Diverse Hva har gått riktig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    3.137
    Antall liker
    7.613
    Sted
    Kongsberg
    ^Hadde tenkt å legge ut linken jeg også, men du kom meg i forkjøpet. Det er så mye som er alvorig galt på denne planeten vi bor på at det blir absurd at det skulle være straffbart å drukne noen mus!
    Husker vi brukte tilsvarende felle i fjøset på gården hjemme for å holde musbestanden under kontroll. Den var ikke laget med en tom boks, men med en fall-lem med litt flesk på midten. (PLOPP)...
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.674
    Antall liker
    1.131
    Torget vurderinger
    1
    So om ein har for mange kattar er det berre å slenga dei i ein dunk med kjølevæske. Greit å vita.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.527
    Antall liker
    4.681
    Sted
    Sunnmøre
    Finner du katter her?

    Faktisk, i merknadene
    Bestemmelsen presiserer at pattedyr og fugler er omfattet av forskriften og dette kan omfatte for eksempel forvillede katter. Hvorvidt en katt er forvillet må vurderes konkret, og relevante momenter kan være hvorvidt katten er merket og hvor tam eller sky katten er. De fleste katter har en eier eller opprinnelig eier, og i utgangspunktet må denne eiendomsretten respekteres. Se også merknadene til § 1-2 om at denne forskriften ikke fritar fra øvrig regelverk, og at blant annet dyrevelferdsloven og forskrift 11. oktober 1998 nr. 991 om avliving av hund og katt stiller krav for å fremme dyrevelferd og unngå unødig lidelse for dyrene.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.988
    Antall liker
    9.914
    Sted
    Oslo
    Forsovidt ikkje, men kva er skilnaden? Om det er greit å drukna mus i frostvæske, bør det då vera like greit å drukna kattar.
    Vi hadde ei katte som fikk kull omtrent hver 9. måned.
    Mora mi lot kattemor beholde ei og drukna de andre.
    På den tida gikk også kloakken urensa rett i elva
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.254
    Antall liker
    11.009
    katter er jo på mange måter skadedyr de også
    Visst er de det. Som vi alle vet så kverker de sånn ca 6-7 mill med fugler bare her i landet i løpet av et år og fortjener hver eneste dråpe med frostvæske de klarer å slurpe i seg.

    Warning!
    Dette er steinhard humor og må ikke brukes til videre diskusjon.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.988
    Antall liker
    9.914
    Sted
    Oslo
    Visst er de det. Som vi alle vet så kverker de sånn ca 6-7 mill med fugler bare her i landet i løpet av et år og fortjener hver eneste dråpe med frostvæske de klarer å slurpe i seg.

    Warning!
    Dette er steinhard humor og må ikke brukes til videre diskusjon.
    Enda bra at de kverker noen fugler, i lang tid har vi vært plaga med fugledansen og nå trues vi av fugleinfluensa.
    Katter er Norges skyttergravkrigere.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.449
    Antall liker
    2.275
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    syns vi skal ta vare på alle dyr, men når man blir oversvømt med mus må man kunne håndtere problemet.
    Hadde en mus i hus selv og prøvde å lage ikke drepende felle, men måtte til slutt krype til korset og bruke tradisjonell felle. Gjorde litt vondt men det var et problem man måtte håndtere.
    Kan ikke forestille meg 100vis av de som hun dama sleit med, da gjelder det å handle raskt..
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.449
    Antall liker
    2.275
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Visst er de det. Som vi alle vet så kverker de sånn ca 6-7 mill med fugler bare her i landet i løpet av et år og fortjener hver eneste dråpe med frostvæske de klarer å slurpe i seg.

    Warning!
    Dette er steinhard humor og må ikke brukes til videre diskusjon.
    men fugler dreper jo millionvis av mark, insekter og masse annet, bør få en kjøleveske behandling de også..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.891
    Antall liker
    18.063
    Torget vurderinger
    2
    Faktisk, i merknadene
    Forvillet katt var vel ikke det som ble påtenkt i kommentaren til dommen her inne? At mus regnes dom skadedyr krever ikke unntakstilfeller. Har selv lite til overs for katter, så for min del er det fritt frem.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.585
    Antall liker
    14.162
    Metallica spillte cover av cc cowboys «vill, vakker og våt med vokal på anstendig norsk ved bassisten(!). Det er noe av det sprekere jeg har sett av lokal koloritt av er stort band. Selvsagt uten trommer da Lars ulrich neppe takler noe nytt og spennende på kort varsel.
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.487
    Antall liker
    25.349
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Årnings i Béziers (Wikipedia):
    Béziers was not a Cathar stronghold but, according to contemporary Catholic records, home to almost 20,000 baptised Catholics and just over 300 baptised Cathars.
    Og:
    While discussions were still going on with the barons about the release of those in the city who were deemed to be Catholics, the servants and other persons of low rank and unarmed attacked the city without waiting for orders from their leaders.
    20000 for 300 og eksemplarisk initiativ fra de lavere grader, tjo hei.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.891
    Antall liker
    18.063
    Torget vurderinger
    2
    Årnings i Béziers (Wikipedia):
    Béziers was not a Cathar stronghold but, according to contemporary Catholic records, home to almost 20,000 baptised Catholics and just over 300 baptised Cathars.
    Og:
    While discussions were still going on with the barons about the release of those in the city who were deemed to be Catholics, the servants and other persons of low rank and unarmed attacked the city without waiting for orders from their leaders.
    20000 for 300 og eksemplarisk initiativ fra de lavere grader, tjo hei.
    Ble "inspirert" av Kill 'Em All bak på t-skjorten til en i publikum på Metallica.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.449
    Antall liker
    2.275
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    bare det forslaget får meg til å grøsse, greit nok at det er mange idioter men man skal ikke stenge naturen slik
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.254
    Antall liker
    11.009
    Denne iveren etter å fremstå som en som tar ansvar kan få frem noen ganske «interessante» forslag.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.891
    Antall liker
    18.063
    Torget vurderinger
    2

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.891
    Antall liker
    18.063
    Torget vurderinger
    2
    Og da er vi enige om at helmelk, ost og yoghurt med høy fettprosent er sunt og at hele margarin-/lett-/skummetmelkhysteriet var på trynet.

    Harvest om den sterkt økende etterspørselen etter helmelk og om feilskjæret fra dem som ville "helmelken til livs". Det påstås at meieriadministrasjonene foretrakk skummet-/lettmelk, siden man da satt igjen med mer fettstoff til oster og smør.




    Nå er helmelka endelig her!
    Overskrift på e-posten som mandag 15. januar havnet i mailboksen til norske mødre og fedre.
    Vi har den siste tiden opplevd økt engasjement og etterspørsel etter helmelk i sortimentet. Derfor tar vi nå denne klassikeren tilbake inn i Skolelyst. Produktet er tilgjengelig for bestilling fra i dag!

    Jøss. Jeg må umiddelbart flagge min interessekonflikt: I januar 2020 skrev jeg til Skolelyst (Tine) og spurte:
    1. Hvorfor får ikke barna kjøpe helmelk på skolen. Dere tilbyr sukrede juicer og smoothier, men ikke dette?

    2. Basert på ny forskning - vil dere vurdere å tilby Helmelk igjen?
    (Her la jeg ved et par kunnskapsoppsummeringer på melk og fett fra melk.)

    Svaret fra Tine kom kjapt:
    Hei! Takk for din henvendelse og ditt engasjement rundt tilbudet i skolelystordningen.

    I følge retningslinjene fra Helsedirektoratet, Mat og måltider i skolen, bør skolebarna sikres tilgang på lettmelk eller melk med lavere fettprosent enn lettmelk. Selv om enkelte foreldre etterspør helmelk til barna sine er det per i dag ikke stor nok etterspørsel til at TINE kan tilby dette.
    Helmelk har nå vært ute av sortimentet siden 2007.

    Grunnen til at vi i flere tiår ble rådet til å velge magre meieriprodukter, og se stygt på de fete, skyldes kolesterolhypotesen: mettet fett – som fra yoghurt, smør, melk og ost – vil føre til mer blodkolesterol, som øker risiko for hjerte- og karsykdom.

    I 2024 er altså helmelka tilbake. Hvorfor? Kolesterolhypotesen er ikke død, så hva har skjedd siden sist?
    La oss begynne med fagkapitlet om meieriprodukter i NNR 2023 (Nordic Nutrition Recommendations). Som danner kunnskapsgrunnlaget for nye kostråd. Der skrev ekspertene noe i noens øyne radikalt:

    The systematic reviews overall conclude that milk or dairy consumption is not associated with increased risk of CVD. Most of the meta-analysis investigating effect on cardiovascular disease found neutral or favorable association with intake of dairy products or specific dairy products; yoghurt, cheese and fermented dairy

    Nyere forskning viser ikke sammenheng mellom meieriprodukter og hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 eller kreft (tykktarm og endetarm). Særlig oster og fermenterte meieriprodukter viste seg kanskje å ha gunstige helseeffekter. Fikk man ikke lenger infarkt av yoghurt, en god ost eller H-melk i havregrøten? Nei, man ble sunn og sterk (gitt at du har gode gener, går ti tusen skritt om dagen, spiser variert, får i deg grønnsaker, ikke stresser bla bla).

    *
    Vi ringte Opplysningskontoret for meieriprodukter, melkebransjens vakre PR-ansikt utad.

    H-melka er tilbake i skolen, og NNR snakker om positive helseeffekter. Hva skjer?
    Terese Glemminge Arnesen, master i samfunnsernæring, svarte, og i bakgrunnen satt kollega Ellen Kathrine Ulleberg: -Vi satt faktisk og diskuterte dette da du ringte. Det er litt nytt for oss, det kanskje å lempe litt på fetere meieriprodukter. Siden vi er i startfasen, vet vi ennå ikke hvor mye vi bør si, eller hvor langt vi kan strekke strikken.

    Hun lo litt.
    -Vi vil jo nyansere diskusjonen om melkefett, men uten å komme på kant med helsemyndighetene.

    Hvorfor er H-melka tilbake i skolen?
    -Ifølge Tine, Q og Røros har salgstallene på helmelk økt. Etterspørselen stiger. Da ønsker Tine valgfrihet for barn som vil ha melk på skolen.

    I flere år fikk ikke skolebarna denne melka?
    -Ja, men nå er det valgfrihet. Noen barn trenger ekstra næring, andre bør kanskje ikke få i seg for mye. Men husk at helmelk ikke har mer enn 3-4 prosent fett. Det er ikke så mye. Likevel mener mange at den lille forskjellen i fettprosent gjør at Helmelk smaker bedre. Hvis dette får barn til å drikke melk, er det bra, på grunn av næringsstoffene. Og ingen sier at du bare skal drikke H-melk.

    Si det til sønnen min som styrter 1 liter om dagen. Han koster oss en formue. Sannhet til side: Hvorfor kan vi nå snakke friere om meieriprodukter og helmelk?
    Vi hadde ikke gått ut sånn som vi gjør nå, hvis ikke kunnskapen til NNR 2023 (Nordic Nutrition Recommendations) også støtter dette. NNR-kapitlet sier rett ut at meieriprodukter ikke er assosiert med hjerte- og karsykdom. Det er slående. Det står flere steder. Fermenterte produkter, ost, yoghurt og syrna melk viser seg, ifølge NNR-ekspertene, å kunne gi redusert risiko for hjerte-karsykdom, tarmkreft og type 2 diabetes. NNR-komiteen skal deretter tolke informasjonen ekspertene har levert. Men vi synes vel ikke at komiteen har oversatt dette så tydelig som ekspertene sier.

    Hun sikter til kostrådene NNR-komiteen etterpå gikk ut med. NNR skriver: It is recommended to consume 350-500 grams milk and dairy products/day (...) Milk and dairy products are also major dietary sources of saturated fatty acids. Therefore, replacing full-fat dairy products with low-fat products is considered more beneficial for health.

    Rådet er fortsatt velg magre meieriprodukter?
    Når NNRs fageksperter skriver tydelig at meieriprodukter ikke er assosiert med hjerte- og karsykdom, bør det kommuniseres ut, og oversettes til nye kostråd. Dette har vi meldt fra om. Vi vet at det er komplisert å gi råd til en hel befolkning, helsemyndighetene må ta vanskelige valg. Men med ny kunnskap må jo rådene nyanseres. Ellers kan tilliten til kostrådene falle.

    At enkelte studier viser gode helseeffekter av melkeprodukter, og at H-melka er tilbake i skolen, vitner kanskje om at et skifte er på gang?
    Noen kritikere later som om dette er små enkeltstudier. Men det er svære metastudier som ikke finner negativ sammenheng mellom melkefett og hjertesykdom. Det er viktig å påpeke. Men vil den nye kunnskapen bidra til endring? Vi vet ikke hvor mye forskning som trengs for å endre noe som allerede er vedtatt, men har inntrykk av at det skal mindre forskning til for å etablere det. Når det er sagt: Pila peker i en ny retning nå. Da må man være åpen for det – fremfor å holde på det gamle.

    Opplysningskontoret støttes av meieri-industrien. Hvorfor høre på dere?
    Da gjelder det å se hvilke referanser vi bruker, og her er det NNR. Når myndighetene selv sier at NNR er det beste kunnskapsgrunnlaget vi har, er jo det et godt argument for å snu, og ikke skape frykt for melkefettet.

    *

    Norge er et bondeland. Men hvordan lærte vi oss å frykte helmelka (metta fett)? La oss se på artikkelen Då vi demoniserte mjølkefeittet.
    Hvorfor? Den er signert Dag Steinar Thelle, en viktig bidragsyter i norsk ernæringsforskning, og såpass mektig at han har fått deg og meg, og foreldrene våre, til å kjøpe skummet melk. Thelle er professor emeritus i epidemiologi og en av fagpersonene bak Tromsø-undersøkelsen i 1974 (en av Norges største befolkningsundersøkelser, forankret ved UiT. Undersøkelsen begynte som følge av alarmerende høy forekomst av hjerte- og karsykdom i Nord-Norge, red.anm.).

    I Thelles artikkel står det: For femti år sia la ein regjeringsutnemnd komite fram si ”Betenkning om forholdet mellom fett og hjerte-kar-sykdommer”. Grunnlaget for vurderinga var den dramatiske nedgangen i dødelegheit av hjarteinfarkt under krigsåra i Noreg, og den snøgge aukinga i dødelegheit alt frå slutten av 1940-åra og inn i 1960-åra. Aukinga etter krigen var brattare enn i noko anna europeisk land bortsett frå Nederland. I 1975 nådde hjarteinfarktepidemien sitt høgste nivå i Noreg. Då hadde ein vaksen mann 20 prosent sannsyn for å døy av hjarteinfarkt føre fylte 75 år og aukinga i forventa livstid for vaksne menn gjekk attende for fyrste gong på femti år. Forklaringa på denne epidemien veksla mellom alder, røyking og stress, men den største vekta la ein på feittet i kosten og kolesterol i blodet. Det siste var grunna på resultata av ei norsk undersøking frå slutten av 1950-åra der ein kunne syna korleis nye tilfelle av angina pectoris og hjarteinfarkt auka sterkt med stigande serum-kolesterol og høgt blodtrykk. Samstundes hadde amerikanske kostforsøk synt at metta feittsyrer mellom andre dei ein finn i mjølkeprodukta, auka serum-kolesterolet.
    Dermed var koplinga mellom mjølk og hjartesjukdomar på plass.
    Trudde ein.

    Vi sender e-post til Thelle: H-mjølk er tilbake i den norske skolen. Orker du et intervju om hvordan vi kom til å frykte melkefettet? Trekke trådene tilbake til 70-tallet og forklare for leserne hvorfor vi ble engstelige for fettet fra mjølka?

    Thelle svarer hyggelig, sender meg artikler å lese og et svensk telefonnummer.

    Tenk at lyden kan gå så fort til Sverige!
    Ja, og i dette snøværet. Vi har en kaosmorgen her, igjen. Busser står fast. Folk anbefales å holde seg inne.

    Hvor i Sverige bor du?
    I Göteborg. Jeg har pendlet mellom Norge og Sverige. Men som pensjonist flyttet vi hit. Kona er svensk (...) Jeg har tenkt på spørsmålet du sendte meg. Om melk. Jeg har jo skrevet noen lærebøker. I den siste tok jeg opp et eksempel fra Tromsøundersøkelsen hvor en kollega og jeg analyserte eksisterende data, altså svar folk ga i undersøkelsen, og jeg tok opp variabler knyttet til overvekt. Det vi fant, var at de som drakk skummet melk og spiste lite brød, var de feteste.

    Hva sier det deg?
    De mest overvektige drakk altså skummet melk. Da sa vi: Dette kan vi ikke dra slutninger av. Men så ekskluderte vi de mest overvektige, den tyngste fjerdedelen, og likevel fant vi nøyaktig den samme sammenhengen – altså uavhengig av hvor høy BMI de hadde. Men fortsatt kan vi ikke snakke om årsak og sammenheng, vi har jo bare et øyeblikksbilde, og vi vet ikke hva som kommer først, vekta eller mjølka.

    Men?
    Men senere studier har vist at H-melk er knyttet til lavere forekomst av overvekt, og lavere forekomst av type 2 diabetes. Og dette er det såpass mye… altså, det blir jo aldri gjort eksperimenter på dette, men store observasjonsstudier der man også har sett på genetiske markører, bekrefter dette: Det er sannsynligvis en beskyttende effekt i H-melka.

    Det virker kontraintuitivt etter det vi har hørt i 20-30 år?
    Ja. Det er helt sant. Helt sant. Det er dessuten noe med melk og Norge. Jeg sendte deg den artikkelen fra Dag og Tid, Då vi demoniserte mjølkefeittet.

    Ja. Om hjerteinfarktepidemien sælig etter andre verdenskrig, og jakten på årsakene. Og løsningene man til slutt gikk for. Og så ble melka frykta?
    Man la så sterk vekt på melk som bidrag til det store fettinntaket i Norge. Og det var jo riktig, det var jo slik. Men det man så bort ifra, var at melk samtidig kunne ha andre egenskaper, som kompenserte for det negative. Det så man bort fra. Har du snakket med Hanna Hånes?

    Ja. Vi intervjuet henne nylig, om boka hennes om margarinens historie, og koblinga mellom transfett og hjertesykdommer.
    Nettopp. Jeg tror altså at man skal se på transfett og margarinproduksjon som en lenge ukjent faktor her (i den såkalte infarkt-epidemien, red. anm.) – en faktor ved siden av de andre risikofaktorene. Jeg er overbevist om at rådene vi ga på 1970-tallet om å redusere fettinntak, også reduserte transfettinntaket. Og at det har spilt en rolle i hjerteinfarkt-nedgangen de siste tiårene.

    Jeg tror det er i en av Kjell Aukrust-bøkene, i Simen eller Bror min, at Aukrust skriver: sikte ved siden, bommer og treffer. Det er ganske betegnende allegori på norsk ernæringspolitikk. Hehehe. Jeg er såpass gammal blitt at jeg tåler kjeften jeg får for å si sånt.

    Du har jo vært med å lage disse rådene!
    Åja! Jojo! Det stemmer. Da vi begynte vårt arbeid i Tromsø på 1970-tallet, var jeg tilhenger av skummet melk og myk margarin, basert på kunnskapen vi hadde da. Vi gjorde nok ingen stor skade ved å råde folk til å redusere fettinntaket. Men jeg tror vi tok for hardt i, og da tenker jeg på helmelken.

    Jeg leser i kunnskapsgrunnlaget til NNR at forskningen ikke finner negativ sammenheng mellom meieriprodukter og hjerte- og karsykdom, heller ikke på type 2 diabetes eller kreft (tykktarm/endetarm).
    Det er riktig det.

    Det står i NNR: The systematic reviews suggest that milk or dairy consumption is not associated with increased risk of cardiovascular disease, and dyslipidemia. Current evidence suggest an inverse association with some cardiometabolic risk factors, such as total and LDL cholesterol especially regarding fermented dairy products (yoghurt and cheese). Heller enn å finne skumle sammenhenger, øyner de noen positive?

    Ja. De siste ti-femten årene har vi fått data som taler for at det er slik som du sier, altså som NNR skriver her. Vi finner rett og slett ikke den negative sammenhengen mellom hjertesykdom og meieriprodukter, kanskje bortsett fra smør. Men for andre meierivarer, som ost og fermenterte produkter, ser vi tendenser til gunstige sammenhenger på helse, i verste fall ingen sammenheng.

    For folk som ikke følger med, er det overraskende?
    Ja. Men dette har ligget i kortene i ganske lang tid. Jeg har sett på retningslinjer i andre land. De finner ingen grunnlag for å råde til redusert bruk av melkeprodukter, kanskje med unntak av smør og kremfløte. Mens ost derimot kommer veldig godt ut.

    Men den osten kan jo være svært fet?
    Javisst! Så det har kanskje noe med mengden å gjøre. Men vi finner gunstige effekter på disse bio-markørene. For eksempel ser vi at det gunstige kolesterolet stiger.Problemet er at det aldri blir gjort et stort kontrollert forsøk på ostespisere/ikke ostespisere hvor man ser på effekter på sykelighet og dødelighet.

    Fra Thelles artikkel Då vi demoniserte mjølkefeittet:
    Kva var det med mjølka?
    Striden om mjølka byrja då Stortingsmeldinga om norsk ernæringspolitikk blei kjend i 1975- 76. I Noreg kom ein stor del metta feitt frå mjølk og meieriprodukta, og helsefolka retta mellom anna skytset mot desse varene. Men mjølk og meieriprodukt var også økonomiske verktøy og politiske instrument.Men på den andre sida sto vi helsefolka og kravde mindre eller magrare mjølk og ost. Og mjølkedrikkinga gjekk attende. Mjølka vart demonisert.

    Det var da vi begynte å styre unna helmelk og smør?
    Ja. For nøyaktig femti år siden begynte vi Tromsøundersøkelsen, og litt senere satt jeg i Statens Ernæringsråd. Vi ga råd om å erstatte helmelk med skumma melk, gå fra hard margarin til myk, og å redusere inntak av fett fra pølser og kjøtt. Det skyldes den amerikanske forskeren Ancel Keys’ artikler om fett og kolesterol, og nye oppdagelser om fettsyresammensetning og kolesterol. Høyt kolesterol bidrar til hjerteinfarkt. Det er ingen tvil om det. Men hva påvirker kolesterolet? Det er disse nyansene som er vanskelig å bruke i forebyggende helsearbeid.

    Ta kaffe som eksempel. Kaffedrikkere i Tromsø hadde høyt kolesterolnivå. Men filtrerte du kaffen, ble effekten mindre uttalt. Vi har undersøkt: Hvordan er sammenhengen mellom selvrapportert kaffedrikking og dødelighet av hjertesykdommer? Vi finner at kaffe kanskje er nøytral, eller til og med gunstig, unntagen om du bruker ikke-filtrert kaffe og presskanne osv. Da finner vi en høyere risiko.

    Samtidig kommer de som drikker filtrert kaffe, gunstigere ut enn dem som ikke drikker kaffe! Kaffe, om den er filtrert, har kanskje en egen gunstig effekt, er hva vi sitter igjen i med. Vil du drikke kaffe, drikk den filtrert.

    Hvordan skal jeg bli klok på denne digre gruppa meieriprodukter? De er fete og magre, det er melk, yoghurt, ost og is i den sekkeposten.
    Jeg er nesten fristet til å fleipe med at forvirringen nå løftes til et enda høyere nivå. Men det skal jeg selvfølgelig ikke gjøre: Hypotesen om at helmelk fører til åreforkalkning og hjerteinfarkt er svakere nå enn før. Smør bidrar til økt kolesterolnivå og bør spises med en viss nennsomhet. Fermenterte osteprodukter er gunstige. Ost i sin almenhet er sannsynligvis en matvare som ikke bidrar til økt risiko for hjerte- og karsykdom.

    Hele overvektproblematikken er interessant i denne sammenhengen. Jeg sier ikke at vi ble fetere av å gå over til skummet melk. Men det er ikke helt usannsynlig.

    Det høres rart ut.
    Absolutt! Man skal være varsom med å sitere seg selv, men jeg sier til unge forskere: Vil du inn i det kronglete, kom til ernæringsepidemiologien. Den er vanskelig, den! Med usikre opplysninger, folk som endrer vaner og genetiske disposisjoner som påvirker folk i en eller annen retning.

    NNR-komiteen råder fortsatt til å velge magre meieriprodukter. Hva tenker du?
    Jeg forstår ikke at de kan dra den konklusjonen. Om folk vil spise magre meieriprodukter, så la dem gjøre det. Men jeg forstår ikke at det er et godt råd ut fra kunnskapen vi har i dag, å råde folk vekk fra fete oster og yoghurter. Jeg kommer nå på kant med Rune Blomhoff og gjengen (NNR-komiteen, red. anm.). Men vi har fått mye kunnskap de siste årene, og vi som jobber med feltet, må være hele tiden være villig til å revurdere vårt syn.

    Det er jo ikke så gøy, da. Det må jeg innrømme.
    Jo! Min favorittforelesning heter Alt jeg tok feil i. Den forelesningen er til stor glede, for meg i hvertfall.

    Haha! Men mange blir så ihuga på kosthold. Noen hisser seg opp, andre blir veldig skuffet over kritikk og havner i forsvarsmodus?
    Ja, det er nesten ingenting som hisser opp nordmenn mer enn diskusjoner om kosthold og dietter. Så kommer alkohol. Deretter skatter og avgifter. Men igjen: Vi som jobber med dette, må jo kunne revurdere synet vårt når ny kunnskap kommer. Og så må man kunne ha det litt moro.
     

    MartinSandvik

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2008
    Innlegg
    810
    Antall liker
    513
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    8

    Har noen noen gang sett på en mobilvideo man selv har tatt på konsert å tenkt, jævlig bra video og fantastisk lydkvalitet. Dette må jeg gjøre igjen?
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.931
    Antall liker
    4.139
    Torget vurderinger
    96
    Vi liker å klage på maten i Norge. Men enda en gang får jeg bekreftet at hverdagsmaten vår er så mye bedre enn i mange andre land.
    Jeg befinner meg nå i Oakville, Canada. En liten by med mye pengesterke, eldre folk. Picture perfect, nydelige parker, innsjø, rent og pent, luksus hus, flotte små butikker og serveringssteder. Men enkelt og godt brød og pålegg klarer de ikke å få til. Søtt, deigete brød. Syltetøy med enorme mengder sukker, seig kunstig smakende skinke og ost. Mye av maten smaker kunstig og er enten alt for sur/syrlig eller for søt.

    Hverdagsmat, brød og pålegg? Jeg er veldig takknemlig for å bo i Norge.
    Utvalget kunne derimot vært mye bedre her hjemme. Men heller kvalitet fremfor kvantitet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.216
    Antall liker
    109.249
    Torget vurderinger
    23
    Problemet med melk er egentlig sukkeret. Rundt 4,5 g. pr. 100 g. = 300 gram i uka hvis du bælmer i deg en liter hver dag, noe ganske mange gjør faktisk.
    Det er over 16 kg. på et år!
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.229
    Antall liker
    1.372
    Sted
    VestBredden
    Problemet med melk er egentlig sukkeret. Rundt 4,5 g. pr. 100 g. = 300 gram i uka hvis du bælmer i deg en liter hver dag, noe ganske mange gjør faktisk.
    Det er over 16 kg. på et år!
    Og muligens noen mjælkelattecortados med ekstra melk i ... i tillegg :rolleyes:
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.931
    Antall liker
    4.139
    Torget vurderinger
    96
    Problemet med melk er egentlig sukkeret. Rundt 4,5 g. pr. 100 g. = 300 gram i uka hvis du bælmer i deg en liter hver dag, noe ganske mange gjør faktisk.
    Det er over 16 kg. på et år!
    Hm, sukker i melk er noe jeg ikke har tenkt over. Jeg ante ikke at det var såpass mye, må jo være naturlig da. Selv drikker jeg det sjelden, men en og annen gang til en fersk brødskive med syltetøy eller til kake. Og over bringebær fra hagen eller fra et bra gårdsutsalg. Det er sommer for meg.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.882
    Antall liker
    12.494
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    For mange år siden... flere år på rad... hadde jeg sommerjobb på et lite brunostysteri.... Produksjonen funka slik at myse , melk og fløte ( alt etter type ost) først ble kjørt i en vakuminndamper hvor godt over 50% ( husker ikke eksakt) av væskeinnholdet ble tatt ut, før konsentratet ble pumpet over i ostegrytene...
    Av forskjellige årsaker hendte det av og til at konsentratet måtte "overnatte" i spann på kjøla til dagen etter.... på morran det kunne være et bortimot tommetykt lag av melkesukker på bunnen av et 50-liters spann, som vi da både måtte røre opp og evt steame opp før konsentratet ble tømt i gryta.....
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.527
    Antall liker
    4.681
    Sted
    Sunnmøre
    Hm, sukker i melk er noe jeg ikke har tenkt over. Jeg ante ikke at det var såpass mye, må jo være naturlig da. Selv drikker jeg det sjelden, men en og annen gang til en fersk brødskive med syltetøy eller til kake. Og over bringebær fra hagen eller fra et bra gårdsutsalg. Det er sommer for meg.
    Naturlegvis er det sukker i mjølk, kvar elles skulle nyfødde pattedyr få karbohydrat frå? I gode, gamle dagar (1960-talet, iallfall) fekk ungar på kvinneklinikken sukkervatn om dei ikkje la på seg fort nok.

    Trur kumjølk (i form av meierimjølk) har mindre sukker enn menneskemjølk. Ammehjelpen seier iallfall:

    Karbohydrater: 7 g
    Fett: 4 g
    Protein: 1 g
    Kilokalorier: ca 65-70 kcal pr dl.
    Morsmjølkerstatning trur eg har enno meir, utan å ha sjekka.

    Det er sikkert gode grunnar til å vera skeptisk til alt sukkerforbruket i moderne kost, både når det gjeld tannhelse, overvekt (for nokon, for 2/3 av kjernefamilien min har sukkerinntak minimalt å seia for vekta) og diverse kroppsreguleringsgreier eg ikkje har heilt oversyn over.

    Men kumjølk er verkeleg ikkje der eg ville kutta først, sidan det har både feitt og protein, noko eg generelt er ivrig etter å få i ungane.

    (Syltetøy på brødskiva, derimot, eg noko eg aldri har hatt sansen for. Til naud tjukk appelsinmarmelade på toast, eller på ost.)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.585
    Antall liker
    14.162
    Naturlegvis er det sukker i mjølk, kvar elles skulle nyfødde pattedyr få karbohydrat frå? I gode, gamle dagar (1960-talet, iallfall) fekk ungar på kvinneklinikken sukkervatn om dei ikkje la på seg fort nok.
    ...

    Morsmjølkerstatning trur eg har enno meir, utan å ha sjekka.
    Om du vil se den lengste listen av næringsstoffer du noensinne har sett så er morsmelkerstatning stedet å se. Her er listen for Nutramigen, som er hva som brukes for melkeallergikere. Det smaker høggorm grunnet hydrolyserte proteiner men det inneholder det meste


    (Ku)melk som tørstedrikk er primært er fenomen på den nordlige nordlige halvkule - altså skandinavia og nord-amerika. Min eldste datter hadde kraftig melkeallergi (hun voks det heldigvis av seg).. Da vi var på kostholdesprovokasjon og utredning på Rikshospitalet hadde vi en samtale med ernæringsfysiolog, vedkommende snakket om viktigeten av å drikke melk osv. Jeg spurte henne om hun var klar over at mesteparten av Europas befolkning faktisk ikke bruker melk som tørstedrikk. Det hadde hun åpenbart aldri tenkt over og fremstod som genuint overrasket. Det er fascinerende hva man kan studere fem år på universitetet uten å få med seg.

    Dersom du ser i en kokebok fra det store landet Asia så er det mest påfallende at melk ikke er en ingrendiens i noen av rettene - rimelig nok siden de er laktoseintoleranse så det holder. På samme opphold på Riksen så snakket de om hvordan vi kunne bruke erstatninger og pulver og dets like. Jeg spurte de hvorfor de ikke anbefaler folk å lage asiatisk mat, da får man velsmakende og sunne saker helt uten bruk av (ku)melk. Vedkommende (en annen vedkommende) sa at det hadde hun aldri tenkt på før.

    Jeg har ikke drukket melk i from av "fylle et glass med melk" på 10-15 år. Da jeg var ung drakk jeg 2-3 liter om dagen og mamma baserte dagligvarehnadel på hvor melk var billigst. Tok jeg en kartong ut av kjøleskapet (ene hyllen var stort sett full av melkekartonger) drakk jeg den stort sett opp. Jeg bruker smør, fløte, creme fraiche, youghurt etc i matlaging og spiser ost så jeg har ikke noe i mot meiriprodukter, men ser virkelig ikke poenget med å bruke noe nær sukkervann for å slukke tørsten. Energiinnholdet i melk er ca halvparten av coca-cola og om man drikker en halv liter melk om dagen så konsumerer man 8 kg rent sukker pr år. Jeg drikker vann, øl, vin og brennevin.

    I samme runde så snakket jeg litt på telefon med noen hos kundeservive på Tine. Hun skillte mellom surmelk og søtmelk, da sistnevnte er vanlig melk som indikerer hva det langt på vei er. Siden som nevnt ene jentungen hadde allergi så drakk hun soyamelk. Det som er litt artig med den er at den smaker veldig søtt, men sukkerinnholdet er betydelig lavere enn i kumelk.
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.426
    Antall liker
    11.346
    (Ku)melk som tørstedrikk er primært er fenomen på den nordlige nordlige halvkule - altså skandinavia og nord-amerika. Min eldste datter hadde kraftig melkeallergi (hun voks det heldigvis av seg).. Da vi var på kostholdesprovokasjon og utredning på Rikshospitalet hadde vi en samtale med ernæringsfysiolog, vedkommende snakket om viktigeten av å drikke melk osv. Jeg spurte henne om hun var klar over at mesteparten av Europas befolkning faktisk ikke bruker melk som tørstedrikk. Det hadde hun åpenbart aldri tenkt over og fremstod som genuint overrasket. Det er fascinerende hva man kan studere fem år på universitetet uten å få med seg.
    Har en sønn som ikke har vokst det av seg, han reagerte voldsomt på kumelk i sin barndom, og gjør det fortsatt. På sykehuset var ernæringsfysiologen bekymret for tilført kalk, siden han ikke kunne drikke melk.
    Jeg repliserte da at ei god ku leverer mer enn 20 liter melk om dagen, med masse kalkinnhold, helt uten at beingrinda forvitrer og kua ramler sammen. Og kuer drikker faktisk ikke melk. Så om noe, burde jo da guttungen spise gress!
    Hun hadde ikke helt sett det på den måten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.585
    Antall liker
    14.162
    Har en sønn som ikke har vokst det av seg, han reagerte voldsomt på kumelk i sin barndom, og gjør det fortsatt. På sykehuset var ernæringsfysiologen bekymret for tilført kalk, siden han ikke kunne drikke melk.
    Jeg repliserte da at ei god ku leverer mer enn 20 liter melk om dagen, med masse kalkinnhold, helt uten at beingrinda forvitrer og kua ramler sammen. Og kuer drikker faktisk ikke melk. Så om noe, burde jo da guttungen spise gress!
    Hun hadde ikke helt sett det på den måten.
    Den norske anbefalingen for daglig inntak av kalsium er relativt konsistent med hva som brukes i andre land. for barn 4-10 år er anbefalingen i Norge 800mg / dag. Det er ikke veldig mye andre matvarer enn de som er meiribaserte som inneholder en slik mengde naturlig, men det kan jo greit løses ved å eventuelt ta et tilskudd. Omregnet til melk er det snakk om 6-7dl / dag. Jentungen drakk som nevnt soyamelk da hun var liten og den er tilsatt kalsium (samme mengde som i kumelk) samt Vitamin D og B-12, som vel stort sett er grunnen til at hardcore veganere i det hele overlever dietten sin med mindre de får B12 på en annen måte fra et kosttilskudd.

    Dersom man av en eller annen grunn utelukker store grupper vanlige matvarer fra kostholdet så bør man ha et litt bevisst forhold til hva man driver med.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.426
    Antall liker
    11.346
    Den norske anbefalingen for daglig inntak av kalsium er relativt konsistent med hva som brukes i andre land. for barn 4-10 år er anbefalingen i Norge 800mg / dag. Det er ikke veldig mye andre matvarer enn de som er meiribaserte som inneholder en slik mengde naturlig, men det kan jo greit løses ved å eventuelt ta et tilskudd. Omregnet til melk er det snakk om 6-7dl / dag. Jentungen drakk som nevnt soyamelk da hun var liten og den er tilsatt kalsium (samme mengde som i kumelk) samt Vitamin D og B-12, som vel stort sett er grunnen til at hardcore veganere i det hele overlever dietten sin med mindre de får B12 på en annen måte fra et kosttilskudd.

    Dersom man av en eller annen grunn utelukker store grupper vanlige matvarer fra kostholdet så bør man ha et litt bevisst forhold til hva man driver med.
    Sant nok, men det er faktisk slik at melkesukkeret bidrar til å trekke kalk ut av kroppen ved å hindre opptak av kalsium og magnesium. Norge er blant de mest beinskjøre befolkninger i verden, samtidig som vi er det folket som drikker mest melk pr. capita. Det er noe her som ikke går helt opp.
    Kalsium kan du få i deg fra grønnkål, spinat, bønner, linser, mandler, etc. Kumelk er designerfood for kalver, ikke menneskemat.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn