Selv om man tjener helt OK kan det jo tenkes at man sitter bedre i det 30 år senere ved å ikke insistere på å måtte bo på de aller dyreste adressene fra første stund. Kanskje det er OK å bo i provinsen og legge seg opp en del kapital vs å bo på fasjonabel adresse og leve på randen av en episode i Luksusfellen. Så kan man alltids kjøpe den Frogner-leiligheten noen år senere om man absolutt vil.Ja, har ein ikkje vet nok til å skaffa seg skikkeleg inntekt so får ein leva med fylgjene.
Det ser jo ut som at folk er villige til å ofre det ene eller det andre for å bo noenlunde sentralt i Oslo. Litt avhengig av hvordan man ser på det så kan det være rasende billig å bo i eller i det minste nærme Oslo siden tilsvarende betalte jobber ikke er tilgjengelig andre steder men dersom man er i en eller annen bransje uten særlige utsikter til betydelig lønnsprogresjon gjennom livet så får man jo etableringskostnadene uten de samme fordelene.Vel, du skal ganske ned i Østfold for å få noe skapelig til en familie for la oss si 5 mill, er man et lærerpar har man fort 4 ganger inntekt i gjeld.
Hvordan får du det til å gå opp?Det er ikke så dyrt å bo i Oslo, det er først og fremst dyrt å etablere seg her. I renter etter skatt, kommunale avgifter, eienomdsskatt og forsikring så betaler vi ca 15k i året for vår enebolig i Oslo.
Sry, i måneden skullle det selvsagt stå. Rettet nå. Regningen fra kommunen for kommunale avbgifter og eiendomsskatt er på ca 12.800 i kvartalet for vår del (denne skal riktig nok øke en del fremover). Av dette er 8400 k kommunale avgifter og 4400 eiendomsskatt.Hvordan får du det til å gå opp?
Ifølge Nettavisen er de kommunale avgiftene for en enebolig i Oslo alene mer enn 15k.
Sjekk din kommune: Så høye er de kommunale avgiftene
Enorme forskjeller i hva folk må betale i kommunale avgifter.www.nettavisen.no
Dyrt å bo i Oslo?Hvordan får du det til å gå opp?
Ifølge Nettavisen er de kommunale avgiftene for en enebolig i Oslo alene mer enn 15k.
Sjekk din kommune: Så høye er de kommunale avgiftene
Enorme forskjeller i hva folk må betale i kommunale avgifter.www.nettavisen.no
Det er eit poeng. Å kjøpa i Oslo, når ein ikkje bur der, framstår som ganske umogleg. Å flytta, eller "oppgradera", i Oslo er ikkje like umogleg.Problemet er bare å komme seg inn på markedet, slik at man får tatt del i denne fantastiske prisgaloppen.
Ja, og det er ikkje dumt, altså, utover at dei fleste må ha ein stad å bu. Veldig mykje billigare enn leiligheita på Veitvet trur eg neppe vi kunne fått det med to ungar (på den tida). Ein kan sjølvsagt leiga, men då måtte leigeprisen vore temmeleg låg for at differansen mot eigekostnadar skulle kasta meir av seg enn prisveksten på bustadmarknaden.Den andre måten å gjøre det på, om man har tilstrekkelig selvdisiplin, er å begrense de månedlige bokostnadene (som weld77 beskrev), spare opp de pengene i investeringer som forhåpentligvis gir minst like høy avkastning over tid, og så kjøpe det man vil når det passer slik.
Jeg skal bli dansk sentralbanksjef når jeg blir stor. Våkne fra dvalen litt sjeldnere enn hver måned, se hva den europeiske sentralbanken har gjort, om noe, så gjøre det akkurat det samme som de og så legge meg igjen.I dag satte EU ned styringsrenta, hva skjer da? Jo diskusjon på D18 om hvorfor den ikke settes ned her i landet, akkurat som forrige gang, og som det også blir neste gang.
Var det ikkje ein episode for nokre (5-6?) år sidan då den danske sentralbanken måtte arbeida temmeleg hardt for å unngå at DKK vart dyrare mot EUR enn det temmeleg smale intervallet dei hadde å gå på?Jeg skal bli dansk sentralbanksjef når jeg blir stor. Våkne fra dvalen litt sjeldnere enn hver måned, se hva den europeiske sentralbanken har gjort, om noe, så gjøre det akkurat det samme som de og så legge meg igjen.
Jo, det er en viss risk for å bli vekket grunnet det, men en gang eller to i tiåret får man takle og skrive overtid.Var det ikkje ein episode for nokre (5-6?) år sidan då den danske sentralbanken måtte arbeida temmeleg hardt for å unngå at DKK vart dyrare mot EUR enn det temmeleg smale intervallet dei hadde å gå på?
Dei tilfella der argumenta hennar har noko føre seg, er kanskje dei tilfella der det er veldig vanskeleg for utleigar å selja utleigebustaden.For en privatperson som eier en utleiebolig så er det binært om man selger den eller ikke da man ikke kan selge et par kvadratmeter for å få bedre likviditet, for en profesjonell som driver større kan man eventuelt selge unna noe for å bedre likviditetssituasjonen.
Det som skiller Norge fra mange andre land er at Norge har en svært liten profesjonell utleiesektor. Markedet er svært fragmentert og det er også en del empiri på at standard osv i snitt er bedre om man leier fra profesjonelle. En profesjonell utleier har tross alt en interesse av å ha folk boende så lenge som mulig mens en privat plutselig kan trenge boligen når barna flytter ut eller av en eller annen grunn vil selge. Så som leietager er man i stor grad prisgitt private utleiere som har en eller en liten håndfull enheter med den uforutsigbarheten det medfører.Difor framstår det som først og fremst fåfengd å tru at vi kan redda utleigemarknaden ved å få utleigarar til å forstå at dei bør vera fornøgde med det dei har, fordi det er meir enn null. Kvifor i all verda skal dei det?
På hi sida er ein god del av leigemarknaden folk som ikkje har anna alternativ: studentar, skuleelevar og dei som får leiga betalt av det offentlege. Her er det gjerne lokal knappheit, og utleigar vil typisk auka leiga ut frå auka betalingsvilje: går stipend/satsar opp, vil utleigar auka leiga tilsvarande. Uavhengig av om han må. Kvifor leiga ut bufellesskapet til 20'000/mnd når ein kan leiga ut til 25'000/mnd.
Apropos det: Jeg har nettopp refinansiert restene av huslånet, fra annuitetslån + rammelån til bare rammelån. Det er vel nettopp slik det fungerer, enslags put/call-opsjon på å bytte kvadratmetre mot likviditet etter behov, begge veier. Det passer meg bedre enn faste månedlige avdrag. Når huset som utgjør sikkerhet engang blir solgt teller man opp hvor stor andel som er bankens den dagen (om noe) og deler pengene deretter.For en privatperson som eier en utleiebolig så er det binært om man selger den eller ikke da man ikke kan selge et par kvadratmeter for å få bedre likviditet,
Joda det er greit nok. Det som typisk stopper folk og fe i det norske lånemarkedet er regelen om maks fem ganger inntekten, ikke tilgjengelig sikkerhet for banken. Sånn i teorien kunne jeg og samboeren økt lånet på huset med kanskje 10 mill uten at banken ville vært bekrymret for pantet, men de ville muligens hatt enkelte andre innvendinger mot en slik operasjon.Apropos det: Jeg har nettopp refinansiert restene av huslånet, fra annuitetslån + rammelån til bare rammelån. Det er vel nettopp slik det fungerer, enslags put/call-opsjon på å bytte kvadratmetre mot likviditet etter behov, begge veier. Det passer meg bedre enn faste månedlige avdrag. Når huset som utgjør sikkerhet engang blir solgt teller man opp hvor stor andel som er bankens den dagen (om noe) og deler pengene deretter.
Smått magisk, egentlig. Avtalt del av egenkapitalen er øyeblikkelig tilgjengelig som likviditet om jeg behøver det. Det er regnskapsteknisk en utbetaling av innvilget lån, dvs å skape nye penger ihht gjeldende økonomisk teori. Med andre ord er det en lisens til selv å trykke penger ved behov opp til avtalt sikkerhet, omtrent som gamle dagers gullreserve for seddeltrykking. Når jeg ikke behøver pengene lenger kan jeg bare makulere dem igjen.
Ja, det har en rentekostnad ved bruk, men egenkapitalen har også en alternativkostnad om den bare står der.
Tja, det er vel ikke spesielt originalt å ha en nedbetalt bolig som har steget veldig mye i verdi når man nærmer seg 60(?) og bodd i eller i noenlunde grei avstand fra Oslo?Smatt-smatt....
Studerte i USA fra 1979. Ble jo bare rikere og rikere av det, når studielånet skulle omsettes i Dolares Americanos. (I tillegg fikk jeg stipend og lønn av universitetet).Valget i USA: Rådyrt i USA - vil lommeboka avgjøre for Kamala Harris?
Matvarepriser er den viktigste enkeltsaken for flest velgere. Det er dårlig nytt for Kamala Harris.www.vg.no
Artig sak, som seier veldig lite om kor dyrt det er i USA, men meir om kor svak krona er. Eg er sikker på at for 15-20 år sidan ville dei fleste melda heim frå junaiten at alt var skikkeleg billig der borte.
Har vært et par tilsvar på DN.no, ett av de her.^ Kronikkforfatteren må leve i et lykkeland hvor kapital yngler uten kostnad og risiko. Ingen renter, ingen alternativkostnad, ingen risikopremie, bare en årlig verdistigning. Hun har oppfunnet perpetuum mobile, økonomisk sett.
2-3 prisvekst blir jo et sted rundt 0% realavkastning fra prisutviklingen (mer på egenkapitalen grunnet gearing). I markedet for næringseiendom så ser man stort sett på kontantstrømmnen som en inflasjonsjustert obligasjon. Der vil prisen på eiendomen i fremtiden langt på vei være en funksjon av hvilken yield man vil kjøpe (eller selge) den på og denne vil være svært sensitiv til rentenivået på transaksjonstidspunktet.Enig i at artikkelen var på bærtur, men boligprisvekst/inflasjon kan og bør få en plass i regnestykket.
For i det lange løp - så vil boliprisen (og dermed også husleien etterhvert) røffly følge et sted mellom inflasjon og lønnsutviklingen - og har du en horisont på 10+ år - så kan du trygt legge inn 2-3% prisvekst i lønnsomhetskalkylen din.
Nå er vel ikke rentene som er brukt i disse eksempelen realrenter. Men om man bruker en realrente på 1,5% - så går regnestykket lettere i pluss.2-3 prisvekst blir jo et sted rundt 0% realavkastning fra prisutviklingen (mer på egenkapitalen grunnet gearing). I markedet for næringseiendom så ser man stort sett på kontantstrømmnen som en inflasjonsjustert obligasjon. Der vil prisen på eiendomen i fremtiden langt på vei være en funksjon av hvilken yield man kjøper den på og denne vil være svært sensitiv til rentenivået på transaksjonstidspunktet.
Den var med i regnestykket. Rambøl hadde ikke lest eller forstått analysen hun kritiserte.Enig i at artikkelen var på bærtur, men boligprisvekst/inflasjon kan og bør få en plass i regnestykket.
For i det lange løp - så vil boliprisen (og dermed også husleien etterhvert) røffly følge et sted mellom inflasjon og lønnsutviklingen - og har du en horisont på 10+ år - så kan du trygt legge inn 2-3% prisvekst i lønnsomhetskalkylen din.
Om man sitter på en ubrukt leilighet og av forskjellige grunner ikke ønsker å selge den kan det nå være mer attraktivt å la den stå tom enn å leie ut. Verdistigning og kapitalkostnad har man uansett, mens «driften» kan tape ca like mye penger på mer enn en måte.For det tredje hevder hun at jeg har utelatt prisstigning som en del av avkastningen i regnestykket. Det stemmer heller ikke. Prisstigning er selvfølgelig en del av den totale avkastningen for de som leier ut boliger. Men ettersom forventet prisstigning inngår både i den historiske beregningen av avkastningskravet utleiere typisk har hatt, og i det fremtidige avkastningskravet, nøytraliserer de vanligvis hverandre.
Unntaket er om man tror at forventet boligprisstigning var unormalt høy eller lav i referanseperioden. Ved unormalt høy forventning til boligprisstigning vil man være villig til å akseptere en lavere avkastning fra selve utleien, og motsatt. I referanseperioden jeg brukte, 2009 til 2021, var boligprisstigningen unormalt høy. Det kan godt være at dette var forventet. I så fall ville man kreve en bedre lønnsomheten fremover fra selve utleien enn jeg la til grunn, noe som ville krevd en enda høyere leieprisvekst.
Uansett, forventet prisstigning var altså inkludert, jeg var bare litt forsiktig i anslaget.
Nå fant ikke jeg det første regnestykket hans, men det han skriver i sitatet så virker det som det innlegget handlet om hvordan "samme" avkastningskrav i tiden fremover vil måtte gi høyere leiepriser, sammenlignet mot historisk avkastningskrav.Den var med i regnestykket. Rambøl hadde ikke lest eller forstått analysen hun kritiserte.
Dette er jo tull, men det kunne det vært morsomt å få se hvor kreativ du greier å være for å få en slik påstand til å bli sann.Om man sitter på en ubrukt leilighet og av forskjellige grunner ikke ønsker å selge den kan det nå være mer attraktivt å la den stå tom enn å leie ut. Verdistigning og kapitalkostnad har man uansett, mens «driften» kan tape ca like mye penger på mer enn en måte.
Ikke at jeg er enig i påstanden på generelt grunnlag, men man har mindre slitasje om den er ubebodd uten at man må forvente at besparelsen her overstiger leieinntektene akkurat og med litt ufalks kan det gå veldig galt - forsåvidt også selv om den er ubebodd. Dessuten har det en viss opsjonsverdi og nårsomhelst kunne gjøre hva man vil med den, som f.eks bo i den, innlosjere barn i den eller selge den.Dette er jo tull, men det kunne det vært morsomt å få se hvor kreativ du greier å være for å få en slik påstand til å bli sann.