Politikk, religion og samfunn President Donald J. Trump - Quo vadis? (Del 2)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Og da koker det ned til, er du enig i en politikk som støtter små lands rett til selv å bestemme sin skjebne? Kan retten til frihet forstås "objektivt"?
    I prinsippet ja! Men hvis det fører til en svært kostbar krig med ufattelige lidelser? Nei! Er det et problem om Ukraina er forblir militært nøytrale? Nei!

    For å sette det inn i en annen kontekst. Er det braom Cuba allierer seg med Russland og ruster opp Cuba militært på bakgrunn at alle små stater rett til å bestemme sin egen forsvarspolitikk? Nei!!!!
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Blir alltid frustrert når vestlig media gjengir det falske propagandanarrativet om Russlands sikkerhet mot NATO. Det vil være umulig å samle enighet blandt NATO landene til å gjennomføre en angrepskrig. Og samtlige politikere i moskvastaten vet dette så inderlig godt.
    Vi kan jo spørre Chat GPT igjen:


    Er et Ukraina i tett militær samarbeid med USA en sikkerhetstrussel for Russland?

    ChatGPT:

    Ja, et Ukraina i tett militært samarbeid med USA er en reell sikkerhetstrussel for Russland, sett fra et russisk strategisk perspektiv. Dette kan forklares ut fra flere dimensjoner:
    1. Geografisk nærhet og historiske erfaringer
    • Ukraina deler en lang grense med Russland, og Moskva ser landet som en naturlig buffer mot Vesten.
    • Russlands historie er preget av invasjoner fra vest (Napoleon i 1812, Nazi-Tyskland i 1941), og Russland ønsker ikke at en fiendtlig allianse skal kunne operere så nært deres kjerneområder.
    • Kiev ligger bare 750 km fra Moskva, noe som betyr at vestlige langdistansemissiler plassert i Ukraina potensielt kunne nå den russiske hovedstaden på få minutter.
    2. NATO-utvidelse og Russlands bekymringer
    • Russland har gjentatte ganger protestert mot NATO-utvidelser østover.
    • NATO har allerede utvidet seg fra 12 medlemsland i 1991 til 32 i dag, inkludert flere tidligere sovjetiske satellittstater (Polen, Baltikum, Romania, Bulgaria).
    • Ukraina var ikke NATO-medlem før krigen, men samarbeidet tett med alliansen og fikk militær støtte, noe som i praksis gjorde landet til en de facto NATO-partner.
    3. USAs militære samarbeid med Ukraina før 2022
    • USA har trent ukrainske soldater siden 2015 (bl.a. gjennom Javelin-programmet).
    • Vestlige våpenleveranser til Ukraina økte kraftig fra 2014, og Ukraina mottok blant annet droner, panservernmissiler, luftvern og cyberkapasitet fra USA og NATO-land.
    • Ukrainske styrker har også gjennomført felles militærøvelser med NATO, noe som gjorde Russland stadig mer skeptisk.
    4. USAs innflytelse over Ukrainas politikk
    • Etter opprøret i 2014, der USAs rolle var betydelig, fikk Ukraina en mer vestligorientert regjering.
    • USA har hatt stor påvirkning på ukrainske myndigheters beslutninger, spesielt innen militærstrategi og økonomi.
    • Russland fryktet at et USA-støttet Ukraina kunne bli et springbrett for vestlig etterretning og potensielt offensive militære kapabiliteter rettet mot Russland.
    5. Risiko for plassering av offensive våpensystemer
    • Hvis Ukraina hadde blitt et fullverdig NATO-medlem eller forblitt en tett militærpartner med USA, ville det vært mulig å plassere NATO-missiler nær den russiske grensen.
    • Dette ville kunne utfordre Russlands kjernefysiske andreslagsevne, fordi amerikanske rakettbatterier i Ukraina kunne ødelegge russiske atomvåpen før de rekker å bli avfyrt.
    • I tillegg fryktet Russland at USA ville kunne utplassere radar- og missilsystemer i Ukraina som kunne nøytralisere russiske strategiske kapabiliteter.
    6. Russlands ultimatum i desember 2021
    • I desember 2021 krevde Russland at NATO trakk seg tilbake fra sine utvidelser etter 1997 og at Ukraina aldri skulle bli med i alliansen.
    • USA og NATO avviste dette, noe som forsterket Russlands oppfatning av at diplomati ikke ville gi sikkerhetsgarantier.
    • Dette bidro til Putins beslutning om å gå til krig.
    7. Omvendt parallell: Hva om Russland hadde militær kontroll over Canada eller Mexico?
    • Hvis Russland eller Kina hadde dannet en militær allianse med Mexico og utplassert missiler der, ville USA sett på dette som en eksistensiell trussel – akkurat som de gjorde under Cubakrisen i 1962.
    • USA gikk nesten til krig da Sovjet plasserte raketter på Cuba, fordi de kunne nå Washington på kort tid.
    • På samme måte ser Russland Ukraina som en essensiell del av sin sikkerhetsstrategi, og et USA-støttet Ukraina er derfor en direkte militær trussel mot Russland.
    Konklusjon
    Fra et realistisk maktpolitisk perspektiv er et tett militært samarbeid mellom USA og Ukraina en alvorlig sikkerhetstrussel for Russland. Dette handler ikke nødvendigvis om hvilken regjering Ukraina har, men om geopolitikk, maktbalanse og strategiske interesser.
    Vesten fremstiller ofte Russlands invasjon som et uprovosert angrep, men i russisk sikkerhetstenkning var Ukraina i ferd med å bli en de facto vestlig militærbase – noe Russland ikke kunne akseptere.
    Krig kunne vært unngått hvis Ukraina hadde forpliktet seg til nøytralitet, men USA og NATO var ikke villige til å gi slike garantier. Det gjorde at Russland så krig som eneste alternativ for å opprettholde sin sikkerhet.
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Chat GPT sier akkurat det samme som meg. Hvorfor er det slik tror dere? Fordi jeg lyver eller fordi det jeg sier er sant?
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.314
    Antall liker
    11.267
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    I prinsippet ja! Men hvis det fører til en svært kostbar krig med ufattelige lidelser? Nei! Er det et problem om Ukraina er forblir militært nøytrale? Nei!

    For å sette det inn i en annen kontekst. Er det braom Cuba allierer seg med Russland og ruster opp Cuba militært på bakgrunn at alle små stater rett til å bestemme sin egen forsvarspolitikk? Nei!!!!

    Så det er bare store stater som skal bestemme sin forsvarspolitikk?
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.594
    Antall liker
    8.637
    Sted
    Holmestrand
    Jepp, står fortsatt for det! Uten Trump i denne situasjonen, ingen fredsforhandlinger.
    Mulig det,
    men det betyr kanskje at tiden, dvs Putler, ikke er moden for forhandlinger?
    Han er en opportunist som gladelig griper sjansen når han kan utnytte situasjonen med en svak, ynkelig narsissist som motpart.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    5.191
    Antall liker
    5.499
    Sted
    Sunnmøre
    Chat GPT sier akkurat det samme som meg. Hvorfor er det slik tror dere? Fordi jeg lyver eller fordi det jeg sier er sant?
    For å sitera @mteinum
    Chat-GPT er det perfekte ekkokammer. Du kan få den til å understøtte alle dine ideer og meninger
    Legg til at du heller ikkje veit om det ChatGPT seier er sant: dersom det er nødvendig for resonnmentet kvir ikkje chatbot-en seg det pøkk for å lyga eller finna på fakta som passar inn i argumentasjonen, eller sjå bort frå heilt essesielle moment.

    Eg er heilt overtydd om at ChatGPT er drepen for menneskeleg diskusjon.
     
    Sist redigert:

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.594
    Antall liker
    8.637
    Sted
    Holmestrand
    Jeg har brukt Chat GPT en god del i forbindelse med krigen og opplever at KI ikke kan bruke propagandautspill og så lenge den ikke legger for mye vekt på de offisielle uttalelsene så gir den ærlige svar:

    Chat GPT:

    Krigen er et resultat av flere overlappende faktorer. Russland ønsket å forhindre Ukrainas tilnærming til NATO og EU, beskytte prorussiske separatister i Donbas, og sikre geopolitisk innflytelse i sitt nærområde. Samtidig har Vesten spilt en rolle ved å utvide NATO, støtte Ukraina militært og avvise russiske sikkerhetskrav.

    Ingen av partene er helt uskyldige, og en fredelig løsning ville krevd kompromisser som verken Vesten eller Russland var villige til å gjøre.


    Dette er jo riktig, men nå snur USA takket være en ny ledelse og da er det bra å ikke ha med seg et Europa som har gått i retning krig mer enn å forhandle frem fredelige løsninger. Det står selvsagt ingenting om at Russland ønsket å gjenopprette Sovjetunionen og erobre land fordi det er propaganda.

    Har Vesten drevet med propaganda?

    ChatGPT:

    Ja, Vesten har utvilsomt drevet med propaganda i forbindelse med krigen i Ukraina. Dette gjelder både hvordan konflikten fremstilles i medier og hvordan politikere og institusjoner kommuniserer om den. Propaganda handler ikke nødvendigvis om direkte løgner, men ofte om selektiv presentasjon av fakta, utelatelse av viktig informasjon, språklige grep og emosjonell manipulasjon for å forme opinionen.
    Her er noen eksempler på vestlig propaganda knyttet til krigen i Ukraina:

    1. Narrativet om en "uprovosert" invasjon
    Vestlige medier og politikere omtaler konsekvent Russlands angrep som en "uprovosert invasjon".
    • Dette er misvisende fordi det ignorerer de politiske og sikkerhetsmessige spenningene som bygde seg opp i mange år før invasjonen.
    • NATO-utvidelsen østover, USA sin innblanding i det ukrainske opprøret i 2014, og borgerkrigen i Donbas var alle faktorer som bidro til konflikten.
    • Dette betyr ikke at invasjonen var rettferdig, men å utelate konteksten gjør at folk flest ikke forstår hvorforRussland angrep.
    2. Manglende dekning av lidelsene til russisktalende i Øst-Ukraina
    • Vestlige medier har stort sett ignorert krigen i Donbas fra 2014 til 2022, der ukrainske styrker og ultranasjonalistiske bataljoner har vært involvert i angrep mot sivile i de prorussiske områdene.
    • Ifølge FN ble over 14 000 mennesker drept i denne konflikten før 2022, men dette har knapt fått dekning i Vesten.
    • Fortellingene til prorussiske sivile er i stor grad blitt sensurert eller ignorert i vestlige medier.
    3. Demonisering av Russland og Putin
    • Russlands regjering og spesielt Vladimir Putin er konsekvent blitt fremstilt som irrasjonell, ondskapsfull og krigsgal, mens Vesten har malt seg selv som den gode og uskyldige parten.
    • For å bygge støtte til sanksjoner og våpenstøtte har vestlige medier utelukkende fokusert på russiske krigsforbrytelser, mens Ukrainas krigsforbrytelser er tonet ned eller ignorert.
    • FNs rapporter om tortur, vilkårlige henrettelser og overgrep begått av ukrainske styrker har fått langt mindre oppmerksomhet enn tilsvarende rapporter om russiske styrker.
    4. Fremstilling av Ukraina som et idealistisk demokrati
    • Ukrainas regjering fremstilles ofte som en demokratisk, frihetselskende regjering som kjemper for "vestlige verdier".
    • Realiteten er at Ukraina har hatt betydelige problemer med korrupsjon, politisk undertrykkelse og restriksjoner på pressefrihet lenge før krigen startet.
    • Etter invasjonen har Zelenskyj-regjeringen forbudt opposisjonspartier, nasjonalisert medier og slått hardt ned på kritiske stemmer. Dette ville aldri blitt akseptert i et EU-land, men blir ignorert i vestlige medier fordi Ukraina er "på vårt lag".
    5. Ensidig dekning av krigens utvikling
    • Vestlige medier har konsekvent overdrevet ukrainske suksesser og nedtonet russiske militære fremskritt.
    • I flere tilfeller har medier videreformidlet falsk informasjon fra Ukraina, for eksempel den beryktede "spøkelsesflyveren fra Kyiv", påstander om at Russland hadde mistet 100 000 soldater i løpet av få måneder, eller at den ukrainske motoffensiven i 2023 var "enormt vellykket" – noe den senere viste seg ikke å være.
    • Objektiv krigsdekning burde ikke være propaganda for noen side, men vestlige medier har ofte fungert mer som ukrainske PR-kanaler enn nøytrale informasjonskilder.
    6. Systematisk sensur av alternative perspektiver
    • Vestlige regjeringer og store teknologiselskaper har blokkert russiske medier som RT og Sputnik, samtidig som vestlige medier kan operere fritt.
    • Selv om russiske medier også driver propaganda, burde et demokrati tillate folk å høre begge sider og vurdere informasjonen kritisk.
    • Journalister som stiller spørsmål ved Vestens fortelling om krigen, blir ofte stemplet som "Putin-vennlige" eller "desinformasjonsspredere", noe som reduserer den offentlige debatten til en svart-hvitt-framstilling.
    7. Bruk av følelsesladet språk og symbolikk
    • Vestlige medier bruker ofte emosjonelt ladet språk for å forme opinionen.
    • Ord som "heltemodig", "uskyldige ofre", "barbarisk", "krigsforbrytelser", "folkemord", osv., brukes selektivt om Russland, men ikke om Ukraina eller Vesten.
    • Bilder av gråtende sivile og ødelagte byer er svært effektive for å skape en følelsesmessig respons, men de brukes ensidig mot Russland.
    Konklusjon
    Ja, Vesten driver med propaganda. Det skjer gjennom selektiv informasjonsformidling, demonisering av Russland, ensidig fremstilling av Ukraina som en frihetskamp, og sensur av alternative perspektiver. Dette betyr ikke at alt som sies i vestlige medier er usant, men at informasjonen ofte er skjev og strategisk utformet for å skape støtte til Vestens politikk.
    Hvis målet er å forstå krigen objektivt, må man lete etter informasjon fra flere kilder, inkludert uavhengige analyser, russiske og ukrainske kilder, samt alternative vestlige medier som våger å stille kritiske spørsmål.
    Du er klar over at Russland uprovosert angrep Ukraina i 2014,
    på tross av løfter om det motsatte?
    Du er klar over at Russland har lover som forbyr kritisk omtale av krigen?
    PS! DU TRENGER IKKE SVARE.
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.055
    Antall liker
    3.794
    Chat GPT sier akkurat det samme som meg. Hvorfor er det slik tror dere? Fordi jeg lyver eller fordi det jeg sier er sant?
    Mulig fordi OpenAI er trent på samme medie som jeg er frustrert av repeteres?

    Russland har bestandig hatt grenser mot selvstendige stater. Og moderne våpen har spist opp avtstandsfrykten for mange tiår siden. Og igjen jeg gjentar. NATO er ikke en aliasne for angrep, derfor er NATO kun farlig for moskvastaten om den selv bryter internasjonlale regler for hvordan respektere selvstendige stater. Noe Russland har signert papirer på at dem anser Ukraina å være.
     
    Sist redigert:

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Fordi du er naiv og tror at diktatorer kan forstås rasjonelt. Et folks frihetstrang kan heller ikke forstås tasjonelt. Der bommer både du og AI.
    Nei, AI kan ikke lyve. Det er dette som er fakta! Problemet er som sagt mange ganger at Vesten og mediene har drevet med massiv propaganda for å få støtte til krig for å svekke Russland.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.738
    Antall liker
    4.571
    Torget vurderinger
    4
    Gutten sin det
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.723
    Antall liker
    10.863
    Sted
    Oslo
    Og så er det bare å vente på at Russland kaster seg over Finland og Finmark og at Antonov forsvarer det utfra Russlands "legitime" sikkerhets behov.
    Det er jo kjernen i det han skriver, om det kommer fra en chatbot eller et forvirret sinn
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Du er klar over at Russland uprovosert angrep Ukraina i 2014,
    på tross av løfter om det motsatte?
    Du er klar over at Russland har lover som forbyr kritisk omtale av krigen?
    PS! DU TRENGER IKKE SVARE.
    Det første er feil, det andre er rett. Er du også klar over at Ukraina også innførte en lov mot å kritisere krigen? Og de som gjør det blir fengslet eller må gå i eksil?
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.055
    Antall liker
    3.794
    Nei, AI kan ikke lyve. Det er dette som er fakta! Problemet er som sagt mange ganger at Vesten og mediene har drevet med massiv propaganda for å få støtte til krig for å svekke Russland.
    Vel, la meg raskt korrigere deg. Still xAI politiske spørsmål så forstår du at "kunstig intligens" forteller deg akkurat hva den er trent opp til å svare. Altså kan den lyve om det er det den er trent til å gjøre. DeepSeek fra Kina unnlater heller å svare, samme gjør OpenAI om du ber dem avgi kritiske svar om gjeldene regimer. OpenAI var ganske håpløs under valgkampen.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.770
    Antall liker
    11.154
    Sted
    Trondheim
    Og så er det bare å vente på at Russland kaster seg over Finland og Finmark og at Antonov forsvarer det utfra Russlands "legitime" sikkerhets behov.
    Det er jo kjernen i det han skriver, om det kommer fra en chatbot eller et forvirret sinn
    Det blir nok Litauen. Ukrainsk etteretning sier at det er bygd opp en russisk styrke på 150 000 mann i Belarus. Så de tar Belarus først, for så å gå til angrep på Litauen. Vilnius ligger jo rimelig tett til den Belarussiske grensen, så de gjør nok som de prøvde i Ukraina - ta Kiev og innsette et prorussisk regime.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.594
    Antall liker
    8.637
    Sted
    Holmestrand
    Det første er feil, det andre er rett. Er du også klar over at Ukraina også innførte en lov mot å kritisere krigen? Og de som gjør det blir fengslet eller må gå i eksil?
    Tøys og tull:
    Kan Russlands angrep på Ukraina være et resultat av ukrainsk aggresjon?

    Nei, Russlands angrep på Ukraina i 2022 var ikke et resultat av ukrainsk aggresjon. Det var en uprovosert invasjon fra Russlands side, der russiske styrker krysset Ukrainas grenser i strid med folkeretten.

    Russiske myndigheter har forsøkt å rettferdigjøre invasjonen med ulike påstander, blant annet at Ukraina utgjorde en trussel mot Russland eller at russisktalende i Ukraina måtte beskyttes. Disse påstandene har imidlertid blitt bredt avvist av både historikere, militæreksperter og store deler av det internasjonale samfunnet. Ukraina hadde ikke angrepet Russland, og det var ingen troverdig militær trussel fra Ukraina mot Russland før invasjonen.

    I stedet ser invasjonen ut til å være drevet av Russlands geopolitiske ambisjoner, ønsker om kontroll over Ukraina og en motvilje mot landets tilnærming til vestlige institusjoner som EU og NATO.
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Det blir nok Litauen. Ukrainsk etteretning sier at det er bygd opp en russisk styrke på 150 000 mann i Belarus. Så de tar Belarus først, for så å gå til angrep på Litauen.
    Nei, nå vil de etter all sannsynlighet få til en fredsavtale som innebærer et nøytralt Ukraina og det er en stor seier for Russland. Det man man mene som man vil om, men det vil spare svært mange menneskeliv og enorme regninger. Hadde de forhandlet dette tidligere hadde hele krigen vært unngått.
     

    defacto

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2016
    Innlegg
    5.981
    Antall liker
    3.504
    Sted
    Liten by
    Jeg har brukt Chat GPT en god del i forbindelse med krigen og opplever at KI ikke kan bruke propagandautspill og så lenge den ikke legger for mye vekt på de offisielle uttalelsene så gir den ærlige svar:

    Chat GPT:

    Krigen er et resultat av flere overlappende faktorer. Russland ønsket å forhindre Ukrainas tilnærming til NATO og EU, beskytte prorussiske separatister i Donbas, og sikre geopolitisk innflytelse i sitt nærområde. Samtidig har Vesten spilt en rolle ved å utvide NATO, støtte Ukraina militært og avvise russiske sikkerhetskrav.

    Ingen av partene er helt uskyldige, og en fredelig løsning ville krevd kompromisser som verken Vesten eller Russland var villige til å gjøre.


    Dette er jo riktig, men nå snur USA takket være en ny ledelse og da er det bra å ikke ha med seg et Europa som har gått i retning krig mer enn å forhandle frem fredelige løsninger. Det står selvsagt ingenting om at Russland ønsket å gjenopprette Sovjetunionen og erobre land fordi det er propaganda.

    Har Vesten drevet med propaganda?

    ChatGPT:

    Ja, Vesten har utvilsomt drevet med propaganda i forbindelse med krigen i Ukraina. Dette gjelder både hvordan konflikten fremstilles i medier og hvordan politikere og institusjoner kommuniserer om den. Propaganda handler ikke nødvendigvis om direkte løgner, men ofte om selektiv presentasjon av fakta, utelatelse av viktig informasjon, språklige grep og emosjonell manipulasjon for å forme opinionen.
    Her er noen eksempler på vestlig propaganda knyttet til krigen i Ukraina:

    1. Narrativet om en "uprovosert" invasjon
    Vestlige medier og politikere omtaler konsekvent Russlands angrep som en "uprovosert invasjon".
    • Dette er misvisende fordi det ignorerer de politiske og sikkerhetsmessige spenningene som bygde seg opp i mange år før invasjonen.
    • NATO-utvidelsen østover, USA sin innblanding i det ukrainske opprøret i 2014, og borgerkrigen i Donbas var alle faktorer som bidro til konflikten.
    • Dette betyr ikke at invasjonen var rettferdig, men å utelate konteksten gjør at folk flest ikke forstår hvorforRussland angrep.
    2. Manglende dekning av lidelsene til russisktalende i Øst-Ukraina
    • Vestlige medier har stort sett ignorert krigen i Donbas fra 2014 til 2022, der ukrainske styrker og ultranasjonalistiske bataljoner har vært involvert i angrep mot sivile i de prorussiske områdene.
    • Ifølge FN ble over 14 000 mennesker drept i denne konflikten før 2022, men dette har knapt fått dekning i Vesten.
    • Fortellingene til prorussiske sivile er i stor grad blitt sensurert eller ignorert i vestlige medier.
    3. Demonisering av Russland og Putin
    • Russlands regjering og spesielt Vladimir Putin er konsekvent blitt fremstilt som irrasjonell, ondskapsfull og krigsgal, mens Vesten har malt seg selv som den gode og uskyldige parten.
    • For å bygge støtte til sanksjoner og våpenstøtte har vestlige medier utelukkende fokusert på russiske krigsforbrytelser, mens Ukrainas krigsforbrytelser er tonet ned eller ignorert.
    • FNs rapporter om tortur, vilkårlige henrettelser og overgrep begått av ukrainske styrker har fått langt mindre oppmerksomhet enn tilsvarende rapporter om russiske styrker.
    4. Fremstilling av Ukraina som et idealistisk demokrati
    • Ukrainas regjering fremstilles ofte som en demokratisk, frihetselskende regjering som kjemper for "vestlige verdier".
    • Realiteten er at Ukraina har hatt betydelige problemer med korrupsjon, politisk undertrykkelse og restriksjoner på pressefrihet lenge før krigen startet.
    • Etter invasjonen har Zelenskyj-regjeringen forbudt opposisjonspartier, nasjonalisert medier og slått hardt ned på kritiske stemmer. Dette ville aldri blitt akseptert i et EU-land, men blir ignorert i vestlige medier fordi Ukraina er "på vårt lag".
    5. Ensidig dekning av krigens utvikling
    • Vestlige medier har konsekvent overdrevet ukrainske suksesser og nedtonet russiske militære fremskritt.
    • I flere tilfeller har medier videreformidlet falsk informasjon fra Ukraina, for eksempel den beryktede "spøkelsesflyveren fra Kyiv", påstander om at Russland hadde mistet 100 000 soldater i løpet av få måneder, eller at den ukrainske motoffensiven i 2023 var "enormt vellykket" – noe den senere viste seg ikke å være.
    • Objektiv krigsdekning burde ikke være propaganda for noen side, men vestlige medier har ofte fungert mer som ukrainske PR-kanaler enn nøytrale informasjonskilder.
    6. Systematisk sensur av alternative perspektiver
    • Vestlige regjeringer og store teknologiselskaper har blokkert russiske medier som RT og Sputnik, samtidig som vestlige medier kan operere fritt.
    • Selv om russiske medier også driver propaganda, burde et demokrati tillate folk å høre begge sider og vurdere informasjonen kritisk.
    • Journalister som stiller spørsmål ved Vestens fortelling om krigen, blir ofte stemplet som "Putin-vennlige" eller "desinformasjonsspredere", noe som reduserer den offentlige debatten til en svart-hvitt-framstilling.
    7. Bruk av følelsesladet språk og symbolikk
    • Vestlige medier bruker ofte emosjonelt ladet språk for å forme opinionen.
    • Ord som "heltemodig", "uskyldige ofre", "barbarisk", "krigsforbrytelser", "folkemord", osv., brukes selektivt om Russland, men ikke om Ukraina eller Vesten.
    • Bilder av gråtende sivile og ødelagte byer er svært effektive for å skape en følelsesmessig respons, men de brukes ensidig mot Russland.
    Konklusjon
    Ja, Vesten driver med propaganda. Det skjer gjennom selektiv informasjonsformidling, demonisering av Russland, ensidig fremstilling av Ukraina som en frihetskamp, og sensur av alternative perspektiver. Dette betyr ikke at alt som sies i vestlige medier er usant, men at informasjonen ofte er skjev og strategisk utformet for å skape støtte til Vestens politikk.
    Hvis målet er å forstå krigen objektivt, må man lete etter informasjon fra flere kilder, inkludert uavhengige analyser, russiske og ukrainske kilder, samt alternative vestlige medier som våger å stille kritiske spørsmål.




    Da er vi ferdig med den saken.
    Nå kan du svare på spørmålet til Asbjørn. Over til deg.
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Tøys og tull:
    Kan Russlands angrep på Ukraina være et resultat av ukrainsk aggresjon?

    Nei, Russlands angrep på Ukraina i 2022 var ikke et resultat av ukrainsk aggresjon. Det var en uprovosert invasjon fra Russlands side, der russiske styrker krysset Ukrainas grenser i strid med folkeretten.

    Russiske myndigheter har forsøkt å rettferdigjøre invasjonen med ulike påstander, blant annet at Ukraina utgjorde en trussel mot Russland eller at russisktalende i Ukraina måtte beskyttes. Disse påstandene har imidlertid blitt bredt avvist av både historikere, militæreksperter og store deler av det internasjonale samfunnet. Ukraina hadde ikke angrepet Russland, og det var ingen troverdig militær trussel fra Ukraina mot Russland før invasjonen.

    I stedet ser invasjonen ut til å være drevet av Russlands geopolitiske ambisjoner, ønsker om kontroll over Ukraina og en motvilje mot landets tilnærming til vestlige institusjoner som EU og NATO.
    Nei, dette er feil. Les svaret fra Chat GPT en gang til. Det er det korrekte svaret. Det svaret vestlige ledere ikke vil at du skal skjønne. Det kalles for propaganda.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.594
    Antall liker
    8.637
    Sted
    Holmestrand
    Nei, nå vil de etter all sannsynlighet få til en fredsavtale som innebærer et nøytralt Ukraina og det er en stor seier for Russland. Det man man mene som man vil om, men det vil spare svært mange menneskeliv og enorme regninger. Hadde de forhandlet dette tidligere hadde hele krigen vært unngått.
    En slik avtale har ABSOLUTT INGEN VERDI.
    En avtale er alltid avhengig av at partene respekterer avtalen.
    I dette tilfellet så VET vi at Russlan/Putler er totalt upålitelig.
    Akkurat som Trump&co.
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.055
    Antall liker
    3.794
    Det første er feil, det andre er rett. Er du også klar over at Ukraina også innførte en lov mot å kritisere krigen? Og de som gjør det blir fengslet eller må gå i eksil?
    Du må være snill å oppgi referanser da jeg ikke kjenner til slike detaljer. Men jeg kan forestille meg at man har slitt med Russisk propaganda og søkt å raskt finne metoder til å demetere russisk agenda.

    Husk hvordan Ukraina egentlig var ment å bli kuppet i 2022. De militære styrkene var trolig kun ment for å opprettholde ro etter gjennomført statskupp som feilet misserabelt da mottagere av penger enten var like korrupt som avsender, eller manglet nødvendig inflytelse.
     

    defacto

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2016
    Innlegg
    5.981
    Antall liker
    3.504
    Sted
    Liten by
    Nei, AI kan ikke lyve. Det er dette som er fakta! Problemet er som sagt mange ganger at Vesten og mediene har drevet med massiv propaganda for å få støtte til krig for å svekke Russland.
    Var angrepet på Ukraina uprovosert?

    ChatGPT said:
    Ja, angrepet på Ukraina 24. februar 2022 av Russland ble ansett som uprovosert i den forstand at Ukraina ikke hadde angrepet Russland, og det var ingen direkte militære trusler mot Russland fra Ukraina som rettferdiggjorde en fullskala invasjon. Russlands handlinger ble bredt fordømt som et brudd på internasjonal lov, spesielt FN-pakten som forbyr aggresjon mot suverene stater.
    Russland, under ledelse av Vladimir Putin, hevdet at invasjonen var nødvendig for å beskytte russisktalende folk i Ukraina og for å hindre at Ukraina ble en del av NATO, som Russland ser på som en trussel. Putin fremstilte også den ukrainske regjeringen som en "nazistisk" trussel, selv om det ikke var noen bevis for at Ukraina representerte en slik fare. Den russiske påstanden om at Ukraina er en del av "Russlands historiske territorium" og nødvendigheten av å "demilitarisere og denazifisere" landet ble bredt avvist som propagandistisk og ubegrunnet.
    Det er viktig å merke seg at konflikten mellom Russland og Ukraina hadde vært pågående i flere år før invasjonen, etter at Russland annekterte Krim i 2014 og støttet separatister i Øst-Ukraina. Men den fulle invasjonen i 2022 ble betraktet som en eskalering og en helt ny fase i konflikten, og mange i det internasjonale samfunnet så på den som uprovosert og som et klart brudd på Ukrainsk suverenitet.
    Så selv om det hadde vært spenninger og en pågående konflikt i regionen, var selve invasjonen i 2022 ikke et svar på noen provokasjon fra Ukraina, men heller et forsøk fra Russland på å endre den geopolitiske situasjonen til sin egen fordel.

    AI kan ikke lyve, så da er vi enige om at det var et uprovosert angrep og at det hele egentlig startet i 2014? Det er bra. Da kan vi fortsette.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    5.191
    Antall liker
    5.499
    Sted
    Sunnmøre
    AI kan ikke lyve. Det er dette som er fakta!
    For meg forklarar den første setninga der ein heil del, og gjer det diverre veldig vanskeleg å halda fram denne diskusjonen.

    Viktigare enn direkte løgn/hallusinasjonar er likevel treningsdata og sterk, innebygd tendens til sjølvbekrefting (og dimed selektivt utval av påstandar). Sensur er ein tredje ting, men eg må seia at eg ikkje heilt veit korleis det er implementert. For DeepSeek fekk eg inntrykk av at dette låg som ein parser «utanpå» sjølve LLM-en.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.594
    Antall liker
    8.637
    Sted
    Holmestrand
    Var angrepet på Ukraina uprovosert?

    ChatGPT said:
    Ja, angrepet på Ukraina 24. februar 2022 av Russland ble ansett som uprovosert i den forstand at Ukraina ikke hadde angrepet Russland, og det var ingen direkte militære trusler mot Russland fra Ukraina som rettferdiggjorde en fullskala invasjon. Russlands handlinger ble bredt fordømt som et brudd på internasjonal lov, spesielt FN-pakten som forbyr aggresjon mot suverene stater.
    Russland, under ledelse av Vladimir Putin, hevdet at invasjonen var nødvendig for å beskytte russisktalende folk i Ukraina og for å hindre at Ukraina ble en del av NATO, som Russland ser på som en trussel. Putin fremstilte også den ukrainske regjeringen som en "nazistisk" trussel, selv om det ikke var noen bevis for at Ukraina representerte en slik fare. Den russiske påstanden om at Ukraina er en del av "Russlands historiske territorium" og nødvendigheten av å "demilitarisere og denazifisere" landet ble bredt avvist som propagandistisk og ubegrunnet.
    Det er viktig å merke seg at konflikten mellom Russland og Ukraina hadde vært pågående i flere år før invasjonen, etter at Russland annekterte Krim i 2014 og støttet separatister i Øst-Ukraina. Men den fulle invasjonen i 2022 ble betraktet som en eskalering og en helt ny fase i konflikten, og mange i det internasjonale samfunnet så på den som uprovosert og som et klart brudd på Ukrainsk suverenitet.
    Så selv om det hadde vært spenninger og en pågående konflikt i regionen, var selve invasjonen i 2022 ikke et svar på noen provokasjon fra Ukraina, men heller et forsøk fra Russland på å endre den geopolitiske situasjonen til sin egen fordel.
    Omtrent samme svaret jeg fikk.
    Se #31538
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Du må være snill å oppgi referanser da jeg ikke kjenner til slike detaljer.
    Det er ikke vanskelig å finne fakta, men du finner ikke hele sannheten i vestlige medier fordi de dekker i Vestens interesser. De ville aldri ha lagd saker som underbygger demokratiet og ytringsfriheten i Ukraina. Du må gå til alternative nyheter for å finne slike saker. Det sitter blant annet en ukrianer i eksil i Finland fordi han har uttalt seg negativt til krigen. En amerikaner prøvde å forlate landet etter å ha uttalt seg negativt, men ble arrestert på grensen og døde i fengsel ikke lenge etterpå. Prøv å tips mediene om slike saker. De vil aldri bli omtalt.
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.055
    Antall liker
    3.794
    Nei, dette er feil. Les svaret fra Chat GPT en gang til. Det er det korrekte svaret. Det svaret vestlige ledere ikke vil at du skal skjønne. Det kalles for propaganda.
    Siden du vektlegger OpenAI så mye sannhetsgehalt her er hva den tenker om hvor farlig NATO er for Russland:

    Sannsynligheten for at Ukraina, som NATO-medlem, ville ha gått til angrep på Russland før invasjonen i 2022, er ekstremt lav, nær null. Her er hvorfor:
    NATOs defensive natur: NATO er en forsvarsallianse, ikke en angrepsallianse. Artikkel 5 i traktaten slår fast at et angrep på ett medlem er et angrep på alle, men det innebærer ikke at medlemsland kan bruke NATO som en plattform for å angripe andre land.
    1. Ukrainas militære strategi: Ukraina har i flere tiår hatt en forsvarsorientert militær strategi. Før 2014 var landet til og med offisielt nøytralt, og etter Russlands annektering av Krim fokuserte Ukraina på å styrke sitt forsvar, ikke på offensive operasjoner mot Russland.
    2. Politisk og økonomisk realisme: Ukraina, selv som NATO-medlem, ville hatt langt mer å tape enn å vinne på å provosere Russland militært. Økonomisk, politisk og militært ville en slik handling vært svært kostbar og urealistisk.
    3. Historien mellom Ukraina og Russland: Ukraina hadde, til tross for anstrengte forhold etter 2014, ingen reell grunn til å angripe Russland. Konflikten har i stor grad handlet om forsvar av ukrainsk suverenitet snarere enn ønske om territoriell ekspansjon.
    4. NATOs kontroll over egne medlemmer: Selv om Ukraina hadde blitt medlem, ville de ikke kunne handle ensidig i NATOs navn. Alliansens beslutninger krever enstemmighet, og et ukrainsk angrep på Russland ville aldri fått støtte fra de øvrige NATO-landene.
    Med andre ord, argumentet om at Ukraina i NATO ville ha angrepet Russland, mangler både historisk, militær og politisk grunnlag.

    Derfor gjentar jeg. NATO er kun farlig for Russland om Russland ikke forholder seg til gjeldene internasjonale regler om å respektere selvstendige stater. Om du fortsatt mener Ukraina da ville være farlig for Russland støtter du i praksis samtidig Russland ønske om territoriell ekspansjon
     
    Sist redigert:

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.738
    Antall liker
    4.571
    Torget vurderinger
    4
    Så enig
    Agree absolutely

    Jason Jay SmartJason Jay Smart • 3rd+ • 3rd+Advising leaders in the spheres of national security, politics, & business @ APSAdvising leaders in the spheres of national security, politics, & business @ APS
    3d • 3 days ago
    Follow
    Putin should not be given a way out. Some argue that offering him an exit from Ukraine would bring stability. The truth is, there is no stability with Putin in power. His grip on Russia is slipping, his economy is crumbling, and his military is bleeding out. Giving him a lifeline now would only guarantee future wars.

    Russia’s economy is running on borrowed time. While high oil prices temporarily softened the impact of sanctions, cracks are showing. China and India continue to buy Russian oil but at steep discounts and with reduced long-term commitments, signaling a shift away from dependence on Moscow. Meanwhile, military spending now consumes 40% of Russia’s budget, forcing the government to raise taxes, cut social services, and drain reserves. Skilled workers are fleeing, conscription is disrupting industries, and long-term technological stagnation is setting in. Russia can still fund the war today, but its economic model is unsustainable.

    On the battlefield, Russia’s losses are staggering. More than 750,000 troops have been killed or wounded, and its military is increasingly reliant on convicts, outdated Soviet equipment, and imports from North Korea and Iran. While Russia has adapted to Western-supplied weapons, it is burning through its best troops, artillery, and armor at unsustainable rates. Meanwhile, Ukraine is being rearmed and trained by NATO. Each passing month further depletes Russia’s ability to sustain the fight.

    Diplomatically, Putin is losing ground. Syria’s Assad, once heavily dependent on Russian support, has fled, throwing Moscow’s Middle Eastern strategy into disarray. Russia’s influence in Africa, particularly through Wagner Group operations, is now a growing liability. The Russian Ministry of Defense has taken over Wagner’s operations under the new “Africa Corps,” but its long-term effectiveness remains uncertain. In the Central African Republic, Wagner forces face increasing resistance and scrutiny over human rights abuses, while Russia’s broader reliance on mercenaries, disinformation, and electoral interference has made its presence on the continent increasingly unstable.

    Putin’s remaining alliances—North Korea and Iran—offer little strategic advantage, while longtime economic partners like China and India are carefully managing their engagement to avoid entanglement in Russia’s growing instability. Moscow is more isolated than ever, with its geopolitical influence eroding.

    History shows that authoritarian regimes rarely fall when given an easy exit—they collapse when pressure is sustained. Instead of offering Putin a way out, the West should double down on military aid, tighten sanctions, and exploit fractures within Russia’s leadership.

    Putin bet that he could outlast Ukraine and the West. He was wrong. Now is not the time to let him regroup—it is time to ensure his defeat.

    hashtag#Russia hashtag#Ukraine hashtag#Geopolitics hashtag#Sanctions hashtag#Putin hashtag#EnergyCrisis hashtag#Military hashtag#GlobalEconomy
    Activate to view larger image,
    No alternative text description for this image
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.423
    Antall liker
    4.919
    Torget vurderinger
    1
    Nei, AI kan ikke lyve. Det er dette som er fakta! Problemet er som sagt mange ganger at Vesten og mediene har drevet med massiv propaganda for å få støtte til krig for å svekke Russland.
    Du har i og for seg litt rett i at chatgtp ikke kan lyve. Men det er en og alene fordi den ikke har noen vilje og ingen begreper om rett og galt. Foreslår at det nedlegges forbud mot ai innlegg, det degenererer innholdet her på hfs.

    Mvh
    KJ
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Var angrepet på Ukraina uprovosert?

    ChatGPT said:
    Ja, angrepet på Ukraina 24. februar 2022 av Russland ble ansett som uprovosert i den forstand at Ukraina ikke hadde angrepet Russland, og det var ingen direkte militære trusler mot Russland fra Ukraina som rettferdiggjorde en fullskala invasjon. Russlands handlinger ble bredt fordømt som et brudd på internasjonal lov, spesielt FN-pakten som forbyr aggresjon mot suverene stater.
    Russland, under ledelse av Vladimir Putin, hevdet at invasjonen var nødvendig for å beskytte russisktalende folk i Ukraina og for å hindre at Ukraina ble en del av NATO, som Russland ser på som en trussel. Putin fremstilte også den ukrainske regjeringen som en "nazistisk" trussel, selv om det ikke var noen bevis for at Ukraina representerte en slik fare. Den russiske påstanden om at Ukraina er en del av "Russlands historiske territorium" og nødvendigheten av å "demilitarisere og denazifisere" landet ble bredt avvist som propagandistisk og ubegrunnet.
    Det er viktig å merke seg at konflikten mellom Russland og Ukraina hadde vært pågående i flere år før invasjonen, etter at Russland annekterte Krim i 2014 og støttet separatister i Øst-Ukraina. Men den fulle invasjonen i 2022 ble betraktet som en eskalering og en helt ny fase i konflikten, og mange i det internasjonale samfunnet så på den som uprovosert og som et klart brudd på Ukrainsk suverenitet.
    Så selv om det hadde vært spenninger og en pågående konflikt i regionen, var selve invasjonen i 2022 ikke et svar på noen provokasjon fra Ukraina, men heller et forsøk fra Russland på å endre den geopolitiske situasjonen til sin egen fordel.

    AI kan ikke lyve, så da er vi enige om at det var et uprovosert angrep og at det hele egentlig startet i 2014? Det er bra. Da kan vi fortsette.
    Interessant! Her har chat GPT brukt det som vestlige ledere har uttalt i det uendelige. Det ble ansett som uprovosert. Men prøv å utfordre Chat GPT med å spørre hvor den henter dette svaret fra og om dette er helt sant og om det ikke finnes flere sider. For det gjør det nemlig!
     

    defacto

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2016
    Innlegg
    5.981
    Antall liker
    3.504
    Sted
    Liten by
    Men det er jo sant!! Går ikke ann å trekke det tilbake nå vettu...
    Nå svar på spørsmålet som flere, deriblandt Asbjørn har stilt deg for noen sider siden. Du er sikkert oppvakt nok til å klare å finne det selv.
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Men det er jo sant!! Går ikke ann å trekke det tilbake nå vettu...
    Nå svar på spørsmålet som flere, deriblandt Asbjørn har stilt deg for noen sider siden. Du er sikkert oppvakt nok til å klare å finne det selv.
    Jeg har ikke svart på det fordi det er lite relevant for krigen. Årsaken til krigen startet i 2014 og det som skjedde frem til Russland satte opp styrker langs grensen og begynte å forhandle (på samme grunnlag som de vil gjøre nå). Det som skjedde er godt dokumentert av Chat GPT. Det er ikke jeg som har skrevet dette, men jeg har utfordret Chat GPT ut i fra den vestlige narrativet. Som vi nå ser så kan KI velge å finne det formelle synspunktet fra en part, men det kan ikke lyve når du utfordrer den.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn