Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.163
    Antall liker
    4.621
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    T-bein med grillet spisskål og Chimichurri, rødløksalat og hvitløksconfit.
    Er egentlig ikke så fan av disse padron paprika, men jeg fikk en par poser gratis… 😉

    IMG_7539.jpeg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.163
    Antall liker
    4.621
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Ser godt ut!! Liker du bjørkerøyk ? Syntes det blir litt sånn bitter røyksmak av det....
    Prøv tuja !! (kanskje den eneste det er brukanes til) :ROFLMAO:
    Om du ikke har... så kanskje naboen har.. og da er det lov og felle en til et ærverdig formål... 🤘😎🔥
    Kan ikke si at jeg syns at det blir bitter smak av bjørk, egentlig. Men det er sikkert avhengig av hvordan og hvor mye du røyker med det.
    Kyllingen feks. er ferdig ila 2 timer, så det er litt begrenset med røykmengde du får på den.

    Hadde 2 svinenakker og 1 hel høyrygg på 12 timer low and slow med kull + bjørk til 50 årsdagen siste helg og det var bare helt fantastisk.
    De var riktignok marinert med Pibil marinade i forkant da vi laget mexikansk inspirert mat, men det var på ingen måte bitter eller for kraftig.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.163
    Antall liker
    4.621
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Har fremdeles noen glass med Ajvar stående som må spises også. 😉

    Få se hva som står foran døra neste uke. Har en kompis som har tilgang til gratis overskuddsvare fra en grønnsaksengros. Det gjør vondt inni meg å se hva som skal kastes der. Blir nok en del mer sylting fremover.

    Det var både lake og chili til overs i dag. 😎

    IMG_7548.jpeg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.975
    Antall liker
    18.178
    Torget vurderinger
    2
    Ser godt ut, @slartibartfast
    Underlig hvor mye som kastes, og bra at du er i stand til å ta vare på noe av det.

    Herlig tid. Her er vi i gang med fermentering, sylting og trykkoking av det som kommer fra dyrkingen. Skal i gang med slike denne uken:


    HK_230822_Eingelegte-Gegrillte-Paprika7.jpg

    Og jeg har skjønt at squash skåret i strimler med ostehøvel og lagt i olivenolje er sinnsvakt godt, spesielt om man griller strimlene lett. Inspirert av disse som vi pleide importere i Oslo.

    zucchine-grigliate.jpg
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Grillet gul Squash med hvitløk (fersk - bruk micrograter/planer), salt & pepper på = delikatesse
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.975
    Antall liker
    18.178
    Torget vurderinger
    2
    Fin guide til Oslos uteserveringer.


    Dette er Oslos 21 beste uteserveringer
    Salt & Pepper1. august 2024

    Her er D2s urangerte guide til Oslos fineste friluftsopplevelser.
    Social share
    DETTE ER SAKEN:Guide til Oslos 21 beste uteserveringer
    Foto: Nils Vik
    Ankerløkkens nye perle
    Bistro Fourrage
    Storgata 97

    Midt på Ankerløkken, dette strekket som forbinder Grünerløkka og Oslo sentrum, ligger et fabelaktig byrom som mange av oss bare haster forbi. Tidligere har området huset så vel kolerakirkegård som gassverk, bussterminal og hestehandelstorg, men vi nålevende husker da først og fremst en helt forglemmelig parkeringsplass og en liten dagligvarebutikk. Deretter kom Velochef, som knelte med utelivsgruppen Flott Gjorts konkurs i fjor, denne sommeren er en fransk ny bistro i besittelse av idyllen.
    Og hvilket uteareal dette er: Svalt, åpent, romslig og aftensolrikt, med en ytterst underholdende utsikt til sommertrafikken av mennesker til og fra Ankerbrua og Grünerløkka. Hovedstadens velstand de senere år gjenspeiles ikke bare av en særs vital restaurantscene, menneskene er også blitt penere.
    Hjelper gjør det også at nyvinningen Bistro Fourrage åpenbart har et høykompetent kjøkken. Her er alltid bunnløst fristende siste måltid-kandidater som østers, entrecôte med pommes frites og bearnaise, profiteroles, i en kortfattet meny som likevel inneholder alt man egentlig har lyst på: Asparges! Kylling med morkler! Gâteau basque!
    Ved sist besøk ble vi servert et gedigent stykke breiflabb på beinet, som antagelig er det beste vi har spist i år. Vi kvapp til, måtte le i møte med den vanvittige, nesten kamskjell-aktige konsistensen – saftig, fast, spretten, varmebehandlet til olympisk gull – omgitt av smørsaus på kyllingsjy og oksidativ vin jaune. Totalt himmelsk. Ved siden av kom nettopp asparges, grønne sådanne, og pommes dauphine. En vinkelner vi gjenkjente som en av landets aller beste, hadde skjenket en Alsace-vin med fylde og bitt, en varm solgangsbris fõr sakte gjennom de store løvtrekronene ved Kulturkirken Jakob, og en nesten filmatisk Oslo-gåsehud meldte seg.
    Også de mer basale uteserveringskvaliteter er på plass, for som en spisegjest kommenterer på internett: «De har Frydenlund på tapp, da har du allerede vunnet.»
    Foto: Nils Vik
    Selvforsynt hemmelighet
    Gartneriet, Bygdø kongsgård
    Museumsveien 15

    Kan man spise et fullverdig måltid på en selvforsynt restaurant innenfor Oslos Ring 3? Svaret er ja. I helgene er det faktisk fullt mulig, en kort sykkel- eller busstur fra sentrum, å sette seg ned til en utendørs lunsj, tilberedt utelukkende på varer produsert eller sanket på kong Haralds egen gård på Bygdøy.
    Foto: Nils Vik
    Kongsgårdens gartneri har en 170 år gammel historie, men det er først de senere årene anlegget, plassert pent mellom gårdens fjøs og låver og Folkemuseet, har vært åpent for publikum. Her er orangerie-stemning blant druer og tomater, en stor terrasse med grønn utsikt, og en buffet der selv osten er laget på melk fra kuene rundt hjørnet. Ved et nylig besøk sto blant annet byggrynssalat med beter, saftige kjøttboller, egenprodusert skinke og hjemmelaget mozzarella med reddiker på bordet, alt pyntet med urter og blomster sanket i gartneriets egne bed eller på engene rundt.
    Best av alt? Det føles litt hemmelig oppi svingen der. Fra terrassen kan du se, men ikke bli sett av andre enn øvrige gjester.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Fransk følgesvenn
    Brasserie France
    Øvre Slottsgate 16

    De gamle er i sannhet eldst. Har man levd noen år som ganske aktiv spisende restaurantgjest i Oslo, evner man etter hvert å stadig identifisere ulike fads,mikrotrender og kollektive oppheng, av ujevn levedyktighet. Noen kan forsvinne i løpet av uker, andre er mer seiglivede: saus sprukket med dillolje, ramsløk, råreker, chimichurri, løpstikke, løyrom og kjernemelk. Gode saker! På tradisjonsrike Grand og Theatercaféen har de imidlertid henfalt til ceviche, sitater på dass og sånt.
    Når institusjonene faller, er det godt noen få holder stand slik de alltid har gjort. Brasserie France er et nettopp slik. Siden 1991 har restauranten vært et sikkert tilfluktssted, rett av Karl Johans ståk. Noen av rettene føles som gamle venner: Hvitløksgratinerte snegler, smørtunge, gjøkalvlever og ikke minst stedets entrecôte.
    Gleden er derfor stor når du kommer på at all denne maten er tilgjengeliggjort i friluft i en innbokset uteservering, som for så vidt (også) kunne ligget i Paris.
    Man kan naturligvis bare kjøre på, late som man sitter innendørs midtvinters, men også velge mer sommerlette varianter: moules frites, stedets legendariske rosastekte tartar. Ikke la deg affisere av sigarettrøyken til formuende bling-bling-trøndere som er i byen for å pleie periodealkoholisme, høre Rod Stewart, og møte Petter Stordalen. Nyt i stedet mangfoldet som følger en uteservering midt i sentrum.
    Et lite minus: Det er neppe mulig å kjøre den storartede dessertvognen ut i trengselen der. Da kan du i stedet velge en klassisk coupe colonel – sitronsorbet og fransk vodka – en tilfriskende liten oppstrammer og magekjøler før sommernattens videre eventyr.
    Foto: Nils Vik
    Champagne og eggerøre
    Pillefyken
    Monrads gate 1

    Det er rart med det. Noen steder har sjel. Hvis de i tillegg har en uteservering med vandrende skygge, en bedragersk tilforlatelig meny og en vinliste full av godbiter, kan den godt bare holde åpent på dagtid og ligge i en av byens mer trafikkerte gater og likevel være en perle av de sjeldne.
    Ta turen for en sen lunsj i slutten av uken eller helgen. Finn et bord, i solen eller skyggen, gå inn og bestill noe godt. En boks fiskehermetikk, hvis du er henfallen til slikt. Noe spekemat og ost, eller en dagens lunsj, som for eksempel kan være en kremet eggerøre av de sjeldne, eller lubne asparges med kjølig stracciatella badet i en frisk olivenolje med smak av gress og sommer. Godt brød hører uansett med. Svelg det ned med en flaske pet nat eller et glass syrefrisk hvitvin eller enda bedre; med champagne som kler Pillefykens matstil ualminnelig godt, og kontempler hvordan noe som ser så enkelt og kjedelig ut på menyen kan fremstå og smake så forseggjort.
    Se på barnehagebarna som passerer, på bilene som kjører forbi. Alle har et annet sted de skal; det har ikke du.
    Foto: Nils Vik
    Kalvebrisler ved garasjen
    Grotto
    Hallings gate 5

    Med garasjedøren på vidt gap og bord så tettpakket at gjestene nærmest presses over dørterskelen, er kjendisfavoritten Grotto nesten en uteservering allerede. Nå har de også lagt til noen fastmonterte seter og en håndfull vaklevorne barkrakker for tørste og småsultne forbipasserende i gatetunet.
    Menyen er enkel – kun snacks og forretter får plass på de små bordene – men heldigvis inkluderer dette den sagnomsuste kyllinglevermoussen som bæres velvillig ut porten. De samme gjør østers, kalvebrisler eller helt klassisk dampede asparges med bearnaiseskum.
    Leisurewear og tennisgrus på sokkene er ingen hindring, her er det Pol Roger på glass, rosé, solbriller i skyggen, årevis med festkompetanse under vesten, og dessuten nabolagssladder. Men kom tidlig, og kom med de nærmeste – på Grotto blir det like trangt om plassene ute, som inne.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Nytent klassiker
    Lanternen
    Huk Aveny 2

    Handler ikke alle vellykkede restaurantbesøk egentlig om flukt? En liten ferie fra fra kjøkkenskuffen med bæreposer, fra de trevlete håndtakene på barnevognen? Ved uteserveringer som sesongferske Lanternen, blir det også en reell flukt, en fysisk forflytning fra en kanskje sommervarm indre by. Du bør aller helst ta en av de Oslo-ikoniske kremgule Bygdøyfergene; vind i luggen, litt luft under skjorten. I enklere tider var de en del av Oslo Sporveiers (Ruter) alminnelige nett.
    For enda lenger siden var fergekroen ved steinrike Huk Aveny kjent for å servere uhorvelige mengder hest, men de senere år har Lanternen vært litt under radaren. Nå er det nye, meritterte eiere, nytt interiør, nye ambisjoner og utvidet uteservering.
    Det betyr utsikt til noen av landets dyreste boligeiendommer, til KNS-seilere i kortbukser, og til selskapslokalet Dronningens funkis-prakt. Ikke minst kan du se inn på bykjernen du har forlatt. Alt mens du setter til livs en kunnig meny av pizza (hvit, med kalix-løyrom, reker, rødløk og sitron!), østers, blåskjell, et par fiskeretter og entrecôte.
    Hele stedet innehar fortsatt en slags vintage hovedstadsfølelse, på linje med NRKs gamle «Ta sjansen» eller noe. En glemt uteserveringsklassiker er igjen satt på kartet.
    Foto: Nils Vik
    Rufsete rike
    Bon Lio
    Storgata 41

    Få steder kan gi like mye en illusjon av å reise vekk samtidig som du befinner deg midt i Oslo-skrottens buk, som det å entre bakgården på nye Bon Lio i Storgata.
    Det i all hovedsak vellykkede restaurantkonseptet har et drøyt tiårs historie på to andre adresser, men føles som det virkelig har landet med lokalet i den scruffygjennomgangsåren. Man må manøvrere seg gjennom en horde av byens aller løseste fugler, passe seg for både sprøytespisser og ymse fremkomstmidler, og dessuten passere noen andre enorme gentrifiseringsforsøk, men vel inne er man i en helt annen verden. Riktignok er noe av omegnens rufsete preg i behold, det står noen eldgamle ledningsstumper ut av et hjørne og sånne ting, men med de gulmalte murveggene, den rødlige grusen, de vaklevorne utebordene med serviettbokser, er det mer den sydeuropeiske varianten.
    Det står til og med en gammel fontene og sildrer ved siden av et tre. Si meg, befinner vi oss i en autentisk perle i Sevilla eller noe? Ved sist sjekk hadde de satt opp en stygg byggeplassvegg der inne, men vi får håpe den er historie.
    Vibben blir komplett med yngre, vindrikkende rottehale-spanjoler som ruller sine egne sigaretter i ermeløse t-skjorter og trekker bena opp etter seg i stolen. Restauranten bød også på herlige klippfiskkroketter med ramsløkmajones og avruga-kaviar, escabeche på blekksprut, duevinger, piggvar, og en iskrem på brunet smør med rabarbra og jordbær. Strøken mat i omgivelser der du bare vil bli sittende. Men sørg for all del å få med deg prisene når du går inn for å fotografere krittavlen med utbudet av småretter. Bon Lio kan bli dyrt, og prissettingen kan virke irrasjonell: De nevnte krokettene koster kun 95 kroner for to stykker, mens et moderat stykke piggvar, kun fulgt av litt pir pir-saus, setter deg tilbake 420 kroner.
    Foto: Nils Vik
    Benmarg på hjørnet
    Jimmy's
    Leirfallsgata 6

    Muntre Jimmy's på et godt hjørne i Markveien på Grünerløkka åpnet i fjor, og avslørte kjapt et durabelig publikumstekke, og en appell som trakk alt fra luekledde vinsnobber til Randi (42) på Oslo-tur med det litt viltre tantebarnet. Menyen er feit og eklektisk, fremstår nesten uforandret siden åpning, og har ved siden av tarte flambéer og ulikt tiltygg, skapt et par lokale, mektige classics som vongole frites, Västerbotten-ost med Kalix-løyrom, samt burrata med pistasj og 'nduja. Smakstrøkk og energi! Legg til en vinliste som var storartet fra før, men nylig fikk en solid kraftinnsprøytning av herlige hvite burgundere, og du har en skuddsikker uteserveringsvinner.
    Musikkprofilen kan tidvis bli litt vel jovvial og epa, med Roxette, Backstreet Boys og sånne ting, men hva gjør vel det når den livsbejaende retten på benmarg, tartar og toastet surdeigsbrød ligger der og glinser foran deg?
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Pasta og plasseringer
    Trattoria Popolare og Tekehtopa
    Trondheimsveien 2

    Italiensk mat egner seg – ikke overraskende – særs godt for å inntas ute, alfresco, noe også denne guiden bærer preg av. Disse to har da også såpass mye til felles at de kan omtales under ett: Begge er de tilknyttet gründer Nevzat Arikans og hans svært imponerende restaurantportefølje, begge er de – etter et nesten umerkelig hamskifte fra Tekehtopa – full-italienske, og begge innehar de to av byens ypperste kremplasseringer med habilt matfølge. Blir det egentlig sommer uten å ha tilbrakt en vårkveld i rosagløden under Tekehtopas kirsebærblomstring på St. Olavsplass?
    Foto: Nils Vik
    Aftensol er det også i trikkekrysset ved Trattoria Popolare, der de en årrekke har pumpet ut livsledsagende oksehaleravioli og beslektede klassikere av oppsiktsvekkende jevn kvalitet. En sommerpasta på grønn asparges og ansjosekstrakt kom med crunch og jubel. Godt priset vinliste.
    Forvent smil og effektivitet selv på kvelder med kødannelse av sommerkjoler på jakt etter Aperol Spritz.
    Foto: Aleksander Nordahl
    Innsiden ut
    Solsiden
    Akerhusstranda 13

    Her har vi en institusjon best sett gjennom solbriller mens daycruisere og badstubåter glir forbi i det glitrende vannet. Solsiden er motsatsen til Aker Brygge: Solfylt, fredfullt og med høykvalitets sjømat servert til kresne gjester. I 30 år har dette bryggeskuret-transformert-til-restaurant bevist at bugnende skalldyrplatå aldri går av moten, samtidig som det ruller ut kompetent grillede breiflabber og piggvarer i et bankende kjør. Et sommerfenomen som holder stengt i alle måneder med perifer risiko for skiføre, men som mirakuløst oppstår med en hær av dyktige kokker og servitører straks løvet spretter. Du er inne og ute samtidig, så ta med klær og solfaktor etter humør og ambisjoner. Treg service? Hvem har det vel travelt når kveldssolen skinner på hvitvinskjøleren din.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Steinsopp langs Slottsparken
    Lofthus pizza, Kunstnernes Hus
    Wergelandsveien 17

    Denne hadde vi egentlig tenkt å droppe – en av Oslos mest kjente og basale bygninger – men så dro vi dit for 178. gang en av forsommerens mest bakende varme kvelder. Kveldssolen hadde akkurat snodd seg unna plenen foran der, vi valgte oss denne, ikke terrassen, sparket av oss skoene i skyggen – livgivende. I glasset freste det i to bleke, iskalde pils fra Aas, servert av de hyggelige, effektive og typete arbeidsstyrken. Hele Lofthus' pizzameny er vel nesten blitt en del av Oslo-dannelsen – er du en 'nduja- eller reinsdyrperson? – men særlig de hvite komposisjonene med en osteblanding av to cheddarer, bøffelmozarella og comte, begeistrer.
    Vi har tidligere innbilt oss at pizzaene smaker bedre ved filialene på Tranen eller på Torshov, men spesielt steinsoppvariantens nøttete smaksdyp ga denne kvelden kollektiv bakoversveis.
    I Slottsparken duvet de store trekronene. Ved nabobordene satt kjente og halvkjente man kunne vinke til, eller la være. Noen barn klatret på løvene ved hagens inngangsparti, slik kulturunger – sikkert også foreldrene og besteforeldrene – har gjort i uminnelige tider. Bak oss ruvet bygget som rommer så mange sene kvelder, så mange livsminner.
    Foto: Gunnar Blöndal
    Skamløst i fjæra
    Ling Ling
    Stranden 13

    Livet er fullt av skuffelser. Mange av dem inntreffer på uteserveringer. Her skal liksom lykken optimaliseres med sol eller skygge, et duggfriskt glass, en lekker matbit, et stykke urban sommerlykke. Og hva får du? Tørr toast og en service som gjør deg mer amper enn bilkøen ut av byen. Den typen skuffelser opptrer ofte på de store stripene, langs sjøen, og i hovedgater, det er derfor de fleste stedene i denne guiden ligger litt utenfor bylivets travleste autostradaer.
    Desto herligere da å ramle inn ved Ling Lings tvilsomme signalbygg utpå Aker Brygge, og oppleve et velsmurt maskineri, få en positiv overraskelse. Bestill en andesalat og en dim sum-kurv, skyll det hele ned med champagne moderat prissatt til to ganger polpris, nyt bølgeskvulp og nabolagstypisk loungemusikk på behagelig muzaknivå.
    Hvis du er blant dem som lar deg irritere av botoxtryner, røde shorts og blomstrete ByTimo-kjoler, bare se på solen som skinner i sjøen, mot Festningen som kneiser på andre siden av Pipervika – eller på alle de som går forbi og ikke har et bord akkurat her.
    Noen ganger er det ålreit med noe skamløst kommersielt som faktisk fungerer. Ling Ling flytter for øvrig ut av lokalene om tre måneder, så dette er deres siste sommer i trekonstruksjonen.
    Foto: David B. Torch
    Prisgunstig ved parken
    Liminal
    Torshovgata 15

    Liminal er et ektefødt adoptivbarn av vinbaren Lasarett to dører unna, og disker opp med en av hovedstadens mest prisgunstige settmenyer. Nå har det også kommet bord og stoler på utsiden, og stedets barmeny med snacks og forfriskninger fra en kompetent vinliste er tilgjengelig alfresco.
    Svele med en ypperlig tartar tilsmakt med knasende sennepsfrø og urter er et langt sprang fra barndommens fergereiser, og herlig sprø asparges med eggespuma og ramsløkolje er sommerfriskt og strålende tilberedt.
    Ungdommelig leven fra nabobaren følger med på kjøpet, sammen med utrop og jubel fra strandvolleyball-løver med sixpack av begge slag i parken. Vi har aldri tenkt på Torshov som et Ingmar Bergman-scenario, men var det ikke Linn Ullmann som sjokket forbi i fritidstøy nå nettopp?
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Fergetur og fiff
    Lille Herbern
    Herbernveien, Bygdøy

    Nord-Europas korteste fergetur tar deg til den skjøre øya Lille Herbern på Bygdøy, der maten er nokså kompetent, uteserveringen er i verdensklasse. Nyt aftensol, hvitmalte gjerder, klukkende sjøfugl og utsikt til Norges dyreste privatbolig noensinne. Naboene kappes om å flagge med digre ukrainske (flere), amerikanske (Spetalen) eller pride-mønstrede (Katharina Andresen) flagg, men her ute er det fred og fordragelighet.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Se skipstrafikken anløpe, se fritidsbåter grunnstøte på den nærliggende Skurvegrunnen, se lykkelige kajakkpadlere overgå mosjonsløpere i selvgodhet. Restauranten fikk en gang rekordlave 11 poeng av DNs anmeldere, men det er mange ulike driftere siden. Stedets blåskjell med en fot i Asia kan anbefales, sitter godt etter et bad på den steinete stranden.
    Foto: David B. Torch
    Sval pan-asiater
    Hitchhiker
    Øvre Slottsgate 3

    Det er et ytterst privilegert hjertesukk, men sannheten er likevel at svært få av sentrums, og særlige områdene rundt Torggatas, eminente og prismoderate asiatiske spisesteder har noe uteservering å snakke om. Så hvor går du når behovet for nudler stiger i takt med gradestokken midtbys?
    Vel, hva med fortsatt underlig undervurderte Kvadraturen?
    Hitchhiker – denne pan-asiatiske street food-aktige restauranten – hadde kanskje sin storhetstid rundt åpning for ti år siden i Mathallen, men har den senere tiden bekledd praktbygget Sentralens østlige hjørne med ny eier i ryggen. Det betyr helt adekvate små varianter av bimbimbap, udonudler, gyoza-dumplings og den slags i en sval stubb av Øvre Slottsgate, et behagelig knips unna sjønært solkjør eller sentrumsgatenes trengsel. De har til og med en rett som kan ligne bitte litt på New York-destinasjonen Momofukus epokegjørende koreanske Ssam-steak.
    Området byr for øvrig på et annet godt utealternativ med hotellet Reviers takterrasse.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Italiensk for bemidlede
    Vineria Ventidue
    Gimleveien 22

    Frogners lille, urbane, italienske pustehull er en utmerket kilde til italiensk kvalitetsmat, og uteserveringen er en klassisk Oslo-fortausrestaurant.
    I en stille boliggate mellom høyreiste og fornemme gårder kan man oppleve en nesten kontinental ro med strålende spagetti vongole eller en kompetent ensalada caprese på tallerkenen. Valget står mellom sol eller skygge til lunsj og full erke-italiensk meny på kvelden. Vinlisten er som seg hør og bør fyldig og kompetent.
    Utsikt til pensjonerte næringslivsledere på trimtur, avgåtte Høyre-ordførere, og lyden fra høylytte arvinger på nabobordet følger med på kjøpet.
    Dette er Oslo vest på sitt mest nasalt intime.
    Foto: Nils Vik
    Smørøyet i grøten
    Baltazar ristorante & enoteca
    Dronningens gate 27

    Det er lett å miste litt motet nedover Karl Johan: Zara-butikker, barn som kjøper make up, nedlagte, trygge Scotsman og så videre, men så åpenbarer det seg noe til venstre nedi der, attpåtil kronet med et kirkespir!
    Oslo domkirkes og Kirkeristens bakhage er intet mindre enn en oase, en lomme av skjønnhet, midt oppi det som av og til kan oppfattes som en forjævligfisering av alt man holder kjært. Vel inne, forsterker fontenen og 27 år gamle Baltazars klassiske meny følelsen av å befinne seg på en piazza i Italia et sted.
    Er du i følge av barn, kan de operere ganske fritt i det bilfrie miljøet baki der, mens du i friluft setter til livs signaturer som stedets pikante vitello tonnato eller sommervennlig pasta vongole. Alt mens du priser deg lykkelig over å ikke svette deg gjennom en kø av kortbukser og rumpetasker ved Vatikanstaten et sted.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    X-faktor blant rib'ene
    Xef Terrazza
    Bryggegangen 8

    Denne spanske perlen har byens seneste kveldssol. Tilfeldigvis har den også byens beste blåskjell, så nær bryggekanten at du kan treffe nærmeste 30-fots rib med olivensteinen. Trenger man egentlig andre begrunnelser?
    Spanske Xef lager kompleks fingastronomi inne, men holder det sommerlett og friskt ute, med gnistrende ceviche og lekre gambas al ajillo. Og en blåskjellkraft så dyp og kompleks at den får det til å kile i sandalene. Vår favoritt på Aker Brygge og Tjuvholmen.
    Foto: Sebastian S. Bjerkvik
    Sjelfullt ved fontenen
    Apostrophe
    Kirkegårdsgata 7A

    Østre Grünerløkkas mest sjarmerende uteservering har sin egen urbane ro, og det er lett å føle at man er i Paris eller Boston når sommersolen gnistrer gjennom hvelvingen av løv. Noens barn hviner av glede i fontenen, en nabo har fyrt seg en rev og duften kiler oss i nesen.
    Østers med sitrussoya eller epleeddik utløser lengselen etter hav og hvit burgunder. Da er man tross alt på riktig sted for det siste. Strålende smørflyndre og bakt blomkål med Midt-Østen-krydderier har tatt plass ved siden av Lofthus-konsernets knallgode pizzaer i menyen.
    Omakase-serveringen har spredt ambisjon og nytelse til bistro-delen av lokalet, og nå går det samme vei også på uteserveringen. Det er en helgardering i livsglede, presentert av kokker som er påskrudde, og kelnere som byr på karakter og sjel.
    Foto: Nils Vik
    Naken vin på folkestripen
    Skaal matbar
    Olaf Ryes plass 12

    Skaal for Grünerløkka. Med helsprø bolinhos og byens kanskje mest etablerte people wathcing er den lille matbaren i hjertet av bydelen blitt en perma-favoritt, enten vi trenger litt folkelig gourmandise til lunsj eller bare sette stemningen før familiegrilling hjemme i hagen på vei fra jobb.
    Foto: Nils Vik
    Skaal har presset seg inn mellom en kaffebar og en konsertscene på Løkkas travleste serveringsstripe, som garanterer for liv og røre og solbrillelufting dagen lang. Hvis du får vaglet deg opp på benkene langs veggen, er du sikret sol i fjeset og såkalt naturvin i glasset så lenge du gidder.
    Fra kjøkkenet kommer det retter med mye smak og personlighet. Alltid østers. Alltid en crispy toast. Stort sett noe vegetarisk med pisket ricotta. Og nå på forsommeren linguine med krabbe og harissa.
    Skaal begynner å ta form av en bydelsklassiker, rett og slett.
    Foto: Nils Vik
    Fortauseliten
    Nektar vinbar
    Fredensborgveien 42

    Nektars uteservering kan vel knapt kalles dét – noen få og smålåtne bord utpå fortauet der, en slags sitteanretning langs veggen – likevel stimler folk til. Å passere på en solfylt ettermiddag kan av og gi assosiasjoner til et fuglefjell av Folk med god smak. Nektar har helt enkelt blitt en slags scene, og en av de viktigste nyetableringer i hovedstaden de senere årene.
    Og for all del, vi forstår populariteten: Et utsøkt utvalg vin, paret med kompetanse, entusiasme, varme, fremoverlent gjestemasse og en helt killer ansjostoast? Hva er det å ikke elske? Sist besøk kastet vi oss over en ganske ny rett på kamskjell, beurre blanc og jordskokk, før en besøkende dansk vinmaker helte oss sin californiske chenin blanc: I de tryggeste hender.
    Ute på fortauet, er man dessuten en del av Fredensborgveien, som denne sesongen for alvor er blitt en slags paradegate, en destinasjon for lett henslengt ettermiddagsskjenk, sykkelomveier og mennesketitting. Det har vært kødannelse ved utebordene til retropregede Coffee & Cigarettes like oppi gaten.
    Lander man i stedet et utebord ved trehuset fra 1814, har man liksom rundet sommerkvelden. Det er lite som å drikke GG-riesling i våt badeshorts omgitt av en familie som virker å bry seg.
    Les også:
    * (Vilkår)
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.154
    Antall liker
    1.190
    Sted
    '
    En liten aperitiff som funker godt sammen med et glass champagne eller gin tonic er saltede agurker toppet med en blanding av Creme fresh og Snøfrisk med litt honning og en valnøttkjerne øverst.

    09SU933GR263BE9.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.671
    Antall liker
    14.286
    En liten aperitiff som funker godt sammen med et glass champagne eller gin tonic er saltede agurker toppet med en blanding av Creme fresh og Snøfrisk med litt honning og en valnøttkjerne øverst.
    Om det blir vel avansert så kan man også fint kombinere sjampis og gin tonic.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.671
    Antall liker
    14.286
    Jeg er for øvrig i Paris as we speak. Det er mye man kan si om franskmenn men de klarer i alle fall å banke ut en svært habil femretter på 45 minutter rundt klokken 22 på en mandag. Rent kulinarisk blir dog oppholdet en liten bomtur siden jeg ikke rekker fin middag i morgen, flyr hjem før fransk middagstid onsdag og 98% av topprestauranter har sommerferie denne uken. Noen toppsteder på luksushoteller har åpent men der er man forventet å kle seg som en klovn og det gidder jeg ikke.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Kjernet smør i går, det blir veldig godt. 40% fløte og litt gresk yoghurt, et drøyt døgn eller så på kjøkkenbenken før kjerning.

    Vis vedlegget 1047855

    Brorparten ble til klarnet smør i dag.

    Vis vedlegget 1047857
    Omtrent samme visa her, 3 store med fløte og i boks seterrømme.
    En god porsjon Maldon salt ble knadd inn på slutten.

    Har ikke klarnet det ... mye enklere og bruke ostehøvelen når det er fast.. ;)
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Det er 40 år siden man brukte bææærneee 🤭 ;)

    Men kult gjort !!
    Jeg skal lage en ny batch med majones imorgen Og noen LowCarb leiver... skal ha ferske reker imorgen
    Hjemmelaget det som kan lages hjemme !!
     

    BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    8.917
    Antall liker
    12.912
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    3
    Det er 40 år siden man brukte bææærneee 🤭 ;)

    Men kult gjort !!
    Jeg skal lage en ny batch med majones imorgen Og noen LowCarb leiver... skal ha ferske reker imorgen
    Hjemmelaget det som kan lages hjemme !!
    Prøv å lag majones basert på brunet smør istedenfor olje. Passer ikke til hva som helst, men er veldig godt! (Noen oppskrifter vil ha en olje/brunet smør blanding)
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Rimelig basic her, men har nok i mer sterk sennep enn gjennomsnittet, og godt med hvitløkspulver.
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.075
    Antall liker
    5.088
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Tyvärr inga bilder från Carbon, blev en femrättersmeny. Meny
    TARTAR
    gula betor | schalottenlök | dijon | ramslökskapris
    MANGALICA FLÄSKDUMPLINGS
    gröna bönor | sötsursås | vattenkrasse
    VAKTEL
    söt majs | broccoli | parmesan
    GRILLAD PICANHA
    cassava croquett | talghollandaise | lökpuré
    PERSIKA
    hallon | maräng | sabayonne | svart te
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.372
    Antall liker
    109.842
    Torget vurderinger
    23
    De bildene fra den menyen gjorde at tastaturet her kortsluttet p.g.a. overdreven sikling...
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.332
    Antall liker
    1.492
    Sted
    VestBredden
    Det der tar tid og skrelle selv............ 🙈
    Men steike og godt og ha, ikke minst olje og...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn