Kan du nevne noen eksempler på ting som ikke gir direkte inntekter? Alt produksjonsutstyr bidrar jo til inntektene.
Nei, praksis må man ikke ta opp lån - de fleste selskaper går i pluss. Og gjør de ikke det - så er de sjelden verdt så mye. Jeg satte vel opp en skisse for en stund side her som viste at 1 års normalt overskudd, utbetalt som utbytte - dekket formueskatt i 5-6 år. Så dette med dårlige tider og tapping av selskapet er oppkonstruerte tilfeller. Til og med Finansavisen greide ikke å finne andre eksempler enn noen som "nesten" måtte et eller annet.
Jeg kan heller ikke skjønne denne bekymringen for forskjellsbehandling av norske vs utenlandske eiere. Er du bekymret for at Norge skal bli kjøpt opp av utlendinger og vi ikke skal eie noe? I så fall kan jeg informere deg om at vi har eierskap for røffly 7000 MRD i utenlandske selskaper. Ellers er det jo slik at for nordmenn - så må de betale formueskatt både på norske og utenlandske eiendeler - så for nordmenn - så er ikke formueskatten vridende. For utlendinger - så betaler de ikke formueskatt på investeringer i utlandet eller i Norge - så for de er heller ikke formueskatten noe som favoriserer investeringer i Norge.
Så er det jo selvsagt effekten av at nordmenn kan flytte ut av landet - slik Hagen, Fredriksen og flere andre har gjort.
Det er nok langt lettere for selskaper å flytte produksjon/virksomhet til land med lav selskapsskatt - så jeg tror nok du får en langt større skatteflukt fra Norge med en høy selskapsskatt, enn å ta inn de samme pengene med formueskatt - som treffer mennesker - som ikke er så lett å flytte på.
Her var det mye å ta tak i.
- produksjonsutstyr gir ikke inntekter hvis de ikke blir brukt. Jo, det er mange eksempler på selskaper som tappes i dårlige tider, men som likevel i utgangspunktet er liv laga. Verftsindustrien som eks. Det samme med byggebransjen som til tider opplever høye materialkostnader grunnet svak norsk krone som eks, der byggeprosjekter utsettes.
- Ja, det er et problem at norske eiere har et handikap i konkurranse med større utenlandske aktører. Vi skal erstatte oljen med norske arbeidsplasser som gir inntekter til Norge. At utenlandske aktører kan investere i andre land like enkelt er mildt sagt et veldig spesielt argument, eller en logisk kortslutning.
- at norske eiere får økt risiko grunnet formuesskatten - eller reduserte kapabiliteter til å vokse og innovere - er et stort problem, der flere selskaper som i utgangspunktet var suksessfulle blir flagget eller solgt ut av Norge. Vi må gå motsatt vei for å demme opp mot nye tider.
Eksempler på norske oppfinnelser eller teknologi / selskaper med svært høyt potensiale som vi mistet grunnet norsk allergi mot privat sektor:
- Clustra, omtrent alle GSM telefoner som ble solgt på 90-tallet bla. fra Finland, Siri på iPhone, programmeringsspråket Java eller dets forgjenger for å nevne noen.
- At Oljefondet eier mye i utlandet hjelper deg lite. Dette er renteinntekter som skal betale for mye framover - og det blir ikke mindre med alle nye rødgrønne løfter. Vi trenger nye næringer i Norge.
Det er ikke kun jantelov, inkompetanse blant politikere eller allergi mot privat sektor - eller ren misunnelse - som er skyld i dette. Vi er overmettet på oljepenger og nordmenn søker trygge jobber med null risiko. Bankene våre er sparebank for bestemor, med liten investeringsvilje. Det er for lite kapital og arbeidskraft tilgjengelig for nye og lovende bedrifter i Norge.
For å gå videre med eksemplet på GSM som er en norsk oppfinnelse, så gikk denne i stor grad til Nokia. I dag er ikke Nokia like store på telefoner, men deres bakgrunn i mobiltelefoni gjør dem til en større aktør innen 5G og private nettverk i dag. De har bygget videre på sin kompetanse, som igjen gir nye arbeidsplasser. Norge har mistet flere slike muligheter, blant annet av ovennevnte årsaker.
Vi har en sykdom langt værre enn Covid, et overforbuk av oljepenger, offentlige stillinger (eller private som lever på det offentlige) og teoretikere som ikke forstår forretning og verdiskapning.