EBLE på utflukt hos Audiocompaniet, for å lytte til strøm.
Strøm eller ikke strøm, thats the question.
En spent tropp fra EBLE møtte opp hos Audiocompaniet torsdag 1.mars for å høre om og på det siste innen utvikling på strømrelaterte produkter innen HiFi.
Audiocompaniet hadde for anledningen fått besøk av Lars Kristensen fra det Danske high-end firmaet Ansuz Acoustics. Lars har lang erfaring innen high-end hifi med bl.a. fartstid fra Nordost. Og han var en svært engasjert foredragsholder.
Ansuz konstruerer strømkabler, strømskinner, interconnects (både digitale og analoge), høyttalerkabler og bokser med strøm i som kan kobles til alt de har av kabler. Alle produktene laget med banebrytende teknologi og – i følge Lars -de eneste i verden av sitt slag. Hovedfokus i Ansuz designfilosofi er lav induktans og kapasitans noe som er essensielt for å ikke begrense signaldynamikk. Lars mente problemer mht induktans/kapasitans var en problemgjenganger hos mange av konkurrentene, og han hevdet også at Ansuz’s vinkling mht å designe ift strøm istedenfor spenning er meget viktig for å oppnå ønsket kvalitet.
At dansker har tradisjon for å lage gode lydprodukter vet alle. En av konstruktørene i Ansuz, Michael Børresen, står også bak merker som bl.a.Raidho høyttalere. Raidho X-3 var oppstilt som kveldens høyttaler.
Lars og demo-oppsett fra Aavik, Raidho og Ansuz.
Forsterkeren er en integrert forsterker fra Aavik, U150 (2 x 300W), nettopp introdusert på verdensmarkedet. Den kan fås med integrert 24 bit/192 kHz DAC (PCM-DSD) og/eller MC-RIAA. Forsterkeren har også en storebror, U300.
Kvelden var lagt opp med kåseri fra Lars, og lyttetester med sammenligning av ”billige” strømkabler, og gradvis dyrere produkter ble koblet opp. Meningen var at vi skulle kunne høre forbedringene etter hvert som dyrere produkter ble koblet opp.
Den 10 mann store troppen fra EBLE konsentrerte alle sine ører og lyttet spent.
Audiocompaniets lokaler var ikke så verst å lytte i, men felles for alle var jo at dette var fremmed lyd og oppsett, og kanskje ikke tunet eller satt opp slik vi ville gjort det hjemme. Det ble også gjort relativt mange endringer underveis, med sterkt begrenset lyttetid, noe som helt klart gjorde det noe vanskelig å kunne konkludere mht effekten av endringene.
Ansuz strømskinne og nettkabler.
Stømnettet i Norge er jo av ymse kvalitet avhengig av hvor man bor, og undertegnede fikk et flashback fra et besøk hos Tømmervik for 15 år siden da jeg fikk demonstrert problemene man sliter med i Oslo. Det var den gang ganske enkelt å høre forskjell når strømkabler ble byttet, og skilletrafoer ble koblet ut og inn. (Hjemme har jeg aldri hørt noen forskjell).
Underveis i testene kunne vel noen si at forskjeller var ganske enkelt å høre etter hvert som de stadig dyrere strømskinnene og kablene ble koblet til. Vi satt litt forskjellig plassert i rommet og deler av troppen led vel litt av å ha noen andre foran seg og dermed forsvant noe av opplevelsen. Musikkvalget var litt ymse og noen av cd’ene led av litt komprimert og dårlig dynamisk materiale. Men vi var ikke der for å høre musikk, men forskjeller i strømprodukter.
Det spesielle med Ansuz er at produktene skal gjøre forbedringer i strøm uansett hvor i verden man kobler de opp, og Lars hevdet at hvis de ikke hjelper, er det anlegget det er noe feil med….(!)
Ansuz har strømskinner og kabler etc fra ca 10.000 kr og oppover, men de aller fleste av disse produktene er svært dyre og neppe for vanlige lommebøker.
Underveis ble det servert kjempegodpizza (stekt på stedet)av Lofthus Samvirkelag og godt drikke av ymse slag av en fremragende vert, Olav Flugsrud.
Litt lite vinyl etter de flestes smak, men ei skive ble spilt på denne riggen.
Det ble også gjort et par tester med og uten resonanskontroll-elementer fra Aavik.
En fornøyd gjeng.
Strømskinne til en uansvarlig høy pris basert på ditter(?)-teknologi
Baksiden av en boks som gir strøm til interconnects.
En fornøyd Lars Kristensenog 4 ditto EBLEr.
Noen konklusjon på kveldens seanse er litt vanskelig.
Ja, strømnettet
er ”dirty”, og jeg tror nok alle er av den mening at her er det noe å hente for å gi den dyrebare elektronikken vår optimale arbeidsforhold. Greia er vel at det er så forskjellige behov fra hjem til hjem, hvilken tid på døgnet man lytter, om naboen har elbil-lader og det å vite hva som skal til for å temme strømmen. Noen har overhodet ikke problemer, mens andre har så store problemer at forsterkere knurrer i protest når de blir slått på. Ansuz kan være en enkel løsning på problemet.
Link til Ansuz for mer info:
https://ansuz-acoustics.com/
Stor takk til Audiocompaniet/Olav Flugsrud for spennende initiativ.
Skribenter: POB og olaps.
Deltagere fra EBLE: liliya, Audiomix, olaps, Drammen Lyd, tobyt, Røroman, POB, Salty Dog, Halvorsen og vår eminente formann GunnarS.