Så hvordan låter egentlig Stellar M1200?
Hold på hatten folkens for det kommer vi tilbake til litt lengre ut i sammendraget, men først en artig liten historie rundt klasse D topologi. I forbindelse med ett intervju i Sound & Vision med
Bruno Putzeys, så sier Bruno det er noen typiske forvrengningsmekanismer som interessant nok mangler i klasse D og i rør konstruksjoner. Denne nyskapende klasse D teknologien har altså noe til felles med old school rørtekk….smak på den folkens. Og i med Stellar M1200 har rør på inngangen og mine egne monoblokker er rendyrka rør giganter på +600 watt pr kanal så kanskje de også har felles soniske gener som støtter opp under Bruno Putzeys sine kreasjoner?
Steg en…Oppkobling
Litt om oppsettet, spiller på 210 cm høye dipol høyttalere med horn diskant, 4x15“ bass elementer pr kanal og driftseffekt på 96db, ergo relativt lettdrevne konstruksjoner som trenger få watt for å blomstre. Preampen er LA4 målemonster fra
Benchmark Media Systems med SNR > 135 dB og THD < 125 dB (0.00006%), som i praksis er transparent. Kilde fra anerkjente dSC med balanserte signalkabler håndlaget av Benchmark bør det i hvert fall på papiret være nøytralt nok til å avsløre evt. reelle forskjeller lengre ut i kjeden. Som sakt var superspent på lyden når alt ble kobla opp noe som gikk meget smooth da inngangene/terminaler på blokkene er tydelig merket og godt illustrert i bruksanvisningen. Deretter var det bare å trykke inn power knappene i fronten og vips lyser det delikat med behagelig blåskimmer i lag med ett markant blåfiolett lys i røret på siden av inngangstrinnet. Deretter var det bare å sette på musikk via streameren med div prog go’biter fra Tidal…og relativt kjapt hører man her var det noe som ikke stemte helt etter boka…det låt hardt og det låt spett!
Dette var merkelig greier….Så hvor lå feilen? Jo den var i rørene på inngangen som trenger litt oppvarmingstid, så enkelt var det.
Steg to..Lytting
Hele 4 uker å boltre tiden med masse musikk og moro, med andre ord en flott forutsetning til å bli godt kjent med huslyden under alle forhold, morgen som kveld. Etter noen dager med lett bakgrunns musikk fra streaming og film var det tid for litt mer dypdykk i egne musikk preferanser fra musikkserver, vinyl og cd. Man er som kjent fan av syttitalls prog samstundes er det kjekt å spille variert musikk slag for å fange opp nyanser som innimellom ikke fremkommer både på grunn av innspilingskvalitet, dagsform og andre faktorer. Dermed ble det spilt både jazz, rock, techno samt klassikk musikk. En av hovedkvalitetene som gikk igjen på M1200 var hvor rent og oppløst lyden opplevdes dog en smule slank på visse innspillinger. Bassen var tight og oppløst. Testa mye med Daft Punk som Random Access Memories og andre techno helter og det låt herlig dynamisk med masse punch. Fikk flere runder med ELP Works Volume 1, Toccata, Tarkus blant annet som er en herlig blanding av klassisk symfoni prog fra øverste hylle. Tillegg fikk både Diana Krall og andre dyktige kvinnelige ikoner som Tracy Chapman, Kate bush, Lady Gaga, Bjørk med flere mye spille tid. På jazz måtte klassikere som Kind of Blue og The Last Word av Miles Davis utforskes på høyt nivå. Selv Steely Dan, Pink Floyd og Deep Purple fikk gjennomgå uten nåde. I tillegg, ble det spilt på herlig blanding av forskjellige formater som MQA, DSD, PCM, CD og vinyl. Vedrørende lydkvalitet oppleves lyden optimal på kveldstid, hvor nabolaget og industrien er mindre aktive noe som igjen gir mye bedre ro med fravær av hardhet som ofte er mer gjeldene på dagtid. Det aller aller viktigste er seff dagsformen og med 4 uker til disposisjon går det som en drøm og nulle ut evt. bias påvirkninger som slår inn enkelte dager.
Steg tre...Frakobling
Etter fire givende uker var det det tid for å takke Stellar M1200 for flott lydopplevelse og koble tilbake mine egne rør giganter REF 610T fra Audio Research. Nå er det ofte sånn når man bytter noe tilbake i lydkjeden etter lengre tids opphold får man ofte nullstilt hodet både for bias og placebo, og hvordan ville REF 610T stå i forhold nå som klasse D har modnes og blitt en fullverdig musikalsk forsterker topologi? REF 610T er William Z. Johnson legendariske rør statement forsterker til nærmere en halv million da den ble lansert og prismessige ligger Stellar M1200 godt under 1/5 av prisen slik at ytelse vs value for money gjør PS Audio til ett skikkelig godt kjøp. Hadde ikke forventet det etter omkoblinga, men fikk høvelig bakoversveis for REF 610T skapte en mye mer kraftfull 3D opplevelse, nesten som å gå fra V6 til V12 motor! ARC blokkene har mer brutalt musikalsk fundament og skyv med en naturlig fylde som løfter musikk tilstedeværelse opp på ett høyere nivå. Nå er det ikke slik at lyden er ti ganger bedre, men helheten er så pass hørbart at det bør tekkes i forhold til både pris nivå og konsept.
Oppsummering
Stellar M1200 har hvert ett spennende bekjentskap med krefter i tungvektsklassen, nok til å drive det meste med bravur. Format er kompakt med lav egenvarme noe som gjør de plasseringsvennlig og praktisk å innpasse i de fleste oppsett. Forsterkerne levere klokkeren lyd selv ved maks pådrag uten antydning til slem forvrenging og maler opp ett stort lydbilde med flott detaljering. Stram og fin bass med skyv og eleganse helt ned i de laveste frekvenser. Med klasse D på utgangen og 12AU7 rør på inngangen kan man enkelte bytte eller rulle rør og dermed tilpasse egne musikk preferanser om så ønskelig. En gjennomtenkt funksjon som er både unik, smart og faktisk kosteffektiv. Alt i alt mangler det fortsatt litt luft, både i toppen og 3D opplevelsen av rommet i forhold til de beste rørkonstruksjoner og transistor typ klasse A som har vært innom her i huset. På den andre siden treffer Stellar M1200 totalt sett meget bra på de fleste parameter og huslyden oppleves både behagelig og ærlig dog en smule slank. Som produkt får man ett skikkelig kraftverk med flott godlyd til en folkelig pris, og er alt i alt mektig imponert hvor bra klasse D låter anno 2021. Vil også påpeke med rør i linjesteget er det fult mulig å justere lyd preferanser enda ett hakk eller to videre. For å konkludere er dette knakende gode hybrid av klasse D topologi som gjør jobben som tiltenkt og bør stå på enhvers shortlist som er ute etter rå kraft med finesse.
Hatten av til PS Audio som tenker annerledes og uredd mikser ny og gammel tekk med musikalsk bravur.
Tester
Stor takk til Sveinung og Mala Audio for topp service og hyggelig uforpliktende langtids hjemlån.