Jo det var meg som foreslo furupanel - jeg oppfatter det som mykere (men det er kanskje ikke forklaringsfaktoren) og bedre for en lytter, og det står jeg ved.
Jeg tror du tar litt hardt i når du sier det ikke spiller noen rolle hvilket materiale man kler rommet med - om man velger gips, ren betong, glass eller trepanel som overflate - alt annet like: man vil nok høre forskjell om man setter deg i rommet og lytter til et stykke akustisk musikk. Det fundamentale som er bestemt av rommets dimensjoner vil selvsagt være likt, men jeg vil mene at disse ulike kledningen klanglig vil oppføre seg ulikt for en lytter i rommet.
Vi må passe på at vi ikke sammenligner epler og pærer.
Hvis utgangspunktet er et rom med betongvegger, og man bygger på et stenderverk av 48x48, fyller dette med 5cm isolasjon, og monterer furupanel utenpå dette, så vil lyden i rommet bli annerledes og mest sannsynlig mye bedre (selv om panel også har sine ulemper).
Man da har man gjort mye mer enn å bytte fra betong til furu!
* Luftlekkasje i alle fjærer og noter og kvisthull gir en viss absorbsjon av lavere frekvenser
* Man får en viss diffusjonseffekt av panelets fresede struktur som er positiv for høyere frkevenser over 2kHz
* Panelet er montert på stendere og kan flekse, som som gir fordeler ved lavere frekvenser.
En ulempe med panel som gjorde at jeg rev all panel i mitt gamle tak var at ved lave frekvenser så begynte det å skrangle.
Selve
overflaten til f.eks furu eller andre høvlede trematerialerer har i svært liten grad noen lydabsoberende effekt. Dette er fordi tre i stor grad er
tett. Lyd er luft i bevegelse, og hvis luft ikke kan slippe
inn i materialet så spiller det ingen rolle om materialet er laget av det ene eller andre. Som du selv skriver: "alt annet like".
Nå er det imidlertid slik at tre er ikke helt tett. Men det er ikke betong heller...
Jeg har nettopp fått kloa i den nyeste modellen til chatGPT (4-01) og spurte denne om råd:
Jeg:
Et rom som består av betongvegger og betong tak og gulv. Rommet er 30 kvadratmeter, og takhøyden er 240cm. Akustikken i et slikt rom vil være helt forferdelig. Vil det hjelpe på akustikken å lime fast 12mm furuplater rett utenpå betongveggene?
Svar:
Å lime 12 mm tykke furuplater direkte på betongveggene vil sannsynligvis ikke gi en betydelig forbedring av akustikken i rommet. Selv om treverk generelt har bedre akustiske egenskaper enn betong, er 12 mm relativt tynt og vil fortsatt reflektere mye lyd. Når platene monteres direkte på en hard overflate uten luftspalte eller lydabsorberende materiale bak, vil de ikke effektivt dempe etterklang eller ekko.
For å forbedre akustikken i rommet anbefales det å bruke materialer som absorberer lyd, slik som akustiske paneler, mineralull, tepper eller gardiner. Hvis du ønsker å bruke treverk, kan perforerte trepaneler med lydabsorberende materiale bak være en bedre løsning. Disse kombinerer estetikk med funksjonell lydabsorpsjon.
Kort oppsummert: Mens furuplater kan endre lydrefleksjonen noe, vil de alene ikke gi en betydelig akustisk forbedring. Det er viktig å inkludere spesifikke lydabsorberende materialer for å oppnå ønsket effekt.
Jeg googlet dette også, og fant denne:
https://soundproofliving.com/wood-reflect-absorb-sound/
Legg merke til at det ligger en link til en forskningsartikkel der. Denne er gratis å laste ned, og der står det en del interessant om forskjellige trematerialer og hvordan tettheten, stivheten og porøsiteten påvirker lydabsorbering. Den er laget for møbelbransjen og fokuserer dermed på trematerialer i forbindelse med konstruksjon av møbler som skal være gunstige i forhold til absjorbsjon av lyd. Man ser at det er først når materialer er
porøse at de påvirker lyden i vesentlig grad.
En til:
https://soundproofliving.com/sound-reflecting-materials/
Konklusjonen slik jeg tolker alt dette er at god lyd i et rom handler om helt andre ting enn om overflaten er laget av det ene eller andre.
Det er hvordan det hele settes sammen som betyr noe.