert om munnbind virker slik det håpes på.
Dette stemmer, faktisk.
Helsedirektoratet bryter derfor med sine egne retningslinjer ved sin anbefaling av munnbind. Dette gjøres enda verre ved at munnbind er påbudt dersom enmeterregelen ikke kan overholdes.
Han er jo ikke akkurat en racer på å bruke kilder, denne fyren. La oss nå se hva de faktisk sier.
"Hvor godt fungerer munnbind sammenlignet med å holde én meter avstand?
Dokumentasjonen på hvor godt medisinske munnbind beskytter mot spredning av luftveisinfeksjoner varierer mye. Den samlede vurderingen er at bruk av munnbind og tøymunnbind i befolkningen reduserer risikoen for spredning med cirka 40 %. Den beskyttende effekten av munnbind og tøymunnbind er påvirket av kvaliteten, og av om de brukes korrekt. Til sammenlikning reduseres risikoen for smittespredning når vi holder minst én meter avstand til hverandre med cirka 80 %. Det betyr at smitterisikoen kan øke hvis vi erstatter det å holde minst én meter avstand med bruk av munnbind.
Bruk av munnbind og tøymunnbind kan derfor ikke erstatte, men være et supplement til de andre grunnleggende smitteverntiltakene: Holde deg hjemme når du er syk, test deg ved symptomer, hold avstand og ha god hand- og hostehygiene."
Det er heldigvis fortsatt slik at medisinsk behandling i sin alminnelighet er frivillig selv om effekten er godt dokumentert. Men munnbind er bare betinget frivillig enda det ikke er bevist effekt. Dette er etter min mening kvakksalveri. Jeg har ingen innvending mot at folk bruker munnbind frivillig, men da jeg er opplært i kunnskapsbasert medisin avstår jeg selv fra munnbind utenfor sykehus.
Dette er jo bare trassig. Han mener at siden det ikke fins randomiserte eksperimenter som tilsier at munnbind utenfor sykehus har noen særlig effekt, så skal han
ikke bruke munnbind utenfor sykehus? Det er som å nekte å bruke sykkelhjelm fordi det er statistisk sett usannsynlig å tryne på sykkel. Så istedenfor å anerkjenne konsekvensen av det han selv skriver – at det fins
få studier på munnbindbruk utenfor sykehus – så vil han nekte å bruke munnbind fordi
de få studiene som fins, ikke viser signifikans. Dersom han har rett, er det ikke noe problem, men dersom han tar feil, setter han sin egens og andres helse på spill. Og det han sier, tyder på at det er stort rom for at han tar feil.
Hvorfor Helsedirektoratet bryter med sin egen praksis for anbefalinger når det gjelder munnbind, vil jeg ikke spekulere i her. Men det føyer seg inn i rekken av tiltak som har begrenset vår frihet siden mars i fjor og som har usikker effekt på smittespredning.
Alle tiltak som har blitt satt inn har hatt usikker effekt på smittespredningen, og det er sånn livet er i en pandemi. Prinsippet her i landet er å være føre var, for eksempel ved å påby munnbind selv om effekten er usikker. Dette er jo myndighetene helt åpne om også, og er en strategi som er i bruk i mange andre land også, for den del.
Her kommer også skribentens kjepphest frem, da. Det handler om at han føler sin frihet er innskrenket av å måtte forholde seg til at hans handlinger har konsekvenser for andre mennesker. Vi andre lærte oss i ungdommen at frihet er en balansegang der større frihet for meg betyr mindre frihet for deg, og omvendt.
Intet har vært viktigere for den enorme velstandsøkningen i Vesten de siste to hundre årene enn frihet.
Dette er 100% feil og det har blitt skrevet mange bøker om det. Vestens frihetsideal er blant annet en konsekvens av bra økonomi, som er en konsekvens av teknologisk utvikling, imperialisme, flaks etc. For ikke å snakke om at begrepet frihet har blitt diskutert opp og i mente kontinuerlig gjennom de to hundre årene i den grad at det er usikkert at det skribenten her mener med 'frihet' er det samme som man mente for to hundre år siden.
Frihet har gjort det mulig for enkeltmennesker å teste ut nye ideer og høste fortjeneste eller tap. Det finnes ingen annen vei til generell velstand. Frihet gjør oss til hele mennesker. Fravær av frihet gjør oss til brikker i myndighetenes maktspill.
Ja nettopp, frihet her må forstås som laissez-faire-kapitalisme og svak stat. Det er
definitivt ikke noe som er 200 år gammelt.
Covid med en dødelighet på lavt promillenivå har resultert i panikk og frarøvet oss rettigheter vi ikke trodde det var mulig å miste så sent som i februar i fjor.
Dødeligheten er ikke poenget, det er at det er så jævlig mange som blir syke så jævlig fort at all sykehusdrift må brukes til akuttilfeller av COVID, og da blir det a) ingenting igjen til de andre som er syke, og b) helsevesenet blir overbelastet, c) helsepersonell blir syke, og det blir en ond sirkel.
Myndighetenes tallblindhet er etterfulgt av maktblindhet. Vi har ikke lenger bevegelsesfrihet, forsamlingsfrihet eller fri yrkesutøvelse. Vi har fortsatt ytringsfrihet, men hvor lenge vil det vare? Ytringsfriheten har vært under press lenge. Såkalt hatprat og ytringsansvar er begreper som viser hvor skjør ytringsfriheten er.
Skriver han i et nasjonalt magasin, under fullt navn, som statssertifisert lege. Dette er krokodilletårer og, paradoksalt siden han anklager myndighetene for det samme, alarmisme.
Dette er også vendepunktet i teksten. Han begynner med å si at munnbind er et uforholdsmessig tiltak, og plutselig handler det om ytringsfrihet. Hva er linken, annet enn at pusting og prating skjer gjennom truten?
Statens metoder er basert på tvang. Dersom tiltakene mot coronaepidemien ikke har ønsket effekt etter myndighetenes syn, er det lett å gi folket skylden. I så fall kan myndighetene mene at det er riktig å stoppe kritiske røster. Folket har allerede akseptert betydelige frihetsinnskrenkninger og terskelen for å begrense ytringsfriheten kan snart være i fritt fall.
Dette virker bare paranoid og har i alle fall ingenting med munnbindpåbud å gjøre.
President Reagan sa en gang at friheten er bare en generasjon unna utryddelse. Kanskje var han for optimistisk. Veien fra munnbind til munnkurv synes nå å være faretruende kort hvis vi ikke tar til vettet.
Jeg må sitere Sture Hansen fra Hallo i uken: "DET ER ALARM!"
Masete alarmisme og bristende logikk.