Politikk, religion og samfunn !

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.969
    Antall liker
    14.539
    Det største problemet med årets pinse er hva yr.no så skulle skje og hva som faktisk skjedde. I alle fall i Oslo.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    the way it is!

    “I think it’s a bad moment in science to be naming new species among these large-brained humans that all interbred with each other,” he said. “What we are repeatedly finding is that the differences in looks didn’t mean much to these ancient people when it comes to breeding.”

     
    R

    rr30629

    Gjest

    DEBATT: Spørsmålet i tittelen er ikke tilfeldig. Knut Kroepelien, direktør i Energi Norge, skriver i Aftenbladet 28.9. under denne tittelen: «Politisk strømstyring vil ramme folk flest, klima og næringsliv.» Her krever han at politikerne må holde «fingrene fra fatet», selv om strømprisene går i taket.

    Debattinnlegg

    • Hogne Hongset
      Foldfjorden

    Kroepelien skriver blant annet: «Nå er det viktig å huske på følgende:». I seks punkter belærer han oss så om hvordan verden egentlig er. Punkt 1 innledes slik: «Det er ingen krise i strømforsyningen. Det er vann igjen i magasinene og markedet gir produsentene akkurat de prissignalene som trengs for at de skal spare vann til vinteren.»

    Her har kraftdirektørene tydeligvis vært noe trege i oppfatningen. I stedet for å «spare vann til vinteren» har de til nå netto eksportert over 12.000 000.000 kwh. Av dette nærmere 5.000.000.000 kwh etter 1. juli, da magasinfyllingen gikk under medianen, som er basert på historiske data for de siste 20 år. Bare i uke 37 (13.-19.9.) nettoeksporterte kraftselskapene strøm tilsvarende mer enn årsforbruket til 24.000 norske husholdninger. Ifølge NVE er magasinfyllingen nå over 20 prosent under medianen, og så vidt over historisk lavmål for årstiden.

    Det bør utfordre politikerne
    Kroepeliens punkter 2-6 ligger på samme nivå. Kortversjon: Bare markedet får styre fritt og uten «politisk innblanding», så blir alt bra! Kroepelien mener åpenbart at kraftbransjen er best egnet til å ta seg av energipolitikken her i landet. Det bør pent sagt utfordre våre politikere.
    Egentlig er det greit at vi har fått en akutt strømkrise, fordi det viser oss noe viktig. Mens vi ikke lar legemiddelindustrien styre helsepolitikken, eller våpenindustrien styre forsvarspolitikken, har vi i flere tiår latt kraftbransjen styre energipolitikken. Kraftmarkedet ble liberalisert for 30 år siden. Da ble strøm omdefinert fra å være infrastruktur på linje med vei, vann og avløp, til å bli et kommersielt produkt på linje med pizza, poteter, biler og sydenturer. Resultatet vi ser bør ikke overraske.

    Bygget for å drive prisene opp
    Energiloven av 1990 fjernet i realiteten den politiske styringen over vannkraften, noe kraftbransjen har visst å dra nytte av. En uhemmet bygging av kraftkabler inn i markeder med langt høyere strømpriser enn det vi trenger å ha, har gitt oss den situasjonen vi er kommet i.

    Byggingen av kablene til Tyskland og England har ingen ting med forsyningssikkerhet å gjøre, men er gjennomført utelukkende for å drive strømprisene her i landet opp. Det er Statnett som har bygd kablene, etter påtrykk fra kraftbransjen. Derfor har Statnett en stor del av ansvaret for den krisen vi nå ser. Det er i høy grad på tide at politikerne ser inn i hvilken rolle Statnett har hatt i det som har skjedd, sett opp mot hva Statnett bør og skal ha som oppgave i samfunnet. Dette burde Riksrevisjonen se inn i.

    Full gjennomgang
    Politikerne må selvsagt ta noen grep nå for å dempe de verste utslagene av den aktuelle krisen, for hjelpe utsatte grupper forbrukere. Men det må ikke hindre en grunnleggende debatt om energipolitikken, nettopp det Energi Norges Kroepelien ikke vil ha. Det er derfor positivt at Arbeiderpartiet har programfestet, og har som prioritert tiltak for en ny regjering, å oppnevne en energikommisjon. Det gir håp om at den regjeringen vi ender opp med, etter sonderinger og forhandlinger, iverksetter en full gjennomgang av energipolitikken.

    Mandatet for en energikommisjon gir seg omtrent selv:

    • Hvor mye mer fornybar energi trenger vi i overskuelig framtid for å helelektrifisere det norske samfunnet og bidra til at landet når klimamålene?
    • Hvilke alternative muligheter har vi til å skaffe fram denne energien?
    • Hvordan bør vi prioriter de aktuelle alternativene?
    • Hvilke konkrete tiltak må til for å realisere de tiltakene som velges?
    - og ikke minst:

    • Hvordan skal integreringen med andre land videreføres, slik at norsk vannkraft også i framtiden kan være et konkurransefortrinn for landet i en tøff verden, samtidig som vi sikrer full forsyningssikkerhet?
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.304
    Antall liker
    8.744
    Torget vurderinger
    1
    "Overskriften" er misvisende. Vel verdt å se....


     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.692
    Antall liker
    8.088
    Torget vurderinger
    0
    Og som vanlig fremmer Deph det som er maksimalt politisk ukorrekt!

    Å antyde at "The Great Unwashed" har noe som helst nytte av "grunnmuren" i den vestlige sivilisasjonen er vel værre enn å "banne i kjerka" slik ståa er i dag der den "intelektuelle avantgarden" er opptatt av å rive ned den samme grunnmuren med sin "woke" ideologi.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Gode viktige program som bør ses av oppegående mennesker som er opptatt av samfunn og kultur.


    Her er gårsdagens episode.

     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.439
    Antall liker
    5.094
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Interessant om global ustabilitet, verdens hvete- og gjødselproduksjon, Kina, forholdet mellom USA og Mexico, og endringer i det politiske landskapet i USA.

    Peter Zeihan | The Changing Character of War | Maneuver Center of Excellence
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.969
    Antall liker
    14.539
    Jepp. Vet ikke hvor mange som har leste "Blue Notes" - boken Victor D. Norman skrev etter å ha vært statsråd. Nå er sikkert meningene om fyren - og spesielt hans virke som statsråd - delte, men en ting jeg fortsatt husker fra boken er at da han beskrev at det ganske fort gitt opp for han at han nå var i et miljø der det å faktisk ha rett var helt uvesentlig. .
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vel verst å lese.

     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.478
    Antall liker
    11.504
    Bak mur tror jeg..



    Det er 20 år siden Harald Eia og Bård Tufte Johansen gjorde det såkalte «kyllingstuntet» utenfor Rikshospitalet der Thorbjørn Jagland var innlagt etter et illebefinnende. Komikerne laget på den tiden programmet «Åpen post» for NRK. Johansen kledde seg ut i kyllingkostyme og flakset forstyrrende rundt i bakgrunnen av TV2s nyhetssending. Stuntet var ment som en kritikk av TV2s dekning av saken.

    Det ble naturligvis karakterisert som hensynsløst overfor Jagland som var sårbar i pasientrollen. Men prøv å forestille deg at noen laget et slikt innslag i dag? Latterliggjøring i en situasjon der noen er innlagt på sykehus? Utenkelig.

    Har vi havnet i den andre grøften?
    Begynnelsen av millenniet var ironiens og sarkasmens gullalder. Alt kunne tøyses med, og det var den humørløse, seriøse og krenkbare som ble uglesett. En god dose selvironi var nødvendig for alle som stakk hodet frem. Og vi er sikkert flere som syntes at det noen ganger gikk for langt. I dag er klimaet et annet. Det har skjedd en endring. Men bør vi spørre oss om vi kan ha havnet i den andre grøften?

    Sammen med nyheter om krig har vi denne våren fått servert noen andre store oppslag: Will Smith som slo til Chris Rock under Oscar-utdelingen. Det er jo en slags nyhet, det.

    Men er det ikke sladder mer enn en nyhet? En type sladder som for noen år siden ville fått plass i «sladrepressen»? Netflix varslet at de vil trekke samarbeidet med Smith, og han er utestengt fra Oscar-utdelingen de neste ti årene. Kjendiser uttaler at de er sjokkerte. Men hvor ille er det egentlig å miste besinnelsen og forsvare sin syke kone?

    Det er helt klart galt å bruke fysisk vold, uansett situasjon. Men at én voksen mann slår en annen mann fordi han føler seg krenket – det er da ikke helt uvanlig? Er det så alvorlig og uvanlig som den store oppmerksomheten sender signaler om?

    Mennesker gjør dumme ting
    Omtrent samtidig fikk vi høre om jobbintervjuet der et diskriminerende og stigmatiserende ord ble brukt. Helt klart feil. En fryktelig dum ting å si. Og absolutt verdt noen runder internt i bedriften. Men er det en mediesak?

    Du har krenket noen, ergo er du skurken
    Vi gjør dumme ting, vi mennesker. Vi er ukloke og impulsive. Glemmer å tenke oss om, avslører bevisste og ubevisste stereotypiske oppfatninger og fordommer. Vi blir opprørte og gjør ting vi angrer på. Og vi prøver stadig å bli litt bedre. Men vi blir ikke perfekte. Og jeg lurer på om den voldsomme oppmerksomheten vi gir alle feiltrinnene skaper en slags angst i oss alle – for å trå feil?

    Vi tar offerets perspektiv i dag. Moralen er: Hvis du føler deg krenket, har noen pr. definisjon gjort noe galt mot deg. Rommet for å misforstå en situasjon eller feiltolke signaler er så trangt. Det er så lett å bomme, og når du bommer, er det ingen som er interessert i din versjon. Du har krenket noen, ergo er du skurken.

    Vi snakker mye om presset ungdom føler på. Om å være flink på skolen, trene, spise sunt, ha et aktivt sosialt liv. Vi snakker om stress og psykiske lidelser. Vi snakker om de krenkede, om ofrene. Kanskje er det på tide at vi også snakker om frykten for å fremstå som krenkende. Den kan faktisk være ganske hemmende.
     
    • Liker
    Reaksjoner: LMC
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Lik Ben eller hat Ben men dette handler om noe mye mer viktig.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.969
    Antall liker
    14.539
    Fra min favoritt på Quora. Fyren er hysterisk morsom og homoren er stort sett beksvart. Katalogen hans har endeløse mengder høydepunkter


    En av mine personlige favoritter:

     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    putin er jo en helt blant anti-wokere på høyresiden. et mannfolk om det noen gang var noen.
    Her må vil skille. Den motbydelige perverse wokheten er mer eller mindre et utelukkende venstresidefenomen, mens hangen til å hylle sterke menn og diktatorer finner du på begge fløyer, Putin, Mao, Stalin, Duterte, Pol Pot, etc.

    Man joda, Putin er mye ille men ikke woke, han ligger ikke på kne og suger transepikk Men dette blir jo ekstremfjas fra en filosof ... guilt by association.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn