til det siste:
det er å anta at det skal kunne forklare at tyskland-/englandkableriet ikke har noen betydning for de syke strømprisene vi har hatt i det siste. de som har vist til disse kablene – aka kapasitetsøkningen – i forhold til den problematikken har jo blitt idiotforklart.
Takk for et relevant innspill.
Når det gjelder tallene fra SSB jeg har vist til, som viser forskjeller i priser over en lang periode, så er det mulig disse ikke er representative. Det kan også hende forskjellene skyldes forskjeller i skatte- og avgiftspolitikken, slik Asbjørn synes å mene, men i så fall vil jeg gjerne ha dette dokumentert. For 2013 f.eks. oppgir SSB at prisen i Tyskland var 228 øre, mens den i Norge var 88 øre. Jeg har vondt for å tro at skatter og avgifter forklarer forskjellen, men jeg utelukker det ikke. At Tyskland kan ha hatt høyere avgifter pga. avvikling av kjernekraft og stedvis store CO2 utslipp fra strømproduksjon, mens vi har hatt lavere avgifter pga. relativt ren produksjon og lavere nivå på nyinvesteringer, er til og med sannsynlig, men dette viser bare at vannkraften har vært lønnsom for oss forbrukere i Norge, ikke at prisene har vært like dem i Tyskland. Uansett forklaring, så syns jeg det blir feil å insistere på at det en myte at det har vært til dels store forskjeller.
Hva kablene isolert sett bidrar med av problemer er jeg usikker på. Jeg tror dagens problemer, som nevnt i innlegget du siterer, er gitt med en kombinasjon av faktorer hvor EU/EØS/ACER/Nord-Pool og kabler inngår. Uansett er det jeg som forbruker som nå får svi på pungen. Strøm produsert i Europa, blant annet på brunkull i Polen og gass i Tyskland representerer nå min skitne og usikre forsyningssikkerhet. Strøm produsert og konsumert utenlands inngår i det handelsregimet, under hvilket min megler handler strøm for meg.
Da EØS og ACER var til behandling i Stortinget var jeg enig med dem som ville at vannet i vannmagasiner i Norge skulle være under nasjonal kontroll. Vann i magasiner skulle sikre strøm til oss i perioder med lite nedbør. Kall magasinene gjerne en form for nasjonalt beredskapslager. Stortingsflertall ville det annerledes. Det ble derfor tale om rasjonering seinsommeren 2022, etter at magasiner ble tappet uforsvarlig mye (men lovlig) under en lang periode med noe mindre nedbør/tilsig enn normalt. Ivrige Russland- og EU/EØS-tilhengere hadde dessuten gjort oss forbrukere prisgitt gass fra Russland, selv om disse tilhengerne burde ha forstått tegninga allerede i 2014, da Russland invaderte Krim. Siden prisen på gass gikk i været, gikk strømregningene mine i været.