Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Jmf reke-diskusjonen fra post #4054; kjørte eksakt samme måltid i dag, men Simpson-vinen var byttet med denne: og tro meg, det er en helt annen verden vedr matching. Og til kroner 215,- er Wittmann noe i nærheten av et røverkjøp. Ikke at den er så veldig spesiell eller eksklusiv…men til et standard rekemåltid er den et utrolig godt valg.
    Wittmann er vel en veldig dyktig produsent, eller? Og tyske hvite er fortsatt veldig nøkternt priset.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.160
    Antall liker
    1.202
    Sted
    '
    Vin fra Champagne og Saint-Aubin burde dekke behovet til et lettere måltid med tanke på både aperitiff, sjømat og pasta.

    08SMO680BRL23.jpg
     

    Liveatleeds

    Horns.., kicking tyres…
    Ble medlem
    11.05.2015
    Innlegg
    614
    Antall liker
    2.223
    Sted
    Sunnmøre
    Torget vurderinger
    2
    i dette segmentet er Ardanza Reserva kongen. https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Rioja/Viña-Ardanza-Reserva-2016/p/353401


    Omtales fra 10:17 og utover...
    Liker meningene til Hr Baum godt, samsvarer ofte godt med mine egne. Ardanza er god, her hjemme er ofte den litt rimeligere Alberdi referansevin rundt 200,- merket. Mye for pengene ( om du liker Rioja…). Både Tondonia og Bosconia er laget i en litt annen stil og lagringen av disse er jo avgjørende ( 2010 årgangen er vel den som er ute). Mer tærtiær og leenge på fat…
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.690
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Var heldig å få dele den med en amerikansk auksjonsoppkjøper på nabobordet som ikke trengte en hel flaske og som skjønte at vi (jeg, kone og datter (som er utdannet sommelier)) hadde greie på hva vi drakk. Mye lesing av omfattende vinliste, gammel Muga (1973) og PYCM (legendarisk og vanskelig tilgjengelig hvit Meursault) på bordet, samt drøftinger med sommelieren om sjeldne Sherryer til desserten. Sommelieren fikk litt tenning når det viste seg at vi hadde betydelig interesse for temaet.

    Rekondokjelleren er legendarisk selv om eieren har solgt ut en del de senere årene. Han skjønte kanskje at 120.000 flasker ble litt i overkant. Har vært der et par ganger og drukket noe forskjellig, bla Raveneau Grand Cru Chablis til 900 kr fra kartet i 2013. Men i hovedsak gammel Rioja.

    Det åpner dører når man har greie på ting. Etter en liten diskusjon om Nebbiolokloner i en liten sjappe i Alba for 15 år siden eller såder, låste eieren døren og satte opp chiuso skiltet og inviterte meg ned i kjelleren for å vise meg noen av de mer sjeldne vinene han hadde.
     
    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Vin fra Champagne og Saint-Aubin burde dekke behovet til et lettere måltid med tanke på både aperitiff, sjømat og pasta.

    Vis vedlegget 1003891

    Hva anbefaler du som følge til blåskjell dampet i challotløk, hvitløk, chilli, cherrytomater, persille og hvitvin? Jeg har dilla på blåskjell for tiden. Med brød eller i pasta.

    Idag var følget en Chablis. Det var bra, men jeg tror det er mer hente.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Var heldig å få dele den med en amerikansk auksjonsoppkjøper på nabobordet som ikke trengte en hel flaske og som skjønte at vi (jeg, kone og datter (som er utdannet sommelier)) hadde greie på hva vi drakk. Mye lesing av omfattende vinliste, gammel Muga (1973) og PYCM (legendarisk og vanskelig tilgjengelig hvit Meursault) på bordet, samt drøftinger med sommelieren om sjeldne Sherryer til desserten. Sommelieren fikk litt tenning når det viste seg at vi hadde betydelig interesse for temaet.

    Rekondokjelleren er legendarisk selv om eieren har solgt ut en del de senere årene. Han skjønte kanskje at 120.000 flasker ble litt i overkant. Har vært der et par ganger og drukket noe forskjellig, bla Raveneau Grand Cru Chablis til 900 kr fra kartet i 2013. Men i hovedsak gammel Rioja.

    Det åpner dører når man har greie på ting. Etter en liten diskusjon om Nebbiolokloner i en liten sjappe i Alba for 15 år siden eller såder, låste eieren døren og satte opp chiuso skiltet og inviterte meg ned i kjelleren for å vise meg noen av de mer sjeldne vinene han hadde.
    Det tenker jeg var vel fortjent.

    Hvor er Rekondokjelleren?
     

    larkrla

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.11.2005
    Innlegg
    3.117
    Antall liker
    2.348
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    2
    Hva anbefaler du som følge til blåskjell dampet i challotløk, hvitløk, chilli, cherrytomater, persille og hvitvin? Jeg har dilla på blåskjell for tiden. Med brød eller i pasta.

    Idag var følget en Chablis. Det var bra, men jeg tror det er mer hente.
    Spent på hva slags svar du får her av de virkelig kompetente…håper det er ok å resonnere litt, til ekspertisen kommer på banen.

    -Damping av blåskjell er fort gjort så løken er vel å betrakte som nesten rå, det må gis en tanke.
    -Tomater som knapt er varmebehandlet er alltid en utfordring mht vin, krever mye fruktsyre(?)
    -Chili…jeg synes ofte det fungerer godt med noe sødme om bruken av chili er utpreget slik at retten oppleves «sterk»

    Om tomatene er dominerende; hva med en god Albarinho? Synes ofte det fungerer godt med «rå» tomat…
    Ellers tenker jeg med en gang på Riesling, Alte reben(?)
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.690
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Restauranten Rekondo i San Sebastian.

    PS blåskjell er ganske søte og en Chablis kan bli for stram. Gå lenger sør i Burgund, gjerne helt sør til Macon og Pouilly Fuisse. Men unngå de varmeste årgangene om mulig. Sjekk alkoholen. Hvit Santenay kanskje?
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Spent på hva slags svar du får her av de virkelig kompetente…håper det er ok å resonnere litt, til ekspertisen kommer på banen.

    -Damping av blåskjell er fort gjort så løken er vel å betrakte som nesten rå, det må gis en tanke.
    -Tomater som knapt er varmebehandlet er alltid en utfordring mht vin, krever mye fruktsyre(?)
    -Chili…jeg synes ofte det fungerer godt med noe sødme om bruken av chili er utpreget slik at retten oppleves «sterk»

    Om tomatene er dominerende; hva med en god Albarinho? Synes ofte det fungerer godt med «rå» tomat…
    Ellers tenker jeg med en gang på Riesling, Alte reben(?)
    Jeg freser løken og hvitløken til de er blanke og vel så det. Sammen med chillien. Så hiver jeg oppi persille og cherry-tomater skåret i skiver etterhvert, lar det frese en god stund til. Så vin noen minutter før skjellene havner i gryta. Mao både løk og hvitløk er godt mørnet både på smak og konsistens når gryta havner på bordet.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Restauranten Rekondo i San Sebastian.

    PS blåskjell er ganske søte og en Chablis kan bli for stram. Gå lenger sør i Burgund, gjerne helt sør til Macon og Pouilly Fuisse. Men unngå de varmeste årgangene om mulig. Sjekk alkoholen. Hvit Santenay kanskje?
    Ja, det resonnerer litt med smaksopplevelsen. Så er det en del sødme både i cherrytomater, løk og hvitløk som kommer frem etter noen minutter i gryta. Vi har også prøvd med Riesling kabinett, anbefalt flere steder pga innslag av chilli. Men det ble altfor søtt for meg … og alt for søtt og på grensen til udrikkelig for madammen😁

    Tror jeg må prøve en Pouilly Fuisse neste gang … for den husker jeg. Litt mere usikker på om jeg kommer til å huske Macon, for den har jeg ikke noe forhold til fra før 😅

    Vet ellers at Gruner Veltliner fra Østerrike og Albariño fra Spania blir hyppig nevnt i denne sammenhengen, men blåskjell er delikate greier så det holder ikke å bare treffe på druen.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Restauranten Rekondo i San Sebastian.

    PS blåskjell er ganske søte og en Chablis kan bli for stram. Gå lenger sør i Burgund, gjerne helt sør til Macon og Pouilly Fuisse. Men unngå de varmeste årgangene om mulig. Sjekk alkoholen. Hvit Santenay kanskje?
    San Sebastian😍😍😍
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.690
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Ja, kul by. Har vært der 3 ganger. Har vært på Asadore Etxebarri 2 ganger, et ombygd geitefjøs oppi fjellene, samt en håndfull andre restauranter.

    Nr 3 på denne listen:


    Så langt utenfor allfarvei å kjøre at det ble lite vin, men noen av rettene sitter i minnet.
    😀
     
    Sist redigert:

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.690
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    20240303_190822.jpg

    Smakte for øvrig en serie 2004 Barbarescoer sammen med en gjeng vinklubbvenner sist søndag.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Ja, kul by. Har vært der 3 ganger. Har vært på Asadore Etxebarri 2 ganger, et ombygd geitefjøs oppi fjellene, samt en håndfull andre restauranter.

    Nr 3 på denne listen:


    Så langt utenfor allfarvei å kjøre at det ble lite vin, men noen av rettene sitter i minnet.
    😀
    Vi var i San Sebastian i sommer. Et nydelig sted på så mange måter. Flott by, nydelige turmuligheter, atlanterhavsklima som er perfekt midt på sommeren… Biarritz var veldig bra, og sikkert bedre hvis man er der for å surfe, men San Sebastian er i en annen liga ift alt jeg er opptatt av.

    Maten i mange av tapas-barene er så digg at jeg følte lite behov for å jakte topp-restaurantene. De hadde dessverre ikke viner som sto helt i stil, så kanskje vi må sikte litt høyere neste gang.

    Beste matopplevelsen var noe som så ut som en pub under ombygging, med stillaser på utsiden … på feil side av elva. En gourmetpubrestaurant i forkledning.

    De hadde kun én sjampis som de serverte som aperitif, men den var velvalgt. Vi lyste opp da kelneren nevnte skatevinge som en av hovedrettene … og da lyste kelneren opp også gitt. Derfra og inn var det bare å følge kelnerens anbefalinger. Det en helt superb opplevelse.

    Middelnivået i San Sebastian er skyhøyt. Og jeg skal tilbake.

    Men kanskje prøve å booke noen renommerte restauranter neste gang..
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.036
    Antall liker
    10.690
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Maten i SS har blitt litt turistifisert så alt er ikke like bra over alt lenger. Men: Jeg er helt enig med deg i at det er lite behov for å jakte topprestauranter. Der blir mye styr og ofte noe mindre substans når stjernene skal på plass.

    Engasjerte folk med tid og gode råvarer er det som trengs, og gjerne litt research på forhånd. Value for money faller raskt om stjernene blir mer enn 1, og mange gode restaurantfolk blåser i hele stjernemaset.

    Våre besøk på Etxebarri kom før hypen tok av og de bare var en dårlig skjult hemmelighet blant mat- og vininteresserte..Gjennom vinmiljøer, kontaktnett og deltagelse på en del vinrelaterte fora, også internasjonale, har jeg fått mange gode tips gjennom årene. Mange bereiste matinteresserte blant vinnerder.

    Liker alltid å researche steder når jeg skal på tur, og gjerne forhånsbooke et sted eller to. Og tripadvisor er ikke research.

    Trivdes veldig godt på Ikatzi i 2022. Bib Gourmand og over elva. Må bookes på forhånd. Hadde også booket Rekondo. Solid a la carte meny, men vinkjelleren med fortsatt gode priser er av en annen verden. Ellers var det en del gode dropin opplevelser. God sjømat på kaia ved akvariet. Booket bord på formiddagen samme dag for å være sikker.

    Og ellers en god regel i mange byer: gå i bakgatene og se hvor de lokale går.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.095
    Antall liker
    4.526
    Maten i SS har blitt litt turistifisert så alt er ikke like bra over alt lenger. Men: Jeg er helt enig med deg i at det er lite behov for å jakte topprestauranter. Der blir mye styr og ofte noe mindre substans når stjernene skal på plass.

    Engasjerte folk med tid og gode råvarer er det som trengs, og gjerne litt research på forhånd. Value for money faller raskt om stjernene blir mer enn 1, og mange gode restaurantfolk blåser i hele stjernemaset.

    Våre besøk på Etxebarri kom før hypen tok av og de bare var en dårlig skjult hemmelighet blant mat- og vininteresserte..Gjennom vinmiljøer, kontaktnett og deltagelse på en del vinrelaterte fora, også internasjonale, har jeg fått mange gode tips gjennom årene. Mange bereiste matinteresserte blant vinnerder.

    Liker alltid å researche steder når jeg skal på tur, og gjerne forhånsbooke et sted eller to. Og tripadvisor er ikke research.

    Trivdes veldig godt på Ikatzi i 2022. Bib Gourmand og over elva. Må bookes på forhånd. Hadde også booket Rekondo. Solid a la carte meny, men vinkjelleren med fortsatt gode priser er av en annen verden. Ellers var det en del gode dropin opplevelser. God sjømat på kaia ved akvariet. Booket bord på formiddagen samme dag for å være sikker.

    Og ellers en god regel i mange byer: gå i bakgatene og se hvor de lokale går.
    Veldig lurt å se hvor de lokale går. Og kanskje like lurt å se hvor de drar på ferie.

    Topp restauranter med stive priser er avhengig av stor betalingsvilje. Og de ligger ofte på steder med en del internasjonalt reiseliv.

    Der de lokale går er det gjerne fantastisk tradisjonsmat … og god tradisjonsmat holder langt i den latinske delen av Europa.

    Og der ferielivet er dominert av egne landsmenn … vel å merke i de samme landene … er gjerne middelnivået høyt. Da er det bare p gå ut og se hvor andre setter seg ned…
     

    Liveatleeds

    Horns.., kicking tyres…
    Ble medlem
    11.05.2015
    Innlegg
    614
    Antall liker
    2.223
    Sted
    Sunnmøre
    Torget vurderinger
    2
    Prøvde meg på denne i mellomsjiktet… Han er jo kjent for legendariske årgangs-tawnyer ( portvin). Dette var kompetent, men litt kjedelig.. Ennå fruktdreven, mørk frukt og florale overtoner, mangler litt konsentrasjon og kompleksitet til bli spennende.
    395CEEE4-ACE1-40BE-A863-633F1C41F8FD.jpeg
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    PUKK OG GRUS

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2020
    Innlegg
    675
    Antall liker
    572
    Sted
    Aarhus
    Kjøpt feil. Er ikke noen fan av sauvignon blanc men denne var god. Ikke kattepiss. Anbefales. Frisk og lettfrikkelig med god frukt som heller mot hvit fersken. Fin krydder touch på mesen
    IMG_0259.jpeg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.160
    Antall liker
    1.202
    Sted
    '
    Jacquesson 739 som i hovedsak vil si 2011 årgang.
    God vin som glir glatt ned sammen med torsk, Chardonnay, smørsaus og gud vet hva.

    22OM60SLE223NE5A.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn