Nå må du ikke blande religion og livssyn, ateisme og agnosistisme er livssyn, kristendom og så videre er religion.Voff skrev:Livssyn er et meningsløst begrep opprettet for å rettferdigjøre vrangforestillinger.
Ordet livssyn er ikke noe mer enn det ordet sier, som baluba sier.Gjestemedlem skrev:Ateisme er ikke et livssyn. Det vil jo bare si at man forholder seg til den virkelige verden i stedet for å drive tilbeding av fantasivesener. Hvilket syn man har på livet ellers kan jo være så mangt.
Men det hjelper jo litt å innse at man kun lever én gang, slik at man ikke kaster bort sin egen og andres tid på gudetilbeding og rituellmagi.
Hvis dette skulle være utilstrekkelig for noen kan man tenke på livet som evig, men avgrenset i tid og rom. Evigheten består således i dette ene livet man har her og nå. Det er ingen angreknapp, ingen savefunksjon, ingen tilgivelse eller belønning.
Religion er vel egentlig heller ikke et livssyn, men mer en ondskapsfull misforståelse.
Det er nok helt feil. Ateisme bety kun at man ikke er teist og at man avskriver guder og ånder som forklaringsmodeller. Det sier ingenting om hvilket livssyn man måtte ha.baluba skrev:Ateisme er en måte å se livet på, et livssyn. Om man påroper seg sannheten forandrer ikke på det faktumet.
Det er jo bare det baluba sier omformulert.Gjestemedlem skrev:Det er nok helt feil. Ateisme bety kun at man ikke er teist og at man avskriver guder og ånder som forklaringsmodeller. Det sier ingenting om hvilket livssyn man måtte ha.baluba skrev:Ateisme er en måte å se livet på, et livssyn. Om man påroper seg sannheten forandrer ikke på det faktumet.
Den linken deler jo bare opp livssyn i "relgiøse livssyn" og "sekulære livssyn", med ymse undergrupper. Den klassifiserer som du ser ikke ateisme som et livssyn.Roberth skrev:
Ok. Døp tråden om til "Hva faen tro du på din påståelige faen?" så er det ikke så mye å krangle om lenger.Gjestemedlem skrev:Den linken deler jo bare opp livssyn i "relgiøse livssyn" og "sekulære livssyn", med ymse undergrupper. Den klassifiserer som du ser ikke ateisme som et livssyn.Roberth skrev:
Nei, det blir jo like feil. Det er jo kun noen av alternativene som handler om tro. Ateisme vil jo si at man ikke baserer seg på tro, og agnostisisme betyr bare at man ikke har forstått spørsmålet.baluba skrev:Ok. Døp tråden om til "Hva faen tro du på din påståelige faen?" så er det ikke så mye å krangle om lenger.![]()
Jeg tror han bare ønsker å tallfeste hvor mange som tror på hva her på forumet, og lar debatten om livssyn være andre steder. Men det kan ser ut til at det ønsket er litt vanskelig å få til uten litt krangling. Det er jo OT og HFS.mrx skrev:Med all respekt for trådstarter; jeg TROR ikke det blir lett å få noe særlig matnyttig diskusjon ut av denne tråden på dette forumet. Men det kan jo hende jeg tar feil.
Se der, slik skal det gjøres! Regner med at du også stemte ateist, da.Zomby_Woof skrev:OK. Jeg er en påståelig faen. Jeg tror ingen ting. Jeg vet. Det er ingen ting å tro på.
Sånn er det med den saken! ;D
Ateisme er også et livssyn, de ivrigste er også sterkt troende, på grensen til det fanatiske... De fleste medlemmene i Human-Etisk Forbund, som jo er et livssynssamfunn, er agnostikere eller ateister.Gjestemedlem skrev:Ateisme er ikke et livssyn.
Et eksempel på en grenseløs arroganse som finnes hos de mest fanatiske på ateistisk fløy.Gjestemedlem skrev:Religion er vel egentlig heller ikke et livssyn, men mer en ondskapsfull misforståelse.
De er troende til å avvise religion, og gjerne antiteistiske som jeg. Men ateisme betyr bare at man ikke er teist. Det har ikke noen mening utover dette.roesok skrev:Ateisme er også et livssyn, de ivrigste er også sterkt troende, på grensen til det fanatiske...
Det er de sikkert, men det vil ikke si at sammenhengen går den andre veien også. Grunnleggende logikk.De fleste medlemmene i Human-Etisk Forbund, som jo er et livssynssamfunn, er agnostikere eller ateister.
Selvsagt. Det er spennende og uhyre interessante spørsmål som er altfor viktig til at man skal la seg avspise med at "ting bare er slik" eller at "en gud/åndefigur skapte alt" eller annet slikt kunnskapsløst sludder. Vi har kommet litt videre de siste par tusen år tross alt.Vil tro de fleste mennesker spør: Hvor kommer vi fra? Hvordan har livet og jorden blitt til? Hvem er vi?
Organisert religion representerer det mest ondskapsfulle i mennesket. Undertrykking, løgner, maktmisbruk, vold, mishandling og ignoranse.Et eksempel på en grenseløs arroganse som finnes hos de mest fanatiske på ateistisk fløy.Gjestemedlem skrev:Religion er vel egentlig heller ikke et livssyn, men mer en ondskapsfull misforståelse.
Morsomt at du siterer Øverland. Jeg regner med at du har fått med deg hans syn på kristendommen:De fleste av oss, uavhengig av hvor på livssynsskalaen vi er, har vel en miks av tvil og tro, søken og undring over livets mysterium. Må minne om Øverlands kloke ord: "Den dumme kjenner ingen tvil, men seirer med et fjollet smil." Dette gjelder fundamentalistiske tilhengere både på den religiøse og ateistiske ytterfløy.
"Det dypeste jeg vet om meg selv, er at jeg er et menneske elsket av Gud." (Thomas Merton)
Hehe.Gjestemedlem skrev:Studies comparing religious belief and I.Q.
In 2008, intelligence researcher Helmuth Nyborg examined whether IQ relates to denomination and income, using representative data from the National Longitudinal Study of Youth, which includes intelligence tests on a representative selection of white American youth, where they have also replied to questions about religious belief. His results, published in the scientific journal Intelligence demonstrated that on average, Atheists scored 1.95 IQ points higher than Agnostics, 3.82 points higher than Liberal persuasions, and 5.89 IQ points higher than Dogmatic persuasions. "I'm not saying that believing in God makes you dumber. My hypothesis is that people with a low intelligence are more easily drawn toward religions, which give answers that are certain, while people with a high intelligence are more skeptical," says the professor.
Det finnes noen unntak, men i det store og hele finner man størst økomisk velstand der hvor kristendommer har eller har hatt størst utbredelse. Det står dårlig til med "ateist" statene.A 2003 study by economists Robert J. Barro and Rachel McCleary suggests that societies with high levels of belief in heaven and high levels of church attendance also exhibit high rates of economic growth.
Selvsagt. Men vil tro at Øverland, som de fleste av oss, hadde sine troende og tvilende stunder. Uansett var han en, unnskyld uttrykket, gudbenådet dikter. Bl.a. dette som var med i forslaget til ny salmebok:Gjestemedlem skrev:Morsomt at du siterer Øverland. Jeg regner med at du har fått med deg hans syn på kristendommen:
La oss se på Europa:orso skrev:Det finnes noen unntak, men i det store og hele finner man størst økomisk velstand der hvor kristendommer har eller har hatt størst utbredelse. Det står dårlig til med "ateist" statene.![]()
Jeg er vel bare en menneskevenn og blir trist og lei meg når religionene ødelegger den verden vi lever i. Religion forpester og korrumperer alt det kommer i kontakt med. Jeg kan ikke gjøre stort annet enn å argumentere og debattere disse sakene og håpe at det kan inspirere andre til å være med å kjempe mot religion og organisert overtro og undertrykkelse. Være med å gjøre verden til en litt bedre plass og hvor vi faser ut religion og erstatter det med menneskeverd, frihet og vennlighet. Det har tatt svært lang til for oss i Norge å kvitte oss med kristendommen slik at den i dag er tilstrekkelig vingeklippet til ikke å gjøre så stor skade på samfunnet som i tidligere tider. Slikt har ikke skjedd av seg selv, men er et resultat av forskning, tenkning og humanisme.cybervision_ skrev:Jeg lurer stadig på hva du har opplevd som gjør at du har et personlig "korstog" mot kristendommen og religion generelt. Bare en hobby kanskje for å få tiden til å gå?
Du hopper litt bukk over det jeg skriver. "Har eller har hatt". Du ser vekk ifra historien og du tar heller ikke med hele verden. Hvor lenge vi kan forbli rike og ha velstand i land hvor kristendommen mister fotfeste skal bli interessant å se. Jeg tror ikke det vil vare.Gjestemedlem skrev:La oss se på Europa:orso skrev:Det finnes noen unntak, men i det store og hele finner man størst økomisk velstand der hvor kristendommer har eller har hatt størst utbredelse. Det står dårlig til med "ateist" statene.![]()
AMEN! ;D 8)Gjestemedlem skrev:Jeg er vel bare en menneskevenn og blir trist og lei meg når religionene ødelegger den verden vi lever i. Religion forpester og korrumperer alt det kommer i kontakt med. Jeg kan ikke gjøre stort annet enn å argumentere og debattere disse sakene og håpe at det kan inspirere andre til å være med å kjempe mot religion og organisert overtro og undertrykkelse. Være med å gjøre verden til en litt bedre plass og hvor vi faser ut religion og erstatter det med menneskeverd, frihet og vennlighet. Det har tatt svært lang til for oss i Norge å kvitte oss med kristendommen slik at den i dag er tilstrekkelig vingeklippet til ikke å gjøre så stor skade på samfunnet som i tidligere tider. Slikt har ikke skjedd av seg selv, men er et resultat av forskning, tenkning og humanisme.
Det er total svindel å gi kristendommen æra for demokrati og frihet. Sannheten er at demokrati og frihet har vi tross av kristendommen. Religion har kjempet imot alle friheten vi tar som en selvfølge. Religion og demokrati er to ukompatible størrelser. Religion krever blind underkastelse; det motsatte av demokrati og frihet.roesok skrev:Både økonomisk vekst, men også menneskerettigheter gjennom demokrati og frihet, har preget de fleste Europeiske land gjennom flere hundre år. Om vi nå skal fjerne oss fra kristen tro og tanke så er jeg ikke sikker på om disse forholdene vil være like gode om noen tiår.
De europeiske landene er vel dem som er mest sammenlignbare med Norge. Verden er full av triste land. Sør Amerika og Afrika er full av lutfattige land med stor andel av kristne innbyggere, Midt østen er full av traumatiske nasjoner med den andre religiøse varianten, og Asia har sine egne snodige overtrossystemer å slite med.orso skrev:Du hopper litt bukk over det jeg skriver. "Har eller har hatt". Du ser vekk ifra historien og du tar heller ikke med hele verden. Hvor lenge vi kan forbli rike og ha velstand i land hvor kristendommen mister fotfeste skal bli interessant å se. Jeg tror ikke det vil vare.
Ok, et innlegg får du få da:Gjestemedlem skrev:Jeg er vel bare en menneskevenn og blir trist og lei meg når religionene ødelegger den verden vi lever i. Religion forpester og korrumperer alt det kommer i kontakt med. Jeg kan ikke gjøre stort annet enn å argumentere og debattere disse sakene og håpe at det kan inspirere andre til å være med å kjempe mot religion og organisert overtro og undertrykkelse. Være med å gjøre verden til en litt bedre plass og hvor vi faser ut religion og erstatter det med menneskeverd, frihet og vennlighet. Det har tatt svært lang til for oss i Norge å kvitte oss med kristendommen slik at den i dag er tilstrekkelig vingeklippet til ikke å gjøre så stor skade på samfunnet som i tidligere tider. Slikt har ikke skjedd av seg selv, men er et resultat av forskning, tenkning og humanisme.cybervision_ skrev:Jeg lurer stadig på hva du har opplevd som gjør at du har et personlig "korstog" mot kristendommen og religion generelt. Bare en hobby kanskje for å få tiden til å gå?
Ateiststatene er Norge, Danmark, Sverige, Frankrike etc. og det står ikke dårlig til med oss her.roesok skrev:Men denne oversikten viser jo nettopp det som orso påpeker; "Det finnes noen unntak, men i det store og hele finner man størst økomisk velstand der hvor kristendommer har eller har hatt størst utbredelse. Det står dårlig til med "ateist" statene."
Vi har fjernet oss mer og mer fra kristen tro de siste par hundre årene i takt med ukviklingen av samfunnet, opplysningens tidsalder, allmenn undervisning og generell opplysthet og humanisme.Både økonomisk vekst, men også menneskerettigheter gjennom demokrati og frihet, har preget de fleste Europeiske land gjennom flere hundre år. Om vi nå skal fjerne oss fra kristen tro og tanke så er jeg ikke sikker på om disse forholdene vil være like gode om noen tiår.
Kommunisme er kun en variant av kristendommen der man har byttet ansikt på figurene man tilber og holder hellig. Same shit, different wrapping. Om man ligger på kne foran et bilde av Jesus eller Store Leder så går det helt ut på det samme.Vi har eksempler rundt om i verden fra nær fortid der myndighetene ville fjerne kristendommen og innføre diktatorisk kommunisme inklusive ateisme. Ikke særlig vellykket, eller for å se det mer presist; med skremmende resultat.
[/quote]Jeg snakker ikke her om religiøst baserte polititiske system som vi ser i en del arabiske land, der ytterliggående islam med jernhånd knuger befolkningen (Ìran). Dette ser vi også på oppstanden i Egypt og som nå sprer seg til flere totalitære stater rundt omkring. Det er heller ikke religionen demonstrandene vil til livs, men det er mangel på demokrati, ytringsfrihet og et korrukt maktapparat. Den vesteuropeiske modellen bygger på et sekulært samfunnssystem der kristent humant livssyn preger lover og tenkesett. Dette må vi holde fast på!
Her er du inne på riktig spor. Statistikk er svært lett å bruke eller misbruke. Det er helt vesentlig å kunne se forskjell på saker som opptrer parallelt og saker som opptrer som følge av andre saker.cybervision_ skrev:Jeg tror forøvrig Orso har et poeng i innlegget under ditt, men det er jo like greit å bruke statistikk til sin fordel og ikke alltid mest mulig objektivt.![]()
Tja. Det er vel lett å romantisere underutviklede menneskegrupper. Det er mye barbarisme, overtro og umenneskelig behandling hos disse primitive menneskene som "lever i pakt med naturen" også. Mange eksempler på behandling av medmennesker som i våre samfunn ville blitt straffet med forvaring på livstid.vredensgnag skrev:Personlig overbevist om at de som er nærmest skaperkraften er de få gjenværende "primitive" gruppene mennesker som lever i pakt med naturen
Viktig erkjennelse. Mennesker forholder seg kun til det de blir fortalt. Og deri ligger mitt håp for menneskeheten også, for vi er kommet til et stadium der kunnskap er mer tilgjengelig enn noensinne i historien og så lenge man holder fast på prinsippet om at kunnskap og viten skal være mest mulig tilgjengelig for folk så vil menneskeheten gagnes av dette.Som meget ung var jeg heldig, og reiste verden rundt. Skjønte at det man velger å tro på er bestemt av hvor man blir oppfostret.
Du blander nok litt korta her. Du må skille mellom religiøs politisk maktmisbruk og der religion har påvirket lover og tankesett gjennom menneskeverd, likhet for loven og frihet. Det er ikke riktig som du sier at religion har kjempet mot frihet og demokrati. Det er en hån mot kristne frihetskjempere som Martin Luther King Jr., Biskop Desmond Tutu, Dom Hélder Câmara. Om du ser på vinnere av Nobels Fredspris så er det også en tydelig kobling mellom religiøs tro og engasjement for fred og frihet (Eli Wiesel, Albert Schweitzer, Dalai Lama, Rigoberta Menchú Tum, Carlos Felipe Ximenes Belo, Jimmy Carter m.fl.) Om du leser historien vil du se at de fleste politiske ledere både i USA og i Europa de siste hundreder år også hadde et kristent livssyn.Voff skrev:Det er total svindel å gi kristendommen æra for demokrati og frihet. Sannheten er at demokrati og frihet har vi tross av kristendommen. Religion har kjempet imot alle friheten vi tar som en selvfølge. Religion og demokrati er to ukompatible størrelser. Religion krever blind underkastelse; det motsatte av demokrati og frihet.
At det fines mange eksempler på mennesker som er religiøse som også har gjort noe bra er en selvfølge. Men dette er er ikke mennesker som er gode fordi de er religiøse. Det finnes nok tilsvarende eksempler på onde mennesker som er religiøse også. Så man kan ikke omfavne de gode menneskene og spenne all grusomheten under et teppe i samme slengen.roesok skrev:Du blander nok litt korta her. Du må skille mellom religiøs politisk maktmisbruk og der religion har påvirket lover og tankesett gjennom menneskeverd, likhet for loven og frihet. Det er ikke riktig som du sier at religion har kjempet mot frihet og demokrati. Det er en hån mot kristne frihetskjempere som Martin Luther King Jr., Biskop Desmond Tutu, Dom Hélder Câmara. Om du ser på vinnere av Nobels Fredspris så er det også en tydelig kobling mellom religiøs tro og engasjement for fred og frihet (Eli Wiesel, Albert Schweitzer, Dalai Lama, Rigoberta Menchú Tum, Carlos Felipe Ximenes Belo, Jimmy Carter m.fl.) Om du leser historien vil du se at de fleste politiske ledere både i USA og i Europa de siste hundreder år også hadde et kristent livssyn.
Kristendommen har som hovedregel motarbeidet absolutt alle fremskritt i form av menneskerettigheter, frihet, likhet og likestilling og skolering av menigmann. Alt fra kvinners rettigheter i samfunnet til fargefjernsyn og ytringsfrihet har vært kampsaker kirken har jobbet mot med all sin makt. Så selv om det har funnes mer opplyste mennesker i blant presteskap og mullaher så har de i all hovedsak vært en bremsekloss for menneskelig utvikling.Er fullt klar over at religion kan misbrukes, men det er unntakene, ikke regelen. Regelen er at kristendommens innflytelse stort sett har ført til større velstand, bedre menneskerettigheter, frihet og likhet.
Ja og nei... Det kommer helt an på hvilken sammenheng man befinner seg i. Hvis jeg blir invitert til en konfirmasjon, bar mitzva eller tilsvarende så vil jeg stille og følge den påkrevde kotyme og gjøre det som forventes. Besøker jeg en kirke, moske, synagoge eller geiteofring så vil jeg etter beste evne oppføre meg pent. Men hvis folk ønsker å diskutere filosofi eller religion enten på nettet eller privat så må de også være i stand til å tåle argumentasjon mot alt hva de forfekter.JENO skrev:Likevel synes jeg man skal ha respekt for andres tro og livssyn, uansett om det er fjernt fra eget ståsted. Det dreier seg om folkeskikk, og det som har med religion å gjøre har ofte med følelser å gjøre og er dermed et tema som setter følelser i sving. Dermed skal man være forsiktiktig med å tre sin egen sannhet ned over hodet på andre. Det gjelder selvfølgelig alle leirer.