Politikk, religion og samfunn Hva har gått galt i Norge?

  • Trådstarter Desillusjonert
  • Startdato

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.555
    Antall liker
    10.017
    1.) Bondens målpris er altså kr 7,25 fra juli i år til juli neste år, opp fra 7,00 forutgående periode. En kvart krone på kiloen kommer altså fra bøndene, resten av den prisstigningen som kommer vil andre ledd stå for.

    2.) Formålet med toll på potet er altså å sørge for at norskprodusert potet til kr 7,25 ut fra bonde er salgbar og ikke utkonkurrert av importert potet til kr 18 på grensa. Det skulle vel være lett match? Norsk potet til under halv pris på importen? Nei. Både 7,25 og 18 er såpass billig i forhold til prisnivå i butikk at kjedene selv styrer salgbarheten gjennom utsalgspris/markedsføring. Ved å innføre enn heftig tollsats vil det bli omtrent umulig å la importert potet konkurrere med norsk potet uansett kreativ prissetting. Hvilket er formålet fra Statens side så lenge det er nok norsk potet på markedet. Ved underdekning på norsk potet bortfaller tollen på import tilsvarende underdekningen.

    3.) Kjedene liker å alltid ha billige importalternativer for å presse norske leverandører på pris. Ved å lede tolldebatten over i en fortelling om kommende kjempehopp i potetprisene (hvilket er uriktig, gitt pkt 1) forsøker man seg (og lykkes også med) en vinn-vinn strategi. Man gjør tollsaken til en politisk/ideologisk stridssak som dermed raskt reverseres ved neste sidebytte i politikken, slik at potetimporten igjen øker. Og man får hevet det generelle prisnivået på poteter langt over det generell prisstigning tilsier og tjener desto mer penger.
    Apropos billig, utenlandsk mat; Spanske tomaters reise til Norge – Direkte (nrk.no)
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    10.385
    Kanskje han har fått opp øya... :)
    Her i området har de begynt å snakke med andre som har erfaring på dette og en av de tingene som svenskene mener virker er to ting, det ene handler om at politiet besøker skoleelever som er åtte-ni år gamle for å skape en positiv relasjon til dem. Det andre er geografiske besøksforbud. Dette har hatt en tydelig effekt sier de som er midt oppi det.

    Men så er det sånn at man helst skal komme på det selv så dette har noen ikke trua på, der er det visstnok best å fortsette med det som viser seg å ikke virke, altså sosionom metoden. Man kommer til å diskutere dette laaangt inn i evigheten...


    Vabø i Venstre er imidlertid skeptisk.

    -Jeg har mer tro på å følge opp hver enkelt, og gi hjelpen de trenger.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.257
    Antall liker
    9.125
    Sted
    Oslo
    Ingen veldig overraskelse dessverre. Mer eller mindre tilsvarende forhold finner man ganske sikkert i de fleste europeiske land og langt fra bare når det gjelder tomater. Om norske tomater hadde smakt av noe annet enn vann så hadde jeg med glede kjøpt dem, men sånn er det jo dessverre ikke.
    Jeg dyrker tomater og agurker hjemme, de smaker fortreffelig.
    Skulle jeg hatt tariff lønn for innsatsen, så ville prisen vært på MAEMO nivå
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Jeg dyrker tomater og agurker hjemme, de smaker fortreffelig.

    Har du nok til to? Hvis ikke så er det jo ikke til mye hjelp. Hvert år tester jeg Ryfylketomater, norske klasetomater og det meste av norske greier jeg kommer over og hvert år faller de fullstendig gjennom på smak i forhold til slavetomatene fra Spania og Italia. Da blir alternativet å slutte å spise tomater, men jeg vet ikke helt om det er til hjelp og støtte for noen som helst.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.257
    Antall liker
    9.125
    Sted
    Oslo
    En gang hadde jeg slangeagurk i en blomsterpotte i vinduskarmen, sikkert ikke optimalt.
    Den fikk et dusin blomster, og hver av blomstene ble til en hyggelig agurk, hver gang jeg kutta ned en så kom det en ny.
    Virket som om planten skjønte at den bare kunne frembringe en av gangen, passa meg perfekt
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    10.385
    Har du nok til to? Hvis ikke så er det jo ikke til mye hjelp. Hvert år tester jeg Ryfylketomater, norske klasetomater og det meste av norske greier jeg kommer over og hvert år faller de fullstendig gjennom på smak i forhold til slavetomatene fra Spania og Italia. Da blir alternativet å slutte å spise tomater, men jeg vet ikke helt om det er til hjelp og støtte for noen som helst.
    Spanske tomatbønder og arbeidsforholdene der på Dagsrevyen i kveld, slettes ikke bra.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.257
    Antall liker
    9.125
    Sted
    Oslo
    Spanske tomatbønder og arbeidsforholdene der på Dagsrevyen i kveld, slettes ikke bra.
    Det er ikke alene i Spania, der klager de på at de ikke kan konkurrere med Marokko.
    I USA er det latinos, ofte uten papirer som jobber for slave lønn.
    Teko industrien er stort sett outsoursa til Asia.
    Lot være å kjøpe skjorte fra PRC, kjøpte fra Myanmar, er det bedre?
    Men tror ikke løsninga er rødt småbruk og katt og kaniner og spinnerokk med ull fra egne sauer er løsninga.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Samme forhold i Storbritannia når frukt og grønnsaker skal høstes. Da jeg bodde der borte var det årvise TV-reportasjer i sesongen, der øst-europeiske importarbeidere bodde i brakker og skur, laget mat på primus og delte på en felles vannkran og noen få utedasser. Neppe noe bedre i f.eks Frankrike, Italia og andre storprodusenter av dette og hint. Helt uskyldige er vi neppe her hjemme heller.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.555
    Antall liker
    10.017
    ...men de har mye fantastisk mat til en billig penge i utlandet...

    Eh..skal vi se, billig fra produsent og rett på markedet uten mange mellomledd, kan det være noe av forklaringen?
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.257
    Antall liker
    9.125
    Sted
    Oslo
    Samme forhold i Storbritannia når frukt og grønnsaker skal høstes. Da jeg bodde der borte var det årvise TV-reportasjer i sesongen, der øst-europeiske importarbeidere bodde i brakker og skur, laget mat på primus og delte på en felles vannkran og noen få utedasser. Neppe noe bedre i f.eks Frankrike, Italia og andre storprodusenter av dette og hint. Helt uskyldige er vi neppe her hjemme heller.
    Det var bedre før i tida da stor bøndene hadde leilendinger de kunne skalte og valte med.
    Min bestefar var lege og min mor vokste opp både med hushjelp og barnepike.
    Har du råd til denslags nå, så er du så rik at du faen meg må flytte til Sveits
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Eh..skal vi se, billig fra produsent og rett på markedet uten mange mellomledd, kan det være noe av forklaringen?

    Høres plausibelt ut. Det er til tider ganske deprimerende å se på bugnende markeder når en reiser litt rundt omkring, med alt fra krydder til kjøtt og fisk til en drittbillig penge og i et utvalg som Meny kun kan drømme om. Og med helt andre smaker enn ethylen-modnet frukt og grønt.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Unntak finnes alltid. Norske jordbær er gode, likeså epler fra Hardanger og Balestrand.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Eh..skal vi se, billig fra produsent og rett på markedet uten mange mellomledd, kan det være noe av forklaringen?
    Det er ingen lov i Norge som hindrer produsenter å selge direkte til konsumenter. De fleste steder hvor det er direktesalg jeg har vært på så er det selvbetjening, altså at man tar hva man vil ha, betaler, og så må de som selger sørge for at kjøperene i snitt er sånn passe ærlige - de tar sikkert høyde for noe svinn og får vel også ganske raskt koll på hvor mye det faktisk er. Etter å ha vært på noen av disse rundtomkring her i landet virker det litt som om alle tror de selger gull. Jeg er ikke spesielt hypp på å betale 300 kroner kiloen for spareribs omtrent uten kjøtt på uansett hvor hyggelig den som selger det måtte være for å ta et konkret eksempel. De som tar seg bryet med å dra på slike ting må også kalkulere en viss kostnad for tiden som går på lasting, rigging opp og ned, bruk av varebil for å få ut varene og så burtetter. Man må nesten anta at de ikke har funnet det bryet verdt gitt forventet omsetning.

    Mener du at Rema/Norgesgruppen/Coop hindrer at matmarkeder oppstår i Norge eller mener du at norske bønder er for dumme til å skjønne at de må laste opp bilen daglig og kjøre rundt fra sted til sted for å selge varene sine direkte til konsument?
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.992
    Antall liker
    8.790
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Gode... ja stort sett... det var plukkinga jeg siktet til...

    Sorry, my bad. Lite peiling på hvordan det er med jodbærplukk og andre plukk her i landet. Det er jo en god del selvplukk rundt om, men det kommer lite i butikkhyllene av det.
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.758
    Antall liker
    1.095
    Startet med jordbær-åker i uken som gikk. Var helt grønn og mye å lære. Jeg har god plass og mye jord og kan utnytte den til spiselige ting. Skal så potet og gulrot til våren.
    Men jordbær er litt jobb, ja, og jeg trodde det var nesten ingen job, bare enkelt. Fikk stiklinger fra en gammel venn som er proff og aldri sprøytet.
    Så får se hva jeg orker og får til, det er litt gøy og spennende og overkommelig for de fleste som har plass. I plantekasse har jeg reserve-benk som jeg kan putte i åkeren hvis noen planter ikke fester seg. Kommersielle norske jordbær er ikke helt som før og de er gjerne sprøytet 4 ganger mot diverse.
     

    Vedlegg

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Det er jo morro å dyrke ting hjemme (vi gjør det selv) men man må samtidig ikke innbille seg at man driver noen særlig meningsfull matauk. Det man dyrker er stort sett relativt energifattig tilbehør som salater, litt grønnsaker, noen tomater, litt urter og dets like. Det er godt og det er fint å ha det helt ferskt og ubesudlet i egen hage men for de langt fleste så vil det ikke utgjøre noen særlig meningsfull andel av matkonsumet. Det er ikke så vanskelig å bli selvforsynt på plommer, epler, rips, salat eller agurk i sesongen, men så er det heller ikke veldig mange som lever på plommer, epler, rips, salat eller agurk.

    Dersom man skal maksimere spiselig energi pr arealenhet så er det poteter som gjelder. Man kan få ca 4kg poteter pr kvadratmeter, energiinnhoildet i potet er 800kCal / kg så 1 kvadratmeter dyrket med poteter kan holde en voksen person i drift i ca 1.5 døgn.

    Kan ellers anbefale jordskokker. Bare å putte noen i jorda og vente. Trenger null TLC, planetene blir veldig høye og får en fin gul blomst og det som er under bakken er veldig godt, om enn noe mer arbeidskrevende enn poteter å nyttiggjøre seg grunnet den noe uregelmessige formen.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.500
    Antall liker
    12.100
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det kan vel se ut som om det er en slags enighet om at bøndene får for lite betalt for produktene sine, men når jeg ser oppslag fra reko-ringer her i distriktene, med priser som er både to og tredoble av butikkprisene så lurer jeg ikke så rent lite...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Det kan vel se ut som om det er en slags enighet om at bøndene får for lite betalt for produktene sine, men når jeg ser oppslag fra reko-ringer her i distriktene, med priser som er både to og tredoble av butikkprisene så lurer jeg ikke så rent lite...
    Det er jo to mulige forklaringer her

    1) Omsetningen er så lav og tidsbruken så høy at man må ta seg betalt denslags for at det skal gi mening

    2) Det hele er myntet på duster som tror at så lenge noe er levert direkte fra en bode så er det hele top notch uanasett hva man faktisk får, eller en sosial markør, om du vil.

    Jeg har vært på noen av disse tilstellingene og er mildt fascinert over at noen vil betale 300 kroner kiloen for spareribs det knappest finnes kjøtt på.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.396
    Antall liker
    2.769
    Rekoringen er ren scam. Handla Der noe ganger og kvaliteten er så elendig at det knapt kan fores til bikkja
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Rekoringen er ren scam. Handla Der noe ganger og kvaliteten er så elendig at det knapt kan fores til bikkja
    Men du har jo akkurat blitt fortalt av intelligensian at direkte fra bonde til konsument er da shit.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.396
    Antall liker
    2.769
    Bonden er sikkert flink til å kjøre traktor og spre yara produkter, men sluttprodukt kan de overhode ikke, selv om de fins noen ytterst få unntak. De som kan videreforedling står ikke på en parkeringsplass å leverer ut frossenmat, de selger gjennom helt andre kanaler.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Bonden er sikkert flink til å kjøre traktor og spre yara produkter, men sluttprodukt kan de overhode ikke, selv om de fins noen ytterst få unntak. De som kan videreforedling står ikke på en parkeringsplass å leverer ut frossenmat, de selger gjennom helt andre kanaler.
    Svigerfar kjøpte reinsdyr fra en same i Rørostraktene, han hadde bedt om å få det partert i stykningsdeler. Det fikk han, med den lille haken at nevnte same hadde dypfryst slaktet og kunnet det opp i jevne stykker med båndsag.
     

    Proethifi

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.04.2023
    Innlegg
    679
    Antall liker
    840
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Svigerfar kjøpte reinsdyr fra en same i Rørostraktene, han hadde bedt om å få det partert i stykningsdeler. Det fikk han, med den lille haken at nevnte same hadde dypfryst slaktet og kunnet det opp i jevne stykker med båndsag.
    Fra Valdres traktene har familien kjøpt hele reinsdyr som har fjernet innvollen, men som må partere selv. Gikk fint det.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.261
    Antall liker
    13.755
    Fra Valdres traktene har familien kjøpt hele reinsdyr som har fjernet innvollen, men som må partere selv. Gikk fint det.
    Ja, men når man bestiller noe partert i stykningsdeler så må man i det minste forvente at den som selger har det begrep om stykningsdeler. Svigers har vært en del på turer med folk i ødemarken og kommentert at stort sett alt går i gryten, selv de edleste stykningsdeler blir kokt til døde og spist uten at noen tenker over hvor veldig, veldig galt dette faktisk er.
     

    Proethifi

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.04.2023
    Innlegg
    679
    Antall liker
    840
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Ja, men når man bestiller noe partert i stykningsdeler så må man i det minste forvente at den som selger har det begrep om stykningsdeler. Svigers har vært en del på turer med folk i ødemarken og kommentert at stort sett alt går i gryten, selv de edleste stykningsdeler blir kokt til døde og spist uten at noen tenker over hvor veldig, veldig galt dette faktisk er.
    Det er kanskje litt optimistisk å mene det alltid i norge… desverre…
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.744
    Antall liker
    3.971
    Torget vurderinger
    96
    Hønsehjerner på fotballkamp.
    Supportere som i åresvis har lagt dommer for frådende hat etter feil avgjørelser, får nøyaktig det de har bedt om. Så kaster de fiskekaker på banen når de innser at det ikke var så stas som de trodde. 😂

     
    Sist redigert:

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.171
    Antall liker
    8.554
    Torget vurderinger
    1
    Det er ingen lov i Norge som hindrer produsenter å selge direkte til konsumenter.

    Det tror jeg at det er. Før var det vanlig her å gå på kaia å kjøpe fisk direkte fra fiskerne eller fra fiskebruket. Det er ikke lovlig lenger....
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.063
    Antall liker
    4.148
    Sted
    Sunnmøre
    Kan ellers anbefale jordskokker. Bare å putte noen i jorda og vente. Trenger null TLC, planetene blir veldig høye og får en fin gul blomst og det som er under bakken er veldig godt
    Jordskokk er fantastisk, og etter potet det vi har hatt mest suksess med. Nesten like lett å få til som mynte ;-)
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.500
    Antall liker
    12.100
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det tror jeg at det er. Før var det vanlig her å gå på kaia å kjøpe fisk direkte fra fiskerne eller fra fiskebruket. Det er ikke lovlig lenger....
    Det er helt korrekt.... selv vi som bor der hvor fisken fanges har store problemer med å få tak i fersk fisk... nettopp pga alskens regler..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.456
    Antall liker
    17.274
    Torget vurderinger
    2
    Det er helt korrekt.... selv vi som bor der hvor fisken fanges har store problemer med å få tak i fersk fisk... nettopp pga alskens regler..
    Er det ikke mer snakk om hvorvidt det lønner seg å levere til slikt "småsalg" - kundene er blitt borte, nordmenn vet ikke hvordan de skal tilberede fersk fisk og foretrekker prosessert og fryst, ferdig filetert.

    Reglene er ikke så strenge. Såkalt primærproduksjon er all behandling av fisken, inklusive slakt, bløgging osv., frem til første omsetningsledd. Dette kan gjerne være en restaurant, butikk eller fiskebod. Regelverkets strengere hygienekrav slår først inn når fisken skal videre fra dette førsteleddet.
    Problemet er vel snarere at kundene som visste å håndtere fersk fisk har gått i graven.


    Dette er reglene, virker håndterlig.

    Skjermbilde 2024-07-22 kl. 10.08.00.png
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.500
    Antall liker
    12.100
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Ute i kystdistriktene er det da absolutt nok av folk som vet hvordan man behandler fersk fisk. Selv er jeg oppvokst med sjølfiske som en del av husholdet, og lager sjøl diverse varianter av "behandlede" produkter, som salt, boka, røykt, fiskekaker osv.... Problemet nå er tildels at de fleste brukene ikke gidder å drive småsalg (noen steder har brukene egne utsalg), men ikke minst Kontrollverket som nå snart nærmer seg nazimetoder for å hindre at en skarve fisk skal omsettes utenom brukene... Her hvor jeg bor vitser vi stadig om at det kommer en bil ca 17 mil fra nabokommunen for å selge fisk i det som en gang var landets største fiskevær..
    Turistfisket, som nå er i ferd med å komme helt ut av kontroll, og hvor 60-70% eller mer av fisken går rett på havet, gjør man ikke noe med.. for der dreier det seg jo om arbeidsplasser ute i småbygdene..........
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.456
    Antall liker
    17.274
    Torget vurderinger
    2
    Ute i kystdistriktene er det da absolutt nok av folk som vet hvordan man behandler fersk fisk. Selv er jeg oppvokst med sjølfiske som en del av husholdet, og lager sjøl diverse varianter av "behandlede" produkter, som salt, boka, røykt, fiskekaker osv.... Problemet nå er tildels at de fleste brukene ikke gidder å drive småsalg (noen steder har brukene egne utsalg), men ikke minst Kontrollverket som nå snart nærmer seg nazimetoder for å hindre at en skarve fisk skal omsettes utenom brukene... Her hvor jeg bor vitser vi stadig om at det kommer en bil ca 17 mil fra nabokommunen for å selge fisk i det som en gang var landets største fiskevær..
    Turistfisket, som nå er i ferd med å komme helt ut av kontroll, og hvor 60-70% eller mer av fisken går rett på havet, gjør man ikke noe med.. for der dreier det seg jo om arbeidsplasser ute i småbygdene..........
    Naturligvis finnes det fortsatt folk som vet å håndtere fisk - men, er det nok av dem. Du skriver selv at "de fleste brukene ikke gidder å drive småsalg", der hvor slikt finnes har de noen kunder. Og, ja, temmelig absurd at det kjøres fisk over lange avstander til steder som "en gang var landets største fiskevær".

    Konsum av fisk og fiskeprodukter faller jevnt og ungdom spiser ikke fisk, ifølge fiskeriets egne undersøkelser.

    Fra 2017.

    Trenden snur ikke, til tross for store kampanjer. Bransjen ønsker momskutt.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.500
    Antall liker
    12.100
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    En av årsakene til dette problemet (for meg og likesinnede) er at brukene ikke lenger har egne filetlinjer... all fisken går rett ut som iset fersk eller til salting... selv vinterestid er det så gale at vi nesten må kjøre 20 mil T/R til nærmeste "by" for å kjøpe skreimølje.... At Ola spiser mindre fisk er vel forresten ikke rart, når jeg ser prisene i ferskvaredisker jeg en sjelden gang passerer....
    Jeg er oppvokst i Midt Troms, og for noen tiår siden, mens forldrene mine levde, var det nesten utenkelig å krysse fylkesgrensa uten noen titalls kilo fisk i bagasjen.. :cool:
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.555
    Antall liker
    10.017
    Svigerfar kjøpte reinsdyr fra en same i Rørostraktene, han hadde bedt om å få det partert i stykningsdeler. Det fikk han, med den lille haken at nevnte same hadde dypfryst slaktet og kunnet det opp i jevne stykker med båndsag.
    Det er ganske vanlig at stykningen gjøres med frossent slakt. I hvert fall på litt større slakterier.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn