weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.074
- Antall liker
- 14.639
Ikke bare han i alle fall, det er OED som utøver statens eierskap i Statnett, mens Nærings og handelsdep eier Statkraft.
Ikke bare han i alle fall, det er OED som utøver statens eierskap i Statnett, mens Nærings og handelsdep eier Statkraft.
Eidsiva Energi er en norsk kraftprodusent og kraftleverandør eid av kommuner i Innlandet, Innlandet fylkeskommune, samt kommunalt eide holdingselskaper.
Det skal ikke være helt enkelt. Nettselskapet Elvia eies 100 % av Eidsiva Energi, som i sin tur eies 50/50 av Hafslund Eco og et holdingselskap eid av diverse innlandskommuner. Hafslund Eco er kraftprodusent og eies 100 % av Oslo kommune. Så da er den griske hovedeieren bak Hafslund/Elvia-konstellasjonen denne fyren:For Elvia som artikkelen jeg linket til handler om:
Eidsiva Energi – Wikipedia
no.wikipedia.org
Er vel et ganske vanlig eieropplegg.
De har heller ikke lagt noe skjul på det. Oslo Kommune budsjetterer med 700 mill høyere inntekter neste år fra strømproduksjon. De har selvsagt ingen plan om å dele dette jevnt og bredt ut til byens befolkning men skal bruke det på ymse formål de vil prioritere og kanskje ta opp noe mindre gjeld enn de ellers ville ha gjort - hva vet jeg. 700 mill tilsvarer ganske nøyaktig en tusenlapp pr innbygger i Oslo.Så da er den griske hovedeieren bak Hafslund/Elvia-konstellasjonen denne fyren:
Forskjellen er stor mellom Midt- og Nord-Norge, hvor prisen i morgen vil ligge på 14 øre i snitt, og resten av Europa.
– Nord-Norge har så billig strøm fordi de er «innestengt» i den forstand at de ikke har tilstrekkelig med overføringskapasitet mellom seg og resten av Norge, samtidig som de har et stort overskudd av fornybar energi.
– Den billige strømmen er rett og slett fanget i nord, sier Bogaard.
Fra artikkelen:Finnene er også bekymret:
.Finland säger ifrån mot begränsningar i svenska elnätet
Det svenska elnätet lever inte upp till EU:s regler. Nu har finländarna surnat till ordentligt. ”Jag har aldrig sett en myndighet skriva ett så kraftfullt nej” säger Magnus Thorstensson, analytiker på Energiföretagen.www.nyteknik.se
Ville det ikke være direkte festlig om det var Acer som ordnet opp i de norske strømprisene ved å pålegge Sverige å stille opp med den avtalte transportkapasiteten?Nu lär frågan handla hos Acer, Europas reglermyndigheters samarbetsorganisation.
Men vindkraft skal de ha.....EkonomiAlla vattenkraftverk i Sverige ska miljöprövas de kommande 20 åren. Regeringen säger att inte mer än 1,5 TWh får försvinna i processen – men Vattenfall ställer sig frågande till hur det ska garanteras.
– Väsentligt mycket mer vattenkraft kan försvinna, säger Christer Ljunggren, chef för vattenkraft på Vattenfall.
Tja, atomkraft er ikke "upolitisk", det er ulønnsomt, tidkrevende og et langtidsproblem. Hvor mange vet at brukt brensel fra en thorium-reaktor, som mange viser til som en løsning, er langt mer strålingsfarlig enn brukt brensel fra en "tradisjonell" atomreaktor, for eksempel. (Brukt reaktivt materiale fra en thorium-reaktor taper seg kjappere, men er langt farligere når man skal bytte brensel og det i lang tid).Atomkraft. Jeg vet det er upolitisk, men ved siden av vannkraft så er nok det det eneste alternativet som gir stabil tilgang på kraft.
Sol & vind funker helt topp når det er forhold for det, men stabilt er det ikke...
Forbruket er temperaturavhengig i Norge, siden vi varmer opp med el som kilde. Noe kan vi takke global oppvarming for. Snittforbruket har gått ned i husholdninger, men er tredoblet i hyttekategorien.
Vi bruker mindre strøm hjemme
Strømforbruket per husholdning i Norge har gått ned siden 1993. Mens velstandsøkningen har i samme periode sørget for at strømforbruk på hytter er tredoblet.www.ssb.no
Hvis overføringskapasiteten øker så forsvinner vel de lave prisene som visse områder har i dag.Fra artikkelen:
Ville det ikke være direkte festlig om det var Acer som ordnet opp i de norske strømprisene ved å pålegge Sverige å stille opp med den avtalte transportkapasiteten?
Nei. Det skyldes ekstremt lave nivåer i reservoarene og ekstremt lite nedbør i høst. Vi nærmer oss grensene der det ikke er lov å tilrettelegge for eksport. Blir snart mediamat, om det ikke kommer en "atmosfærisk elv" fra vest snart.Statnett setter inn tiltak:
Statnett begrenser strømflyt til Sverige: – Et motsvar
Statnett vil drive kraftnettet på samme måte som svenskene, og gjør nå tiltak som begrenser flyten av strøm fra Østlandet og over grensen. Statnett avviser at det ligger et hevnmotiv bak grepet.e24.no
Virker som litt hevn for meg
Kanskje fint å ikke generalisere og skjære alle over en kam - selvom det fra ditt ståsted nok ikke er like festlig, og "poengene" du prøver å få frem blir litt fattigere.Disse "hyttene" er vel heller å regne som sekundærboliger; mange av dem er vel større enn de fleste eneboliger. I min del av landet er de fleste hytter små uten innlagt strøm, selv om man også her har begynt med hyttefelt/hyttebyer (hva er vitsen med det? Skal man være omringet av folk kan man vel like gjerne holde seg hjemme?)
Nå vil jo det føre til at nedbøren går rett i elver, vann og vassdrag da, fremfor å "magasineres" som snø og is og først bli en tilgjengelig ressurs til våren.Det er også så varmt at det er snøfritt i mange fjellområder,
Tja, fyllingsgraden var enda lavere ift normalen tidligere i år (også om vi holder Midt- og Nord-Norge utenfor siden de ikke er spesielt relevante i denne sammenheng). I et normalår faller magasinfyllingen med ca 47 Twh for hele landet fra den begynner å falle rundt disse tider til snøen begynner å smelte på våren. Nå er det 39 TWh i magasinene i sør-Norge isolert sett.Vi nærmer oss grensene der det ikke er lov å tilrettelegge for eksport. Blir snart mediamat, om det ikke kommer en "atmosfærisk elv" fra vest snart.
Det er også så varmt at det er snøfritt i mange fjellområder, så lite å forvente (hittil) fra det. Bedre føre var, tenker jeg er bakgrunnen.
Det er såpass kaldt i høyfjellet nå at det neppe kommer som regn særlig mye lengre.Nå vil jo det føre til at nedbøren går rett i elver, vann og vassdrag da, fremfor å "magasineres" som snø og is og først bli en tilgjengelig ressurs til våren.
Jeg trodde deler av beredskapsloven som angikk magasinfylling var opphevet med utenlandskablene. Vet du hvor grensene går for når eksport ikke lenger tillates?Nei. Det skyldes ekstremt lave nivåer i reservoarene og ekstremt lite nedbør i høst. Vi nærmer oss grensene der det ikke er lov å tilrettelegge for eksport. Blir snart mediamat, om det ikke kommer en "atmosfærisk elv" fra vest snart.
Det er også så varmt at det er snøfritt i mange fjellområder, så lite å forvente (hittil) fra det. Bedre føre var, tenker jeg er bakgrunnen.
Statnett og tilsvarende i Sverige har diskutert den reduserte kapasiteten på forbindelsen i månedsvis, lenge før det oppstod rekordpriser i Sør-Norge. Flyten har vel i stor grad også gått inn til Norge i det siste da Norge har vært transittland for eksport til kontinenetet. Statnett sier strengt tatt bare at de ikke vil ha en kabel med tungt asymetrisk kapasitet, altså der vi kan sende full pupp til Sverige, men de kun kan sende en mindre mengde tilbake.Er nok en del av forklaringen på hvorfor det knipes igjen på tvers av landegrenser.
Det er Penga som rår (mest).. Slik har det alltid vært etter at man slapp blånissene til.Jeg trodde deler av beredskapsloven som angikk magasinfylling var opphevet med utenlandskablene. Vet du hvor grensene går for når eksport ikke lenger tillates?
Det er forøvrig underlig at Statnett er bekymret for eksporten fra NO1 til SE3 og halverer/kutter den med ca. 1100MW samtidig som det i skrivende stund går ca. 3200MW fra NO2 til UK, NL, DE og DK. Det er jo mer enn nettoimporten til NO1 og antagelig nok til å dekke mesteparten av forbruket til stor-Oslo.
"Alle" påstår at kablene til UK og kontinentet ikke har noen priseffekt for NO1 og NO2, men nå som det faktisk blir et kutt i eksporten til SE3 sier f.eks en porteføljesjef i Agder Energi til Montel idag at "Southern Norway spot prices may fall below system price" som en konsekvens av Statnetts beslutning.
Ikke lett å vite hva eller hvem man skal tro på i disse hundetider.
Første spørsmål er strengt tatt om en slik grense i det hele finnes. Det ville rent prinsipielt være litt underlig å ha en beredskapsgrense for eksport når nettopp muligheten til utveksling med utlandet i seg selv er en vesentlig del av energiberedskapen. I utgangspunktet styres flyten av prisen i de respektive markedene og kapasiteten på overføringene og en situasjon med urovekkende lav fylingsgrad skal i utgangspunktet løses ved at prisen går opp slik at importen går opp og eksporten ned.Vet du hvor grensene går for når eksport ikke lenger tillates?
Det teoretiske vannkraftpotensialet i Norge er 600TWh, eller nesten 4 ganger det utbygde. En god slump er bygget ut, et lass er fredet og en haug er ikke lønnsomt å bygge ut.Hadde man ikke sløst bort så mye grunkers på dårlige løsninger heromlandet kunne man garantert utnyttet vannkraft bedre. Om jeg husker rett utgjør samlede fossefall i Norge 1500 Niagarafall.
Om du labber rundt på fjellet i Norge så vil du se at det på nesten alle vann står to høyder på kartene - det er øvre og nedre reguleringshøyder. Det er en grei indikator på at fryktelig mye av norske fjellvann er regulerte. Det er også en hel del fossefall som ser uregulerte ut, men som bare renner inn i et regulert vann litt lengre nede.Man burde kanskje se nærmere på mulighetene til å bygge nye magasiner som kunne ta opp vannmengdene fra de store flommene som forekommer samt avlede en liten del av vannføringene i fredete fossefall til magasinering uten å ødelegge kunstverkene . Må jo finnes løsninger som kan ta vare på reservene "for a rainy day".
Det ligger litt i sakens natur at der det er store oversvømmelser/flommer - så er det ganske flatt.Man burde kanskje se nærmere på mulighetene til å bygge nye magasiner som kunne ta opp vannmengdene fra de store flommene som forekommer samt avlede en liten del av vannføringene i fredete fossefall til magasinering uten å ødelegge kunstverkene . Må jo finnes løsninger som kan ta vare på reservene "for a rainy day".
Trenger ikke nødvendigvis så fryktelig mye fallhøyde - Vamma kraftverk i Askim har midlere årsproduksjon på 1,35 TWH, eller ca 1% av totalen i Norge fra en fallhøyde på 28 meter. Men siden det står i Glomma så er nedbørsfeltet rimelig voksent.Det ligger litt i sakens natur at der det er store oversvømmelser/flommer - så er det ganske flatt.