Vi er hjernevasket til å tro på kjedene historie om den knallharde konkurransen horisontalt mellom de ulike butikkene. Den voldsomme overdekningen i antall butikker og kjedenes milliardoverdkudd forteller oss at de tre aktørene i dette oligopolet lever komfortabelt med hverandre.
Det ingen snakker høyt om er der den virkelige konkurransen foregår: vertikalt, ned gjennom de ulike leddene der kjedene kjemper knallhardt for å overta import, produksjon, transport og grossistledd.
Du er veldig gald i å snakke i nominelle termer. Og ingen har benektet at noen har blitt svært rike av å drive med dagligvare i Norge og at det tjenes milliarder. Min påstand, basert på tilgjengeige regnskapsdata, er at dersom de tre store drev ren non-profit - altså med 0 i margin, så ville din årlige regning for dagligvarer gått ned med noen ganske få tusenlapper i året og Norge ville fortsatt hatt den dyreste maten i Europa. Jeg tolker dine tidligere utsagn i retning av at regneskapene er løgn og fanteri og at fortjenesten egentlig er veldig mye større men at den blir skjult i "mafialignende konstruksjoner". Coop påstår nå, etter at de reverserte den varslede prisøkningen 1. februar, at de selger med tap. Jeg tar det nesten for gitt at du mener de juger så det renner av de og at pengene fortsatt fosser inn.
Uavhenging av dette er det vanskelig å lese dine - sikkert korrekte - beskrivelser av står nedover i verdikjeden, at det du egentlig mener er at maten er altfor billig i Norge og at betalingen til produsent burde minst doblest slik at lønn stod i det minste noenlunde i forhold til innsats nedlagt og investeringer tatt og fulge inflasjonen sånn noenlunde. I tillegg burde de store for mottak og videreforedling få mye bedre betalt for å opprettholde funksjonen sin. Det kan sikkert være korrekt (jeg aner ikke) men hvordan dette skulle gi noe lavere priser ut til forbruker er mildt sagt vanskelig å forstå, i tilfelle melk så snakker du jo om en økning i godtgjørelse som ligger langt over hva fortjenesten i kjedeleddet er.
Leste du innlegget jeg siterte fra Anders Nordstad i Nationen? Selv i EU med fri flyt varierer matvareprisene med kjøpekrafta i hvert enkelt land, når de ideelt sett skulle vært tilnærmet helt like.
Ja, men jeg er ikke enig i at de skulle være "tilnærmet helt like" siden det generellt kostadsnivået ved å drive næringsvirksomhet, spesielt en som er ganske intensiv på peronale og lokasjoner også varierer mye med den generelle kjøpekraft i hvert enkelt land.
Fra rapportene til Norgesgruppen (om vi lar det ligge at du uansett ikke tror på det) så fremkommer det at de i 2021 solgre for 103 milliarder kroner. Kostnadene fordelete seg mellom annet slik:
- kjøp av varer 76.5 milliarder
- lønn til ansatte 10 milliarder
- andre kostnader (frakt/husleie/vedlikehold etc) 8.3 milliarder
- skatt og arbeidsgiveravgift 2.4 milliarder
Utbytte til eiere ble 975 millioner. Av "Eiere" utgjør Johansson selv ca 75%.
"Kjøp av varer" utgjør altså ca 75% av kostnadene, lønn nesten 10% og "andre kostnader" ca 8%.