DN i dag. (Bak mur)
Sveriges tidligere finansminister advarer Norge: – Vil ta tiår før skadene er rettet opp
Som finansminister var Anders Borg sentral da Sverige fjernet formuesskatten. Han etterlyser en mer pragmatisk tilnærming fra norske politikere, men holder forventningene til en ny høyreregjering lave.
Vis vedlegget 920329
– Som svensk får man den samme følelsen som vi hadde på 70- og 80-tallet, da entreprenør etter entreprenør forlot landet, sier Sveriges tidligere finansminister Anders Borg om at formuende Nordmenn reiser til Sveits.
– Som svensk får man følelsen av at dere opplever det samme som vi gjorde på 70- og 80-tallet, da bedriftseier etter bedriftseier forlot landet – til store kostnader for Sverige, sier Anders Borg.
Borg var Sveriges finansminister fra 2006 til 2014 for høyrepartiet Moderaterna, og ledet landet gjennom både gjelds- og finanskrise. Han forlot politikken etter valgnederlaget høsten 2014, og har de siste årene jobbet som investor, styreproff og økonomisk rådgiver.
Etter at Riksdagen fjernet formuesskatten i 2007, satt Norge igjen som et av få land som beskatter formue. Borg var den gang forsiktig bekymret på Norges vegne, men det var før Støre-regjeringens skatteøkninger og LO-lederen som skulle «ta de rike».
Nå mener han Norge «verkligen» er på feil kurs.
– De siste ti årene har ikke politisk risiko vært et tema for noen nordiske land, men det ryktet er alvorlig skadet for Norge. Selv om man skulle reversere disse store og brå skatteendringene, er det ingen som vil stole helt på en norsk regjering fremover. Det har en stor kostnad.
«Det bygger skattemoral»
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har slått fast at det ikke kommer noen nye, store skatteendringer denne stortingsperioden, men listen over norske Sveits-emigranter blir likevel stadig lengre.
Totalt har DN registrert over 50 personer med samlede ligningsformuer på mer enn 40 milliarder kroner. Flere av utflytterne har pekt på økte satser på utbytte- og formuesskatt, kombinert med høyere verdsettelse av formuesobjekter, som årsaken til at de reiser.
Borg synes det er trist at det norske kapitaleiermiljøet svekkes og mengden tilgjengelig risikokapital synker. Han berømmer Norge for hvordan landet har håndtert petroleumsrikdommen, men synes det ser ut til at verdien av privat og lokalt eierskap er blitt glemt.
– Norge er et land som trenger et bedre skatteklima enn andre land, blant annet på grunn av presset fra olje- og gassektoren. Gjør man en gjennomgang av norsk økonomi må man konstatere at den er velstøpt, men det finnes et gapende hull, og det er bristende produktivitetsvekst. Du kommer ikke unna at det har en sammenheng med sviktende entreprenørskap, sier Borg.
– Svak produktivitetsvekst er vel ikke bare en norsk utfordring?
– Det er et problem for praktisk talt alle industriland, men du kan ikke kikke på en rapport fra OECD eller IMF uten at det løftes frem som et av de mest alvorlige problemene for Norge. Nå står vi dessuten overfor store skifter som kunstig intelligens og alt klimaomstillingen innebærer, så dette er helt feil tidspunkt for økt beskatning.
Han argumenterer for at kapital, gründere og deres virksomheter er mindre «stedbundne» nå enn før, og at politikere derfor må være mer forsiktige med hva de pålegger næringsdrivende.
– Skadevirkningene av formuesskatten er sannsynligvis mye større nå enn for ti eller 20 år siden. Få teknologiselskaper har en høy inntjening fra start, og gründere og eierfamilier føler seg ikke låst til Norge. Og det finnes ingen gründer som vil flytte til Norge, for den døren har dere smelt igjen steinhardt.
Les mer på DN