Når det gjelder energiproduksjon, tror jeg det er best med en miks av flere forskjellige. Det ene utelukker i de andre. Alle forstår at bare vindturbiner eller bare solcellepaneler ikke er bra når det det ikke blåser eller ikke sola skinner. Da er det greit med noe som bare produserer uansett vind og værforhold til det som forventes å være normalforbruk, for så supplere med væravhengig utenom.
Det kanskje ikke mange tenker på er levetiden av de ulike teknologiene.
- Vannkraft kan fint fungere i 100 år eller mer med nødvendig vedlikehold og oppgraderinger.
- Solceller varer oppimot 30 år, så må det meste byttes.
- Vindturbiner har en varighet på 10-30 år, så må det meste byttes.
- Geotermisk har en forventet levetid på 25 - 50 år for det over bakken og 100+ år for det nedi bakken.
- Atomkraft har en forventet levetid på 80+ år med nødvendig vedlikehold.
Ingen av disse er uten ulemper, vannkraft demmer opp store områder og det er alltid en sjanse for at demningen bryter sammen. Solcellepaneler tar opp store områder og panelene inneholder noen giftige tungmetaller, men kan relativt enkelt resirkuleres. Vindkraft tar også opp store områder, og turbinbladene har relativt kort levetid og er vanskelig å resirkulere, noe som gjøre at det blir store mengder avfall etter noen år når de skal byttes. Største ulempen med geotermisk er at i store deler av verden må man bore veldig dypt for å få tak i varmen. Atomkraft har radioaktivt avfall.
For ikke å snakke om hvor store forskjeller på områder som må beslaglegges for å produsere samme mengde energi for de ulike teknologiene.
NVE forventer at det norske strømforbruket kan øke med 24 TWh til 2035, fra ca 150 TWh i dag. Det vil si Norge må enten bygge ut dobbelt så mye vindkraft som vi har i dag, eller 16% mere vannkraft, eller en kombinasjon, for å dekke eget behov i 2035. Solkraft er knapt verdt å nevne da det utgjør én promille av den norske strømproduksjon.