skorob
Hi-Fi freak
Takker for svar . Tror jeg ble litt klokere .
Det er altid betænkeligt når nogle tydeligvis uden at have den fornødne indsigt og erfaringen påberåber sig retten til at sige at andre er fulde af vrøvl og vås.Dette er rent sludder og vås. Og HVIS det HYPOTETISK sett skulle vise seg å stemme, så vil utgløding og effekten av krystallisering i den ene eller andre retning ikke ha en døyt å si siden strømmen vandrer gjennom mange ganger lengden av høyttalerkabelen i filterspoler, talespoler, transistorer, printbaner etc. frem OG TILBAKE. De som opplever forskjell på høyttalerkablene gjør helt sikkert det, men ikke gi høyttalerkablene æren for denne forskjellen hver eneste gang.Det mener jeg ikke er helt rigtigt, er der en form for forskel i kystalstukturen som er retningsbestemt evt skabt efter hvordan kablet er trukket , så kan det vel være af betydning at eksempelvis venstre og højre kanal opfører sig helt identisk "laver den samme fejl".Riktig. Allerede med den enkle analogien der er det tydelig at "retningsbestemte" kabler stort sett er sludder. Dette handler om vekselstrøm. Elektronene går frem og tilbake hele tiden, ikke inn i den ene enden av kabelen og ut av den andre.
Lidt ligesom på samme måde som at det har en betydning at fase netspændingen ens til sine monotrin, ja til alle apparater.
Det rigtige vil naturligvis være at udgløde til en ny perfekt krystalstuktur efter enhver behandling af kobberet, men det sker vist ikke altid.
Mange retnings-bestemmer fordi kablet er pseudo-balanceret , og her er det helt afgørende at kablet vende korrekt, det andet kan sikkert diskuteres meget længeeeee.....
Men kan eventuelt starte her http://tech.scichina.com:8082/sciEe/fileup/PDF/07ye0736.pdf jeg har ikke meget materialekendskab, Måske der andre med bedre indsigt i dette som kan bekræfte eller afkræfte
Tror den teorien din ligger tynt an gitt ;-)
"Eksotiske kabler og eksotiske armbåndsur gir deg verken bedre lyd eller bedre tid..." (Sitat fra en nettside jeg nettopp leste...)
Vidar
Jeg er enig det var ca. sådan jeg tænkte, og igen , man har måske ikke forsøgt for alvor at måle dette fordi det generelt ingen betydning har, andet end eventuelt for audio-folket.Hvis det var en retningsavhengig forskjell, så ville vi kunne måle det som andreordens forvrengning med enkelte høyereordens partallskomponenter (fjerde, sjette, ...). Det skjer for eksempel i en trafokjerne, et høyttalerelement eller i en single ended forsterker. Asymmetrisk overføringsfunksjon gir partallsforvrengning. Noe slikt er ennå ikke observert i kobberledninger.
http://www.ieee.li/pdf/essay/passive_imd.pdfMaterials: Ferromagnetic materials such as nickel or steel must be eliminated from the current path due to their non-linear characteristics. Brass and copper alloys are generally accepted as linear materials. Tests have shown that nickel plate under gold on the center contact will typically result in a 40 to 50 dB increase in PIM. Stainless Steel in the body will usually give a 10-20 dB increase in PIM.
På gullbelagte plugger og kontakter er det vel nokså vanlig med et lag nikkel under gullet, enten pluggmaterialet er renit kobber eller messing?. Tests have shown that nickel plate under gold on the center contact will typically result in a 40 to 50 dB increase in PIM.
Interessant dokument.Har disse også en "agenda"?
Materials: Ferromagnetic materials such as nickel or steel must be eliminated from the current path due to their non-linear characteristics. Brass and copper alloys are generally accepted as linear materials. Tests have shown that nickel plate under gold on the center contact will typically result in a 40 to 50 dB increase in PIM. Stainless Steel in the body will usually give a 10-20 dB increase in PIM.
http://www.ieee.li/pdf/essay/passive_imd.pdf
Ikke et ord om krystallstruktur eller retningsbestemte kobberkabler, men ganske mye om korrekt terminering med gode kontakter. De interesserer seg riktig nok ikke for hi-fi, men ganske mye for signalintegritet.
Kanskje, men det er like greit å forholde seg til de tingene som kan bety litt heller enn å hive penger etter de tingene som ikke har noen som helst betydning. Doug Self har en anekdote i en av bøkene sine om hvordan en "blameless" effektforsterker ga målbart høyere forvrengning enn den burde. Synderen viste seg å være ulineariteter i høyttalerterminalene, som ved nærmere ettersyn viste seg å bestå av pent forgylt stål. Ingen premie for å gjette opprinnelseslandet. Om det ville vært hørbart eller ikke, og om dette i så fall ville vært en forbedring eller forverring av subjektiv lydkvalitet, er annen historie.På gullbelagte plugger og kontakter er det vel nokså vanlig med et lag nikkel under gullet, enten pluggmaterialet er renit kobber eller messing?. Tests have shown that nickel plate under gold on the center contact will typically result in a 40 to 50 dB increase in PIM.
Dette var skremmende info
Det virker som du bruker svært mye tid på dette og at du ønsker å overbevise andre om at disse forskjellene er reelle. Mulig disse forskjellene virkelig eksisterer, men hvis du ønsker å overbevise skeptikere og andre utenfor kabelmenigheten er du nødt til å fremlegge bevis i form av blindtester eller andre lyttemetoder hvor forventningsbias er eliminert. I beste mening vil jeg anbefale deg å bruke mer tid på dette i steden for å skrive mange, lange og likelydende innlegg hvor "elefanten alltid blir igjen i rommet"; at de forskjellene du hører med største sannsynlighet bare er placebo.Interessant dokument.Har disse også en "agenda"?
Materials: Ferromagnetic materials such as nickel or steel must be eliminated from the current path due to their non-linear characteristics. Brass and copper alloys are generally accepted as linear materials. Tests have shown that nickel plate under gold on the center contact will typically result in a 40 to 50 dB increase in PIM. Stainless Steel in the body will usually give a 10-20 dB increase in PIM.
http://www.ieee.li/pdf/essay/passive_imd.pdf
Ikke et ord om krystallstruktur eller retningsbestemte kobberkabler, men ganske mye om korrekt terminering med gode kontakter. De interesserer seg riktig nok ikke for hi-fi, men ganske mye for signalintegritet.
Men vi kører rundt i det samme hele tiden, du vil så gerne have en forklaring som er logisk, det vil jeg også gene men den er der desværre umiddelbart ikke.
jeg bruger ikke stik eller bøsning i mit anlæg . Alt er grimp eller loddet , også på 230V AC siden. , jeg bruger de bedste og reneste materialer, og alle! magnetiske materialer er fjernet fra min hi-fi kæde, jeg bruger så korte signalveje som muligt, og alt er forsøgt dæmpet, også kabler, jeg har faktisk arbejdet i flere år med HF GSM osv hos Celwave så jeg kender til disse PIM problemerne og problemer generelt omkring HF.
ja man kan slet lave HF hvis man ikke tager højde for disse ting.
Alt sammen er foranstaltninger som jeg har implementeret for at optimerer lyden , og eliminere mulighederne for fejl , det er logisk, det er til at regne ud at stikforbindelse, urene materialer, nikkel osv, ,magnetiske materialer, vibrationer ikke er godt i en hi-fi kæde, som det heller ikke er i en HF kæde. men behøver sådan set ingen gang måle det.
Og det har været nævnt i hundredvis af gange i dette forum ikke kun af mig , men af mange andre, reaktionen har hver gang typisk været latterliggørelse fra de ikke kabeltroende , hvor det har lydt at det ikke betyder en dyt ved audio osv, men som du kan se at det dokument du selv linker til, så er der faktisk fornuft i det meste i hvert tilfælde når det drejer sig om HF, og det vil da kun være dejligt hvis der kan blive en form for enighed om dette.
Men hvad sker der når man overholde og implementerer alle disse regler i sit anlæg, anlægget bliver naturligvis langt bedre, og det kan kun anbefales at følge disse regler hvis man er Diy mand, køber man hi-fi så er man ikke så meget herre over dette , men jo dyre man køber jo mere er der også typisk gjort ud af disse ting, rene og gode materialer, gode stikforbindelser, dæmpning osv . Men der er naturligvis ingen garanti for noget , slet ikke idag ,hvor meget kommer fra Kina og andre tvivlsomme steder.
Men anlægget bliver også langt mere følsomt over for udskiftninger af passive komponenter med hensyn til lydsignatur, forskellene bliver ikke mindre på de passive komponenter, nej de bliver større/tydeligerer, og jo bedre de passive komponenter er jo mere karakter/lydsignatur har de, det samme med hele apparater, og det er med en lydsignatur som ikke manifisterer sig på helt samme måde som dårlige stik magnetiske materialer, urene materialer osv . Det meste af dette giver et uklart og rodet, ubehageligt lydbillede, og påvirker også perspektivets evne til at varierer fra plade til plade.
Der er mere tale om klanglige forskelle som involverer heller frekvensområdet på en helt markant/typisk måde, Som hvis du tager en guitar og så en anden , ja , så lyder de også forskelligt, men den ene behøver nødvendigvis ikke være bedre eller dårligere end den anden, og det er her at ens reference ved hi-fi kommer ind i billedet.
Det skal dog slås fast at ved hi-fi er der materiale som bare er skod og lyder derefter. ligesom ved HF teknik.
Nå har jeg en del mer innsikt i kabelens virkemåte enn du kanskje er klar over, og jeg påberoper meg ikke retten til å si at andre er full av vrøvl uten å sjekke med fysikkens lover og regler først. Først gjennom teori, og så bekreftelse gjennom praktiske eksperimenter.Det er altid betænkeligt når nogle tydeligvis uden at have den fornødne indsigt og erfaringen påberåber sig retten til at sige at andre er fulde af vrøvl og vås.Dette er rent sludder og vås. Og HVIS det HYPOTETISK sett skulle vise seg å stemme, så vil utgløding og effekten av krystallisering i den ene eller andre retning ikke ha en døyt å si siden strømmen vandrer gjennom mange ganger lengden av høyttalerkabelen i filterspoler, talespoler, transistorer, printbaner etc. frem OG TILBAKE. De som opplever forskjell på høyttalerkablene gjør helt sikkert det, men ikke gi høyttalerkablene æren for denne forskjellen hver eneste gang.Det mener jeg ikke er helt rigtigt, er der en form for forskel i kystalstukturen som er retningsbestemt evt skabt efter hvordan kablet er trukket , så kan det vel være af betydning at eksempelvis venstre og højre kanal opfører sig helt identisk "laver den samme fejl".Riktig. Allerede med den enkle analogien der er det tydelig at "retningsbestemte" kabler stort sett er sludder. Dette handler om vekselstrøm. Elektronene går frem og tilbake hele tiden, ikke inn i den ene enden av kabelen og ut av den andre.
Lidt ligesom på samme måde som at det har en betydning at fase netspændingen ens til sine monotrin, ja til alle apparater.
Det rigtige vil naturligvis være at udgløde til en ny perfekt krystalstuktur efter enhver behandling af kobberet, men det sker vist ikke altid.
Mange retnings-bestemmer fordi kablet er pseudo-balanceret , og her er det helt afgørende at kablet vende korrekt, det andet kan sikkert diskuteres meget længeeeee.....
Men kan eventuelt starte her http://tech.scichina.com:8082/sciEe/fileup/PDF/07ye0736.pdf jeg har ikke meget materialekendskab, Måske der andre med bedre indsigt i dette som kan bekræfte eller afkræfte
Tror den teorien din ligger tynt an gitt ;-)
"Eksotiske kabler og eksotiske armbåndsur gir deg verken bedre lyd eller bedre tid..." (Sitat fra en nettside jeg nettopp leste...)
Vidar
Fordi man tilfældigvis ikke dele den nærmest religiøse tro og opfattelse på at der ikke er forskel på noget som helst, og i hvert tilfælde slet ikke kabler.
Som sagt består det samlede output af to output som afkodes i vores hjerne for derefter at høres ved og omkring lydens udspringspunkt , som er højtalerne.
Asbjørn nævner der kan være en retningsbestemt deformation af krystalstrukturen (Ps. jeg er ikke ekspert her), derfor må det også betyder noget at de to kanalers kabler vender ens, de to kanaler som danner det samlede lydbilled, lidt på samme måde som når man ikke har faset netspændingen til alle sine apparater ens.
Men man kan naturligvis altid påstår at det ingen forskel gør.
Det sker jo konstant hver gang der bliver påvist at der er målbare forskelle på kabler, så bliver det lynhurtigt fra de ikke kabeltroendes side konkluderet at det absolut intet betyder.
Det kan også sagtens være rigtigt at det forholder sig sådan, men forskellen er at jeg som tror på kabelforskelle ikke udelukker at det kan betyde noget, fordi bl.a. mennesker og måleinstrumenter opfatter forskelligt.
Mens det nærmest virker som om de ikke kabeltroende nærmest lukker øjne fuldstændigt pr. automatik for det faktum at måleinstrumenter og mennesker ikke altid opfatter ens, selv om der er masser af beviser på at det forholder sig sådan.
De holder sig udelukkende til størrelsesorden af den målte forskel , for derefter at konkluderer , at dette intet kan betyde, sådan set både rimeligt og logisk nok.
Ps jeg har selv lige gjort det samme med hensyn til skineffekt ,men jeg har altså stadigvæk tvivlen , og udelukker intet, så længe den fulde forklaring/forståelse på lydforskelle ikke er fuldt tilgængelig.
Men det er en realitet at lyden af forskelige stereoanlæg, ja selv apparater kan være som nat og dag, lyd er desværre ikke som billedegengivelse i dag, og forskellene i lyden kan være så store at man næsten ikke tror det er muligt, endda med stor set samme konstruktion, der må være et eller andet som giver denne forskel.
Hvis dit "futtog" af en eller anden grund ikke kører ligegodt baglæns som forlæns ja så sker der jo et eller andet.
Dette er jo beviselig feil. Disse forskjellene overhøres hele tiden i vitenskapelig kontrollert blindtester. At ikke en eneste kabelprodusent kan vitenskapelig dokumentere hørbare forskjeller med sitt eget produkt etter 40 år med "utvikling" sier det meste.@Vidar Øierås Jeg har i al beskedenhed naturligvis også en del indsigt i kabler, og det har ikke hjulpet mig indtil nu med at forklarer alle lydforskelle på en logisk måde.
Nøjagtig på samme måde som de ikke har forklaret dig at der er lydforskelle.
Jeg beder dig bare om at udvise en smule respekt og tænke på hvor mange gange mennesker har stået over for noget de ikke umiddelbart har kunnen forklarer.
Virkelige forskere har en ydmyghed over for deres virke, hvor de aldrig vil komme og påstår , jeg ved simpelthen alting.
Vi kan vil også blive enige om at din konklusion er mere eller mindre er truffet mellem ørerne , som min konklusion også er.
Hvis jeg hører forskel i given situation , og du ikke gør , må det altså bero på at du mener at min hjerne fungerer anderledes end din, Eller mulighed nummer to at vores interface til hjernen er forskelige , ører nerver osv.
Jeg mener simpelthen det er BS , forskellene kan blive så store i et anlæg at ingen kan overhører dem, også hvad angår kabler, det er som jeg har nævnt flere gange et spørgsmål om at skifte alle! kabler i et anlæg, netkabel, linje og højtalerkabel osv , til sidst vil lydforskellene blive så store at ingen normal hi-fi entusiast vil kunne overhører dem.
Hvis du prøver at læse mit indlæg igen, så prøver jeg netop at forklarer de faktorer som kan lede til en fejlkonklusion, som eksempelvis at der ikke er lydforskel på kabler.Dette er jo beviselig feil. Disse forskjellene overhøres hele tiden i vitenskapelig kontrollert blindtester. At ikke en eneste kabelprodusent kan vitenskapelig dokumentere hørbare forskjeller med sitt eget produkt etter 40 år med "utvikling" sier det meste.@Vidar Øierås
Jeg har i al beskedenhed naturligvis også en del indsigt i kabler, og det har ikke hjulpet mig indtil nu med at forklarer alle lydforskelle på en logisk måde.
Nøjagtig på samme måde som det heller ikke har kunnet forklare dig at der er lydforskelle.
Jeg beder dig bare om at udvise en smule respekt og tænke på hvor mange gange mennesker har stået over for noget de ikke umiddelbart har kunnen forklarer.
Virkelige forskere har en ydmyghed over for deres virke, hvor de aldrig vil komme og påstår , jeg ved simpelthen alting.
Vi kan vil også blive enige om at din konklusion er mere eller mindre er truffet mellem ørerne , nøjagtig som min konklusion også er.
Hvis jeg hører forskel i given situation , og du ikke gør , må det altså bero på at du mener at min hjerne fungerer anderledes end din, Eller mulighed nummer to at vores interface til hjernen er forskelige , ører nerver osv.
Jeg mener simpelthen det er BS , forskellene kan blive så store i et anlæg at ingen kan overhører dem, også hvad angår kabler, det er som jeg har nævnt flere gange et spørgsmål om eventuelt at skifte alle! kabler i et anlæg, netkabel, linje og højtalerkabel osv , til sidst vil lydforskellene blive så store at ingen normal hi-fi entusiast vil kunne overhører dem.
Jeg forstår ikke hvordan man kan bruke "store forskjeller" som bevis, når det er helt åpenbart at forskjellene veldig små! Samtidig vet vi, vitenskapelig dokumentert at forventningsbias i diverse former gir betydelige utslag i slike tester.
Du skriver at du har utelukket forventnignsbias og fortsatt opplever forskjeller. Beskriv gjerne hvordan du har gjort dette.
mvh Fredrik
Undersøkelser viser at det kommer helt an på bitrate og codec. Det er åpenbar degradering i lyden med en gammel codec og lav bitrate, mens det ikke er hørbar forskjell i ekstremtilfellet uten noen datareduksjon i det hele tatt. Det interessante spørsmålet er hvilken bitrate som er nødvendig før en viss codec ikke lenger kan skilles fra CD-kvalitet gitt en bestemt målgruppe, musikkstil og lyttesituasjon. Slike tester gjøres selvsagt som blindtester. Prøv selv: Here you can participate in SoundExpert listening tests - SoundExpertDet sker også at undersøgelser viser at der ikke er forskel på MP3 og CD kvalitet, selvom at alle ved at det er der, mange gange er resultatet af testen afhængig af hvilken indstilling man gå til opgaven med.
Nei. Blindtester viser at det er forskjeller mellom Mp3 og CD. https://www.youtube.com/watch?v=VLJQUZxvRvkHvis du prøver at læse mit indlæg igen, så prøver jeg netop at forklarer de faktorer som kan lede til en fejlkonklusion, som eksempelvis at der ikke er lydforskel på kabler.Dette er jo beviselig feil. Disse forskjellene overhøres hele tiden i vitenskapelig kontrollert blindtester. At ikke en eneste kabelprodusent kan vitenskapelig dokumentere hørbare forskjeller med sitt eget produkt etter 40 år med "utvikling" sier det meste.@Vidar Øierås
Jeg har i al beskedenhed naturligvis også en del indsigt i kabler, og det har ikke hjulpet mig indtil nu med at forklarer alle lydforskelle på en logisk måde.
Nøjagtig på samme måde som det heller ikke har kunnet forklare dig at der er lydforskelle.
Jeg beder dig bare om at udvise en smule respekt og tænke på hvor mange gange mennesker har stået over for noget de ikke umiddelbart har kunnen forklarer.
Virkelige forskere har en ydmyghed over for deres virke, hvor de aldrig vil komme og påstår , jeg ved simpelthen alting.
Vi kan vil også blive enige om at din konklusion er mere eller mindre er truffet mellem ørerne , nøjagtig som min konklusion også er.
Hvis jeg hører forskel i given situation , og du ikke gør , må det altså bero på at du mener at min hjerne fungerer anderledes end din, Eller mulighed nummer to at vores interface til hjernen er forskelige , ører nerver osv.
Jeg mener simpelthen det er BS , forskellene kan blive så store i et anlæg at ingen kan overhører dem, også hvad angår kabler, det er som jeg har nævnt flere gange et spørgsmål om eventuelt at skifte alle! kabler i et anlæg, netkabel, linje og højtalerkabel osv , til sidst vil lydforskellene blive så store at ingen normal hi-fi entusiast vil kunne overhører dem.
Jeg forstår ikke hvordan man kan bruke "store forskjeller" som bevis, når det er helt åpenbart at forskjellene veldig små! Samtidig vet vi, vitenskapelig dokumentert at forventningsbias i diverse former gir betydelige utslag i slike tester.
Du skriver at du har utelukket forventnignsbias og fortsatt opplever forskjeller. Beskriv gjerne hvordan du har gjort dette.
mvh Fredrik
Det sker også at undersøgelser viser at der ikke er forskel på MP3 og CD kvalitet, selvom at alle ved at det er der, mange gange er resultatet af testen afhængig af hvilken indstilling man gå til opgaven med.
Jeg har som sagt aldrig selv oplevet at blindtest har givet resultater som har afveget nævneværdigt fra en seende test, og de har alle som resultat haft at der er lydforskelle.
Enhver "videnskabsmand" ved at det forholder sig med kabler nogenlunde som Asbjørn siger det gør (Ps. også jeg ved det), og det er mange gange bare det som skal bevises, det som er målet, det ligge i baghovedet på dem som laver testen, for det er typisk dem som har denne indstilling som er så pokkers interesseret i disse blindtest.
Det modsatte kan naturligvis også være tilfældet og så giver testen besynderligt nok mange gange en lydforskel, men som nævnt det kan have mange forskelige årsager.
Det er lidt ligesom når man ser medicinalindustriens bliver taget i at deres test og målinger mest har haft til formål at bevise at deres nye medicin virker , og er bedre end den gamle, hvilket den ikke altid er.
Med medicin kan man normalt ikke bare give mere og mere indtil man ser en virkning, men med stereo er det uden bivirkninger at skifte alle kabler i et anlæg, ja man kan såmænd skifte alle passive komponenter, og dermed tydeligt kunne hører at det gør en forskel, det er den vej mange af os Diy folk er gået.
Vi Diy folk som er uafhængige af fine mærker, fine trækasser med sort fløjlsindlæg , høje priser , mærke status, at skulle tjene penge, div bladsmører osv.
Jeg har talt meget , og mange gange om blindtest og påpeget hvorfor testformen er uegnet til valg og udvikling af hi-fi, og jeg har typisk ingen argumentation fået imod dette , kun larmende tavshed, det er sådan at blindtest typisk er en måde at tilslører/udvisker de forskelle som det virkelig drejer sig om, der komme en signifikants en tærskelværdi ind i billedet som har utroligt mange variabler i forbindelse med hi-fi, i modsætning til eksempelvis testning af medicin.
Hvor blindtest kan bruges, ikke alene som et bevis for at medicinen virker , men mere som et supplement til teorien og målingerne, og ikke mindst er blindtest i forbindelse med medicin godt til at klarlægge eventuelle bivirkninger.
Eller som sagt tidligere i innlegg #39:Vi kunne snudd debatten på hodet:
Forstår vi oss selv godt nok?
Men jeg ser dette som et prestisjespørsmål. Det henger rett og slett høyere i egen anseelse om man påstå at egne opplevelser kan forklares med harde fakta enn som psykologiske fenomener. Det kulere om egne sanser kan si noe om hvordan andre skal oppleve ting, enn å diskutere hvordan ens egen hjerne påvirker en selv.Vi kan kanskje si det sånn at vi forstår kablene langt bedre enn vi forstår oss selv.
Gud fader bevares vi kan blive ved, nu bliver det langtttt....Nei. Blindtester viser at det er forskjeller mellom Mp3 og CD. https://www.youtube.com/watch?v=VLJQUZxvRvkHvis du prøver at læse mit indlæg igen, så prøver jeg netop at forklarer de faktorer som kan lede til en fejlkonklusion, som eksempelvis at der ikke er lydforskel på kabler.Dette er jo beviselig feil. Disse forskjellene overhøres hele tiden i vitenskapelig kontrollert blindtester. At ikke en eneste kabelprodusent kan vitenskapelig dokumentere hørbare forskjeller med sitt eget produkt etter 40 år med "utvikling" sier det meste.@Vidar Øierås
Jeg har i al beskedenhed naturligvis også en del indsigt i kabler, og det har ikke hjulpet mig indtil nu med at forklarer alle lydforskelle på en logisk måde.
Nøjagtig på samme måde som det heller ikke har kunnet forklare dig at der er lydforskelle.
Jeg beder dig bare om at udvise en smule respekt og tænke på hvor mange gange mennesker har stået over for noget de ikke umiddelbart har kunnen forklarer.
Virkelige forskere har en ydmyghed over for deres virke, hvor de aldrig vil komme og påstår , jeg ved simpelthen alting.
Vi kan vil også blive enige om at din konklusion er mere eller mindre er truffet mellem ørerne , nøjagtig som min konklusion også er.
Hvis jeg hører forskel i given situation , og du ikke gør , må det altså bero på at du mener at min hjerne fungerer anderledes end din, Eller mulighed nummer to at vores interface til hjernen er forskelige , ører nerver osv.
Jeg mener simpelthen det er BS , forskellene kan blive så store i et anlæg at ingen kan overhører dem, også hvad angår kabler, det er som jeg har nævnt flere gange et spørgsmål om eventuelt at skifte alle! kabler i et anlæg, netkabel, linje og højtalerkabel osv , til sidst vil lydforskellene blive så store at ingen normal hi-fi entusiast vil kunne overhører dem.
Jeg forstår ikke hvordan man kan bruke "store forskjeller" som bevis, når det er helt åpenbart at forskjellene veldig små! Samtidig vet vi, vitenskapelig dokumentert at forventningsbias i diverse former gir betydelige utslag i slike tester.
Du skriver at du har utelukket forventnignsbias og fortsatt opplever forskjeller. Beskriv gjerne hvordan du har gjort dette.
mvh Fredrik
Det sker også at undersøgelser viser at der ikke er forskel på MP3 og CD kvalitet, selvom at alle ved at det er der, mange gange er resultatet af testen afhængig af hvilken indstilling man gå til opgaven med.
Jeg har som sagt aldrig selv oplevet at blindtest har givet resultater som har afveget nævneværdigt fra en seende test, og de har alle som resultat haft at der er lydforskelle.
Enhver "videnskabsmand" ved at det forholder sig med kabler nogenlunde som Asbjørn siger det gør (Ps. også jeg ved det), og det er mange gange bare det som skal bevises, det som er målet, det ligge i baghovedet på dem som laver testen, for det er typisk dem som har denne indstilling som er så pokkers interesseret i disse blindtest.
Det modsatte kan naturligvis også være tilfældet og så giver testen besynderligt nok mange gange en lydforskel, men som nævnt det kan have mange forskelige årsager.
Det er lidt ligesom når man ser medicinalindustriens bliver taget i at deres test og målinger mest har haft til formål at bevise at deres nye medicin virker , og er bedre end den gamle, hvilket den ikke altid er.
Med medicin kan man normalt ikke bare give mere og mere indtil man ser en virkning, men med stereo er det uden bivirkninger at skifte alle kabler i et anlæg, ja man kan såmænd skifte alle passive komponenter, og dermed tydeligt kunne hører at det gør en forskel, det er den vej mange af os Diy folk er gået.
Vi Diy folk som er uafhængige af fine mærker, fine trækasser med sort fløjlsindlæg , høje priser , mærke status, at skulle tjene penge, div bladsmører osv.
Jeg har talt meget , og mange gange om blindtest og påpeget hvorfor testformen er uegnet til valg og udvikling af hi-fi, og jeg har typisk ingen argumentation fået imod dette , kun larmende tavshed, det er sådan at blindtest typisk er en måde at tilslører/udvisker de forskelle som det virkelig drejer sig om, der komme en signifikants en tærskelværdi ind i billedet som er afhængig af mange variabler i forbindelse med hi-fi, i modsætning til eksempelvis testning af medicin.
Hvor blindtest kan bruges, ikke alene som et bevis for at medicinen virker , men mere som et supplement til teorien og målingerne, og ikke mindst er blindtest i forbindelse med medicin godt til at klarlægge eventuelle bivirkninger.
På en del type materialer og med litt trening er det til og med hørbar forskjell på 320kb/s AAC som er en meget god codec blindt. Se testen Wimp laget av FLAC vs AAC. Jeg og mange andre klarte stabilt å velge 4/5 eller 5/5 riktige med hodetelefoner.
Når du bytter en hel mengde komponenter øker selvfølgelig sjansen for at eventuelle målbare forskjeller I RCL blir store nok til at de blir hørebare. Men det er jo ikke noe mystisk eller noe som har med økt kvalitet isolert sett å gjøre. 0.5db endringer i brede bånd er hørbare.
Hadde forskjellene vært store og åpenbare hadde det vært produsert en mengde positive tester. Hadde vært ekstremt god markedsføring for kabel makerne.
Du hopper regelrett bukk over hele scenario med forventningsbias fordi du er DIY'er. Dette er på ingen måte riktig. Jeg og alle andre DIY'ere gjør en hel mengde valg basert på magefølelse og personlige overbevisninger hele tiden. Kanskje er pris en mindre viktige faktor enn for de som kjøper ferdig, men forventninger om hva komponentene gjør er like fult tilstede.
Dette er det foresten også gjort blindtester på. Altså at trente lyttere, selv om de ikke er i en situasjon hvor de vurderer å kjøpe, farges av hva de vet om det de lytter på.
Poenget mitt er ikke å overbevise deg eller andre om at det ikke er forskjeller på kabler og andre ting. Det finnes målbare forskjeller som i noen tilfeller sikkert kan slå ut som hørbare forskjeller. Jeg tror bare ikke det er noe ukjent fysikk involvert.
Det kan også være at forskjellene er av slik karakter at noen hører dem og andre ikke. Ingen problemer med å annerkjenne at andre kan høre vesentlig bedre enn meg.
Poenget mitt er at logikken i argumentasjonen din ikke holder vann. Du forkaster blindtester, som har vist seg å fungere meget godt til å vise ganske små forskjeller. De er sensitive nok til å måle forskjeller i forventningsbias, men ikke likt målende kabler. Samtidig forkaster du forventningsbias som faktor. Det henger ikke på greip.
Du setter vel fingeren på et helt sentralt punkt. Problemet er at standpunktet "jeg bryr meg bare om opplevelsen, ikke hvordan den blir til" gjør det fryktelig vanskelig å gi meningsfylte råd til andre, samtidig som det gir carte blanche til allslags sjarlataner til å selge hva som helst så lenge noen tror på det. Noen av oss er kanskje slik skrudd sammen at vi er fulle av ærefrykt foran en grisedyr ledningsstump og derfor primet til å oppleve den på en bestemt måte, mens noen andre av oss snarere er skrudd slik sammen at en ledning er en ledning er en ledning og at vi bare blir irriterte av å se slikt fjas - og dermed får en helt annen opplevelse.Et argument som jeg syntes er ganske godt var et Roysen brukte noen ganger; Det faktum at til vanlig lytter vi seende. Med forventningsbias og andre psykologiske faktorer tilstede.
Så om forbedringene skyldes rent psykologiske faktorer er egentlig irrelevant (merk: for individet), så lenge den som lytter får en bedre opplevelse og syntes det er verdt å betale for.
Det er et argument jeg syntes er veldig vanskelig å komme rundt.
Ikke bare lytter vi seende, men alt vi gjør i livet påvirkes av en haug av erfaringer og viten vi har fra tidligere. Jeg tror livet er bedre med disse psykologiske mekanismene enn uten. At vi kan veie inn følelser og "intuisjon" i våre valg er i mange tilfeller en styrke, som maskiner og måleutstyr frem til nå i stor grad mangler. Dette er jo tema i diverse Sci-Fi filmer.
Nå er jeg vell passe langt off-topic, så jeg skal gi meg der
Støttes. Vi legger til den ogsåTror man heller burde spurt; "Nyter vi musikken og den gode lyd nok?"
Som er det aller viktigste i denne hobbyen. Enn si; det eneste viktige.
Et argument som jeg syntes er ganske godt var et Roysen brukte noen ganger; Det faktum at til vanlig lytter vi seende. Med forventningsbias og andre psykologiske faktorer tilstede.
Så om forbedringene skyldes rent psykologiske faktorer er egentlig irrelevant (merk: for individet), så lenge den som lytter får en bedre opplevelse og syntes det er verdt å betale for.
Det er et argument jeg syntes er veldig vanskelig å komme rundt.
Ikke bare lytter vi seende, men alt vi gjør i livet påvirkes av en haug av erfaringer og viten vi har fra tidligere. Jeg tror livet er bedre med disse psykologiske mekanismene enn uten. At vi kan veie inn følelser og "intuisjon" i våre valg er i mange tilfeller en styrke, som maskiner og måleutstyr frem til nå i stor grad mangler. Dette er jo tema i diverse Sci-Fi filmer.
Nå er jeg vell passe langt off-topic, så jeg skal gi meg der
Du setter vel fingeren på et helt sentralt punkt. Problemet er at standpunktet "jeg bryr meg bare om opplevelsen, ikke hvordan den blir til" gjør det fryktelig vanskelig å gi meningsfylte råd til andre, samtidig som det gir carte blanche til allslags sjarlataner til å selge hva som helst så lenge noen tror på det. Noen av oss er kanskje slik skrudd sammen at vi er fulle av ærefrykt foran en grisedyr ledningsstump og derfor primet til å oppleve den på en bestemt måte, mens noen andre av oss snarere er skrudd slik sammen at en ledning er en ledning er en ledning og at vi bare blir irriterte av å se slikt fjas - og dermed får en helt annen opplevelse.
Derfor mener jeg at det er en nødvendig forutsetning for en meningsfylt diskusjon å ta inn over seg at den opplevelsen delvis kommer fra den fysiske lyden og teknikken, og delvis fra hele pakken rundt med alt fra visuelt utseende, fløyelskledd emballasje, anmeldelser og salgslitteratur, til lytterens egen sinnstilstand i øyeblikket. Begge deler er ganske godt forstått, men hører hjemme i ulike vitenskaper.
Så må folk gjerne kjøpe seg opplevelser ved å hive titusener av kroner etter kabelselgere som lover gull og grønne skoger hvis de har lyst til det. Bare ikke påstå at det er kabelens tekniske egenskaper som skaper den opplevelsen. Til sammenligning er det ingen selgere av luksusklokker som påstår at et mekanisk opptrekkbart armbåndsur til 100000 gir en bedre og mer nøyaktig tidsangivelse enn en billig Casio til kr 358,-. De selger en opplevelse av luksus, men de er ærlige om at det er det de selger.
Muligens aller mest skrullete å ikke bruke tiden på å nyte musikk, men heller trekke andres opplevelser i tvil med uendelige avhandlinger. Finnes sikkert en diagnose for slikt. Narsissisme er ganske sikkert en del av den diagnosen.Når jeg leser denne tråden forstår jeg godt hvorfor mange synes hifi freaker er skrullete
Pff, det er jo dere som lodder anlegget rett i sikringsskapet samt lytter på krystallstrukturer.. Vi andre hører jo på musikkenMuligens aller mest skrullete å ikke bruke tiden på å nyte musikk, men heller trekke andres opplevelser i tvil med uendelige avhandlinger. Finnes sikkert en diagnose for slikt. Narsissisme er ganske sikkert en del av den diagnosen.Når jeg leser denne tråden forstår jeg godt hvorfor mange synes hifi freaker er skrullete
Der tar du nok skammelig feil. Når man uten problemer hører forskjeller på kabler, finner man fort den man vil ha. Og er ferdig med det. Da har man all verdens tid til å nyte musikken.Pff, det er jo dere som lodder anlegget rett i sikringsskapet samt lytter på krystallstrukturer.. Vi andre hører jo på musikkenMuligens aller mest skrullete å ikke bruke tiden på å nyte musikk, men heller trekke andres opplevelser i tvil med uendelige avhandlinger. Finnes sikkert en diagnose for slikt. Narsissisme er ganske sikkert en del av den diagnosen.Når jeg leser denne tråden forstår jeg godt hvorfor mange synes hifi freaker er skrullete
Mange måter og bruke et stereo anlegg påMuligens aller mest skrullete å ikke bruke tiden på å nyte musikk, men heller trekke andres opplevelser i tvil med uendelige avhandlinger. Finnes sikkert en diagnose for slikt. Narsissisme er ganske sikkert en del av den diagnosen.Når jeg leser denne tråden forstår jeg godt hvorfor mange synes hifi freaker er skrullete
Kunne ikke vært mer enig. Og kabler er ikke vanskeligere enn at man finner den man liker. Dyr, billig, diy eller samme pokker. Den man syns låter best, er best for deg. Null stress.Mange måter og bruke et stereo anlegg påMuligens aller mest skrullete å ikke bruke tiden på å nyte musikk, men heller trekke andres opplevelser i tvil med uendelige avhandlinger. Finnes sikkert en diagnose for slikt. Narsissisme er ganske sikkert en del av den diagnosen.Når jeg leser denne tråden forstår jeg godt hvorfor mange synes hifi freaker er skrullete
Noen bruker det til og finne lydforskjeller på de 3 testsangene de spiller, ved og bytte frem og tilbake på div.
Andre bruker det til og lage fine målinger.
Noen få av de som frekventerer dette forum bruker det til og nyte og bli bergtatt av musikken.
Bruk anlegget til og nyte musikken, ikke bruk musikken til og nyte anlegget 8)
Målinger angående loudness er lett hørbare, så det burde ikke forundre noen.Men jeg synes jo det er litt morsomt at det er mer kontroversielt å måle på kabler enn å måle på musikk (jfr Loudness War) 8)
Velmålt musikk i målløse kabler.
Vel, man skulle vel tro at det var større grunn til å måle når hørbarheten var mindre.Målinger angående loudness er lett hørbare, så det burde ikke forundre noen.Men jeg synes jo det er litt morsomt at det er mer kontroversielt å måle på kabler enn å måle på musikk (jfr Loudness War) 8)
Velmålt musikk i målløse kabler.
Følger deg et stykke på vei her, men for noen av oss betyr ørene mest når målinger ikke samsvarer med det man hører.Vel, man skulle vel tro at det var større grunn til å måle når hørbarheten var mindre.Målinger angående loudness er lett hørbare, så det burde ikke forundre noen.Men jeg synes jo det er litt morsomt at det er mer kontroversielt å måle på kabler enn å måle på musikk (jfr Loudness War) 8)
Velmålt musikk i målløse kabler.
Ja, det er jo et helt gyldig argument. Men så er det vel heller ingen som er uenige i dette, ikke som jeg har sett i hvert fall, så sånn sett er det ikke et argument i noen pågående diskusjon. Enkelte av oss er imidlertid slik skrudd sammen at vi er interessert i å vite hvordan ting henger sammen, hvorfor ting er som de er, ikke bare at det tilsynelatende er sånn og sånn og ferdig med den saken. Og da finner man ofte ut at ting ikke er helt som man tror. Som sagt er tro og viten er to vidt forskjellige ting, og om man er interessert i det siste ser man seg ofte også litt lei på de som kynisk spekulerer i det første.Et argument som jeg syntes er ganske godt var et Roysen brukte noen ganger; Det faktum at til vanlig lytter vi seende. Med forventningsbias og andre psykologiske faktorer tilstede.
Så om forbedringene skyldes rent psykologiske faktorer er egentlig irrelevant (merk: for individet), så lenge den som lytter får en bedre opplevelse og syntes det er verdt å betale for.
Det er et argument jeg syntes er veldig vanskelig å komme rundt.
Det gjelder nok de fleste når de velger eget utstyr, selv om folk har en tendens til å også vise til målinger når de støtter ens eget syn. Forskjellen ligger nok mer i når man innbiller seg at egne valg nødvendigvis til være førende for andres valg. Da er det greit å ha en felles, mer objektiv plattform å diskutere ut fra.Følger deg et stykke på vei her, men for noen av oss betyr ørene mest når målinger ikke samsvarer med det man hører.Vel, man skulle vel tro at det var større grunn til å måle når hørbarheten var mindre.Målinger angående loudness er lett hørbare, så det burde ikke forundre noen.Men jeg synes jo det er litt morsomt at det er mer kontroversielt å måle på kabler enn å måle på musikk (jfr Loudness War) 8)
Velmålt musikk i målløse kabler.
Det kan du nok ha rett i, men noe av problemet er at disse diskusjonene blir så håpløst unyanserte. Det er ingen som betviler at det er forskjell på kabler i noen tilfeller. Det enkleste er jo at en veldig tynn kabel, slik man gjerne fikk med høyttalerne på 70-tallet, rett og slett ikke makter å overføre nok strøm.Men efter min erfaring er alle faktisk mere enige end det umiddelbart kan se ud, ingen er i tvivl når de hører en gengivelsen/lyde som nærmere sig live. Og det er mit indtryk at det er den "Live naturtro lyd" vi alle stræber efter inderst inde uanset holdning til hi-fi men det er ikke os alle beskåret at opnår dette.