Velger og velger fru Blom .De aller fleste ønsker seg en partner å dele livet med, men mange menn er så uattraktive at damene heller bor alene enn å bo med en slask og svett dataspillende dust som ikke har jobb. og motsatt/ditto
Nei bolig er faktisk vesentlig forskjellig fra investering. Vi kjøper ikke et sted å bo for å tjene penger,men får å kunne leve i tryggher også noenlunde økonomisk forutsignbart.
Det er jo klart at boligeiere flest vil argumentere med at bolig er i en særstilling og det viser vel hvor politisk betent dette er. Man gjør jo også andre investeringer for å kunne leve i trygghet og ha forutsigbar økonomi.
Nei bolig er faktisk vesentlig forskjellig fra investering. Vi kjøper ikke et sted å bo for å tjene penger,men for å kunne leve i tryggher også noenlunde økonomisk forutsignbart.
Absurde boligpriser har mange årsaker, - noen av de er rent politiske. I pressområdene skyldes det på manglende tomter, bygging er i dag utelukkende overlatt til markeds- og profittkrefter, mange her forherliger jo også sentralisering med sine mange tilbud... osv osv. I Tromsø er det nå en debatt om hvordan tradisjonelle trekk ved byen er i ferd med å bli ødelagt av begredelig arkitektur - nå kjent som profittkasser... hvem vil nå egentlig bo i stærkasser, og bruker man egentlig alle tilbudene i disse streamingtider? Lykken for nokså mange er visst serier og filmer, så hva skal man da med alle tilbudene? De mange oppskrytte tilbudene består jo egentlig bare av vannhull, som om antall skjenkesteder og alkoholkonsum er et mål på lykke og velvære?
Fram mot tusenårsskiftet var Staten en betydelig aktør i boligbygging, gjennom Statens Husbank, både gjennom rimeligere lån til enkeltpersoner og tilskudd til organisert bygging gjennom borettslag. Husbanken er i dag hovedsaklig en slags sosialinstitusjon, og øvrig utbygging er fullstendig overlatt til profittjagende aktører. Det har også skjedd en betydelig glidning i brukerkravene i de vel førti årene siden jeg selv bygde hus. Via Husbanken var det klare begrensinger både i standard og størrelse, selv om regelen om max 99kvm samt andre krav om litt enklere standard er mye mer og bedre enn mye av det som tilbys i dag. Miljøkrav og nå i dag standardisert tekniske krav om bl.a. universell utforming fører til en betydelig kostnadsøkning.....
I Oslo roper man om manglende plass, - men man har da både Nordmarka og Østmarka å ta av... i denne og mange andre sammenhenger handler egentlig alt om politisk vilje til å gjøre noe med problemet...
Det er det sikkert men meg bekjent er det ingen som har noen bra tall på hvor omfattende det er. Om man først skaffer seg et rammelån i banken så er det jo ingen som spør hva man skal bruke pengene på når man trekker opp på det. Så lenge sikkerheten er tilfredsstillende og renter og eventuelle avdrag betales så er også banken fornøyd med tingens tilstand. Jeg tror det er ganske omfattende når man ser på forbruket til en del folk, men jeg vet jo ikke hvordan det er finansiert.
Satte meg ned med en kopp kaffe i går rundt lunsjtider... været var uggent, så fruen drev å flippa TV-kanaler.. på NRK1 var det målgang i Janteloppet.. fra Hafjell...
Selv om jeg hadde hatt haugevis med penger så kunne ikke hundre ville hester få meg til å kjøpe hytte i et slikt asylområde.... Grøss og gru..
Det er bl.a. derfor jeg er distriktsboer med marka mer eller mindre rett utafor stuedøra...
Før renta steg en del var andelen av disponibel inntekt brukt på å bo ikke spesielt høy i Oslo. Nå ser det rimelig nok noe annerledes ut siden husholdningene i stor grad har rukket å påta seg en betydelig gjeld og når prisen på penger stiger så blir det dyrt som mange nå oppdager. Når man sammenligner slikt over lang tid, kanskje flere ti-år så er det lett å henge seg opp i nominelle størrelser og glemme både generell inflasjon og lønnsendringer i mellomtiden. Men på 90-tallet kunne man kjøpe en toroms for ca to ganger en normal begynnerlønn, nå er den multiplikatoren på 8-9 eller noe slikt. Jeg kjøpte min første leilighet i Oslo på litt under femgangeren i 2004.
En nybygget blokklelighet i dag har en byggekostnad på ca 50.000 pr kvadratmeter, da er man for en toroms på 50 kvadrat på 2.5 millioner - eller kanskje fem-seks ganger en ganske bra startlønn (jeg er ikke særlig oppdatert på hva man starter med runtomkring, men området 400-600k er vel sånn ca dekkende). Så kommer det en del prosjektering og andre kostnader på toppen av det og ikke minst tomteprisen som egentlig er hva som skiller f.eks Oslo fra steder med mindre press i boligmarkedet. Man kan altså ikke forvente at en slik multiplikator er hva den en gang var, det har blitt betydelig dyrere å bygge mellom annet grunnet tekniske krav og denslags.
I Oslo koster en toroms noenlunde sentralt et sted rundt 4.5 millioner. Først må man ha 15% egenkapital, eller 675.000 kroner. Uten mamma- og pappabanken er det ikke så lett å skaffe seg det. Om prisene stiger 5% i året så øker også dette tallet med noen titusener pr år så kanskje klarer man aldri å tette gapet. Man har gjerne også noe studielån så det må totalt kunne betjenes en gjeld på et nesten fire millioner. Da bør man ha en inntekt på rundt 800k og det har man gjerne ikke når man etablerer seg, i veldig mange yrker har man det aldri. For noen år siden, da penger var nesten gratis så var løpende kostnader selv på noe slikt lavere enn hva det kostet å leie, men bankreguleringen sa da i stor grad nei til manges betydelige frustrasjon.
En av mine kompiser var i sin tid oppriktig bekymret for at alt dette skulle skli bort fra han og at han aldri ville bli ordentlig etablert, men han scoret etter hvert på kjønnsmarkedet så da så ting helt annerledes ut.
Liv Müller Smith-Sivertsen var innstilt gjenvalgt som leder av Rød Ungdom under helgens landsmøte. Slik ble det ikke. Hun ble vraket til fordel for Amrit Kaur fra Buskerud og endte med å marsjere ut av landsmøtesalen i protest, sammen med flere andre. – Vi var vel en 20 stykk som gikk ut av...
www.nrk.no
Liv Müller-Smith Sivertsen ble valgt til leder av RU i fjor, men har vært del av sentralstyret siden 2020. Hun har overfor Klassekampen hevdet at ungdomspartiet er utsatt for et kommunistisk kuppforsøk, og at de suspenderte medlemmene er med i en organisasjon kalt Kommunistisk Enhet.
Amrit Kaur var en av fem RU-medlemmer som i februar ble suspendert etter angivelig å ha brutt partiets vedtekter. Under landsmøtet ble suspensjonen opphevet med 45 mot 15 stemmer, ifølge Klassekampen.
Kaur mener Smith-Sivertsens anklager er grunnløse. Hun sier landsmøtet vedtok at medlemskap i Kommunistisk enhet er uforenlig med medlemskap i Rød Ungdom.
Kjerkol erkjenner fortsatt ikke fusk. Advokaten hennes mener det ikke er lovgrunnlag for å ombestemme seg og annullere en godkjent masteroppgave slik Nord universitet nå har gjort.
Siden de rødgrønne prioriterer å bruke politibudsjettene på å gjenåpne passkontorer der ingen kunne tru at nokon kunne bu får dette en plass i denne tråden:
– Mistet bakkekontakten – Så SV foreslår lettelser i formuesskatten?
– Ja, hvis det har noen uheldige slagsider, så er vi åpne for å se på det. Vi må ha et skatteopplegg som fremmer innovasjon og utvikling, sier Fylkesnes.
Han sier at SV har stått på denne linjen, i spørsmål om tilpasning for oppstartsbedrifter, i mange år.
– Høyre og SV er nok uenige i alt som har å gjøre med de grunnleggende spørsmålene. Men akkurat på rammene rundt startups, og å gjøre Norge mer attraktivt, så er vi enige.
Helleland sier Høyre daglig får henvendelser fra gründerbedrifter.
– De forteller at den samlede byrden fra staten, sammen med uforutsigbarhet, gjør at de er nødt til å forlate landet. Det vil være et stort tap for Norge.
Regjeringens siste grep, en innstramming av exit-skatten, har møtt store protester fra gründermiljøer. Onsdag hadde nær 600 personer i oppstartsselskaper skrevet under på et opprop mot forslaget, ifølge Shifter.
– Vi opplever at regjeringen har mistet bakkekontakten med Bedrifts-Norge. At de ikke forstår hvor alvorlig situasjonen er og at vi står i fare for å miste verdifulle jobber, sier Helleland.
– Ja, hvis det har noen uheldige slagsider, så er vi åpne for å se på det. Vi må ha et skatteopplegg som fremmer innovasjon og utvikling, sier Fylkesnes
Bravo. Det var jaggu meg på tide at SV tar til vettet.
Dette handler ikke om skattenivået generelt, men hvor man legger det. Av 2 onder er det feks bedre med en *moderat* arveskatt. Kanskje 2-3%? Det vil de fleste familiebedrifter overleve.
Landsmøtet i Rød Ungdom endte med at den innstilte lederen, Liv Muller Smith-Sivertsen, marsjerte ut etter det hun kalte et «kupp». – Først og fremst så har jeg ikke kuppa Rød Ungdom, jeg blei vist tillit. Det sa den nyvalgte lederen Amrit Kaur i Politisk kvarter tirsdag. Hun har tidligere blitt...
Landsmøtet i Rød Ungdom endte med at den innstilte lederen, Liv Muller Smith-Sivertsen, marsjerte ut etter det hun kalte et «kupp». – Først og fremst så har jeg ikke kuppa Rød Ungdom, jeg blei vist tillit. Det sa den nyvalgte lederen Amrit Kaur i Politisk kvarter tirsdag. Hun har tidligere blitt...
Man blir nesten litt nostalgisk av å lese plattformen til Kommunistisk Enhet (morsomt navn på en fraksjon i et miniparti).
Den herskende klassen i kapitalismen, kapitalistklassen står i kontrast til det overveldende flertallet, der majoriteten tilhører arbeiderklassen. Kapitalistene er de som eier produksjonsmidlene (fabrikker, maskiner, teknologi osv.) og arbeiderklassen de som ikke har annet valg enn å selge arbeidskraften sin for lønn. Kapitalistklassen lever som parasitter på vårt samfunn, og suger ut verdien som arbeiderne produserer. Enten om det er bolighaier som leier ut falleferdige bygg eller lar gode boliger stå tomme for å spekulere, konsernsjefer som bryr seg mer om kortsiktig profitt overfor arbeidernes velferd, samt investorer som spekulerer med våre liv og vår framtid for å maksimere profitten. I kontrast er det arbeiderklassen (og andre produsenter, f.eks bønder) som produserer og skaper verdiene som får samfunnet til å gå rundt.
En revolusjonær situasjon oppstår når de herskende ikke kan herske lenger og de som er herska over ikke vil la seg være hersket lenger. Det er ikke gitt hva som vil komme etter en revolusjon. Et kommunistisk parti arbeider for at det er arbeiderklassen og deres allierte som kommer seirende ut av revolusjonen, og at arbeidet for å knuse den borgerlige stat og bygge opp en arbeiderstat kan begynne. Fram mot det revolusjonære oppgjøret mellom arbeiderklassen og kapitalistklassen vil det kommunistiske partiet bygge opp den selvstendige kampevnen til arbeiderklassen og skape organer for arbeidermakt.
Arbeiderklassens frigjøring er frigjøringen av hele menneskeheten. Befrielsen av arbeiderklassen er å finne i sosialiseringen av produksjonsmidlene og avskaffelse av lønnsarbeid. Kommunismens grunnlag består av felleseie av produksjonsmidlene og avskaffelsen av privat eiendom og klassesystemet. Her vil arbeid organiseres etter evne, og ytelse etter behov. Arbeidere vil dermed ikke være bundet til en lønn, kapitalist, og etterhvert arbeidsdelingen, mennesker vil endelig kunne utfolde seg til sitt fulle potensiale som frie produsenter.
Forsåvidt en nokså bokstavtro gjengivese av Marx og Engels ca 1848, men det der går nok rett hjem på industriens pauserom anno 2024, hvor proletariatet eier hus, hytte, bil og båt, betaler kakseskatt på skifttillegget, og har store deler av pensjonssparingen sin i aksjer i egen og andres bedrifter. Flere stemmer FrP enn AP der, og denne gjengen ville blitt ledd ut som de virkelighetsfjerne teoretikere de er.
Det har oppstått fullt kaos i Stortinget om regjeringens nye landbruksplan. Den opprinnelige støtten fra Høyre er nå borte, og dermed også stortingsflertallet.
Man blir nesten litt nostalgisk av å lese plattformen til Kommunistisk Enhet (morsomt navn på en fraksjon i et miniparti).
Forsåvidt en nokså bokstavtro gjengivese av Marx og Engels ca 1848, men det der går nok rett hjem på industriens pauserom anno 2024, hvor proletariatet eier hus, hytte, bil og båt, betaler kakseskatt på skifttillegget, og har store deler av pensjonssparingen sin i aksjer i egen og andres bedrifter. Flere stemmer FrP enn AP der, og denne gjengen ville blitt ledd ut som de virkelighetsfjerne teoretikere de er.
Cecilie Myrseth fra Troms blir ny næringsminister i Støre-regjeringen, mens Marianne Sivertsen Næss overtar jobben som fiskeriminister, sier kilder til NRK.
Cecilie Myrseth fra Troms blir ny næringsminister i Støre-regjeringen, mens Marianne Sivertsen Næss overtar jobben som fiskeriminister, sier kilder til NRK.
Innen for karrierepolitikerskolen så er det vel regnet som nærmest et obligatorisk stopp som helseminister før man kan bli statsminister. Men Vestre er jo fullstendig blank på feltet - ca like blank som Mjøs-Persen var da hun ble energiminister. Kjerkhol var i det minste dreven helsepolitiker - masterjuks eller ikke.
Men en avgang i snitt hver tredje måned så begynner det kanskje å bli tynt i rekkene også. Andre hensyn tilsier vel at det netto skal inn en dame, selv om det - utover i Trøndelag AP - er sett på som et krav at vedkommende må komme fra Trøndelag.
Edit:
Ser ut som vi skal til Finmark for å finne nevnte kvinne for øvrig:
Vestres erstatter i Næringsdepartementet blir fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap), som igjen blir erstattet av stortingsrepresentant Marianne Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark, ifølge VGs opplysninger.
Det har oppstått fullt kaos i Stortinget om regjeringens nye landbruksplan. Den opprinnelige støtten fra Høyre er nå borte, og dermed også stortingsflertallet.
Det første kondolansekortet som møtte meg på AUF-kontoret i Nord-Trøndelag i dagene etter 22. juli, var fra Unge Høyre. Gutter jeg for få dager siden hadde kranglet så busta føyk mot på Facebook og på valgkamp-stand, hadde fått et nytt alvor i måten de snakka på, og det påvirket også måten vi...
Eg trur hovudpoenget i analysen er heilt rett: Dersom Sp ikkje hadde mist hovudet fullstendig vinteren 20-21, og fått visjonar om å vera det nye folkepartiet med Vedum som statsminister, og innsett at sjølv valresultatet 2021 var uvanleg godt, kunne dei hadde lagt det til grunn i forhandlingane, og dersom SV ikkje hadde vore så redde for å blø veljarar til Raudt og MDG, så kunne alle tre ha enda opp med ein meir funksjonell regjeringsplattform, a la Soria Moria.
Angående nå ex-minister Kjerkol.... Hva om det er hennes makker / medstudent som har levert jukset, og Kjerkol har stolt på henne? For et dilemma! I ministerposisjon vil det i praksis være umulig å si det som det er, man må bare ta det som kommer til en. Jo, selvsagt er det like mye ansvar som hviler på begge, men fra et menneskelig synspunkt ville jo dette være ganske pyton, i grunn.
Merk at dette utelukkende er fri fabulering fra min side, men det var et par setninger ved Kjerkols avgang som fikk meg til å føle at noe stikker under her. Så hva om....?
Haldningane til den nye leiaren i Raud Ungdom er farlege og mange ler av henne. Latter er ein dårleg strategi i møte med ytterleggåande og ekstreme haldningar.
www.vl.no
Om noen har lagt merke til at jeg ikke har skyldt på muskovittiske påvirkningsagenter for dette kaoset, så er det fordi det er for dumt og for kontraproduktivt selv til dem å være. Deres mål er å maksimere konflikt og mistillit til vestlige institusjoner, med brexit og Trump som høyvannsmerker, mens alt dette oppnår er å demolere Rødt som troverdig aktør i norsk politikk. Først millionarvingen Moxnes som nasker solbriller, så intriger om hvem som er mest bokstavtro m-l’er av kombinert 1848- og 1968-modell. Jaha, da tenker jeg det er slutten på Rødt som politisk kraft. Om man skulle være konspirativ kunne man nesten tro at Erna hadde betalt dem for å skyte seg selv i beinet på denne måten, med AK-47 satt til auto.
Enig. Utgangspunktet for denne misæren er at vi har en svak mindretallsregjering, som lever på SVs nåde. Dernest at Ap gjorde et dårlig valg, og Sp et godt valg. Dermed har det blitt mye symbolpolitikk fra SV og Sp og lite ansvarlig styringspolitikk fra Ap.
Det er jo slett ikkje umogleg, og akkurat den problemstillinga kan UH-sektoren umogleg ha tenkt på då dei kom på den strålande ideen å la studentar skriva oppgåver saman.
Då eg arbeidde på vgs, skjøna eg ganske snart at sjølv om par/gruppearbeid kan vera fint (ja, ein god del elevar meiner det), så er det nesten umogleg å bruka det for å setja karakter.
Den einaste måten å løysa det på er eigentleg å godta samarbeid om arbeidet (i tilfellet Kjerkol, intervju og datainnsamling), men likevel krevja individuell innlevering.
Korleis ein løyser fuskeproblemet på vitskaplege artiklar, det det et så pop å ha fem-seks medforfattarar, veit eg ikkje heilt. Svaret er kanskje at det ikkje vert lagt så mykje vekt på, og at konsekvensane av “fundamentalt juks” (td finna på resultat) er så mykje større.
Å være rettroende og benytte seg av klanspråk, for å være enda mer rettroende, er godt kjent innen både politikk og ellers. Det ser vi hos Rød Ungdom, og vi ser det her inne. Feks i tråden om Ukraina og Russland, hvor det på klanspråket heter "Putler' og 'Muskovitt' blant de aller ypperste av de rettroende. Språket brukes altså for å fremheve sin egen fortreffelighet òg å bygge en stammefølelse, hvor de som ikke benytter slike pubertale språkvridninger IKKE tilhører 'oss'- de rettroende. Vi ser det samme innen religion.
Nå har det seg slik at Rødt har tatt kraftig avstand fra Rød Ungdom etter sistnevntes lederskifte.
Siden pedanteri er litt min greie tar jeg anledningen til å minne om hvorfor jeg velger å bruke begrepet "muskovia" og "muskovitt". Det er fordi den folkerettsstridige angrepskrigen mot Ukraina er en forlengelse av prinsipalitetet Muskovias ekspansjon og imperievekst, fra opprinnelsen som utmarksbeite for fyrstedømmet Vladimir-Suzdal og vasall for den Gylne Horde, via erobringen av Novgorod, folkemordet på tsjirkasserne, erobringen av Karelen og deportasjonen av baltiske folk, til dagens spesielle folkemordoperasjon i Ukraina. Den røde tråden i dets historie er aggressiv ekspansjon på bekostning av finsk-ugriske, baltiske og slaviske folk som befant seg ved imperiets daværende yttergrense. Det er lite som tyder på at de har tenkt å stoppe med det, siden regimet stadig behøver nye steder å plyndre.
Den helt grunnleggende tilsnikelsen i imperiets mytologi er selve navnet Russland med implisitt innebygget krav på de rusiske landene. Det er et historisk falsum, siden Rus var Kyiv-riket med linje tilbake til svenske vikinger. Sagaens Store Svitjod, Holmgard (Novgorod), Aldeigja (Ladoga), storfyrsten Jaroslav, og alt det der. Ruotsi er fortsatt det finske navnet på Sverige, og Roslagen ligger der den alltid har ligget. Kyiv ble brent av mongolene, mens nykommeren Moskva i stedet bygget seg opp som mongolenes lojale vasall. Den historiske linjen går ikke via mongolenes vasallstat, men da de tok i bruk navnet Russland i stedet for Muskovia på 1700-tallet var det nettopp for å etablere krav på overherredømme over også Belarus og Ukraina. Det kravet vil jeg ikke bidra til å normalisere, heller bidra til å minne om hva dette faktisk er.
Jeg foretrekker også å bruke liten forbokstav for å uttrykke manglende respekt og aktelse for det nåværende bandittregimet. Noen språk, f eks japansk, har rike muligheter for å uttrykke grader av (manglende) respekt, mens på norsk er det ikke så mange virkemidler å ta av. Man kan jo ikke godt bruke prefikset "jævla" i hver setning heller.