Nordtun på offensiven...
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun vil blant annet innføre heldagsskole for de aller minste elevene i landet: – Resultatene har stupt.
www.aftenbladet.no
Arbeiderpartiets landsmøte: Valgkampen er for alvor i gang, og under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo har det nå i starten av årets valgkamp kommet en rekke nyheter om ny politikk fra regjeringen.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fra Stavanger vil ikke være noe dårligere. På landsmøtet i dag lanserer hun ny skolepolitikk for de aller yngste:
- Regjeringen vil fjerne obligatoriske kartleggingsprøver for førsteklassinger.
- Regjeringen vurderer å fjerne digitale ferdigheter som en grunnleggende ferdighet i alle fag for de minste.
- De vil innføre heldagsskole for første- til fjerdeklasse.
- Nordtun vil lovfeste retten til fysiske skolebøker.
De to første punktene innføres av regjeringen denne uken, og de to neste punktene vedtas av landsmøtet denne helgen.
– Vi har det travelt med å endre. Mye. Høyresidens skole ble stillesittende, teoritung og altfor digital. Resultatene har stupt hos elevene som gikk på skole under høyresiden. Det var et eksperiment som var fullstendig feilslått, og det norske samfunnet har ikke råd til mer slikt, sier en offensiv Kari Nessa Nordtun til Aftenbladet.
– Det digitale har blitt altfor dominerende, og gått på bekostning av aktivitet, lek og det å få seg venner, lese kroppsspråk og se andre inn i øynene, sier Nordtun.
Krigen mot skjermen
I dag har flere skoler innført obligatorisk kartleggingsprøver for elever i første klasse. Målet med disse prøvene er å hjelpe lærerne å finne de elevene som trenger ekstra hjelp de første skoleårene.
– Er ikke disse prøvene en sikkerhet for foreldre at skolen fanger opp om barna kan lese?
– Barna er seks år gamle. Skolene skal fortsatt ha verktøy for elevene som lærerne er bekymret for, men for de aller fleste barna er ikke testene relevante.
Nordtun mener kartleggingsprøver er blitt en dårlig unnskyldning til å gi de aller minste barna en digital enhet som en pc eller Chromebook.
Krigen mot skjerm på skolen for de yngste har blitt en av Nordtuns viktigste kamper som statsråd.
– For meg er det åpenlyst at det er mye viktigere å trene på sosiale ferdigheter, være aktiv, lese bøker og få god næring i skolen enn å være på en skjerm når barna er bare fem til åtte år gamle, sier kunnskapsministeren.
Hun mener høyresiden må ta stor skyld for at lese-, skrive- og regneferdighetene blant norske elever har gått ned de siste årene.
– Er det ikke en ansvarsfraskrivelse fra Ap-regjeringen?
– Vi tar ansvar gjennom å endre. Vi har blant annet løftet blant fram mer praktisk skole og mer bok gjennom kraftfulle satsinger i budsjettene. Høyre ber på ny om at folk skal slutte opp om skolepolitikken deres fra 2013 som beviselig ikke fungerte.
– Høyre forsøker å lure folk
PISA-undersøkelsen som ble lagt fram i 2023, altså over to år etter at Støre-regjeringen overtok ledelsen av norske skoler, viste en betydelig nedgang i lesing, regning og naturfag for norske elever.
Den viste at betydelig flere elever presterte på det aller laveste mestringsnivået.
– Dette skjedde jo på deres vakt?
– Jeg ser at Tina Bru og Høyre også sier det på den måten, men de forsøker å lure innbyggerne med den retorikken. Resultatene er nemlig utelukkende basert på tester tatt i februar 2022. Av elever som hadde gått på skole under høyresiden og Erna Solberg i åtte år, og bare fire måneder med Jonas Gahr Støre som statsminister. Dette vet Bru. Dette vet politikerne i Høyre. Likevel forsøker de å lure folk, sier Nordtun.
Nordtun går også inn for å innføre en heldagsskole for elever fra første til fjerde trinn.
Nordtun mener dette fører til at elevene får bedre oppfølging og at både idrettslag som driver idretts-SFO og kulturskoler skal kunne integrere sitt tilbud i skolen.
– Pådriver for ukritisk digitalisering
I tillegg til dette går kunnskapsministeren inn for å fjerne digitale ferdigheter som grunnleggende ferdighet for de minste.
I dag er lesing, skriving, regning og muntlige ferdigheter blant de fem grunnleggende ferdighetene som skal ivaretas i alle fag på skolen. I tillegg kommer digitale ferdigheter.
Det vurderer Nordtun å fjerne.
– Å ha det som en grunnleggende ferdighet på linje med å lese, skrive, regne og være muntlig kan være bra for de eldre elevene, men de yngste skal først og fremst lære seg de fire grunnleggende ferdighetene først. Derfor har jeg bedt Udir om en faglig vurdering om konsekvens ved å ta det bort som grunnleggende ferdighet, sier hun.
– At digitale ferdigheter regnes som grunnleggende ferdighet i dag, kan være pådriver for en ukritisk digitalisering av skolen, spesielt hos de yngste barna, som vi fra undersøkelser vet allerede er i verdenstoppen på forbruk av digitale enheter hjemme og på skole, legger hun til.
Nordtun vil også lovfeste retten til fysiske skolebøker for de aller yngste. Dette for å unngå at enkelte skoler ikke tilbyr fysiske skolebøker i det hele tatt.
– Vi vet fra forskning og fra skjermbrukutvalget at lesing av lengre tekster gjøres best gjennom fysiske bøker, sier hun.