Og spesielt ikke om mottakeren hverken får fødselspermisjon, og må bekoste barnehage og utdannelse for avkommet av egen lomme.Det er nok ikke der skoen trykker, nei. Det er nok mottakerne som ikke er like ivrige, særlig når avsenderen ikke vil ta styret etterpå.
Angående pkt 4.1. I 18.857 regnet jeg ut at for å redistribuere 50% av akkumulerte verdier over et normalliv, så må formuesskatten være 1.06% per år. Er det fryktelig mye? Og er det fryktelig urimelig å legge til grunn at man over en livstid skal redistribuere halvparten av verdiene en milliardær akkumulerer? Han har i de fleste tilfeller fortsatt en milliardformue igjen, noe man skulle tro var mer enn rikelig for de aller fleste. Formuesskatt er en måte å direkte motvirke akkumulering av verdier på uten at man overstyrer eiendomsretten, så den sterke motviljen mot dette forstår jeg ikke.
2. "Tilfører samfunnet"? Så du mener at disse verdiene som skattelegges ikke hadde eksistert uten milliardærene? Uten Witzøe ville det ikke eksistert noen lakseoppdrett som kunne skattelegges, og uten Hagen og Reitan ville det ikke eksistert noen verdiskapning i dagligvaren som kunne skattelegges? Uten Henry Ford ville vi fortsatt brukt hest og kjerre? Du får det til å høres ut som milliardærene skaper verdier ut av løse lufta, men i realiteten gjør de vel som regel ikke annet enn å produsere varer og tjenester som uansett ville blitt produsert av noen andre, og i noen tilfeller har de tatt over markedet ved å gjøre ting inkrementelt bedre enn andre har fått til. Og det er jo egentlig "verre" enn det; i mange tilfeller produserer de ikke noe en gang, de bare videreformidler eller selger det (feks i dagligvarebransjen).
3. Det er da ikke noe mål i seg selv at det offentlige skal dra inn mest mulig penger. Målet er å begrense akkumulering av verdier på få hender, å begrense sosial ulikhet og i ytterste konsekvens, å unngå revolusjon og borgerkrig. Målet er å skape et stabilt og bærekraftig samfunn og da må man unngå at en svært liten andel av befolkningen akkumulerer en svært stor andel av samfunnets ressurser. Skatteinntektene hadde ikke trengt å gå til det offentlige en gang, de kunne bare blitt direkte overført til en lik årlig utbetaling til alle borgere uten at en eneste offentlig instans hadde vært involvert.
4. "Skaper".... Igjen, hvis jeg starter en bedrift og den etter noen år har 100 ansatte, så er ikke dette arbeidere som har dukket opp av løse lufta. De som jobber der har stort sett (alltid) kommet fra andre jobber og de ville hatt jobb uansett om jeg hadde startet bedriften eller ikke. Jeg har ikke "skapt" 100 arbeidsplasser, jeg har flyttet dem til min bedrift.
5. Det er mye i sekkebetegnelsen "narkotika" som slett ikke er negativt for samfunnet. Men det er en helt annen debatt.
Da hadde jeg nok slitt litt, som har vært småbarnsfar i 28 år nå.Og spesielt ikke om mottakeren hverken får fødselspermisjon, og må bekoste barnehage og utdannelse for avkommet av egen lomme.
Ifølge @Dr_BASS skal jo staten hverken ha penger til eller legge seg opp i slikt.
Men den gode doktor er vel filantropisk nok til å sponse foreldre i sitt nærområde?
Nå kom jeg til å tenke på salig Erich Christian Dahl. Ein hedersmaijnn, haijnn E.C.Dahl.Hadde ikke staten tatt 70% av alt jeg drar inn så kunne det nok dryppa litt på noen kvinnfolk ja
Allerede i samtiden var Dahl ansett som en betydelig mann. Han var en dominerende forretningsmann i Trondheim, og han spilte en stor rolle i byens politiske og kulturelle liv. Hans sosiale engasjement gav seg utslag i støtte til Trondhjems Arbeiderforening. I sitt testament bestemte han at hans formue skulle fordeles mellom en rekke enkeltpersoner og en stiftelse som skulle dra omsorg for hjelpeløse, nyfødte barn og fødende kvinner. Da booppgjøret ble avsluttet 1892, kom boet ut med et overskudd på 1 626 044,56 kroner; en uhyre sum den gang. Stiftelsen oppførte 1903–08 en bygning i E. C. Dahls park, og 99 prosent av alle barn i Trondheim ble født i denne bygningen fra 1908 til 1983. Ved opprettelsen fikk stiftelsen en kapital på 799 280 kroner. Kapitalen er ved årtusenskiftet ca. 9 millioner kroner. En del av denne kapitalen omfatter den bokførte verdien av stiftelsens svært verdifulle sentrumseiendommer. Det har vært påstått at Dahl opprettet stiftelsen på grunn av dårlig samvittighet overfor en rekke av sine kvinnelige bekjentskaper.
Øh, har nok en embedseksamen i økonomi, så hva vet vel jeg om dette emnet.@cox Det går også an å hevde at hver gang mister H eller R åpna et supermarked med 30 arbeidsplasser, så forsvant 100 arbeidsplasser i småbutikkene.
Ikke at det er galt i seg selv, gitt arbeidskraft behov så frigjorde man arbeidskraft til andre bedrifter.
Regnestykket ditt er litt oveforenkla, og gitt firer krav på en del høyere utdanning er det ikke sikkert du hadde kommet inn.
Med mindre din bedrift ikke konkurrerer med eksisterende bedrifter, gjør den det vil den ofte ta både markedsandeler og arbeidsplasser fra disse bedriftene.Øh, har nok en embedseksamen i økonomi, så hva vet vel jeg om dette emnet.
Mitt poeng var å vise at dersom du starter en bedrift og hyrer inn folk så frigjør du plasser. Det er du som tillegger meg et utsagn jeg ikke har kommet med at noen legger ned når noen starter en ny bedrift.
Eksemplet til I.L forsto jeg som oppstart av ny virksomhet. Jeg ser ingen problemer med at bedrifter henter inn den mest produktive arbeidskraften som øker verdiskapningen til beste for fellesskapet. At de minst produktive bedriftene som ikke utnytter ressursene best dukker under er leit og kanskje tragisk for de som mister jobb, men på lang sikt er det vel best for samfunnet at den totale verdiskapningen øker.Med mindre din bedrift ikke konkurrerer med eksisterende bedrifter, gjør den det vil den ofte ta både markedsandeler og arbeidsplasser fra disse bedriftene.
Men hva veit jeg, har studert både bedøk og samfunnsøkonomi
På ingen måte uenig i det.Eksemplet til I.L forsto jeg som oppstart av ny virksomhet. Jeg ser ingen problemer med at bedrifter henter inn den mest produktive arbeidskraften som øker verdiskapningen til beste for fellesskapet. At de minst produktive bedriftene som ikke utnytter ressursene best dukker under er leit og kanskje tragisk for de som mister jobb, men på lang sikt er det vel best for samfunnet at den totale verdiskapningen øker.
Vis meg gjerne tall på det.Sveits
Det er vel ikke sikkert at det er lurt, men det er vel fint lite som tyder på at et er veldig skadelig. AS Norge går så det griner.Hvordan var det med rammevilkårene 2011-2022 vs 2022-dd da utflytting virkelig er aktualisert? Hvordan har den generelle økonomien utviklet seg i samme periode?
Slike spørsmål om hvor rikingene skal bo, er det naturlig nok ingen fasit på eller man finner den fasiten man ønsker siden dette er så komplekst. Dersom det skulle vise seg at dette var dumt med kapitalflukt, er det uansett for sent. All statistikk tilsier jo også at vi har relativt tett med milliardær og har hatt det lenge, så jeg synes heller ikke synd på dem. Jeg tror imidlertid ikke det er lurt for Norge at de med størst kapital flytter verdiene ut av landet.
Det er kanskje ikke de samme som hevder alt dette men:Det er vel ikke sikkert at det er lurt, men det er vel fint lite som tyder på at et er veldig skadelig. AS Norge går så det griner.
Vel - man lærer jo ulike ting. Beslutningstakere er vel gjerne sjefer og de er jo der firmaet er. Tviler på at sjefene i Aker blir plassert i Sveits.En ting tiden har lært meg er at når beslutningstakerne i næringslivet befinner seg langt unna kjenner de situasjonen mye dårligere, og de tar oftere beslutninger som er dramatisk dårligere, og følgene blir deretter. Det vil mange få merke i tiden som kommer.
På ingen måte uenig i det.
Men reagerte på din multiplikator effekt som en til en.
Ok. Kun for å forenkle poenget. Og jeg kan min økonomi, selv om du ikke er enig i konklusjonene. Poenget mitt er at det stort sett alltid vil lønne seg å starte ny virksomhet. Offentlige sysselsettingstiltak, finanspolitikk virker på samme måte. Om multiplikatoren er en vet jeg ikke, sannsynligvis noe litt over. Her er det mange faktorer som spiller inn.På ingen måte uenig i det.
Men reagerte på din multiplikator effekt som en til en.
En med embedseksamen i økonomi burde vite bedre enn det.
Joda, men i Norge er det store mangel på kvalifisert arbeidskraft.dere glemmer at Norge ikke er isolert fra resten av verden.
Det finnes til enhver tid flere arbeidstakere enn arbeidsplasser og det er en konkurranse.
Når serveringsbransjen sliter med å få tak i servitører, så er det ikke akkurat rakettforskere de ikke får tak i.Joda, men i Norge er det store mangel på kvalifisert arbeidskraft.
Nei, stort sett så gjør det ikke det.Poenget mitt er at det stort sett alltid vil lønne seg å starte ny virksomhet.
Nei, men vi mangler ingeniører, leger, tannleger, IT spesialister, osv.Når serveringsbransjen sliter med å få tak i servitører, så er det ikke akkurat rakettforskere de ikke får tak i.
Ja, du er nok ikke alene om å ha et fullstendig virkelighetsfjernt bilde av hvordan samfunnet fungerer.Trist statistikk, men er nok mange optimister og mange gode ideer
Tja, frihet er jo ikke et helt enkelt begrep da. Hvis man kun betrakter frihet som fravær av tvang så vil det å strande på en øde øy være den ultimate oppnåelse av frihet. Men med én gang man legger til grunn at mennesker faktisk må leve for å være fri så stiller situasjonen seg ganske annerledes. Så vi er ganske mye mindre autonome individer enn vi ofte liker å tro at vi er, og fravær av tvang er en veldig banal definisjon av frihet. Liksom stor materiell formue er en veldig banal definisjon av rikdom.På en måte er jeg enig med deg, men på en annen side er det noe som skurrer mellom det med frihet og det å ta fra noen eiendeler / ressurser med makt/trusler som skattesystemet er.
Men veldig interessant og tar gjerne i mot synspunkter / vinklinger rundt dette
Edit:
Hvis så, da burde man vel egentlig distribuere dette likt på alle klodens mennesker, ikke bare "lille Norge"
Har ikke sett tallene så vet ikke, men hvis problemet er å skaffe slik arbeidskraft så er det en kombinasjon av regelverk og en svak kronekurs som er grunnen til dette.Nei, men vi mangler ingeniører, leger, tannleger, IT spesialister, osv.
Jeg kan hente ølen min selv i baren, men det er er mer bekymringsfullt at feks Wisiting blir utsatt fordi leverandørene ikke har kapasitet.
En dansk kollega sa på det lille steder han kom fra hadde stamgjestene (altså alkisene) fast bord på den lokale kroen. Der var det tappekran og tellemekanisme.Nei, men vi mangler ingeniører, leger, tannleger, IT spesialister, osv.
Jeg kan hente ølen min selv i baren, men det er er mer bekymringsfullt at feks Wisiting blir utsatt fordi leverandørene ikke har kapasitet.
Men trenger vi flere arbeidsløse skuespillere og noen innen media å sånnt.Nei, men vi mangler ingeniører, leger, tannleger, IT spesialister, osv.
Jeg kan hente ølen min selv i baren, men det er er mer bekymringsfullt at feks Wisiting blir utsatt fordi leverandørene ikke har kapasitet.
Joda, men dette har pågått et drøyt år. Hvordan blir dette om 5, 10, 20 og 50 år om dette fortsetter?Det er vel ikke sikkert at det er lurt, men det er vel fint lite som tyder på at et er veldig skadelig. AS Norge går så det griner.
Jeg liker hvordan du tenker. Gode poenger, viser at det ikke er en enkel sak. Det er jo så mange plan av frihet egentlig, men jeg liker å tenke på frihet som fravær av "top down" tvang.Tja, frihet er jo ikke et helt enkelt begrep da. Hvis man kun betrakter frihet som fravær av tvang så vil det å strande på en øde øy være den ultimate oppnåelse av frihet. Men med én gang man legger til grunn at mennesker faktisk må leve for å være fri så stiller situasjonen seg ganske annerledes. Så vi er ganske mye mindre autonome individer enn vi ofte liker å tro at vi er, og fravær av tvang er en veldig banal definisjon av frihet. Liksom stor materiell formue er en veldig banal definisjon av rikdom.
Til editen: Ja! Formuesskatt og redistribusjon burde selvsagt vært global og ikke hvert lands anliggende, men veien dit er nok veldig, veldig lang. Liksom veien til erkjennelsen av at samarbeid i de fleste tilfeller tjener oss bedre enn konkurranse.
Mener du at formueskatt ble innført i fjor?Joda, men dette har pågått et drøyt år. Hvordan blir dette om 5, 10, 20 og 50 år om dette fortsetter?
Nei, men de kan jo jobbe i serveringsbransjen eller hjemmesykepleien.Men trenger vi flere arbeidsløse skuespillere og noen innen media å sånnt.
Nå settes det opp linjer for youtubere og påvirkere ( tidligere kalt influencere) også.
Når AI rulles ut så kan det bli den utdanna middelklassen som får merke automatiseringen i arbeidslivet.Nei, men de kan jo jobbe i serveringsbransjen eller hjemmesykepleien.
I Norge i dag så finnes det i grunn ikke arbeidsledighet.
Men det finnes jo mange som ikke er i jobb - men det skyldes mange andre forhold. Er du noenlunde oppegående og arbeidsvillig - så får du jobb.
Du mente det sikkert bedre enn det kom ut.Hadde ikke staten tatt 70% av alt jeg drar inn så kunne det nok dryppa litt på noen kvinnfolk ja
Tja - det har jo kommet noen slike spådommer, og livet går videre - det er fortsatt stor mangel på arbeidskraft .Når AI rulles ut så kan det bli den utdanna middelklassen som får merke automatiseringen i arbeidslivet.
Tror samfunnet kan stå overfor mange og hittil ukjente problemstillinger da.
Film streiken i LA dreier seg blant annet om dette.Tja - det har jo kommet noen slike spådommer, og livet går videre - det er fortsatt stor mangel på arbeidskraft .
Nei?Mener du at formueskatt ble innført i fjor?
Huff da, rikfolk blei snakka hardt til, og da vart dom skræmt gitt.Nei?
Men du fikk kanskje med deg en betydelig skjerping kombinert med en knallhard retorikk som medførte at det er siste drøye år dette har vært en ting?
Bruker KI/AI i form av GitHub Copilot daglig og opplever det som et veldig nyttig hjelpemiddel. Den er veldig god på en del av de litt mer repetative delene i programmering som for eksempel fylle ut forventet resultat i tester, og tester skriver vi jo. For min del reduseres de mindre interessente delene av jobben og gir meg mer tid til de andre. Liten fare for å bli overflødig med det aller første.Når AI rulles ut så kan det bli den utdanna middelklassen som får merke automatiseringen i arbeidslivet.
Tror samfunnet kan stå overfor mange og hittil ukjente problemstillinger da.