Litt nytt her om verdens beste nordmann, Espen Rostrup Nakstad:
Espen Rostrup Nakstad har ledet Norge gjennom coronapandemien. Samtidig er han aksjonær i et smittevernselskap som 20-doblet omsetningen i fjor. +
finansavisen.no
Som assisterende helsedirektør har Espen Rostrup Nakstad ledet Norge trygt gjennom pandemien, og gått hardt inn for strenge tiltak for å holde smitten nede.
Et søk på Proff.no viser at Nakstad også er styremedlem og aksjonær i smittevernselskapet EpiGuard. Selskapet lager smittevern-kuvøser, og har vokst ekstremt under pandemien.
– Det stemmer at jeg er en av oppfinnerne som i 2014 lagde en kuvøse for ebolapasienter. Oppfinnelsen ble kommersialisert av innovasjonsselskapet til Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo i samarbeid med norske industripartnere, sier Espen Rostrup Nakstad.
Ekstrem vekst
I fjor omsatte EpiGuard for 99,9 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 47 millioner kroner. Til sammenligning var omsetningen på bare 4,8 millioner kroner i 2019, hvilket betyr en 20-dobling på ett år.
Hovedproduktet er EpiShuttle som er en transportbåre til bruk under epidemier eller katastrofer. Blant kundene finner man WHO, tyske Bundespolizei, Helse Bergen, Oslo Universitetssykehus og Linköping University.
Daglig leder Ellen Cathrine Andersen uttalte til Finanavisen i fjor at noe av veksten trolig ville kommet uavhengig av corona, da EpiShuttle ble lansert for kun to år siden og mange jobber med å bygge opp dette leddet i pandemiberedskapen.
«Likevel er det de nylig allokerte midlene til å bekjempe corona som gjør at mange kunder vi har hatt dialog med en stund, nå får muligheten til å bestille EpiShuttle», sa hun.
Nakstad er tydelig på at det ikke foreligger noen interessekonflikter knyttet til jobben som assisterende helsedirektør.
– Jeg har naturligvis erklært meg inhabil i alle potensielle saker knyttet til denne oppfinnelsen hos tidligere og nåværende arbeidsgivere, i tråd med det norske habilitetsreglementet. Selv om Helsedirektoratet ikke er i styringslinjen til helseforetakene eller sykehusene i Norge, ba jeg i fjor om en vurdering av mine arbeidsoppgaver og habilitet fra helse- og omsorgsdepartementet, for å være på den sikre siden, sier han.
Store verdier
Ifølge aksjonærlistene sitter Nakstad på 2,6 prosent av aksjene i EpiGuard. Det høres lite ut, men er det virkelig det?
I årsrapporten for 2020 står det at enkelte av selskapets nøkkelpersoner har opsjonsavtaler der de har mulighet til å kjøpe aksjer til 100 kroner pr. stykk. Det impliserer en prising av hele selskapet på nærmere 40 millioner kroner.
Man trenger ikke å ha en mastergrad i finans for å skjønne at den prisingen er altfor lav hvis man ser på 2020-regnskapet.
EpiGuard
(Mill. kr) | 2020 | 2019 |
Driftsinntekter | 99,9 | 4,8 |
Driftsresultat | 47,0 | −10,8 |
Resultat før skatt | 46,3 | −10,9 |
Årsresultat | 43,0 | −10,9 |
Så hvor mye er egentlig EpiGuard verdt? Selskapet er definitivt en oppkjøpskandidat, og det burde heller ikke være en umulig oppgave å gjøre en børsnotering. Da vil store verdier kunne bli synliggjort.
– Det er vanskelig å gi selskapet en høy multippel på 2020/2021-tall. EpiGuard har en veldig god driftsmargin på 47 prosent, så der har du et datapunkt som viser at selskapet skalerer med volum. Hvis man antar et normalisert driftsresultat på 47 millioner kroner og en EV/EBIT-multippel på 10–15 lander man fort på en reell verdi på 600 millioner kroner, sier en bransjeekspert.
Bruker man overnevnte opplysninger betyr det at Nakstad trolig sitter på aksjeverdier for 15–16 millioner kroner.
Ingen økonomiske ambisjoner
– Jeg er i dag en av oppfinnerrepresentantene i styret, i et ulønnet styreverv. Oppfinnernes aksjeposter er en konvertering av tidligere arbeidsinnsats i de første oppstartsårene, sier Nakstad, og fortsetter:
– Det er aldri tatt noe utbytte fra selskapet, fokuset fra oppstarten har vært å få selskapet opp og gå og et produkt som fungerer for dem som trenger det. Jeg har for egen del aldri hatt noen ambisjon om å tjene penger på denne oppfinnelsen.
I 2019 sto Nakstad oppført med en ligningsinntekt på snaut 2 millioner kroner og en nettoformue på null kroner, slik mange gjør når de har gjeld. Han betalte 866.582 kroner i skatt.
Nakstad kom nylig ut med en bok med tittelen «Kode rød».
Har fått støtte
Største aksjonær i EpiGuard er Bård Eker med en eierandel på 73,1 prosent. Til Finansavisen uttalte han følgende om en børsnotering i oktober i fjor:
«Vi har hatt diskusjoner, men vi vil bygge et bra selskap, og vi vil bygge det selv, det vil si organisk. Nå er vi i posisjon til ikke bare se på egenkapital, som ikke vil ha stor effekt, men også gjeld. Det vi har vurdert er å slå oss sammen med noen, hvilket kan være en besnærende tanke».
I 2019 ble EpiGuard bevilget snaut 2,5 millioner euro, tilsvarende 25,5 millioner kroner fra European Commission. Selskapet brukte 8,2 millioner kroner av dette i fjor.
Smittevernselskapet inntektsførte tilskudd til forsknings- og utviklingsprosjekter via SkatteFUNN ordningen på 365.000 kroner i fjor.