gammelkansler, gassmann og putinvenn; schrôder:
Der frühere Bundeskanzler Schröder äußert sich zu seinem Treffen mit Putin und macht sich für Verhandlungen mit Moskau stark. An seiner Freundschaft zum russischen Präsidenten hält er fest.
www.faz.net
(googletrans)
Tidligere kansler Gerhard Schröder (SPD) har bekreftet nok et møte med Russlands president Vladimir Putin. «Den gode nyheten er at Kreml ønsker en forhandlingsløsning», sa han og oppsummerte møtet til magasinet «Stern» og kringkasteren RTL/ntv. Schröder var i Moskva forrige uke. En første suksess er kornavtalen. – Kanskje kan dette sakte utvides til en våpenhvile, sa den tidligere kansleren i et intervju publisert onsdag.
"Selvfølgelig har Tyskland og den føderale regjeringen et spesielt ansvar, spesielt sammen med Frankrike," sa Schröder. "Det skjer ikke nok for øyeblikket, det er mitt inntrykk, fordi en ting er klart: det vil ikke fungere uten samtaler." Han påpekte at "det allerede var en tilnærming til forhandlinger i konflikten mellom Ukraina og Russland", for eksempel i Istanbul mars. "Tyrkerne var veldig hjelpsomme, akkurat som de for tiden er veldig hjelpsomme i forhandlinger om kornleveranser."
Alternativ til å bli med i NATO
Schröder beskrev nok en gang krigen som en "feil fra den russiske regjeringen". Samtidig la han til: «Hvis du ser på problemene som virkelig er relevante, kan de løses.» For eksempel var det «absurd» at Ukraina tok tilbake Krim militært. Når det gjelder NATO-medlemskap, sa til og med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy "at det finnes et alternativ, for eksempel væpnet nøytralitet for Ukraina, uten NATO-medlemskap, som Østerrike".
Det er "mer komplisert" med tanke på Donbass i det omstridte øst for Ukraina. "For å gjøre dette, må en løsning basert på den sveitsiske kantonmodellen bli funnet," fortsatte Schröder. Det egentlige spørsmålet må være: «Vil du i det hele tatt løse konflikten?» Da må det være innrømmelser på begge sider.
Schröder opprettholder vennskapet med Putin
Som privatperson kunne han ikke avslutte konflikten, selv om han hadde den ene eller andre muligheten til å «dele noen tanker med de involverte». Så han synes det er bra at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan prøvde å mekle. "Men det vil ikke fungere uten et ja fra Washington," sa Schröder.
Det er "reell frykt for omringing i Russland som er matet av historien," sa han og la til: "Og dessverre er de berettiget."
Schröder avviste igjen et brudd med vennen Putin. Han hadde «fordømt krigen flere ganger» og spurte samtidig om en «personlig distansering fra Vladimir Putin virkelig ville gagne noen». Han tok "beslutninger og jeg står ved dem". Den tidligere kansleren la til: «Kanskje jeg kan være nyttig igjen. Så hvorfor skulle jeg be om unnskyldning?"
Schröder anbefaler å sette i gang Nord Stream 2
Etter eget utsagn hadde Schröder også samtaler med den ansvarlige for energiindustrien under sitt besøk i Moskva. Han sa i intervjuet at det ikke var "ingen politisk kunngjøring fra Kreml for å strupe gassstrømmen". "Dette er først og fremst et teknisk og byråkratisk problem," sa Schröder.
I lys av den forestående gassmangelen tok Schröder til orde for å sette den nye Nord Stream 2 Østersjørørledningen i drift. Det ville være «den enkleste løsningen», sa han. Schröder holdt Siemens-gruppen hovedansvarlig for den nåværende mangelen på gassleveranser fra Russland via den eksisterende Nord Stream 1-rørledningen.
Nord Stream 2 "er klar," sa den tidligere kansleren, som fungerer som administrerende direktør for selskapet som driver den nye gassrørledningen. "Hvis ting blir virkelig stramt, er det denne rørledningen, og med begge Nord Stream-rørledningene ville det ikke være noe forsyningsproblem for tysk industri og tyske husholdninger."
Ellers "må du bære konsekvensene. Og de vil også være enorme i Tyskland, sa Schröder. Hvis gassprisene fortsetter å stige som forventet, vil folk snart spørre hvorfor det ikke strømmer gass gjennom den nye rørledningen. Nord Stream 2 ble ikke satt i drift som planlagt på bakgrunn av det russiske angrepet på Ukraina.
De siste ukene har det russiske gassselskapet Gazprom også kraftig innskrenket leveranser via Nord Stream 1-rørledningen. Russland peker på tekniske problemer. Den føderale regjeringen avviser imidlertid dette argumentet. I stedet bruker Moskva gass som et middel til å utøve press på utenrikspolitikken.
Schröder motsatte seg representasjonen av Berlin og kom i stedet med anklager mot Siemens-gruppen. Det faktum at bare 20 prosent av den normale mengden gass for tiden strømmer gjennom Nord Stream 1 "er Siemens sitt ansvar, hvis jeg ser det riktig," sa han. Siemens har brakt turbinen til Nord Stream 1, som har vært mye diskutert de siste ukene, fra vedlikehold i Canada til Mülheim an der Ruhr. "Jeg forstår ikke hvorfor hun er der og ikke i Russland."
Schröder reiste til Moskva i begynnelsen av mars og snakket med Putin om Ukraina-krigen. Selv etterpå rapporterte han at Putin var interessert i en forhandlingsløsning. Det pågår for tiden en partiutvisningsprosedyre mot Schröder på grunn av hans nærhet til Putin og hans engasjement for russiske statseide selskaper. Det var kommet inn totalt 17 tilsvarende søknader fra krets- og lokalforeninger fra SPD.