Mat, drikke og røyk Espresso og espressomaskiner

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.704
    Antall liker
    1.854
    Sted
    VestBredden
    Det er enns egen kopp med kaffe som er ens smakspreferanse, uten tvil. Jeg var og der at jeg gjorde det samme som dere sier her, inkludert fela ;)
    Men så begynte jeg og teste selv, og fant ut at det var noe i det som Tim Wendelboe, James Hoffman og Lance Hedrick sier, varme er kaffens store fiende faktisk.
    Selvom det faktisk må til, oftere og oftere brygger jeg i pitcheren og heller derifra og opp i kopp, med et bedre resultat.


    Tim Wendelboe
    To give a better drinking experience we wanted to develop espresso cups that are bigger and heavier. This way the liquid will cool faster and maintain optimal drinking temperature. The shape allows the user to capture the fragrant aromas better and the liquid will enter the mouth in specific ways to either enhance sweetness or acidity.

     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.590
    Antall liker
    111.125
    Torget vurderinger
    23
    Flotte fliser/fuger! :) :)

    2024_12_21_12_29_05_Mat_drikke_og_røyk_Espresso_og_espressomaskiner_Side_3_Hifisentralen_Mo.png
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.217
    Antall liker
    4.855
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Jeg har egentlig gitt opp norskbrent kaffe etter jeg ikke har klart å finne en kaffe som jeg ikke syntes smakte for surt.
    Kan selvfølgelig ikke skryte på meg å ha prøvd det meste der ute, men er det ikke sånn at den generelle norske kaffesmaken heller litt mot det syrlige? Spør for en venn. 😎

    Et lite tips som mange sikkert vet allerede: rør i espressoen før du drikker. Hvis du drikker den uten sukker. 😉
    Espressoen extraheres i flere trinn og det danner seg forskjellige lag i koppen.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.704
    Antall liker
    1.854
    Sted
    VestBredden
    Kald kopp på espresso gjør at smaken blir dårligere, imho.
    Det er lov og mene, skal ikke si deg hva og like eller ikke.
    Men har som sagt tidligere og bruker mer og mer pitcher til og brygge i, og jeg får da bedre smak med engang.
    Espresso eller annen kaffe bør ikke drikkes glohett for best mulig smaksopplevelse.
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.415
    Antall liker
    4.174
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Du kan sikkert senke temperaturen på vannet som kommer ut fra bryggerhodet?

    Jeg drikker gjerne espressoen min som italienere flest, innen et minutt eller to etter at den er brygget.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.704
    Antall liker
    1.854
    Sted
    VestBredden


    Du kan sikkert senke temperaturen på vannet som kommer ut fra bryggerhodet?

    Jeg drikker gjerne espressoen min som italienere flest, innen et minutt eller to etter at den er brygget.
    Ja, og jeg har endt ned 91 grader, nå bytter jeg kaffetyper ganske ofte, og har prøvd og endre mange ganger på antall grader, kan velge mellom 88 og 96 grader
    Noen er det stor forskjell på hvilke utbytte dem har av rett temperatur, typisk mørkbrente... men jeg har valgt og ha en typisk gjennomsnitt temperatur som funker på det meste, burde jeg skjerpe meg mer ?


     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.105
    Antall liker
    14.661
    Det bes vennligst om at de som mener at dagligvarebaronene i Norge og andre grådige aktører har skylden for alt ikke forvirres med relativt lett tilgjengelige faktaopplysninger. Jeg er ikke så ekstremt fint på kaffien jeg bruker - den jeg pleier å kjøpe på min lokale Meny har vel steget fra 129 til 199 for en halvkilo på et par år.

    Her er fem års prishistorikk for futurekontrakten på Arabica-bønner. Dette skal leses som at det koster 3.235 dollar pr amerikansk pound, eller ca 81 kroner pr kilo for råvaren. (USd - altså med liten d betyr cent.). Hver kontrakt er på 37500 amerikanske pounds så om man vil spekulere i kaffiprisen på råvarebørsen i Chicago så koster en enkelt kontrakt litt over 120.000 dollar så ikke påfallende egnet for privatpersoner.
    1735227407032.png
     
    Sist redigert:

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.217
    Antall liker
    4.855
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Noen som kan anbefale et brukbar vekt?
    Fikk et «kaffevekt» fra Bodum men den er dritt. Har variasjoner inntil 0,5g på hver veiing.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.105
    Antall liker
    14.661
    Noen som kan anbefale et brukbar vekt?
    Fikk et «kaffevekt» fra Bodum men den er dritt. Har variasjoner inntil 0,5g på hver veiing.
    Jeg kjøpte for mange år siden en billig narkolangervekt fra Kina, har ikke sviktet meg i alle fall. Opprinnelig kjøpt for å veie humle til ølbrygging, nå primært brukt til å veie salt til brødbaking og innblanding i kvernet kjøtt i ymse former.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.217
    Antall liker
    4.855
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Jeg kjøpte for mange år siden en billig narkolangervekt fra Kina, har ikke sviktet meg i alle fall. Opprinnelig kjøpt for å veie humle til ølbrygging, nå primært brukt til å veie salt til brødbaking og innblanding i kvernet kjøtt i ymse former.
    Ja, hadde en sånn også i noen år før den ga seg.
    Skal se om finner en til.
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.408
    Antall liker
    1.252
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Om den deler på 100 dels gram er det ikke sikkert den måler riktig...
     
    Sist redigert:

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.704
    Antall liker
    1.854
    Sted
    VestBredden
    Snøft...😤 sier du at vi ikke er perfekte ? 😠

    😛 Joda, den menneskelige faktoren er stor/størst, men det ligger jo mye i bønnene og i hardwaren.....
    Og så har vi alle forskjellige prioriteringer på hva vi selv mener er den rette fremgangsmåten... 😝
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.794
    Antall liker
    6.656
    Jeg kjøpte for mange år siden en billig narkolangervekt fra Kina, har ikke sviktet meg i alle fall. Opprinnelig kjøpt for å veie humle til ølbrygging, nå primært brukt til å veie salt til brødbaking og innblanding i kvernet kjøtt i ymse former.
    Ditto, har en sånn til drøyt 200kr: https://www.elkjop.no/product/hjem-...tal-vekt-med-hoy-presisjon-10-g-0001-g/429455. Opprinnelig kjøpt for å dosere mdma, nå primært brukt til å samle støv i kjellerboden. Funket fjell, hvis noen har større krav til nøyaktighet på kaffeveiiga enn det så er de langt inne i placeboland.
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.629
    Antall liker
    1.847
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1

    Morten S

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.09.2015
    Innlegg
    376
    Antall liker
    630
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har egentlig gitt opp norskbrent kaffe etter jeg ikke har klart å finne en kaffe som jeg ikke syntes smakte for surt.
    Kan selvfølgelig ikke skryte på meg å ha prøvd det meste der ute, men er det ikke sånn at den generelle norske kaffesmaken heller litt mot det syrlige? Spør for en venn. 😎

    Et lite tips som mange sikkert vet allerede: rør i espressoen før du drikker. Hvis du drikker den uten sukker. 😉
    Espressoen extraheres i flere trinn og det danner seg forskjellige lag i koppen.
    Jeg vil gjerne si noe om syrlighet i kaffe og espresso generelt.

    Syrlighet i kaffe kan være forskjellig fra typer, opprinnelse og prosess. (Vasket, bærtørket osv)

    Syrlighet i espresso kommer, etter mine erfaringer, mest på byggemetode. Korte shots kan feks være veldig syrlige.

    Jeg opplever ved lysere brenninger (ser at fler her bruker normalbrent kaffe til espresso) det er vanskeligere å brygge for optimalt brygg enn ved noe mørkere brenninger som generelt er mer tilgivelig. Bommer man her, kan brygget bli ubalansert og i overkant syrlig.

    Så vil jeg si på generelt grunnlag at norske kaffebrennerier har tilgang til og bruker stort sett veldig gode råvarer. Norske brenneri brenner generelt lysere enn kaffe fra kontinentet også.

    Veldig enig med Slartibart at skje er en god ide.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.167
    Antall liker
    7.946
    Sted
    Holmestrand
    Jeg har egentlig gitt opp norskbrent kaffe etter jeg ikke har klart å finne en kaffe som jeg ikke syntes smakte for surt.
    Kan selvfølgelig ikke skryte på meg å ha prøvd det meste der ute, men er det ikke sånn at den generelle norske kaffesmaken heller litt mot det syrlige? Spør for en venn. 😎

    Et lite tips som mange sikkert vet allerede: rør i espressoen før du drikker. Hvis du drikker den uten sukker. 😉
    Espressoen extraheres i flere trinn og det danner seg forskjellige lag i koppen.
    Jeg sitter med samme inntrykket.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn