Side 1 av 27 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 523
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak BigSwifty's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Innlegg
  2,906
  Tagget i
  2 Innlegg

  Vitenskapens ukrenkelige kunnskap?

  hifiSentralen har fått en (etter min mening) uheldig slagside, der ørkesløse debatter om kablers innvirkning på lyd raskt fyker opp i 1000 innlegg, mens andre, viktige - og ikke minst hyggelige - temaer, fisler ut etter 50-60. Det er bygget opp steile fronter mellom de som "bare stoler på ørene" og de som tilsynelatende stoler blindt på vitenskapen. Krangletrådene sklir ofte ut i ren krangel og personangrep og ender av og til med å bli stengt.

  Litt oppsiktsvekkende er det, at disse trådene hjemsøkes av de samme personene. Jeg - og flere med meg - beklager denne utviklingen, som har ført til at det som var et hyggelig forum for lydentusiaster har blitt et krangleforum der det å "vinne" overskygger gleden ved det som - tross alt - er en hobby. Og - ikke minst hagler det med stråmannsargumenter fra begge sider.

  En uheldig bivirkning av denne polariseringen er at en del av de som virkelig kunne bidratt med kunnskap og erfaring har forlatt Sentralen, eller gått i hi i sine egne mitt-anlegg tråder, der de kommuniserer med sine meningsfeller. Det gjelder både subjektivister og objektivister.

  Selv står jeg sånn omtrent midt mellom de kjempende fronter. For meg er det rimelig selvsagt, at gode komponenter er konstruert med god vitenskap i ryggen. Samtidig reagerer jeg på at noen her inne tilsynelatende avviser at det fremdeles er fenomener innenfor lydgjengivelse, som vitenskapen ikke har grepet tak i ennå. Jeg opplever at noen virkelig mener, at det som ikke er vitenskapelig bevist pr dato simpelthen ikke eksisterer.

  I dag står det en interessant kronikk i Aftenposten om at vitenskapen noen ganger er så opptatt av å knuse myter, at de selv ender med å bygge opp myter.

  https://www.aftenposten.no/meninger/...-Unni-Eikeseth

  De synspunktene som kommer til uttrykk her, savner jeg litt hos de mest ihuga "vitenskapstilhengerne" her inne. Samtidig kan de mest barka subjektivistene gjerne ta litt mindre Møllers tran og være litt mer ydmyke overfor vitenskapens uomtvistelige bidrag til lydgjengivelse.

  Vi skal vel over samme målstreken, skal vi ikke? Best mulig lydgjengivelse innenfor et gitt budsjett, musikksmak, rom og ikke minst lydpreferanser? Å skråsikkert hevde at det kun finnes en vei til dette målet, faller på sin egen urimelighet, mener nå jeg.

  Dette innlegget må ikke tolkes som "can´t we all just get along?". Friske debatter har preget dette forum siden begynnelsen. rør/transistor, vinyl/cd osv førte til at busta føyk også i tidligere debatter. Men jeg opplevde ikke at man så til de grader gikk i skyttergravene og lobbet de samme håndgranatene på motstanderne.

  Hvordan kommer vi videre?
  Her skjer det ting!

 2. #2
  Hifi Freak Haavard's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Lena
  Innlegg
  6,349
  Tagget i
  0 Innlegg
  Klokt sagt.
  Vil vel bare legge til at jeg synes også at synet på vitenskap er nokså snevert også. Vitenskap blir i grunn bare forstått som det kvantifiserbare, det som kan måles. Vitenskap forstått som naturvitenskap. Forstått som det som kan bevises. Det er jo i naturvitenskapen begrepet bevis hører hjemme. I realiteten finnes jo det også samfunnsvitenskap. Med andre metoder, og andre tilnærminger for kalle noe vitenskapelig sannsynlig.

  Esoteric x03se Sacd & Veridian Utopia dac
  Thor Audio into First watt b4
  Heart DoubleBeat 300b monoblokker
  Lectron JH50
  Great Plains Audio 414a, 288a, 802a
  Lakrissnorer fra HGA & hjemmestrikket sølv

  Hornalliansen

 3. #3
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,793
  Tagget i
  0 Innlegg
  Vi "kommer videre" ved ikke å poste i de frontlinjetrådene. Lettere sagt enn gjort skal jeg hilse og si!
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  You wanna hear about my new obsession? I'm riding high upon a deep depression

 4. #4
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,574
  Tagget i
  2 Innlegg
  Får håpe ikke dette også utarter seg til krangling, da.

  Jeg ser absolutt poenget til trådstarter, selv om det er litt satt på spissen, og er nok dessverre med på å holde kabeltrådene levende, selv om jeg liker å tro at jeg selv forholder meg saklig og noenlunde høflig.

  Kanskje vi kunne få en "Alle u/OT og Kabelhjørnet"-kategori på forumoversikten, så er det lettere å ikke ledes inn i fristelse.

 5. #5
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,313
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  1
  Hei!

  Jeg synes vel ikke den kronikken er så veldig bra. Jeg har ikke sett alle programmene her, men hvis eksempelen som trekkes frem Tsjernobyl og økologisk matvareproduksjon, så synesj eg ikke hun har noen god sak i sin kritikk. At man må tilbake til 1870 og Louis Pasteru for å finne eksempler for å finne gode eksempler for naturvitenskapen tar feil er vel også et tegn på at forfatteren kanskej har mer markeringsbehov enn en god sak.

  Til det mer hifi relaterte så synes jo jeg det er bra at nye entusiaster som sliter med hard lyd i moderne leilighet får råd om akustikktiltak, snarere enn å bytte ut kabler eller CD spiller. Det er mye vitenskapen ikke kan i dag, men det er altså ikke gjort noen nye oppdagelser i elektromagnetisme de siste 100 årene som har relevans for hifi. Derimot er det veldig mye spennede som skjer innenfor hvordan vi oppfatter og tolker lyd.

  Jeg tenker for tiden mye på om det går an å få i pose og sekk - altså teknisk/målbar god lyd (Som jeg har i dag) og magien fra de beste subjektive anleggene (Les vinyl, rør, etc). Og her føler jeg også at jeg kommer litt i konflikt med innspiller. Moderne/elektronisk innspiller - feks Nils Petter Molvær - låter forrykende bra hos meg, og uten at jeg har hørt slike ting så mange andre steder, tror jeg ikke man får til en slikt lydbilde uten å ha kontroll på det målbare. Derimot vil mange "ordinære" innspiller låte mer magisk med å få tilført en dash magi - gjerne i form av refleksjoner, litt harmonisk forvrengning, litt ujevn frekvensrespons osv. Dette vil utvilsomt kle mange innspiller, omtrent som å bruke EQ.

  Og jeg tror det er her kilden til diskusjonene ligger. En felles aksept for at:
  1) Mange vil mene at noen innspillinger låter bedre med litt farging, og spiller man i hovedsak slike innspillinger så hvorfor ikke bygge opp et anlegg som gir ønsket farging.
  2) Det er forsåvidt lett å erklære hva som er best - det er langt vanskeligere å rangere hvilke avvik som gjør største skade. Altså har man feks en vanskelig rom så er det ikke gitt at det er bedre å justere enn ujevn bassrespons med DSP enn å bare la den leve sitt eget liv. Og har man ikke anledning til å plassere høyttalerne der de låter best, så kan det være bedre å korrigere enn utstikkende frekvens med DSP, hvis det ikke lar seg gjøre å korrigere den med feks en absorbent.


  Mvh
  OMF
  Siste redigert av OMF; 04.10.2018 kl. 12:52.

 6. #6
  Hifi-interessert Calmati's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2016
  Sted
  Bærum
  Innlegg
  78
  Tagget i
  0 Innlegg
  Helt enig Big Swifty !

  Og det som er rart er at kamphanene er så lite nysgjerrige. All vitenskap har kommet videre ved at folk har undret seg og utfordret etablerte sannheter. På begynnelsen av 1900-tallet trodde mange fysikere at fysikken var en moden vitenskap og at det meste var i ferd med å bli forklart. Så kom Einstein....

  Personlig undres jeg virkelig over gamle medstudenter fra NTH/NTNU som tilsynelatende tror at det vi ikke lærte der, (enten i siv.ing studiet eller doktorstudier) finnes ikke. Min erfaring er at det i utviklingsmiljøer i næringslivet finnes kunnskap vi aldri engang hørte om i studiet. Vi lærte grunnprinsippene. Produsenter sitter på en masse teknologi som universitetene ikke kan noe som helst om.

  For meg er det ikke det minste merkelig - eller mistenksomt - at produsenter innen vår lille hobby besitter kunnskap / erfaring som man ikke nødvendigvis lærer i en forelesningssal... Men det betyr ikke at det ikke finnes en stor mengde bullshit der ute også...

  Jeg håper iallefall at vi klarer å holde en god tone i diskusjonene. Det er absolutt ingen mening i å hisse seg opp. Dette er en hobby for de fleste av oss og noe som skal gi glede og inspirasjon. Å respektere at folk har et annet syn er ikke for mye forlangt. Etter mitt syn
  Audio Research Ref 6, Audio Research Ref75SE, Marten Django XL, Bergmann Magne, Sbooster, Lyra Atlas, Luxman EQ-500,
  Auralic Aries, Auralic Vega, Transparent Audio Gen5, Blue Jeans Cables

  Medlem i Asker & Bærum Audio

 7. #7
  Hifi Freak DagT's Avatar
  Ble medlem
  May 2013
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  1,387
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Haavard Se Innlegg
  Klokt sagt.
  Vil vel bare legge til at jeg synes også at synet på vitenskap er nokså snevert også. Vitenskap blir i grunn bare forstått som det kvantifiserbare, det som kan måles. Vitenskap forstått som naturvitenskap. Forstått som det som kan bevises. Det er jo i naturvitenskapen begrepet bevis hører hjemme. I realiteten finnes jo det også samfunnsvitenskap. Med andre metoder, og andre tilnærminger for kalle noe vitenskapelig sannsynlig.
  Helt riktig, men konflikter her oppstår ofte når kabler og lytteopplevelser knyttes til naturvitenskap, og antydninger om at andre vitenskaper, som psykologi, også spiller inn blir dårlig mottatt. Selv akustikk kan være en rød klut for noen.

  Vitenskap har alltid en viss usikkerhet innebygget, men akurat når det gjelder elektrisitet og signaloverføring ville vi ikke kunne ha disse krangelene på nettet om ikke vitenskapen hadde stålkontroll over fagområdet.
  Electromagnetic and acoustic imagery

 8. #8
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,574
  Tagget i
  2 Innlegg
  Jeg sitter på hendene for å ikke bite tak i alle fiskekrokene som henger og dingler her også, men observerer at dette veldig fort har blitt en klagemur der man tydeligvis ønsker å komme med sleivspark og kommentarer til "de andre". La gjerne det være.

  Og siden trådtittelen inviterer til det og vel sladrer om trådstarters standpunkt i saken tillater jeg meg én liten kommentar:

  Ingen tror at vitenskapen vet alt. Da kunne man bare slutte å drive med vitenskap.

 9. #9
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2009
  Innlegg
  1,786
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg synes forumet er gøy når vitenskapen utfordrer den "etablerte" vitenskapen i trådene. Det er ikke gitt at industrien anno 2018 forstår å bruke kunnskapen på beste måte for alle. Forteller det alminnelig akseptere flytdiagrammet for en høyttaler oss alt som er relevant. Det tok oss en godt stykke videre, men hemmer det oss også? F.eks ref debatten om strømdrift, servo, osv. Det er også fint med økt interesse for akustikktiltak, og det virker. Men ikke la det bli det eneste saliggjørende for det finnes interessante forskjeller utover dette i forsterkere, i høyttalere og i grensesnitt.

  Vist er det mye bullshitt i trådene og blant produktene, men det får vi ta med oss det også.
  That's dope to me

 10. #10
  Hifi Freak BigSwifty's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Innlegg
  2,906
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg
  Jeg sitter på hendene for å ikke bite tak i alle fiskekrokene som henger og dingler her også, men observerer at dette veldig fort har blitt en klagemur der man tydeligvis ønsker å komme med sleivspark og kommentarer til "de andre". La gjerne det være.

  Og siden trådtittelen inviterer til det og vel sladrer om trådstarters standpunkt i saken tillater jeg meg én liten kommentar:

  Ingen tror at vitenskapen vet alt. Da kunne man bare slutte å drive med vitenskap.
  Egentlig var min hensikt med tråden å mane til litt mer konstruktiv debatt fra begge "leire". Kronikken i Aftenposten mener jeg er inne på noe, ift åpenhet og det å la være å bygge nye myter. Litt feil, kanskje å ta Folkeopplysningen - det er tross alt et tv-program og tv-programmer lever av å holde dramaturgien ved like ved å skape konflikter. Jeg har jobbet med ideutvikling og produksjon av tv i 15 år, og underviser i idéutvikling på fire filmskoler i Europa, i Tillegg til Westerdals her i Oslo, så for meg er dette kjent, men jeg forstår at mange seere ikke tenker slik. Da ville programmet mistet sin slagkraft.
  Her skjer det ting!

 11. #11
  Hifi Freak The Gunner's Avatar
  Ble medlem
  May 2010
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  6,243
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg

  Vi skal vel over samme målstreken, skal vi ikke?

  Hvordan kommer vi videre?
  Målstreken er nok ikke den samme, og det er helt greit. Ytterpunktene er "musikalsk føleri" kontra "perfekte kurver og vannfall". Feks. de som fester sin lit til rør kontra de som må ha forsterkere som måler perfekt, de som hevdes for å være elskere av forvrengning kontra de som hevdes å elske "naken og steril lyd". De aller fleste pendler mellom ytterpunktene, vil jeg tro.

  Kabler vil jeg ikke kommentere engang. Tror det meste er sagt der om den saken. Kommer neppe noe videre på den fronten, uansett hvor mange tusen tråder og innlegg som måtte forfattes. Disse trådene tjener for mitt vedkommende mest til å sette deltagerne i bås, ikke for å få ut nyttig "audiorelatert" info.

  Har selv valgt å ikke skrive/lese i enkelte tråder, spesielt enkelte tema. Vanskelig i begynnelsen, og krever selvdisiplin på høyere nivå enn griperefleksen, men det går seg til hvis viljen er sterk nok! En slik holdning hjelper seff ikke HFS til å komme seg videre - så betydelig er jeg ikke - men det gir iaf meg litt mer glede i å bruke tid her inne
  Wilson Benesch The Circle/Nanotube One/The Carbon * Micromega Duo CD3.1 * Danish Audio Design DAC10/PSU10/CAP10 * Cary PH-302 * Red Wine Audio Isabella LFP-V Edition * Consonance Cyber 211 * Impulse Ta'us * 2x Ken Kreisel DXD-808 * Heed Audio Orbit 2 * Isotek MiniSub GII * Harmonic Technology ProSilwayII/Pro9+

  The Gunner's Dream

 12. #12
  Hifi Freak Final's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2013
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  1,840
  Tagget i
  3 Innlegg
  Album
  1
  En gordisk knute dette. Hobbyen drives nesten utelukkende av menn. Vi bryter håndbak med hverandre. Det gjør vi ikke for å tape, men for å vinne. Det viktig er derfor å vinne diskusjonen ikke å lytte. Å være enige om å være uenige, og fortsatt være venner, ja det er en vanskelig øvelse for mange.

  Jeg tror vi ofte snakker forbi hverandre. God lyd og HIFI er ikke alltid det samme slik jeg ser det. Mener OMF er inne på noe vesentlig i innlegg 5 når han etterlyser aksept for "noen innspillinger låter bedre med litt farging, og spiller man i hovedsak slike innspillinger så hvorfor ikke bygge opp et anlegg som gir ønsket farging".

  Dette er et valg, å bygge anlegget etter egen smak. På samme måte som å bygge et anlegg med minst mulig farging er et annet valg. Gjør man det vil innspillinger som trenger litt sminke låte dårligere. Spørsmålet er da: Låter det dårligere eller er det bare tydeligere at innspillingen er dårlig. Skal anlegget være en gjengiver eller et musikkinstrument? Her har vi forskjellig tilnærming.

  Aksept for hverandres filosofi - vi ønsker å gjøre ting på hver vår måte. Enten vi liker ting nøytralt, farvet eller en blanding. Kan vi klare å:
  - ikke erklære de som ikke er spesialister på Ohms lov for idioter
  - ikke erklære de som prøver å få et teknisk mest mulig perfekt anlegg for døvhørte
  - ikke rakke ned på andres investeringer men akseptere at eierglede betyr mye for mange, også uavhengig av målbar teknologisk ytelse

  Vel da er vi i det minste litt på vei. Dette er en krevende øvelse. Like stor glede som musikken kan møtet med andre som har den samme hobbyen gi. Respekt er en forutsetning for å få det til. Det valget tar hver og en av oss.

 13. #13
  Hifi-entusiast LA8PV's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2012
  Innlegg
  235
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg
  Selv står jeg sånn omtrent midt mellom de kjempende fronter. For meg er det rimelig selvsagt, at gode komponenter er konstruert med god vitenskap i ryggen. Samtidig reagerer jeg på at noen her inne tilsynelatende avviser at det fremdeles er fenomener innenfor lydgjengivelse, som vitenskapen ikke har grepet tak i ennå. Jeg opplever at noen virkelig mener, at det som ikke er vitenskapelig bevist pr dato simpelthen ikke eksisterer.
  Men hvor er det vitenskapen kommer til kort ift lydgjengivelse? Finnes det noen indisier på dette, og hva er det som mangler? Hvilke fenomener er det snakk om?

 14. #14
  Æresmedlem impulse's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Sted
  Hølen
  Innlegg
  13,199
  Tagget i
  1 Innlegg
  Klokt og innsiktsfullt skrevet, Kim. Som vanlig. Jeg har sagt det før og sier det igjen; at du ikke har parkert tastaturet er en av (de stadig færre) grunnene til at jeg fremdeles tidvis henger her inne.
  Bergmann Magne m. S-booster PSU/ Koetsu Urushi Signature / Echole Obsession /Grandinote Celio/CEC TL3N / APL DSD-S XE / Ripstreamer Music Player XL/Conrad-Johnson Premier 16LS /300B S.E.T. m. WE og Hørning OPT / Audio Note Meishu SE/Impulse H2 Oblivion / 2 x Velodyne Ultra 1000 / Oblivion Energetic kabling / Nordost Quasar points / Oblivion referanse- nettfilter
  Skribent i Fidelity og medlem av Hornalliansen.
  Det er makt i de foldede horn.

 15. #15
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,574
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra LA8PV Se Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg
  Selv står jeg sånn omtrent midt mellom de kjempende fronter. For meg er det rimelig selvsagt, at gode komponenter er konstruert med god vitenskap i ryggen. Samtidig reagerer jeg på at noen her inne tilsynelatende avviser at det fremdeles er fenomener innenfor lydgjengivelse, som vitenskapen ikke har grepet tak i ennå. Jeg opplever at noen virkelig mener, at det som ikke er vitenskapelig bevist pr dato simpelthen ikke eksisterer.
  Men hvor er det vitenskapen kommer til kort ift lydgjengivelse? Finnes det noen indisier på dette, og hva er det som mangler? Hvilke fenomener er det snakk om?
  Det lurer jeg også på, all den tid det er kjent vitenskap som har spilt inn lyden og laget avspillingsutstyret. Hadde enda argumentet vært at "det kan finnes fenomener vi enda ikke kjenner til som gjør at innspilt/avspilt lyd ikke blir identisk med live, akustisk lyd", så hadde muligheten vært der, men når det er snakk om forskjellen på komponenter skjønner jeg ikke at det er noe tema.

  ....Men, nå begynner vi å diskutere det tråden burde handle om at vi ikke skal diskutere (så mye).

 16. #16
  Hifi Freak oks81's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Sted
  Hjemme
  Innlegg
  9,429
  Tagget i
  3 Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg
  Sitat Sitat fra LA8PV Se Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg
  Selv står jeg sånn omtrent midt mellom de kjempende fronter. For meg er det rimelig selvsagt, at gode komponenter er konstruert med god vitenskap i ryggen. Samtidig reagerer jeg på at noen her inne tilsynelatende avviser at det fremdeles er fenomener innenfor lydgjengivelse, som vitenskapen ikke har grepet tak i ennå. Jeg opplever at noen virkelig mener, at det som ikke er vitenskapelig bevist pr dato simpelthen ikke eksisterer.
  Men hvor er det vitenskapen kommer til kort ift lydgjengivelse? Finnes det noen indisier på dette, og hva er det som mangler? Hvilke fenomener er det snakk om?
  Det lurer jeg også på, all den tid det er kjent vitenskap som har spilt inn lyden og laget avspillingsutstyret. Hadde enda argumentet vært at "det kan finnes fenomener vi enda ikke kjenner til som gjør at innspilt/avspilt lyd ikke blir identisk med live, akustisk lyd", så hadde muligheten vært der, men når det er snakk om forskjellen på komponenter skjønner jeg ikke at det er noe tema.

  ....Men, nå begynner vi å diskutere det tråden burde handle om at vi ikke skal diskutere (så mye).
  Måling av det som foregår i spolegapet på en driver under spilling av musikk som et eksempel.
  Det fins 10 typer mennesker, dem som forstår seg på binære tall, så de ni andre......

 17. #17
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,574
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra oks81 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg
  Sitat Sitat fra LA8PV Se Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg
  Selv står jeg sånn omtrent midt mellom de kjempende fronter. For meg er det rimelig selvsagt, at gode komponenter er konstruert med god vitenskap i ryggen. Samtidig reagerer jeg på at noen her inne tilsynelatende avviser at det fremdeles er fenomener innenfor lydgjengivelse, som vitenskapen ikke har grepet tak i ennå. Jeg opplever at noen virkelig mener, at det som ikke er vitenskapelig bevist pr dato simpelthen ikke eksisterer.
  Men hvor er det vitenskapen kommer til kort ift lydgjengivelse? Finnes det noen indisier på dette, og hva er det som mangler? Hvilke fenomener er det snakk om?
  Det lurer jeg også på, all den tid det er kjent vitenskap som har spilt inn lyden og laget avspillingsutstyret. Hadde enda argumentet vært at "det kan finnes fenomener vi enda ikke kjenner til som gjør at innspilt/avspilt lyd ikke blir identisk med live, akustisk lyd", så hadde muligheten vært der, men når det er snakk om forskjellen på komponenter skjønner jeg ikke at det er noe tema.

  ....Men, nå begynner vi å diskutere det tråden burde handle om at vi ikke skal diskutere (så mye).
  Måling av det som foregår i spolegapet på en driver under spilling av musikk som et eksempel.
  Hva med det? Kan det ikke måles? Forstår ikke vitenskapen hva som skjer der? Hva mener du?

 18. #18
  Hifi Freak oks81's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Sted
  Hjemme
  Innlegg
  9,429
  Tagget i
  3 Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg
  Sitat Sitat fra oks81 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg

  Det lurer jeg også på, all den tid det er kjent vitenskap som har spilt inn lyden og laget avspillingsutstyret. Hadde enda argumentet vært at "det kan finnes fenomener vi enda ikke kjenner til som gjør at innspilt/avspilt lyd ikke blir identisk med live, akustisk lyd", så hadde muligheten vært der, men når det er snakk om forskjellen på komponenter skjønner jeg ikke at det er noe tema.

  ....Men, nå begynner vi å diskutere det tråden burde handle om at vi ikke skal diskutere (så mye).
  Måling av det som foregår i spolegapet på en driver under spilling av musikk som et eksempel.
  Hva med det? Kan det ikke måles? Forstår ikke vitenskapen hva som skjer der? Hva mener du?
  Ikke fått med meg at det har blitt gjort nei.
  Hadde det vert enkelt kunne en kanskje bedre identifisere forskjellene mellom magnetmateriale kanskje?
  Står litt om det på GPA sine AlNiCo drivere.
  http://greatplainsaudio.com/wp-conte...Spec-Sheet.pdf
  Det fins 10 typer mennesker, dem som forstår seg på binære tall, så de ni andre......

 19. #19
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,574
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra oks81 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg
  Sitat Sitat fra oks81 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Dazed Se Innlegg

  Det lurer jeg også på, all den tid det er kjent vitenskap som har spilt inn lyden og laget avspillingsutstyret. Hadde enda argumentet vært at "det kan finnes fenomener vi enda ikke kjenner til som gjør at innspilt/avspilt lyd ikke blir identisk med live, akustisk lyd", så hadde muligheten vært der, men når det er snakk om forskjellen på komponenter skjønner jeg ikke at det er noe tema.

  ....Men, nå begynner vi å diskutere det tråden burde handle om at vi ikke skal diskutere (så mye).
  Måling av det som foregår i spolegapet på en driver under spilling av musikk som et eksempel.
  Hva med det? Kan det ikke måles? Forstår ikke vitenskapen hva som skjer der? Hva mener du?
  Ikke fått med meg at det har blitt gjort nei.
  Hadde det vert enkelt kunne en kanskje bedre identifisere forskjellene mellom magnetmateriale kanskje?
  Står litt om det på GPA sine AlNiCo drivere.
  http://greatplainsaudio.com/wp-conte...Spec-Sheet.pdf
  Kan ikke se for meg at det skal være noen stor utfordring å måle de parametere man måtte ønske her. Hva er det spesifikt man bør være ute etter å finne ut, tenker du? Hvermansen hjemme i stua kan selvsagt ikke måle "alt", men det lar seg jo gjøre.

 20. #20
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2013
  Innlegg
  3,480
  Tagget i
  3 Innlegg
  Sitat Sitat fra BigSwifty Se Innlegg
  Hvordan kommer vi videre?
  Ditt eget initiativ til denne tråd, samt allerede inkokmmende kommentarer, tror jeg kan være et svar på det du selv avslutningsvis spør om, BigSwifty.

  Selv ønsker jeg å legge til at vi kanskje ikke allikevel (?) bestreber oss, eller bør bestrebe oss, etter å komme over den samme mål-linje hva oppnåelse av god lyd angår. Fordi lydgjengivelse oppfattes så himla forskjellig - er ikke som en golfbane med 18 hull hvor alle tråkker rundt i gresset med kun ett felles mål om færrest mulige slag.

  Samtidig syntes jeg kvaliteten på sentralen har blitt bedre og bedre - bare man orker å sile bort dusteinnlegg og kun ta til seg det lærerrike.

  - Kan jeg få komme med et forslag?

  Etablere en mulighet for å starte opp en tråd, hvor man trykker på en knapp og får en svak grønnfarge som bakgrunn i skrivefeltet, slik at dersom trådstarter erklærer grønn sone så holder de som ikke "hører, ser eller lukter" forskjell på noe - seg høflig borte fra tråden. Eller fjernes av Moderatorene. Vi kan kalle muligheten Green Talk - også det et forslag.

  Som å komme inn i lesesalen på biblioteket eller stillevogn på toget - ingen med IQ på høyde med sin eget sko nummer skriker opp her.

Side 1 av 27 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed