La oss si at du har helt rett i den beskrivelsen av stort sett hele perioden på 450000 år i grafen.
La oss si at det eksogene nå er at arten homo sapiens plutselig bestemte seg for å grave frem alt fossilt karbon på planeten og brenne det til CO2 i løpet av en kort periode på et par hundre år eller så, og at CO2-nivået i atmosfæren derfor stiger med ca 70 % fra de gjennomsnittlige 250 ppm i din graf til dagens ca 420 ppm med en fart på 2-3 ppm pr år. Det er den loddrette røde streken helt til høyre i din graf.
La oss også si at det fortsetter å stige i samme takt noen år til, inntil nivået gradvis stabiliserer seg et sted mellom 600 og 700 ppm.
Hva skjer da, ref ditt pkt 3?
Jeg synes vel det er mer interessant å diskutere hva som faktisk skjer - for når mekanismen er forstått - så er det jo også enklere å se konsekvensen av å tilføre sjokk.
Jeg synes jo det er plausibelt at det faktisk er CO2 som følger temperaturen her. Altså når et eller annet gjør at temperaturen på jorden stiger - så stiger også CO2 nivået i atmosfæren. Da blir forklaringen til denne grafen ganske enkel - og det er naturlig at grafene følger hverandre tett.
- Eksterne faktorer påvirker temperaturen på jorden.
- Når temperaturen stiger - så øker CO2 nivået i lufta.
Men, det er jo ikke slik blir det sagt. Og da er jeg litt interessert hvordan man faktisk forklarer dette. Og dette er ikke motvilje eller noe - jeg er oppriktig interessert i å forstå hvordan dette funker:
- Det skjer et eller annet eksogent som starter en liten temperaturøkning
- Temperaturøkningen gjør at det frigjøres CO2 fra havet
- Økt CO2 - gir økt temperatur, som igjen gir mer CO2 også blir det varmere, og enda mer CO2 frigjøres
Så jeg lurer på:
1) Jeg skjønner jeg ikke helt hva som gjør at temperaturen snur nedover igjen. I siste syklus er det ganske tydelig at CO2 nivået er høyt, mens temperaturen faller bratt. Så, hvis et nivå på 270ppm gjør at temperaturen stiger så bratt som den gjør - hvorfor faller da temperaturen som en stein rett etterpå med samme CO2 nivå (altså 10 000 år etterpå). Med mindre det er eksterne faktorer som er hoveddriveren for temperaturendringene.
2) Hvis man ser på de tidligere syklusene - så topper jo alle de ut på høyere temperatur enn det vi har i dag (2-3 grader mer enn 1960-1990 baseline). Det er også en tydelig tendens at temperaturen stiger veldig bratt når den stiger. Så i denne lange syklusen hvor temperaturen stiger 10-12 grader i løpet av noen tusen år - er det unormalt at temperaturen hopper en grad på 100 år?
3) Jeg er også litt skeptisk til målpresisjonen her. Jeg er ganske sikker på at dersom du finner 3 fantastisk flinke folk som skal måle temperaturen i huset mitt og oppgi en snitt-temperatur for 1 dag, en time eller 1 år - så ville de ikke en gang treffe innbyrdes innenfor en grad. Å måle global gjennomsnittstemperatur er en gedigen øvelse i måletilpasninger. Hvilken målepunkter skal være med, hvordan skal de vektes, hvordan skal land vs sjø vektes, hvor mange målepunkter skal man ta i sjøen, hvordan skal man estimere områdene hvor man ikke har måling også. I dag har vi jo satellitter som gir oss et enormt antall målepunkter, før 1970 så hadde man ikke dette. Så når man får noen nye målepunkter (altså man har avlest temperaturen et år til) - så kjører man modellen og gjør litt regresjon og finner en eller annen faktor man kan justere for at modellen skal stemme bedre med virkeligheten. Da justerer man noen parametere her og der, så stemmer modellen godt igjen.
Så kommer i grunn hovedpoenget mitt.
Ja, selvsagt slipper vi ut mye CO2, og ja CO2 er en klimagass og ja det har blitt varmere her jeg bor (Det har det sikkert blitt andresteder også - uten at jeg er i stand til å observere det).
Men er årsaken til at det har blitt varmere menneskelige CO2 utslipp eller er det bare klima som endrer seg slik det har gjort tidligere i hundretusener av år, og hvor stor andel av en oppvarming er i så fall vår skyld. For å svar for min egen del, så tror jeg vår bidrag er ganske lite.
En spørsmål helt på tampen - siden det skal være CO2 som gir temperaturøkningen i den omtalte grafen, og ca 280 ppm har resultert i temperaturen som er 2-3 grader høyere enn 1960-1990 baseline. Hva baserer modellen seg på mtp langsiktig CO2 nivå, siden vi i dag er på 415 - og fortsatt skal kunne slippe ut en god del og greie 1,5 grad?