Wittmann er vel en veldig dyktig produsent, eller? Og tyske hvite er fortsatt veldig nøkternt priset.Jmf reke-diskusjonen fra post #4054; kjørte eksakt samme måltid i dag, men Simpson-vinen var byttet med denne: og tro meg, det er en helt annen verden vedr matching. Og til kroner 215,- er Wittmann noe i nærheten av et røverkjøp. Ikke at den er så veldig spesiell eller eksklusiv…men til et standard rekemåltid er den et utrolig godt valg.
Utrolig god Barolo det der, hadde noen av disse i 99 og 2001 årgang, prisene har tatt siden den gang
i dette segmentet er Ardanza Reserva kongen. https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Rioja/Viña-Ardanza-Reserva-2016/p/353401
Liker meningene til Hr Baum godt, samsvarer ofte godt med mine egne. Ardanza er god, her hjemme er ofte den litt rimeligere Alberdi referansevin rundt 200,- merket. Mye for pengene ( om du liker Rioja…). Både Tondonia og Bosconia er laget i en litt annen stil og lagringen av disse er jo avgjørende ( 2010 årgangen er vel den som er ute). Mer tærtiær og leenge på fat…i dette segmentet er Ardanza Reserva kongen. https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Rioja/Viña-Ardanza-Reserva-2016/p/353401
Omtales fra 10:17 og utover...
Tondonia 1947 på Rekondo i San Sebastian sommeren 2022 var tilgjengelig. Lekker og kompleks.
Herlig! De har ofte et svært langt liv foran seg noen av disse vinene…Tondonia 1947 på Rekondo i San Sebastian sommeren 2022 var tilgjengelig. Lekker og kompleks.
Vin fra Champagne og Saint-Aubin burde dekke behovet til et lettere måltid med tanke på både aperitiff, sjømat og pasta.
Vis vedlegget 1003891
Leclerc Briant Brut Réserve
Champagne, brut. Kremet, frisk og balansert. Lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler. Kr 589,90, 75 clwww.vinmonopolet.noRoux Saint-Aubin 1er Cru Sur Le Sentier du Clou 2018
Hvitvin. Saftig og litt kremet, innslag av steinfrukt, eple og sitrus, litt smør, fløte, fat og krydder. Kr 439,70, 75 clwww.vinmonopolet.no
Det tenker jeg var vel fortjent.Var heldig å få dele den med en amerikansk auksjonsoppkjøper på nabobordet som ikke trengte en hel flaske og som skjønte at vi (jeg, kone og datter (som er utdannet sommelier)) hadde greie på hva vi drakk. Mye lesing av omfattende vinliste, gammel Muga (1973) og PYCM (legendarisk og vanskelig tilgjengelig hvit Meursault) på bordet, samt drøftinger med sommelieren om sjeldne Sherryer til desserten. Sommelieren fikk litt tenning når det viste seg at vi hadde betydelig interesse for temaet.
Rekondokjelleren er legendarisk selv om eieren har solgt ut en del de senere årene. Han skjønte kanskje at 120.000 flasker ble litt i overkant. Har vært der et par ganger og drukket noe forskjellig, bla Raveneau Grand Cru Chablis til 900 kr fra kartet i 2013. Men i hovedsak gammel Rioja.
Det åpner dører når man har greie på ting. Etter en liten diskusjon om Nebbiolokloner i en liten sjappe i Alba for 15 år siden eller såder, låste eieren døren og satte opp chiuso skiltet og inviterte meg ned i kjelleren for å vise meg noen av de mer sjeldne vinene han hadde.
Spent på hva slags svar du får her av de virkelig kompetente…håper det er ok å resonnere litt, til ekspertisen kommer på banen.Hva anbefaler du som følge til blåskjell dampet i challotløk, hvitløk, chilli, cherrytomater, persille og hvitvin? Jeg har dilla på blåskjell for tiden. Med brød eller i pasta.
Idag var følget en Chablis. Det var bra, men jeg tror det er mer hente.
Jeg freser løken og hvitløken til de er blanke og vel så det. Sammen med chillien. Så hiver jeg oppi persille og cherry-tomater skåret i skiver etterhvert, lar det frese en god stund til. Så vin noen minutter før skjellene havner i gryta. Mao både løk og hvitløk er godt mørnet både på smak og konsistens når gryta havner på bordet.Spent på hva slags svar du får her av de virkelig kompetente…håper det er ok å resonnere litt, til ekspertisen kommer på banen.
-Damping av blåskjell er fort gjort så løken er vel å betrakte som nesten rå, det må gis en tanke.
-Tomater som knapt er varmebehandlet er alltid en utfordring mht vin, krever mye fruktsyre(?)
-Chili…jeg synes ofte det fungerer godt med noe sødme om bruken av chili er utpreget slik at retten oppleves «sterk»
Om tomatene er dominerende; hva med en god Albarinho? Synes ofte det fungerer godt med «rå» tomat…
Ellers tenker jeg med en gang på Riesling, Alte reben(?)
Ja, det resonnerer litt med smaksopplevelsen. Så er det en del sødme både i cherrytomater, løk og hvitløk som kommer frem etter noen minutter i gryta. Vi har også prøvd med Riesling kabinett, anbefalt flere steder pga innslag av chilli. Men det ble altfor søtt for meg … og alt for søtt og på grensen til udrikkelig for madammenRestauranten Rekondo i San Sebastian.
PS blåskjell er ganske søte og en Chablis kan bli for stram. Gå lenger sør i Burgund, gjerne helt sør til Macon og Pouilly Fuisse. Men unngå de varmeste årgangene om mulig. Sjekk alkoholen. Hvit Santenay kanskje?
San SebastianRestauranten Rekondo i San Sebastian.
PS blåskjell er ganske søte og en Chablis kan bli for stram. Gå lenger sør i Burgund, gjerne helt sør til Macon og Pouilly Fuisse. Men unngå de varmeste årgangene om mulig. Sjekk alkoholen. Hvit Santenay kanskje?
Vi var i San Sebastian i sommer. Et nydelig sted på så mange måter. Flott by, nydelige turmuligheter, atlanterhavsklima som er perfekt midt på sommeren… Biarritz var veldig bra, og sikkert bedre hvis man er der for å surfe, men San Sebastian er i en annen liga ift alt jeg er opptatt av.Ja, kul by. Har vært der 3 ganger. Har vært på Asadore Etxebarri 2 ganger, et ombygd geitefjøs oppi fjellene, samt en håndfull andre restauranter.
Nr 3 på denne listen:
Asador Etxebarri | The World’s 50 Best Restaurants 2021
www.theworlds50best.com
Så langt utenfor allfarvei å kjøre at det ble lite vin, men noen av rettene sitter i minnet.
Veldig lurt å se hvor de lokale går. Og kanskje like lurt å se hvor de drar på ferie.Maten i SS har blitt litt turistifisert så alt er ikke like bra over alt lenger. Men: Jeg er helt enig med deg i at det er lite behov for å jakte topprestauranter. Der blir mye styr og ofte noe mindre substans når stjernene skal på plass.
Engasjerte folk med tid og gode råvarer er det som trengs, og gjerne litt research på forhånd. Value for money faller raskt om stjernene blir mer enn 1, og mange gode restaurantfolk blåser i hele stjernemaset.
Våre besøk på Etxebarri kom før hypen tok av og de bare var en dårlig skjult hemmelighet blant mat- og vininteresserte..Gjennom vinmiljøer, kontaktnett og deltagelse på en del vinrelaterte fora, også internasjonale, har jeg fått mange gode tips gjennom årene. Mange bereiste matinteresserte blant vinnerder.
Liker alltid å researche steder når jeg skal på tur, og gjerne forhånsbooke et sted eller to. Og tripadvisor er ikke research.
Trivdes veldig godt på Ikatzi i 2022. Bib Gourmand og over elva. Må bookes på forhånd. Hadde også booket Rekondo. Solid a la carte meny, men vinkjelleren med fortsatt gode priser er av en annen verden. Ellers var det en del gode dropin opplevelser. God sjømat på kaia ved akvariet. Booket bord på formiddagen samme dag for å være sikker.
Og ellers en god regel i mange byer: gå i bakgatene og se hvor de lokale går.