Nokre spørsmål om DIY og sjølvbygg

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Tweed tenkjer over sjølvbygg.

(Konkrete spørsmål eg lurer på til slutt. Svar, og andre velmeinte kommentarar, er hjarteleg velkomne. De treng ikkje leggja alt for mykje i det. Om dette vert realisert, vert det ikkje byggjestart før til sumaren, tidlegast. Dersom svaret er at eg bør drita i det og kjøpa Genelec, så er ikkje det aktuelt. Dersom svaret er at eg bør arbeida overtid for å få råd til skikkeleg handverk, så er diverre det umogleg, av fleire grunnar).

Det er for så vidt ikkje noko nytt at eg tenkjer slik. Slike tankar har eg gjort fleire gonger dei siste ti åra, og forkasta. Mest fordi det garantert ikkje vert lekkert, sannsynlegvis berre vil verta måteleg vellukka og eg ikkje er veldig nøyaktig (snill M i sløyd for 30 år sidan): Eg byggjer og reparerer mykje her heime, men det meste er grovt overdimensjonert ("kan det boltast, ja, det kan!") og ikkje særleg fint.

Argumenta for sjølvbygg er likevel:
  • Det verkar gøy
  • Det er von om at eg lærer litt i prosessen
  • Dei høgtalarane eg ønskjer meg, har eg ikkje råd til. Ikkje før om fem år, tidlegast
  • Det er større aksept i heimen for heimesløyd enn for innkjøpt forbrukarelektronikk
Men, kva tenkjer eg meg? Her kjem hinder nummer ein: Eg er ikkje interessert i å byggja ein superkonvensjonell "apekiste-type" høgtalar i MDF med smal baffel, korkje golvståande eller på stativ. Eg tykkjer dipolar verkar kule og intellektuelle, men det har eg ikkje plass til. Store hornkonstruksjonar slår meg sjølvsagt i bakken, nett som Realfagsbygget i Bergen, men det er heller ikkje mogleg.

Eg liker JBL-designet, tovegs med stor bass og horn/waveguide på toppen, og Tannoy/Fyne-designet med stor bass og koaksial-element. Dimensjonane fort litt for store, eg skjønar det, men eg ønskjer meg altså låg (> 1m, helst ca. 80 cm) og brei framfor høg og tynn. Eg ser at dei fleste går for horn på topp, det er sikkert ein god grunn til det. Den einaste utfordraren for meg, er eigentleg Carlsson/Larsen.

tannoy legacy arden.jpg jbl_4367wx_2-way_loudspeaker_system.jpg

Dette er altså tovegs-design.

Spørsmåla:

1. Andre som planlegg slike ting, har oftast kjellaren full av gamle JBL-element dei "må finna på noko med". Det har ikkje eg. Kvar kjøper ein slikt (når ein har funne ut kva ein treng): Er det brukt på Finn, Torget og eBay over lang tid, eller nytt frå grossist?

2. Kva treng ein eigentleg av snikkarutstyr for slike bygg?

3. Det er MDF som gjeld?

4. Må eg kjøpa MiniDSP Flex (ev. lydkort og Audiolense) og 4-vegs Hypex/Purify-forsterkar, eller kjem eg langt nok med ein enkel tovegs forsterkar? Eg har berre ein integrert Naim og ICEPower 50W liggjande. Målemik bør eg sikkert ha.

5. Finst det stader eg kan leita etter ting (skisser av konstruksjon + element) som er prøvd og funkar?

6. Kva har eg ikkje tenkt på?
 
Sist redigert:

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
15.335
Antall liker
11.887
Sted
Ytterst i havgapet...
MDF, X-finer, eller en kombinasjon. Først og fremst trenger du er nøyaktig sag, - skinnesag feks... Eller om du er i nærheten av et godt snekkerverksted så kan du får saget ferdige deler etter tegning... trengs litt plass for å navigere 120x240 plater..
Valg av materialer kommer også litt an på hvilken overflate du vil ha, - malt, lakkert, finert... etc....
Ellers er det et gimrlig utvalg av handverktøy som gjelder... en drill/skrumaskin ( eller helst to ) er vel tilstede i de fleste møblerte hjem...

Tenker litt i samme baner selv, så kan bli en interessant tråd dette.. er jo en del aktive HT-byggere her, så håper flere vil bidra...
Det finnes nokså mange som kloner feks JBL utenlands, også finnes det JBL archives, Lansing Heritage etc...
 

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
4.613
Antall liker
4.073
Torget vurderinger
1
Også må man jo ikke glemme at det er jo litt morsomt å shoppe litt verktøy man trenger også. :giggle:
Bare det alene kan jo være et lite prosjekt i seg selv.
Ettersom man lager det selv så vet man jo hvordan det er skrudd sammen, så man kan jo bare starte med et sett høyttal terminaler først også skaffe plateamper senere for å integrere, eller kanskje flere høyttaler terminaler bak for å senere kjøre på med flere amper på sikt? Eller så finner man jo ut om elektronikken du har gir deg det du ønsker. Utvidelser/forbedringer kan man jo alltids gjøre etter hvert også.
En god sirkelsag og fres man kan bruke skinnesystem på er nok et must når det kommer til verktøy. Selv så angrer jeg litt på mine valg på sirkelsag og overfres (grønn Bosch av litt rimeligere serie) det fungerer til min grovsnekkring men ikke til et prosjekt man må være litt nøyaktig. Jeg er litt grovsnekker selv, sitter i gropa der jeg egentlig har lyst til å starte på et DIY høyttaler prosjekt men behovet er der ikke sånn akkurat og heller ikke tid til det. Det hadde jo vært morsomt å bygge line source med bånddiskanter og seperate basskasser en gang.

Vet ikke hvor ambiøst du tenker det på design eller lyd. Da total pris på elementer etc.
 

Entropy

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.01.2021
Innlegg
529
Antall liker
1.044
Sted
Oslo
Torget vurderinger
3
Holder du til i nærheten av Oslo - kontakt fellesverkstedet. Tegn og planlegg alt på forhånd. Lagre alt hos fellesverkstedet så kan andre medlemmer kopiere ditt design hvis de ønsker og hvis det blir vellykket.
Der har de alt utstyrsbil cnc fres osv og kan sikkert lage Horn osv der.
God planlegging og produksjon av deler der tenker jeg vil være ultimat. Montering, liming og overflatebehandling gjøres hjemme i etterkant.
Bør gi grunnlag for veldig høy kvalitet og lav kost.

jeg har lyst til å prøve noe selv etterhvert men hodet mitt går i metning på all info om tekniske ting.
er utdannet møbelsnekker så å produsere kasser er greit, men å kalkulere ut hvorfor vinkler osv må være slik og slik synds jeg er en stor dørstokk terskel.
 

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Om du noensinne ta´r en danskebåt til Jylland, er du velkommen til at komme å høre på disse ;)
Ikkje det eg vanlegvis gjer, men tusen takk for tilbodet - eg tek absolutt kontakt om eg ser ei opning. Desse 'Männerbox' såg bæltøffe ut (og fin byggetråd du lenkja til), men sannsynlegvis litt i overkant store; eg må nok ned på 12"/300 mm (altså meir JBL 4349 enn 4367; innvendinga mi er at 4367 - og Männerbox - ser ut til å måla veldig mykje betre).
 

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Takk, alle så langt. Eg innser at eg må lesa meg litt opp på saker og ting før eg spikrar endeleg retning/design (uh).

Utstyr: Har slagdrill, slipemaskin, loddebolt, multimeter, stikksag og eit litt underleg Bosch multiverktøy og ganske rommeleg (om eg ryddar) arbeidsrom. Må nok ha fres og skikkeleg sag. Kjenner opp til fleire møbelsnikkarar med skikkeleg sag, så eg får gjera ei vurdering om eg skal be om ei veneteneste der (å få levert ferdige delar frå verkstad etter teikning er også eit alternativ, sjølvsagt).

Bur diverre/heldigvis (alt etter dagsform) temmeleg langt unna Oslo, @Entropy.
 

kjtl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.03.2017
Innlegg
144
Antall liker
160
Torget vurderinger
1
Første gang jeg bygget høyttalere, var utstyret mitt skrujern, sykkel, loddebolt og noen bøker. Skrujern for å feste elementer og terminaler, sykkel for å sykle ut til Lade der jeg leverte fra meg tegninger til trevarehandelen og fikk tilbake ferdig saget og frest MDF, loddebolt til delefilter og bøker til å legge vekt på platene under liming, av mangel på skrutvinge. Om du har sag og fres, klarer du deg uten sykkel. Men sykkel er kjekt å ha, uavhengig av høyttalerbygging. Skrutvinger er en stor fordel.
 

Bergfinn

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.07.2013
Innlegg
9.157
Antall liker
13.249
Sted
Oslo
Torget vurderinger
6
2-veis ala JBL klone kan bli en bra sak...med 15" bass/mellomtone og radial horn på ca. 60 cm bredde.
Kjøp 4 kanals miniDSP flex.
Ikke bruk masse tid og energi på å planlegge en ferdig og flott høyttaler som første prosjekt.
Om det skulle låte drit, har du kasta bort mengder av tid og penger.
Lag føst mockups i billig OSB plater.

Låter dette bra...så kan du bruke tid og penger på planlegging, MDF/ X-finer av flott kvalitet.
Gode og rimelige JBL drivere kan @ArneM hjelpe deg med.

Stikksag er kjekt å ha ja.
Du MÅ også ha en sirkelsag m/skinne, og håndoverfres.
Tommestokk, vinkeljern...og ikke minst sandpapir.

;)

Mvh. Mockup-kongen.

PXL_20230207_115122885.jpg
 
Sist redigert:

alfegutt

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.03.2015
Innlegg
941
Antall liker
1.319
Sted
Østfold
Husk at snekkerarbeid og finish er det siste en gjør i prosjektet. Derfor er det lurt enten å lære seg å simulere boks/driver, eventuelt gå for en ferdig beregnet HT, og så følge oppskriften slavisk på volum, frontbaffelstørrelse og plassering av elementer. En kan altså ikke bare shoppe deler og håpe at det passer.

MiniDSP/Hypex, altså aktiv løsning gjør alt så mye lettere (delefilter). Det er heller ikke nødvendig å gå "all-in", man lærer mye underveis og en mindre prosjekt kan ofte bli skikkelig bra, lykke til:)
 
Sist redigert:

Sluket

Holistisk Hifi Helt
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
56.275
Antall liker
105.734
Torget vurderinger
23
Viktig å ha disponibelt hjørne å male seg inn i også.... Spør Bergfinn 🤣 Da har en god tid til å tenke ut bedre løsninger!

Men seriøst - mine kjepphester bør iakttas; - ambisjonsnivået og budsjett.
 
Sist redigert:

ArneM

Dsp er et must !
Ble medlem
17.01.2012
Innlegg
2.106
Antall liker
2.393
Sted
Andebu , Vestfold
Torget vurderinger
33
Budsjett er jo ett viktig moment...
En kompis som har bygget 🤩
Er dette for stort ?

Er vel ca 75cm høy kasse pluss ca 20 cm horn.
Rigget med 4 kanaler Crown og Audiolense....


C290DD8B-C56C-4AB7-9DB5-AE1A01DC9810.jpeg
 

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Dette er om lag det eg har fundert på i dag, @ArneM. Eg har tenkt at dersom hornet står fritt på toppen og ikkje er bygt inn i kassa (slik det er på @HasseBasse's Männerbox), så vil kreasjonen verta meir, øh, skulpturell. Då er kanskje 15" mogleg å få til. Eg vart litt optimistisk då eg såg at 2206H (12") hadde ei anbefalt "box size" frå JBL på 45x38x34.4 cm, men det er sikkert eit mykje dårlegare element?

Står eg friare når det gjeld horn også dersom det er frikopla?

Eg ser at det står "opp til 16kHz" på nokre av "bi-radial" horna til JBL - tyder det at dei ikkje eignar seg? Eg er rett nok døv så høgt opp, men eg vil no gjerne ha med området frå 16-20kHz, også.

Likte godt heile bygget til @Pål gundersen, særleg den fine krybba hornet ligg i.

Men seriøst - mine kjepphester bør iakttas; - ambisjonsnivået og budsjett.
Sunn fornuft tilseier at ambisjonsnivået bør liggja lågt, ca. "vesentleg betre lyd enn dei malplasserte, mikroskopiske budsjetthøgtalarane eg har brukt i 15 år". Det var eit dårleg svar, veit det, men eg veit ikkje kva eg kan forventa å få til. Eg forventar ikkje at eg får til kommersiell byggekvalitet, men rimeleg beint og halvgrei finish er no målet. Sidan dette er noko du har på stallen (kjepphesten), korleis definerer eg eigentleg ambisjonsnivå?

Budsjett er sjølvsagt viktig. Ut frå der vi er no, ser det ut som dette vil kosta ca 40'000, fordelt på ny elektronikk, element/horn, naudsynt verktøy og materialkostnader, der siste posten er minst. Veldig ca. Dette føreset "alt nytt". Det er for mykje nett no.
 

SiSt

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.01.2021
Innlegg
988
Antall liker
1.585
Sted
Hamar
Lykke til.

Snart et år siden jeg startet med omtrent samme plan som deg. Nå har det vokst til 4-veis hornsystem, og er fortsatt ikke ferdig planlagt, og langt mindre påbegynt. Men moro og har lært masse av erfarne folk her på forumet.
 

Valentino

J. Brünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
29.557
Antall liker
23.325
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Ideen til det som ble dD fikk jeg 28/5 2009.
21/12 2009 stod de i stuen og spilte med første levelige variant av delefiltrene.
Sånn, @Tweedjakke, du får 6 mnd. @SiSt sitt tempo holder ikke.

(Ansvarsfraskrivelse: Jeg mekket ikke mye selv. Syncrolux konstruerte, Jan Bakken laget kabinetter og @Fosse reddet meg fra de verste formgivningsfadesene.)
 
Sist redigert:

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Ideen til det som ble dD fikk jeg 28/5 2009.
21/12 2009 stod de i stuen og spilte med første levelige variant av delefiltrene.
dD er ein meir ambisiøs konstruksjon enn dette. Så langt er papirtigeren TweeBL omtrent så konvensjonelt som du får det, med, trur eg, med kjende styrkar og veikskapar. Ein annan skilnad er at dD tilsynelatande starta med eit ønske om ein viss type funksjonalitet og klar idé om plassering/akustikk. TweeBL har så langt starta med eit par kommersielle høgtalarar eg tykkjer ser bra ut :)

Sånn, @Tweedjakke, du får 6 mnd. @SiSt sitt tempo holder ikke.
Mjo, takk. Trur eg. For å få dette i mål er eg avhengig av å gjera gode bruktkjøp i ei bestemt retning over ganske lang tid (her følgjer eg @ragwo med interesse). Då må eg ha ein viss idé om kva retning det er (eg har fått mykje hjelp allereie), og overtyda meg sjølv om at det er der eg vil.
 

Naturlyd

Overivrig entusiast
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
569
Antall liker
352
Torget vurderinger
23
Dette er om lag det eg har fundert på i dag, @ArneM. Eg har tenkt at dersom hornet står fritt på toppen og ikkje er bygt inn i kassa (slik det er på @HasseBasse's Männerbox), så vil kreasjonen verta meir, øh, skulpturell. Då er kanskje 15" mogleg å få til. Eg vart litt optimistisk då eg såg at 2206H (12") hadde ei anbefalt "box size" frå JBL på 45x38x34.4 cm, men det er sikkert eit mykje dårlegare element?

Står eg friare når det gjeld horn også dersom det er frikopla?

Eg ser at det står "opp til 16kHz" på nokre av "bi-radial" horna til JBL - tyder det at dei ikkje eignar seg? Eg er rett nok døv så høgt opp, men eg vil no gjerne ha med området frå 16-20kHz, også.

Likte godt heile bygget til @Pål gundersen, særleg den fine krybba hornet ligg i.



Sunn fornuft tilseier at ambisjonsnivået bør liggja lågt, ca. "vesentleg betre lyd enn dei malplasserte, mikroskopiske budsjetthøgtalarane eg har brukt i 15 år". Det var eit dårleg svar, veit det, men eg veit ikkje kva eg kan forventa å få til. Eg forventar ikkje at eg får til kommersiell byggekvalitet, men rimeleg beint og halvgrei finish er no målet. Sidan dette er noko du har på stallen (kjepphesten), korleis definerer eg eigentleg ambisjonsnivå?

Budsjett er sjølvsagt viktig. Ut frå der vi er no, ser det ut som dette vil kosta ca 40'000, fordelt på ny elektronikk, element/horn, naudsynt verktøy og materialkostnader, der siste posten er minst. Veldig ca. Dette føreset "alt nytt". Det er for mykje nett no.
Du kan nok klare deg med vesentlig mindre enn 40K. Greit jeg svei av mer enn det på Festool på januarsalget på Dorch&Danola nå som forberedelse til å bygge Synergy horn, men det er bare tull, fetish og for å skryte i tråder som dette. For et første prosjekt kan du få sagd opp materialer på mål lokalt. Lag mock up som Bergfinn skriver men for lukket eller bassrefleks med 15" er nok OSB for kleint. Gulvspon er helt topp for å teste.

Har brukt mye forskjellig DSP og anbefaler IKKE Hypex til nybegynner. MiniDSP er supert og nå går 4*10HD for småpenger etter at Flex kom. Du får en for 4-5000,- ser det ut til. Da har du preamp og prosessor i ett. Lettbrukt. Og mer enn godt nok frem til du skal hente ut de siste prosentene om noen år. 😁

Nå trenger du 4 kanaler med amp. Det behøver ikke bli dyrt. 2*JBL 2226 ca 3500-4500,- avhengig av tilstand. Mid/diskant driver kan du komme langt med 4000,- å rutte med. Horn er det mye religion rundt. Velg noe som er populært. Kanskje du kan få låne noen? Jeg har litt av hvert om du bor nær Fredrikstad /Oslo.

Hva kan du forvente deg? Du må lære deg å måle eller alliere deg med noen som kan. Med en god del jobbing for å finne optimal delefrekvens og EQ så har du brått noe som spiller svært bra og som tåler sammenligning med dyre ting.
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.099
Antall liker
4.576
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Enig med siste taler, rask og rimlig måte nå målet på, og akustisk fleksibelt nok ved ommøblering og flytting eller f.eks bytte av elementer.
Forsterkere: En priseffektiv løsning er f.eks en større ICE til bass og de mindre og rimelige SMSL /Loxije / Aiyima til resten.
 

Valentino

J. Brünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
29.557
Antall liker
23.325
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Trommehvirvel
 

Tweedjakke

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
3.914
Antall liker
4.034
Sted
Sunnmøre
Desse planane må kollkastast. Eg vil gjerne byggja, men det må vera noko anna.

Dei som vil koma med råd, kan sjå i tråden min

Eg tykkjer framleis JBL 436[57] er noko av det tøffaste som finst.
 
Topp Bunn