Lyst å lese 45 års erfaring?
ALT høres det forskjell på! Måles? Nei, kanskje ikke, men det spiller ingen rolle så lenge det høres forskjell. Det høres forskjell på rør, transistorer, signalkabler, høyttalerkabler, nettkabler, temperatur i rommet, kondensatorer, motstandere, akustikk i rommet, nettstikk sånn eller slik, to trafoer i kabinettet koblet riktig eller ikke, lytting natt eller dag, egen kurs eller kurs med andre laster, skjermede kabler eller kabler som mottar RF-støy m.m. Alt, absolutt alt innvirker på lyden.
Den som ikke har erfart dette og mere til må belage seg på en lang vei å gå i hifi`ens verden! Mye utstyr skal skifte eier og mange penger skal også omsettes.
Jeg ønsker god tur!
Men du tenker at vi ikke måler disse forskjellene?
I alle blindtester der vi gjør en endring, men allikevel ikke klarer å høre forskjell måler vi allikevel forskjell. Vi måler forskjeller på identisk utstyr helt rutinemessig. Vi har kompensasjonsfaktorer for luftfuktighet, temperatur og trykk i akustiske målinger fordi vi vet at om disse er satt feil blir det mindre avvik som gjør dokumentasjonen mindre presis. Og vi måler selvsagt alle strømmer som går i kabinetter, kabler osv.
Men, som jeg har vært inne på mange ganger. Ikke alle forskjeller er til det bedre. Kategoriseringen av "til det bedre" er altfor prisstyrt. I tillegg er det veldig mye vi ikke burde høre forskjell på. Ikke i den forstand at vi hører for godt, men at en del utstyr bare er for dårlig laget helt enkelt. Og er det i tillegg dyrt så kaller vi det "avslørende". Det er det forsåvidt også, men det er jo ingen ting annet enn det svakt konstruerte utstyret som avsløres.
Det ble stilt spørsmål ved spenning og støpselretning i utstyret mitt. Jeg har ingen ting med konvensjonell 50Hz trafo i oppsettet. Alt likerettes rett innenfor kabinettet og det er knapt noen spenning å snakke om på kabinettet. Jeg har også gjort oppsettet 100% uavhengig av jord, så om man har 1 megaohm eller null ohm har ingen betydning. Det blir bare som et differensialsignal, jeg bruker bare driftsspenningen. Og av samme grunn vil heller ikke strømrensing kunne ha noen effekt. Det er ingen ting i disse boksene som merker om jeg mater dette med 50Hz, 1kHz, DC eller whatever, så lenge spenningen er innenfor 90-264V.
Så ja, vi kan lage forskjeller på veldig mye, men som jeg har sagt veldig mange ganger tidligere, dette er det lett å konstruere seg rundt, og vi har hatt kunnskapen siden et godt stykke tilbake i forrige århundre.
Men så var det siste leddet da, høyttalerne. Det ble på et tidspunkt hevdet at Barkhaussen-effekten gjør at en høyttaler med ferrittmagneter ikke kan komme opp på 16 bits oppløsning. Faktum er at driverne som dominerte markedet på den tiden ikke lå i nærheten av 16 bits statisk oppløsning. 10 bit er nok betydelig nærmere sannheten, og det betyr faktisk at selv vinyl er i grenseland for hva en høyttaler med tradisjonell teknologi kan gjengi. Dette skyldes veldig mye annet enn Barkhaussen-effekten, og i løpet av de siste 20 årene har vi identifisert veldig mange forvrengningsfenomener som var lite forstått tidligere. Da markedet ble tvunget over på ferritt etter Kongokrisen i 1978 merket man at motorkonstruksjonene var supersensitive for hva slags avmagnetiseringskurve magnetene hadde. I tillegg er ferritt nærmest en elektrisk isolator, så her måtte det "nye kluter" til. JBL utviklet SFG rimelig raskt, som i prinsippet er et undercut polstykke, og bare det var faktisk nok til at man tok igjen alnicos tidligere forsprang over natta.
Men det var altså for rundt 20 år siden at vi begynte å modellere dette i mer komplekse matematiske modeller. Utviklingen på dette området har vært mildt sagt rivende. Det er veldig stor forskjell på hvordan ulike produsenter ligger an ift implementering av ny teknologi, men den finnes. Det er vanskelig å sette nøyaktig tall på hvor mye dette har økt oppløsningen, men vi kan nok trygt si at vi har passert 16 bit. Det betyr altså 64 ganger mer oppløsning enn 10 bit.
For meg er det lite poeng å fokusere i veldig stor grad på noe annet. Vi har en 4 felts motorvei med ny asfalt gjennom hele signalkjeden, helt til vi kommer til høyttalerne. Der finnes det alt fra "landevei" til det som knapt kan kalles en sti, men noen 4 felts motorvei er bare en fjern drøm. Dessverre er det praktisk talt null sammenheng mellom pris og nivå her. Det kan virke som at jo dyrere ting er, jo mer gammel møkk skal man resirkulere fordi man ikke har forventninger om å selge stort. Går man til mellomregisteret finner man hele spekteret, alt fra noe vi anså som skrot på 90-tallet, til ting som skjuler spennende løsninger.
Her er jeg for nær mitt eget fagfelt til at det ville være moralsk forsvarlig å nevne eksempler, men jeg oppfordrer folk til å være mer kritisk til hva produsentene påstår. Dette er såpass store og opplagte forbedringer at det neppe er noen som legger jobb i dette uten å fortelle verden om det. Men vi har også eksempler på "retrospektiv simulering", der man har laget en FEA-modell av en allerede mislykket konstruksjon og bruker dette som grunnlag for å forklare hvor genial man har vært. Det er ikke det letteste å sette seg inn i dette her, men min klare oppfordring er å glemme tweaks og heller søke informasjon om dette.
Men dette var OT, og det må jeg bare beklage. Skal stoppe her.