Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Stein Ivar

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2008
    Innlegg
    538
    Antall liker
    415
    Torget vurderinger
    6
    Noen whisk(e)y feinschmeckere her som har erfaring med kjøp av julekalender fra utlandet? Eventuelt anbefalinger?

    -Stein Ivar
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.574
    Antall liker
    9.377
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Whisky flighten i går kveld🥃

    Vis vedlegget 972787
    Mange gode der, og til Info for nerdene så er det mye Caol Ila i Johnnie Walker Black Label.
    Etter min mening er begge disse veldig gode. Caol Ila har et litt saltaktig preg jeg liker godt. Og Johnnie Walker Black Label er en vinner når du står på en Seven-Eleven i Bangkok og lurer på om du skal kjøpe noe godt :)
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.574
    Antall liker
    9.377
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Hva er forskjellen på de to tror du?
    Ifølge Bruichladdich er det ingen eksperimentering med xx.1 utgavene. De er "like" hvert eneste år. 14. er 2023. I fjor het den 13. osv.
    Toer utgavene er det mer tillatt å "leke" mer med ulike fat.
    Begge utgaver kommer i fatstyrke, og noen årganger er over 60% og da kommer de selvfølgelig ikke til Norge.
    Men årets utgaver ligger akkurat under 60%. Jippy. Skal unne meg en til Jul. Smakte jo på 14.1 på Whiskyfestivalen og den var utrolig rund og god til tross for prosenten.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.558
    Antall liker
    12.938
    Sted
    Sørlandet
    Octomore er for spesielt interesserte og som Dr Dong helt korrekt skriver, svært røykpreget. Blant de eneste whiskyene som man kjenner duften av i hele rommet når man åpner flasken.

    -BB-
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.530
    Antall liker
    8.793
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Ifølge Bruichladdich er det ingen eksperimentering med xx.1 utgavene. De er "like" hvert eneste år. 14. er 2023. I fjor het den 13. osv.
    Toer utgavene er det mer tillatt å "leke" mer med ulike fat.
    Begge utgaver kommer i fatstyrke, og noen årganger er over 60% og da kommer de selvfølgelig ikke til Norge.
    Men årets utgaver ligger akkurat under 60%. Jippy. Skal unne meg en til Jul. Smakte jo på 14.1 på Whiskyfestivalen og den var utrolig rund og god til tross for prosenten.
    Er altid dyrt å drive rundt i denne tråden😆😅
    Frisk pris på den,men har jeg lyst på den også. JA TAKK.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.574
    Antall liker
    9.377
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Octomore er for spesielt interesserte og som Dr Dong helt korrekt skriver, svært røykpreget. Blant de eneste whiskyene som man kjenner duften av i hele rommet når man åpner flasken.

    -BB-
    Men det rare er at selv om det er høy prosent, mye peat, røyk og alt det man forbinder med brutal Islay Whisky så er den helt merkverdig lett å drikke. Jeg var jo på whiskyfestivalen i Oslo med kona i år. (Kameratene fra Sanatoriet meldte sykdomsforfall) Og til og med hun synes denne var god. Nå er hun riktignok glad i chili og sterk mat, men likevel.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.002
    Torget vurderinger
    0
    Var på harrytur med Kielferga her i denne uka.
    Whisky fra Kiel bilde 1.jpg
    Whisky fra Kiel bilde 2.jpg
    Whisky fra Kiel bilde 3.jpg

    PX'n har jeg hørt mye bra om her på dette forumet, så den var jeg bare helt nødt til å kjøpe.
    Den sorte Octomore 11.2 er et helt ubeskrevet blad for meg. Den inneholder 139,6 PPM av
    "noe". Om det er brente kaistolper, svidd tang eller torv vet jeg faktisk ikke, men i følge han på
    tax free butikken ombord på Color Fantasy var det mye røyk og tjæresmak i denne flaska. Jeg
    vet ikke - ennå! Etter at det gikk opp for meg at Ardbeg Aligator var en limted release ( da gråt jeg! )
    har jeg normalt kjøpt to stk av slike. En for samling og en til å drikke. men nå kjøpte jeg kun en av
    hver da disse ikke er så "limited". Skal avgårde med samme båt om en to tre måneder og da blir det
    nok en Ardbeg Smoketrails. Dette er en som kun seges på tax free, men som ikke er like begrenset
    som en "limited run".

    Så et spørsmål til dere som har erfaring med Octomore. Jeg skal ha en whiskytasting med en mindre
    gruppe venner med til dels meget begrenset erfaring med disse skotske flaskene. Tenker ca 6 ulike
    flasker, begynner med snill "damewhisky" og avsluttning med brente kaistolper og vikingeraid som svir
    av hus og heim. Og da er spørsmålet, hva skal man avslutte med? Er Ardbeg 10 tilstrekkelig barsk? Vil
    Octomore være i overkant? Hadde tenkt å begynne med en snill Dalwhinnie Single Malt, så følge opp
    med flasker med mer og mer smak og lukt. Muligvis vil jeg åpne en av mine «Upper Ten Final Casks»
    som selv om den er en «blended whisky» holder så høy prosent malt at den smaksmessig ikke er langt
    unna en singlemalt. Min favoritt Aberlour vil selvsagt også bli invitert antgelig med A’Bunad og en til, litt
    usikker på hvilken. Og så et par muligens tre til. Etter 6-7 smaksprøver er det imho bortkastet å servere
    dyrt drikke da smaksløkene ikke vil være helt på topp.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.213
    Antall liker
    7.033
    Torget vurderinger
    4
    Vi har sikkert forskjellige preferanser på hva som er godt følge til whisky. Selv synes jeg noen biter god sjokolade kan komplettere en ditto god whisky. Men, det må være være noe mer enn bare søtsmak. Standard melkesjokolade og firkløver etc. er godt å finne frem, fra dypet i sekken når man er på fjellet, men noen gastronomisk opplevelse er det ikke! Det er derimot sjokoladene fra Vigdis Rosenkilde. De finnes i noen få utvalgte utsalg eller bestilles rett fra henne. Ser nå at hun har måtte sette opp prisen i det siste og noen vil kanskje reagere på prisen, men dette er ikke sjokoladen du fråtser i. Noen få biter er nok om man nyter den riktig, dvs. omtrent som man gjør med en god whisky eller en god cigar, dvs. med god tid til nytelse og ettertanke. 70% Kiteni er den absolutt beste sjokoladeopplevelsen jeg har hatt noen sinne. Anbefales! Bestill i tide til julen.


     
    Sist redigert:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.213
    Antall liker
    7.033
    Torget vurderinger
    4
    Eller som jeg liker å kombinere Rosenkilde's sjokolade med en highland full av blomster, lyng og høyfjell, eller med en rund, full, smooooooth japaner full av blomster og honning. Samme, bare på andre enden av skalaen. De kompletterer mer enn kontrasterer, (som også kan funke bra!).
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.961
    Antall liker
    8.757
    Sted
    Oslo
    En Highland med alle høstens smaker av lynghonning og modne epler
    Og en bittersweet black chocolate
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.558
    Antall liker
    12.938
    Sted
    Sørlandet
    En annen match made in heaven til en god, røkt whisky er dry aged biff. Det er noe med den nøttede, minerale smaken på bra dry aged kjøtt som matcher whisky.
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.499
    Antall liker
    13.336
    Vi har sikkert forskjellige preferanser på hva som er godt følge til whisky. Selv synes noen biter god sjokolade kan komplettere en ditto god whisky. Men, det må være være noe mer enn bare søtsmak. Standard melkesjokolade og firkløver etc. er godt å finne fra, fra dypet i sekken når man er på fjellet, men noen gastronomisk opplevelse er det ikke! Det er derimot sjokoladene fra Vigdis Rosenkilde. De finnes i noen få utvalgte utsalg eller bestilles rett fra henne. Ser nå at hun har måtte sette opp prisen i det siste og noen vil kanskje reagere på prisen, men dette er ikke sjokoladen du fråtser i. Noen få biter er nok om man nyter den riktig, dvs. omtrent som man gjør med en god whisky eller en god cigar, dvs. med god tid til nytelse og ettertanke. 70% Kiteni er den absolutt beste sjokoladeopplevelsen jeg har hatt noen sinne. Anbefales! Bestill i tide til julen.
    Tusen takk Trane for at du delte.
    Slike historier fra virkeligheten er bare så inspirerende og tidvis rørende å ta del i.
    Damen har tydelig innsikt og respekt for hva hun høster fra naturen.
    Hun pleier nær kontakt med menneskene som har oppdaget kakofrukten, og nyter av den.
    Dette må prøves :giggle:
     

    rca45

    Medlem
    Ble medlem
    04.08.2023
    Innlegg
    46
    Antall liker
    97
    Sted
    Ørje
    Vi har sikkert forskjellige preferanser på hva som er godt følge til whisky. Selv synes noen biter god sjokolade kan komplettere en ditto god whisky. Men, det må være være noe mer enn bare søtsmak. Standard melkesjokolade og firkløver etc. er godt å finne fra, fra dypet i sekken når man er på fjellet, men noen gastronomisk opplevelse er det ikke! Det er derimot sjokoladene fra Vigdis Rosenkilde. De finnes i noen få utvalgte utsalg eller bestilles rett fra henne. Ser nå at hun har måtte sette opp prisen i det siste og noen vil kanskje reagere på prisen, men dette er ikke sjokoladen du fråtser i. Noen få biter er nok om man nyter den riktig, dvs. omtrent som man gjør med en god whisky eller en god cigar, dvs. med god tid til nytelse og ettertanke. 70% Kiteni er den absolutt beste sjokoladeopplevelsen jeg har hatt noen sinne. Anbefales! Bestill i tide til julen.


    70% Kiteni er bestilt. Det gledes.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.002
    Torget vurderinger
    0
    Sjokolade ble jeg anbefalt som følge til whisky da jeg var på besøk hos Aberlour.
    Jo mere torv etc jo mørkere sjokolade.
     

    aiso

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2010
    Innlegg
    1.691
    Antall liker
    4.997
    Sted
    Glåmdalen
    Torget vurderinger
    16
    Ble bestilt nå! Fins mye bra sjokolade. Får ofte div fra Hotel Chocolat i UK medbrakt av min datter.
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.499
    Antall liker
    13.336
    Kvalitetssjokolade til kvalitetswhisky. Har abonnert på Rosenkilde en stund nå.

    Vis vedlegget 974220
    Ahhhh....selvfølgelig nær sagt, så har den kvalitetsbeviste herremannen sydpå for lengst sporet opp frøken Rosenkildes assorterte kvalitetssjokolade ;)
    Hun lager tilsynelatende konfekt også. Dette lukter ytterligere vektøkning :unsure:
    Ja, ja det er nå man lever!
     

    Nocturnal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    08.09.2008
    Innlegg
    113
    Antall liker
    72
    Sted
    Sørnorge
    Må visst lese meg opp litt i denne tråden. Jeg kalller Laphroaig "sjøvann" fordi den er litt for salt for meg... men den går trygt ned i sluket uansett! Jeg startet med Highland Park for noe rundt tre tiår siden, etter et besøk på destilleriet. Smaksprøvene var rause, og gikk rett i fletta. Deretter, på grunn av mange seilaser til Skottland, Shetland og Orkenøyene, ble MacAllan favoritten i mange år, men den er litt tøff mot magen om man svelger for mye av den (en uvane jeg har til tider).
    I mange år nå har Glevlivet 12 årig vært favoritten, rene fløten. Med alderen har jeg blitt eksperimentell igjen, og det er moro. I dag tester jeg Benriach, 10-årig. Reklamen sier: "Three cask maturation in bourbon, sherry and virgin oak for signature smoothness". Bryr meg lite om reklamen, men at den er smooth kan jeg skrive under på. Speyside Single Malt Scotch står det på flaska.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn