Apropos
På kalde dager faller konkurransen i kraftmarkedet – mange av produsentene har ikke mulighet til å produsere. Vi får færre tilbydere, med stor frihet til å påvirke prisen.
www.dn.no
Som om ikke resten av krafthandelen var problematisk nok så er det de få store som kan tjene mest når det blir kaldt (nok).. Interessant med økonomisk dynamikk
BTW, utenkte konsekvenser, når det "stormer" som verst så inspirerer det til at flere graver enda mer og ny kunnskap kommer som påvirker fremtidige løsninger
Glemte denne. Så langt jeg vet så er det vidt annerkjent at det i nåværende system er optimalt å by sin egen marginalkost (altså vannverdien i Norge for et magasinkraftverk). Han insinuerer langt på vei at det sitter en skokk luringer og prøver å gjette på hva klareringsprisen blir neste dag, for så å legge seg så langt opp til den som mulig. For det første er det ingen som vet hva som blir markedskrysset neste dag på de dagene prisene svinger villt - de kan bli nesten hvasomhelst basert på hva aktørene mener de kan levere og når systemet er presset er det ganske små marginer i produksjon som gir veldig store utslag i pris. Legger man seg over klareringsprisen får man ikke solgt noesomhelst.
I motsetning til hva som er populært å tro så kan man som kraftverk i Norge ikke velge å eksportere. For det første er det kun Statnett som kan kjøpe og selge kraft på tvers av nasjonale grenser eller på tvers av prisområder i Norge. Alle produsenter får prisen i sitt prisområde og eventuell differanse mot utlandet eller annet prisområde i Norge er det Statnett som tjener i form av flaskehalsinntekter. På tvers av landegrenser blir det delt med "Statnett" på andre siden av grensen. For det andre er eksport, eller mangel på sådan er et spørsmål om hvor markedet klarerer, ikke noe som skjer fordi noen har dritlyst til å selge kraft til tyskere til høyest mulig pris.
Hearsay er at Statkraft (ikke -nett) som den suverent største aktør i Norge er svært ryddige i sin budgiving for produksjon. De ønsker neppe almenn mistanke om at de kuker det hele til for andre eller nasjonens innbyggere.
Når systemet er presset og alle i Norge produserer omtrent for full guffe så er gjerne eksporten ikke i næreheten av sitt teoretiske maksimum. Prisen blir da presset så høyt at flyten på kablene til utlandet blir begrenset og man ikke ender opp med å prøve å selge mer enn man kan levere. Dersom - for diskusjonens skyld - innenlands etterspørsel i en gitt time er 25GW og systemets maksimale kapasitet er 28GW så er det ikke mulig å eksportere mer enn 3GW selv om utvekslingskapasiteten er 7-8GW. Om du ser på produksjonsbudene så går de til himmels helt til høyre i fordelingen og på et nivå er det faktisk ikke mulig å levere mer uansett hva prisen er og hvor mye kraft som etterspørs. Dette er det mest opplagte problemet med ideen om en lav pris internt i Norge og en høy pris mot utlandet - det er ikke slik eventuell flyt mot utlandet faktisk avgjøres. Enhver som tror at det bare er å gjøre ett-eller-annet (separate prisområder for kablene, topris system internt i Norge eller hva det nå er) bør man fortrinnsvis umiddelbart slutte å lytte til.
Skribleriene til fyren fremstår primært som økonomist teoretisering der man glemmer at det faktisk er et fysisk system i bunn, og som nevnt driter dette tynt i hva noen mener om det.