weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.042
- Antall liker
- 14.608
Også langt på vei en konsekvens av høyere priser - mindre egnede områder blir mer attraktive.
Sant nok, med andre ord vi kommer ikke tilbake til den tiden da vi ikke tenkte så mye på hva kWh koster....Også langt på vei en konsekvens av høyere priser - mindre egnede områder blir mer attraktive.
Norske vindressurser er greit kartlagt og det ligger kart på NVE sine sider for den som er interesserte. Det er de som mener at man bør smelle opp masse slike rundt Oslo siden det er så herpa naturmessig uansett, men problemet er at det ikke blåser noe særlig rundt Oslo. Når man kommer opp i høyden så er middelhastigheten på vinden fort dobbelt så høy som i lavlandet og effekten til en vindturbin er (i teorien) avhengig av vindhastigheten i tredje potens så hvor mye det blåser påvirker svært mye og mer enn man skulle tro. Blåser det for mye faller produksjonen til null, men det skjer ikke så ofte. Blåser det for lite (under rundt 3 m/s) så er også produksjonen null så om det normalt blåser lite til ingen ting så er det liten vits i å sette opp noe. For innlandsvind må man gjerne kompensere med høyde, vinden øker med ca 1 m/s pr 100 meter man kommer over bakken.Sant nok, med andre ord vi kommer ikke tilbake til den tiden da vi ikke tenkte så mye på hva kWh koster....
Jada, men det er ganske langt derfra til at slikt kan puttes der man tenker at de er til minst mulig sjenanse/inngrep/whatever, man må tross alt ha en viss mengde vindenergi tilgjengelig for å ha noe å produsere fra. Man kan gjerne tenke nytt, men man trenger fortsatt tilstrekkelig med vind. Når teknologien blir billigere, anleggskostnadene lavere og kraftprisene høyere så er det flere steder enn før som er interessante for utbygging og "tilstrekkelig" er da mindre enn hva det var før. Men noen, altså størmforbrukere, skal i praksis på den ene eller andre måten betale for investeringen.Nå går vi i sirkel her. Det er det kartet som er bakgrunn for at vindmøllene står der de står og derfor et behov for å tenke nytt. Ref. henvisning
Vi i bransjen må ta litt selvkritikk på at vi har vært for opptatt av å bygge vindkraftverk der det blåser mest – på fjelltopper på Vestlandet. Det er derfor det har vært så mye motstand. Naturinngrepene har vært store, og der har blitt bygget mye vei, sier Nygaard.
Det går kjapt i politikken. På "trykk" på Aftenpostens nettside i går, tatt opp i Spørretimen på Stortinget i dag.Det er politikk.
Dere har mistet evnen til å styre
Regjeringen skryter av å ha gitt oss verdens beste strømstøtte. Men det hjelper ikke å skryte av verdens fineste glasur, hvis kaken under er råtten. Mange mener at dagens strømsystem ikke fungerer. De ønsker ikke glasur, de vil at politikerne baker en ny kake.
Før var strøm nærmest å regne som en kommunal tjeneste, på linje med vann, men nå har den blitt en vare, og denne varen skal selges til høystbydende i et marked, som attpåtil av og til er spekulasjonsdrevet (man holder igjen strøm for å få en høyere pris senere).
Det virker som at SV har en (ikke direkte uttalt) ide om at et slikt selskap vil kunne kjøpe inn selve råvaren billigere, det er det ingen grunn til å tro så da sitter man igjen med påslag og fastbeløp. De er, om man velger "riktig" leverandør allerede lave og det er ikke der slaget står.SV vil ha én statlig non-profit aktør som gjør akkurat det samme; kjøper strøm på markedet og selger videre til kundene
Nei, det har ingen ting med det å gjøre. Områdeprisene er uavhengige av om det finnes 1 eller 100 strømselskaper.Ulempen med én aktør er at det sannsynligvis blir en mer lik strømpris i hele landet, folk i nord vil tape på det.
Det var det argumentet Støre brukte i spørretimen i Stortinget i dag, mot Lysbakken. Ikke så direkte som jeg skrev det her, men regional prising.Nei, det har ingen ting med det å gjøre. Områdeprisene er uavhengige av om det finnes 1 eller 100 strømselskaper.
Budene på vegne av privatpersoner ligger uansett skyhøyt over forventet markedspris, dette for å få full tildeling på volum og siden privatkonsumeter reagerer forholdsvis lite på prisforskjeller uansett.
nok en gang tall for nettoeksport, som ikke er 0, men noe helt annet:Denne er faktisk god, - om den aldri så mye er skrevet av en vindkraftmotstander....
Denne regjeringa er en katastrofe for både husholdninger og næringsliv....
Absurd teater i NRKs Debatten!
De som så Fredrik Solvangs Debatten tirsdag 10.1., fikk kanskje samme opplevelse av noe uvirkelig som jeg fikk: Vår smilende næringsminister sto og skrøt av et fastprisregime for strøm som 99% av bedriftene, ifølge Stein Lier Hansen og en bedriftsleder i studio, ikke vil ha.www.nordnorskdebatt.no
Nei, de vil bort fra marginalprisingsprinsippet, altså at det høyeste aksepterte budet for produksjon setter prisen for alle produsentene. Og ha et separat marked for prisen fra fornybar- og atomkraft (og eventuelt andre brensler). Det er forsåvidt noe EU jobber med allerede, da med mål om å i stor grad frikoble strømprisen fra gassprisen som typisk ligger på marginalen når det er dyrt. Dersom EU gjør dette trenger ikke Norge gjøre noe, da slår det inn i Norge automatisk og vannverdiene i Norge faller.Spania krever rett til å sette pristak, sa får nok vi det til, også ...
Spain seeks to set nuclear, hydro power prices to curb profits
Spain wants the European Commission to allow it to set prices for nuclear and hydroelectric power as it seeks to decouple the cost of electricity production from gas and to curb windfall profits, energy ministry sources said.www.reuters.com
MADRID, Jan 10 (Reuters) - Spain wants the European Commission to allow it to set prices for nuclear and hydroelectric power as it seeks to decouple the cost of electricity production from gas and to curb windfall profits, energy ministry sources said.
The current mechanism for establishing European electricity prices is set by the power plant, typically a gas generator, that produces at the highest cost needed to meet demand.
Du kan jo sjekke med den store tenker eller andre i Motvind hvor sugne de er på kraftig forsert utbygging av nettkapasitet mellom nord og sør i Norge. Eksporten i Norge i 2022 kom i all hovesak fra Nord- og Midt-Norge som hadde mye innstengt kraft - altså at den ikke kunne sends annenstes i Norge. Alternativet ville være å sende den på fjorden da det ikke var forbruk til å ta den unna eller linjer til å frakte den sørover. Man skulle tro at i det herrens år 2023 at alle som følger med på dette har lært seg at kraft ikke kan flyte fritt her i landet.«Er årsaken til priseksplosjonen at vi har mangel på strøm, noe som både næringsministeren, energiministeren, statsministeren, NHO-sjefen, LO-sjefen og Åslaug Haga stadig og gjentatt påstår? Nei, de lyver faktisk! Og det må de vite. I 2021 nettoeksporterte vi 17,3 TWh og i 2022 12,3 TWh. De som da påstår at priseksplosjonen kommer av at vi har for lite strømproduksjon her i landet, de bør alle ta et nybegynnerkurs i markedsmekanismer.»
Tja, det mangler heller ikke på offentlige incentiver for å etablere kraftkrevende virksomhet i Norge. Og alle har visstnok rett til å bli koblet på nettet uten ubegrunnet opphold så lenge det er plass der (da i nettet, hvor mye som kan produseres spiller ingen rolle). Denne iveren kommer fra en tid da politikere åpenbart har trodd at hundrevis av Megawatt kommer av seg selv bare man plugger inn Den Store Kontakten et sted. Nå vet de forhåpentligvis bedre men viser liten til ingen evne til å ta konsevensene av denne nyvunnede innsikten. Det er i seg selv kanskje det mest fascinerende ved det hele. Regjeringen skal altså få ned kraftprisene ved å aksellerere Norges vei mot kraftunderskudd. Fjaset om utbytting er bare å ignorere, der skjer det knapt noe av betydning dette 10-året med mindre de er villige til å kutte svinger kraftig i konsesjonsprosessene og i stor grad overkjøre lokale myndigheter og igorere en liten bråte med interessegrupper.Problemet er vel næringslivets frie etableringsrett, som det i våre dager skal mye til å gripe inn mot, fra politisk hold,
samtidig som næringslivsaktører forventer at staten skal levere nødvendig infrastruktur og energi, mens de samtidig fritt kan disponere overskudd vekk fra samme stat, og furte seg til Sveits dersom det foreslås at ønskelisten krever økte skatter?
Tja, det mangler heller ikke på offentlige incentiver for å etablere kraftkrevende virksomhet i Norge. Og alle har visstnok rett til å bli koblet på nettet uten ubegrunnet opphold så lenge det er plass der (da i nettet, hvor mye som kan produseres spiller ingen rolle). Denne iveren kommer fra en tid da politikere åpenbart har trodd at hundrevis av Megawatt kommer av seg selv bare man plugger inn Den Store Kontakten et sted. Nå vet de forhåpentligvis bedre men viser liten til ingen evne til å ta konsevensene av denne nyvunnede innsikten. Det er i seg selv kanskje det mest fascinerende ved det hele. Regjeringen skal altså få ned kraftprisene ved å aksellerere Norges vei mot kraftunderskudd. Fjaset om utbytting er bare å ignorere, der skjer det knapt noe av betydning dette 10-året med mindre de er villige til å kutte svinger kraftig i konsesjonsprosessene og i stor grad overkjøre lokale myndigheter og igorere en liten bråte med interessegrupper.
Eiere av kraftkrevende virksomhet i Norge trenger ikke "furte seg til Sveits". Eierene bor stort sett ikke i Norge i utgangspunktet. Bortsett fra Staten er ikke norsk eierskap allverden i disse sektorene.