Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • R

    rr30629

    Gjest
    I tillegg så er det ikke bare fryd og gammen i EU heller




    Mens Danmarks statsminister Mette Frederiksen sto i København og fortalte at hun ikke bare ville samarbeide med Israel om vaksiner, men også gjerne bygge en vaksinefabrikk sammen med israelerne, ble EU-kommisjonen bombardert med spørsmål. Med tilhørende sterk EU-kritikk fra Frederiksens reisekamerat, Østerrikes kansler Sebastian Kurz.

    — Vi må ikke lenger bare være avhengige av EU, når det kommer til produksjon av neste generasjons vaksiner, sa han til tyske Bild, og la til at - EU bruker for lang tid på å godkjenne vaksiner.

    Østerrikerne har brukt om lag 80 prosent av vaksinene de har fått av EU.

    Kritikken stikker hos EU-Kommisjonen og irriterer tydeligvis også. For Kommisjonens oppgaver er å finne en felles plattform innenfor helseområdet, men helse er nasjonal kompetanse. EUs rolle er bare å koordinere.

    Massiv kritikk
    Gjennom hele koronakrisen har landene etterspurt koordinering og handling fra EU. Underveis har kritikken vært massiv, men nå kommer vaksinene for alvor. Likevel begynner flere land å kjøre sine egne løp.

    Verken Danmark eller Østerrike har trukket seg fra den felleseuropeiske vaksinestrategien, men velger sine egne parallellstrategier.

    EU-landene og Norge kan selvsagt fritt kjøpe vaksiner andre steder enn gjennom samarbeidet. Det de ikke kan, når de deltar i EUs felles vaksinestrategi, er å forhandle med firmaene EU allerede har gjort avtaler med.

    — Kommisjonen vil jo veldig gjerne høre hva Danmark og Østerrike har funnet ut av i Israel, og som kan være verdifullt for vår strategi, lød det skarpt fra en EU-kilde. Det ble også tilføyd at man nok burde unngå å sammenligne Israels 10 millioner innbyggere med EUs 450 millioner.

    Nyheten om den dansk-østerrikske reisen til Israel, kommer samtidig som en rekke østeuropeiske land går sin egen vei for å skaffe flere vaksinedoser. De er med i EUs vaksinestrategi og mottar vdoser derfra, men forhandler samtidig med andre.

    Søndag lot den ungarske statsministeren Viktor Orban seg fotografere mens han ble vaksinert med den kinesiske Sinopharm-vaksinen som ikke er godkjent i EU, men som ungarerne nå tar i bruk.

    Kan ikke godkjennes i EU
    Ungarn har også vaksiner fra Pfizer/Biontech, Moderna og Astra-Zeneca, men de dekker ikke behovet og derfor har Orban inngått avtaler med kineserne.

    Polakkene er i gang med samme øvelse. Mandag kveld holdt den polske presidenten, Andrezej Duda, møte med Kinas Xi Jinping og forhandlet om vaksine-kjøp. Det er kineserne interesserte i, og polakkene er som ungarerne interessert i å kjøpe.

    Tsjekkia er et av landene som er hardest rammet av korona, men tsjekkerne har ikke gått til kineserne, men til sine gamle erkefiender russerne. Tsjekkerne har lagd avtaler om å motta russiske Sputnik-vaksiner for, som landets president Milos Zeman sier ifølge Moscow Times, har «vaksiner ingen ideologi». Tsjekkerne er også klare til å kjøpe kinesiske vaksiner hvis det er mulig. Og de har ikke tenkt å vente på en eventuell EU-godkjennelse. En tsjekkisk godkjennelse er nok for dem.

    Slovakene, som er fjerde land i V4, Visegrad-landene Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia, har også lagd avtaler med russerne, og venter å få to millioner doser Sputnik-vaksiner i løpet av de kommende månedene. Likedan mottar Ungarn også russiske vaksiner.

    I flere av de tidligere østblokklandene har handelen med Kina og Russland gitt anledning til kritikk. Den tidligere polske statsministeren Donald Tusk, som også har vært EU-president, advarer mot å stole blindt på Kina og Russland.

    — Det er en naiv tilnærming til er kynisk spill, sier han, og advarer mot vaksiner som ikke er blitt godkjent av Det europeiske medisin-agenturet Ema.

    De russiske og kinesiske vaksinene er ikke godkjent. Ikke fordi Ema ikke ønsker å godkjenne dem, men fordi Ema ikke får tilgang til det underliggende datamaterialet. Det holder russerne og kineserne for seg selv, og Ema vil ikke godkjenne noe uten å ha denne kunnskapen.

    Det kan få betydning i forhold til vaksinepasset som EU-kommisjonen legger fram senere i måneden. Selv om detaljene ikke er kjent ennå, vil ikke-godkjente vaksiner ikke føre til stempel i passet. Derfor utfordrer Visegrad-landene hele idéen om et felles vaksinepass, ved å gå sin egen vei.

    Et helt annet sted i EU utfordres det felles vaksinepasset også. Helt nede i Midtøsten, faktisk. Der har Kypros allerede laget sitt eget vaksinepass sammen med Israel, som gjelder mellom de to landene.
     
    Sist redigert av en moderator:

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.042
    Antall liker
    2.620
    Torget vurderinger
    2

    14-årige Andrea Hansen har følt sig ensom, alene og trist.

    Sådan har hun haft det, siden anden nedlukning fjernede alt det gode ved hverdagen: At se den bedste veninde, at mærke fællesskabet i klassen på Gladsaxe Skole, at have noget at stå op til.

    Andrea Hansen er langtfra alene. Mistrivslen blandt unge er ikke længere til at overse, og i adskillige debatindlæg skriver unge om, at de føler sig som en »aflyst generation«, der er blevet overset, og som i høj grad mærker konsekvenserne af nedlukningen. Derfor vil Københavns Kommune nu tage kampen op ved at tilbyde gratis psykologsamtaler til unge, som bor eller går på en uddannelse i Københavns Kommune.

    Samtalerne er målrettet unge mellem 15 og 22 år, som tynges af angst, depression og nedtrykthed, og vil både bestå af gruppesessioner og individuelle samtaler.

    Hver sjette ung får en psykisk sygdom, inden de fylder 18 år, vurderer en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, og på den baggrund håber Københavns Kommunes sundhedsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), at initiativet kan være med til at fange flere, der har det dårligt, i opløbet.

    »Rygsækrejsen er væk, højskoleopholdet er væk, og bare det at se vennerne i skolen er væk. Ungdommen har været bundet til deres værelser i månedsvis, og der er ikke udsigt til, at det hele ændrer sig lige foreløbigt. Det er tungt for dem. Derfor er det vigtigt for os, at vi når ud til så mange som muligt, så vi kan nå at forebygge psykiske sygdomme som angst, stress og depression,« fortæller Sisse Marie Welling og henviser til, at der arbejdes tæt sammen med læger, studievejledere og UU-vejledning for at sikre at unge bliver oplyst om tilbuddet.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.966
    Antall liker
    40.209
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Nei, og det er jo fordi den ikke gir et riktig bilde.
    Rangeringen baserer seg på en del overodnete inndelinger og treffer i liten grunn hvordan praktiske smittevernregler slår ut.
    Man kan sikkert diskutere detaljene, men den kurven viser noen viktige hovedtrekk:
    • Frem til første uke i mars i fjor gjorde svenske myndigheter eksakt ingen ting, mens nabolandene allerede hadde sendt ut generelle råd om smittevern, håndvask etc og forberedte befolkningen på hva som var på vei.
    • Nabolandene strammet inn kontant 11-13 mars, mens svenske myndigheter trappet opp mer gradvis til et noe mindre inngripende nivå noen uker senere. Bildet av at «svenskene fortsetter som før» kommer fra denne perioden.
    • Det var ikke tilstrekkelig til å stoppe smitten, så Sverige måtte opprettholde sine «råd» hele sommeren mens nabolandene kunne slippe opp i betydelig grad. På sensommeren hadde Sverige merkbart strengere restriksjoner enn f eks Norge, forutsatt at man lojalt etterlevde «rådene».
    • Utover høsten begynte svenske myndigheter å trappe ned noe, og befolkningen begynte i enda større grad å gi faen, så smitten begynte å øke igjen. Da begynte omsider svenske politikere å få behov for å vise «handlekraft», så det kom en hel serie «skärpta råd».
    Nå diskuterer svenskene om de kanskje burde skaffe seg lovhjemmel for å gjøre det nabolandene gjorde for ett år siden. Hvis de først vedtar slike lover vil det formodentlig fortsatt være såpass behov for å vise «handlekraft» at de kommer til å bli brukt - ett år for sent.

    Har noen sammenlignet andelen av befolkningen som er vaksinert mellom Norge, Danmark og Sverige, forresten? Just sayin’.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.207
    Antall liker
    9.387
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ja og det er jo din "synsing" basert på ett veldig fastlåst vinkling som jeg ikke er enig i.
    Har du sjekket scoringen her - og hvor Norge og Sverige scorer forskjellig - og du er enig i det.

    Eller kjører du bare kritikk på auto fordi du ikke liker synspunktene mine?
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.207
    Antall liker
    9.387
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Man kan sikkert diskutere noen av detaljene, men den kurven viser noen viktige hovedtrekk:
    Scoringen er veldig generell og på en del prinsipielle standpunkt - at idrett er forbudt i Norge er ikke noe som tas hensyn til. At vi har over 50 000 i smittekarantene tas ikke hensyn til osv. Lokale tiltak i Oslo feks tas ikke hensyn til. At brudd på smittevernreglene gir fengsel/tusener i bot i Norge og ingen straffereaksjon i Sverige tas ikke hensyn til osv.

    Så den gir ikke et godt bilde av hvordan tiltakene påvirker livet til folk flest.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.799
    Antall liker
    9.715
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Ahus har 500.000 innbyggere de skal håndtere, og de hadde 10 intensivplasser for et år siden og de har fortsatt 10 :mad:
    Galskap. Akkurat godt nok i normale tider er ikke godt nok. Vi burde greie bedre.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    nå er vi blitt fortalt at slikt ikke er mulig… det tar laaaaaaaaang tid

    «Da coronapandemien kom til Norge i fjor vår, klarte Ahus å øke sin intensivkapasitet. Ahus var det enkeltsykehuset som tok imot flest coronapasienter i Norge.
    – Men da høsten kom og de skulle ta igjen det tapte, valgte ledelsen å ikke holde intensivkapasiteten oppe, selv om det kunne komme nye bølger. Nå ser man konsekvensen av det, sier Jon Laake.»

    frem med nødrespiratorene som ble lagt i kjelleren
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    er nesten så man skulle tro at de nekter å øke kapasiteten for å kunne bruke det som argument for å stenge ned.

    Vi hører det allerede. "Kapasiteten er sprengt! Vi må stenge ned ytterligere!"
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.042
    Antall liker
    2.620
    Torget vurderinger
    2
    er nesten så man skulle tro at de nekter å øke kapasiteten for å kunne bruke det som argument for å stenge ned.

    Vi hører det allerede. "Kapasiteten er sprengt! Vi må stenge ned ytterligere!"
    Det er ganske fantastisk, nøyaktig samme argument som for ett år siden. Tydelig at ingenting er gjort siden det.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    36.109
    Antall liker
    20.876
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Ahus har altså en kapasitet på 10 intensivpasienter.

    Og vi driver og stenger ned i hytt og gevær, der hovedargumentet har vært "kapasitet".

    Det er så man ikke tror at slikt amatørskap er mulig.

    Men vi skal jo selvsagt ikke kritisere hverken myndigheter eller helseforetak. Vår jobb som innbyggere er å gjøre som myndighetene bestemmer- uten å tenke, syte, kritisere eller fremme andre løsninger.

    Alt annet ville vært lavmål.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.207
    Antall liker
    9.387
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Har du sjekket scoringen her - og hvor Norge og Sverige scorer forskjellig - og du er enig i det.

    Eller kjører du bare kritikk på auto fordi du ikke liker synspunktene mine?
    Nå lastet jeg ned datasettet og så på forskjellene:

    Norge og Sverige scorer 26 feb identisk på alle kategorier unntatt C1 - hvor Sverige scorer 2.0 mens Norge score 1.1.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.799
    Antall liker
    9.715
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Får en følelse av at historien kan gjenta seg ganske nøyaktig hundre år etter spanskesyken. Når vi blir ferdig med covid vil vi få se en reprise på de glade / gale tjueårene, med tilhørende krakk og gale politikere utover tredvetallet, kanskje før?
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    36.109
    Antall liker
    20.876
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Gale politikere har vi allerede, @Terje-A ...

    Og i mai får vi muligens lov til å ha reiSNing igjen, i følge Høie. Bare folk nå er lydhøre, og ikke jukser- med for tidlig reisning...
     
    X

    X186841

    Gjest
    Ahus har 500.000 innbyggere de skal håndtere, og de hadde 10 intensivplasser for et år siden og de har fortsatt 10 :mad:
    Galskap. Akkurat godt nok i normale tider er ikke godt nok. Vi burde greie bedre.
    Ahus har vel nærmere 600.000 i deres ansvarsområde. Og den mest evneveike direktøren i helse Norge.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Noen tanker fra Omdal



    Pandemien er den største krisen siden andre verdenskrig. Det har både FNs generalsekretær, Tysklands forbundskansler og Norges statsminister sagt, så det er antakelig sant. Så hvorfor handler vi ikke som den gang?

    Vi er også blitt fortalt at krisen går mot slutten, at maidagene nok en gang vil stå i frigjøringens tegn. Håpet spretter fram av frossen mark som snøklokker og krokus. Men, som vi sier i Stavanger: Ka då, ittepå?

    Våren 1945 og våren 2021
    Våren 1945 snakket norske politikere om hvordan de sammen skulle gjenreise Norge som et mye bedre land for alle. De satt i London, på Grini og i Sachsenhausen, høyrefolk og kommunister om hverandre, og formulerte det som skulle bli fellesprogrammet, en samlet plattform for alle partiene.

    Våren 2021 intrigerer Statsministerens kontor mot ledelsen i Oslo, kultur- og idrettsministeren ligger i vedvarende strid med både kulturen og idretten, mens det opposisjonspartiet som regjeringen er avhengig av, nominerer kandidater som skiller folket i «innvandrerbefolkning» og «egen befolkning». Fellesprogram? Neppe.

    Da Sven Oftedal fra Stavanger ble sosialminister i samlingsregjeringen sommeren 1945, gikk han øyeblikkelig i gang med å forme det som skulle bli folketrygden. Det skulle bygges et trygt golv under alle. Våren 2021 slåss hundretusener mot et Nav-system som til stadighet gjør enorme feil, men som har null toleranse for andres små uriktigheter. Golvet gynger og sprekker.

    I 1946 ble Husbanken opprettet for å sikre folk en anstendig bolig til overkommelig pris. De neste 50 årene finansierte banken halvparten av alle nye hjem. I 2021 stiger prisene så raskt at det formelig går an høre hvordan vanlige lønnsmottakere blir skvist ut av boligmarkedet.

    I 1946 ble Norsk Tipping opprettet for å finansiere norsk idrett, som da utelukkende var breddeidrett. To måneder før vi forhåpentlig kan kaste maskene og innta tribunene, er ingen ideer lansert for å gjenreise de utallige klubbene og lagene som har sett tiår med frivillig innsats bli til støv i stengte haller.

    I 1946 ble barnetrygden gjort universell, som den første av trygdeordningene. Ordningen ble gradvis utvidet og forbedret, til satsene i 1995 ble frosset. Siden er realverdien redusert for hvert år som gikk. Konsekvensen ble at barnefattigdommen økte. Den har ganske sikkert skutt fart under pandemien. Barn fra fattige familier gjør det dårligere på skolen enn de burde, nøden hjemme trumfer barnets evner. Det er et langsiktig tap for hele samfunnet.

    Sitter Høyres og Arbeiderpartiets strateger nå sammen i smittesikrete dekkleiligheter og planlegger et felles løft for de fattige barna når skolene igjen er åpne og trygge? Ikke mer enn de sitter sammen og planlegger en boligpolitikk som igjen vil gjøre det mulig å være sykepleier eller servitør og samtidig eie en nøktern leilighet.


    Hva visste egentlig Hjemmefronten? Den visste hva som måtte til for å gjenreise landet når krisen var over. 12. mars 1945 utstedte Hjemmefrontens ledelse en proklamasjon som London-regjeringen senere sluttet seg til, og som ble en av kladdene til fellesprogrammet. Punkt C i proklamasjonen lød: «Å fremme solidariteten mellom klasser og befolkningsgrupper.»

    2. mars 2021 skrev Carl I. Hagen på sin Facebook-side at regjeringen sørger for at «innvandrerbydelene» i Oslo får flere vaksiner, mens andre bydeler, som da åpenbart ikke er innvandrerbydeler, «visstnok» får færre. Han gadd ikke engang undersøke fakta, men skrev i stedet: «Nå diskriminerer de egen befolkning og belønner innvandrerbefolkningen igjen.» Carl I. Hagen er nominert på førsteplass på Fremskrittspartiets liste i Oppland.

    Finnes det en hjemmefront som kan proklamere at vi ikke har to befolkninger her i landet? Som kan si til de ungene som er født og oppvokst i Oslo at de ikke er innvandrere, men at de ville vært like mye verdt om de var det.

    Vi trenger flere barn her i landet, her snakker nok Erna Solberg for alle partiene. Men vi har en boligpolitikk, en økonomisk politikk, en arbeidstidspolitikk, en barnetrygd, en studiefinansieringsordning og en prispolitikk for barnehager som til sammen virker som et effektivt prevensjonsmiddel. Nevnte jeg klimapolitikken, og hva den gjør med lysten til å sette barn til verden?

    Torsdag fulgte Carl I. Hagen opp sin egen humanisme-uke med et kraftig angrep på NRK, som hadde latt noen si et par pene ord om flyktningene fra Moria-leiren, som omsider er kommet til en leir i Østfold. I 1947, mens nordmenn ennå drev og gjenreiste Finnmark, klippet rasjoneringsmerker og bodde i fuktige kjellere og trekkfulle loft, støttet 73 prosent av befolkningen vedtaket om å ta imot 600 jødiske flyktninger. Som dagens godhetstyranner pleier å si: 50 er ikke nok.

    Og nå?
    Dessverre ser det ikke ut til av vi får noe fellesprogram etter denne store krisen. Det er heller ikke lett å få øye på store forslag til et bedre Norge fra noe hold, ingenting som står i stil med påstanden om at pandemien er den verste krisen siden krigen. Valgkampen 2021 kommer til å likne deprimerende på den i 2017 og den i 2013. Det fine dugnad-ordet vil bli lagt tilbake på lageret, støtteordningene vil bli avviklet og ikke erstattet av noe som retter opp alt som er blitt skjevere det siste året. «De som har minst fra før, kan tape mest», meldte Aftenposten denne uken. Som om noen var i tvil.

    Vi skriver bare mars. Det er ennå tid til å hamre ut et kriseforlik, et fellesprogram for den første smittefrie tiden. Programmet trenger ikke oppheve politikken, bare suspendere kivingen, smålighetene og de regisserte utspillene en stund. Etterkrigstiden var velferdsstatens barndom. Det er ennå tid til å skape noe liknende for etterpandemitiden.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    ser ikke helt poenget i den; som om ytringsfriheten samtidig skulle innebære noen form for fredning av ytrerens meninger. de må da gjerne kritiseres nord og ned. at den ble blåst litt ut av proporsjon bidro jo avsenders egen løgnaktighet til. og når så ytringen i tillegg kan settes inn i en strategi, så er i det minste «uskylden» tatt fra den.

    meningsløst å snakke om ytringsfrihetens grenser i relasjon til denne saken.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.976
    Antall liker
    10.435
    Torget vurderinger
    2
    Ahus ble bygget for å spare penger , ikke for å dekke innbyggernes behov.
    Hvis man ser tilbake på synsingen fra helsebyråkratene og lederne det jo åpenbart at man ikke hører på fagfolk og de som faktisk jobber på sykehus...

    I gamle dager bygget man for beredskap og utvikling, nå er det underkapasitet og mangler fra dag en som premieres i ledernes KPI'er

    Når man for høre at konsulentern predikterer med uungåelig effektivitetsutviklng med x% forbedring/år så sengeutnyttelsn kan økes fra 90 % til 103% på nye sykehus, er det ikke rart det blir fadeser, som at gangene er for smale -siden man jo per def ikke skulle ha korroridorpasienter, - men det får man.


    I min jobb legger jeg alltid inn skjult fett i design, som økonomene ikke skjønner. Resultatet er feks en økt innkjøpskostnad på 2 Millioner eller 0.01% økt kostnad, men det gir nå altså 2 Milliarder i økte inntekter pr år. Jeg hadde sikkert fått klapp på skulderen og kanskje 0.1% mer i lønnsøkning for å ha spart de 2 millonenene, men jeg jeg gjør nå det jeg syns er riktig istedet for å se meg blind på KPIer(Key Performence Indeks som bestemmer lønna) .

    ---Ahhn det var godt med litt selvskryt;)

    Skulle ønske at flere i helsvesenet fikk anledning til å gjøre det som er riktig og ikke bare styres etter New Public Management
     
    Sist redigert:

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.323
    Antall liker
    8.768
    Torget vurderinger
    1
    ser ikke helt poenget i den; som om ytringsfriheten samtidig skulle innebære noen form for fredning av ytrerens meninger. de må da gjerne kritiseres nord og ned. at den ble blåst litt ut av proporsjon bidro jo avsenders egen løgnaktighet til. og når så ytringen i tillegg kan settes inn i en strategi, så er i det minste «uskylden» tatt fra den.

    meningsløst å snakke om ytringsfrihetens grenser i relasjon til denne saken.

    Men er ikke utsagnet nedenfor en helt opplagt spørsmålsstilling uansett hvilken strategi som måtte ligge bak? Det er da helt legitime spørsmål som stilles som på ingen måter fortjener det hysteriet som fulgte.
    Problemet for yttringfriheten er jo behandlingen man risikerer i offentligheten for å ytre saklig kritikk......

    "– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten, sa Dahl til VG. - Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet. Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa han. Og så la han til at andre store byer, som Bergen og Trondheim, også hadde hatt sine utfordringer, men har klart å få kontroll. "
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    36.109
    Antall liker
    20.876
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Men er ikke utsagnet nedenfor en helt opplagt spørsmålsstilling uansett hvilken strategi som måtte ligge bak? Det er da helt legitime spørsmål som stilles som på ingen måter fortjener det hysteriet som fulgte.
    Problemet for yttringfriheten er jo behandlingen man risikerer i offentligheten for å ytre saklig kritikk......

    "– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten, sa Dahl til VG. - Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet. Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa han. Og så la han til at andre store byer, som Bergen og Trondheim, også hadde hatt sine utfordringer, men har klart å få kontroll. "
    Når dette var forfattet og iscenesatt fra Statsministerens kontor, så dreier ikke dette seg om bekymring for smitte. Derimot bekymring for Høyres oppslutning, pga at byrådslederen i Oslo har den frekkhet å gi regjeringen motstand.

    Og det er hva både ordfører, statssekretær og statsminister tas for. Ordføreren kan si og mene hva han vil, men ikke uimotsagt og ikke uten at man tar fatt i den egentlige årsaken som ligger bak.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.323
    Antall liker
    8.768
    Torget vurderinger
    1
    Når dette var forfattet og iscenesatt fra Statsministerens kontor, så dreier ikke dette seg om bekymring for smitte. Derimot bekymring for Høyres oppslutning, pga at byrådslederen i Oslo har den frekkhet å gi regjeringen motstand.

    Og det er hva både ordfører, statssekretær og statsminister tas for. Ordføreren kan si og mene hva han vil, men ikke uimotsagt og ikke uten at man tar fatt i den egentlige årsaken som ligger bak.

    Men det da fullstendig legitimt i et demokrati. Man driver da med politikk som politiker!
    Se forøvrig Anki Gerhardsens innlegg ovenfor.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    36.109
    Antall liker
    20.876
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Men det da fullstendig legitimt i et demokrati. Man driver da med politikk som politiker!
    Se forøvrig Anki Gerhardsens innlegg ovenfor.
    Ja,selvsagt er det legitimt. Det stinker råttent, men er legitimt.

    Men det er også legitimt å ta ham og partiet knallhardt for det.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Ahus ble bygget for å spare penger , ikke for å dekke innbyggernes behov.
    Hvis man ser tilbake på synsingen fra helsebyråkratene og lederne det jo åpenbart at man ikke hører på fagfolk og de som faktisk jobber på sykehus...

    I gamle dager bygget man for beredskap og utvikling, nå er det underkapasitet og mangler fra dag en som premieres i ledernes KPI'er

    Når man for høre at konsulentern predikterer med uungåelig effektivitetsutviklng med x% forbedring/år så sengeutnyttelsn kan økes fra 90 % til 103% på nye sykehus, er det ikke rart det blir fadeser, som at gangene er for smale -siden man jo per def ikke skulle ha korroridorpasienter, - men det får man.


    I min jobb legger jeg alltid inn skjult fett i design, som økonomene ikke skjønner. Resultatet er feks en økt innkjøpskostnad på 2 Millioner eller 0.01% økt kostnad, men det gir nå altså 2 Milliarder i økte inntekter pr år. Jeg hadde sikkert fått klapp på skulderen og kanskje 0.1% mer i lønnsøkning for å ha spart de 2 millonenene, men jeg jeg gjør nå det jeg syns er riktig istedet for å se meg blind på KPIer(Key Performence Indeks som bestemmer lønna) .

    ---Ahhn det var godt med litt selvskryt;)

    Skulle ønske at flere i helsvesenet fikk anledning til å gjøre det som er riktig og ikke bare styres etter New Public Management
    Det blir galt når man kun styrer på et sett med kpier, f eks økonomi. De må balanseres med andre - type kvalitetskpier på tjenestene, passientopplevelse etc. Problemene i dag er mange. Når flere overleger snakker mer om økonomi enn pasientenes ve og vel - er noe galt. Effektivitet alene er ikke feil så lenge tjenesten dekker pasientens behov og verdighet.

    Jeg tror at en vanlig problemstilling er at avdelinger på sykehus drives suboptimalt på budsjetter vs å se på hele pasientreisen fra A til Å på tvers av avdelingene.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.799
    Antall liker
    9.715
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Men er ikke utsagnet nedenfor en helt opplagt spørsmålsstilling uansett hvilken strategi som måtte ligge bak? Det er da helt legitime spørsmål som stilles som på ingen måter fortjener det hysteriet som fulgte.
    Problemet for yttringfriheten er jo behandlingen man risikerer i offentligheten for å ytre saklig kritikk......

    "– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten, sa Dahl til VG. - Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet. Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa han. Og så la han til at andre store byer, som Bergen og Trondheim, også hadde hatt sine utfordringer, men har klart å få kontroll. "
    Man kan jo ikke sammenligne Oslo med Bergen og Trondheim. Oslo har 700.000 innbyggere, og er en smeltedigel med stadig påfyll fra både Norge og utlandet. Andelen med innvandrerbakgrunn er nærmere 40%, hvilket også gir endel utfordringer med hensyn til smittevern.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.799
    Antall liker
    9.715
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det blir galt når man kun styrer på et sett med kpier, f eks økonomi. De må balanseres med andre - type kvalitetskpier på tjenestene, passientopplevelse etc. Problemene i dag er mange. Når flere overleger snakker mer om økonomi enn pasientenes ve og vel - er noe galt. Effektivitet alene er ikke feil så lenge tjenesten dekker pasientens behov og verdighet.

    Jeg tror at en vanlig problemstilling er at avdelinger på sykehus drives suboptimalt på budsjetter vs å se på hele pasientreisen fra A til Å på tvers av avdelingene.
    Alt baseres på en normaltilstand, å ta høyde for uforutsette hendelser er dyrt og passer dårlig inn i planene som legges. Det skal jo ikke skje noe uforutsett. Vi ser denne tankegangen gjennomsyre alt og alle.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.042
    Antall liker
    2.620
    Torget vurderinger
    2
    Får en følelse av at historien kan gjenta seg ganske nøyaktig hundre år etter spanskesyken. Når vi blir ferdig med covid vil vi få se en reprise på de glade / gale tjueårene, med tilhørende krakk og gale politikere utover tredvetallet, kanskje før?
    Jeg er også bekymret for politiske langtidskonsekvenser internasjonalt. Veldig mange land har brukt helt utrolig mye penger de ikke har på kåråna, det gjenstår å se hva som blir konsekvensene av dette.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.799
    Antall liker
    9.715
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jeg er også bekymret for politiske langtidskonsekvenser internasjonalt. Veldig mange land har brukt helt utrolig mye penger de ikke har på kåråna, det gjenstår å se hva som blir konsekvensene av dette.
    Den bekymringen deler jeg, dette skaper grobunn for det vi så i Italia og Tyskland for 90 år siden.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.966
    Antall liker
    40.209
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    tall fra oslo og innleggelse

    Det er derfor det var høyst relevant å påpeke at Oslos eget vaksinasjonsprogram ser ut til å favorisere bydeler som Vestre Aker (Holmenkollen etc) og Nordstrand fremfor Stovner eller Grorud. Det setter byrådets ønske om favorisering av Oslo fremfor andre fylker i et litt underlig lys. Favorisere Stovner fremfor Utsira, kanskje, men hvorfor Holmenkollen?

    Det er også høyst relevant å påpeke Raymonds dobbeltmoral når han offentlig snakker om å «ta tilbake kontrollen» og «åpne opp» samtidig som han på bakrommet ber regjeringen om å innføre regionale innstramminger som han slipper å ta ansvaret for. Urent trav.

    Det er like relevant å påpeke de rødgrønnes evige motfase mot hva som faktisk behøves, enten det er kommunestyret i Nordre Follo som vedtar å gjenåpne pubene samme kveld som mutantviruset blir påvist, Stortingets vanhellige flertall av AP, SV, Sp og FrP som tillot dette, eller Raymonds gjentatte «gjenåpninger» etterfulgt av smittevekst og ny innstramming.

    Og jeg behøver ikke ringe til noen statssekretær eller medierådgiver for å kunne påpeke det.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    hvor er har du opplysninger om denne merkelige fordelingen i oslo?

    hva angår raymond har jeg aldri fredet ham, tvert imot, om du har fulgt med.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.966
    Antall liker
    40.209
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Postet statistikken tidligere i tråden. Tallene for antall og andel vaksinerte pr bydel er offentlig tilgjengelige. Som du selv kommenterte kan forklaringen være så enkel som aldersfordelingen i respektive bydel, men det er i så fall eksakt samme fordelingsregel som gjør at Gamvik vil få forholdsvis flere vaksiner tidlig enn Oslo. Og da kan man jo fundere på om Raymond styrer i eget hus eller bare poserer.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn